İçeriğe atla

Scar (Çelik Simyacı)


Fullmetal Alchemist Karakter
Karakter adıScar
SeiyūRyotaro Okiayu
Yaş-
AkrabalarıMattias (Abisi)

Scar (スカー, Sukā, veya 傷の男 Kizu no Otoko, anlamı “Yara İzli Adam”), Çelik Simyacı adlı manga ve anime serisinin olumsuz nitelikli baş kahramanıdır. Takma adı, Kimblee -Kızıl Simyacı- tarafından, alnında bulunan ve kaşlarını da örten çarpı şeklindeki yara izi yüzünden verilmiştir; gerçek adı açıklanmamıştır. Ayrıca Scar'in sağ kolu ona abisi tarafından verilmiştir ve bu kol sayesinde simya yapabilir. Ama yaptığı simya asıl simyanın sadece bir metodunu içermektedir ve bu da ayrıştırmadır. Bu yüzden sedece yıkıcı bir gücü vardır. Animede birçok askerin hayatını kullanarak bir felsefe taşı yaratır.Yaptığı son şey de bu olur. Scar’in Japonca seslendirmesini Ryotaro Okiayu yapmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Elric</span> Fullmetal Alchemist manga ve anime serisinin başkahramanı

Edward Elric , Hiromu Arakawa tarafından 2001 yılında çizilmeye başlanmış Fullmetal Alchemist manga ve anime serisinin kurgusal bir karakteridir ve başkahramanıdır.

<i>Çelik Simyacı</i> Japon manga serisi

Metal Simyacı, Çelik Simyacı veya Fullmetal Alchemist, Hiromu Arakawa tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Ağustos 2001-Eylül 2010 arasında Square Enix'in Monthly Shōnen Gangan dergisinde 27 tankōbon cildi halinde yayımlandı. Çelik Simyacı dünyası, Sanayi Devrimi sonrasındaki Avrupa'ya benzemektedir. Bu kurgusal dünyadaki en gelişmiş bilimsel tekniklerden birisi simyadır. Öykü, simya yoluyla annelerini yaşama döndürmeye çalışırken başarısızlığa uğrayan ve kendi bedenleri parçalanan Edward ve Alphonse Elric adlı iki kardeşin, bedenlerini geri getirmek amacıyla felsefe taşını arayışlarını konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Simya</span> Ölümsüzlük iksiri ve Felsefe Taşını bulmayı amaçlayan sahtebilim

Simya veya alşimi hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir. Simya; kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanatı bünyesinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe taşı</span> Efsanevi madde

Felsefe taşı, Simya ilmine göre dokunduğu her nesneyi altına dönüştüreceğine inanılan taştır. Kimya bilimine göre herhangi bir maddeyi altına dönüştürmek mümkün değildir. Zira altın bir bileşik değil bir elementtir. Bu taşı elde edebilmek için birçok formül ve deneme yapılmıştır. Bu çalışmalar altın elde etmekte başarısız olmuşlardır ama bu çalışmalar modern kimyanın temellerinin atılmasına vesile olmuştur.

Bu madde anime Fullmetal Alchemist’te görülen ve Ulusal Simyacı olan karakterler hakkında bilgiler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Norton</span>

Thomas Norton, İngiliz şair ve simyacıdır. 300 mısradan oluşan Simya'nın Ordinali (1477) isimli simya esinli şiir kitabı ile tanınır. Jonathan Hughes'un Arthuryen Mitler ve Simya isimli kitabına göre Norton, Colne-Wiltshire'da dünyaya gelmiş, 1450'lerde bir simyacı olmuştu ve IV. Edward İngiltere'sinde yaşayan bir saray mensubu idi.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Flamel</span> Fransız kimyager ve yazar (1330-1418)

Nicolas Flamel (1330-1418), 15. yüzyılda yaşamış Fransız simyacı. Simyacıların iki büyük düşü olan ölümsüzlüğü ve felsefe taşını bulduğu iddia edilir. Abraham adlı bir Yahudiden aldığı gizemli bir kitaptan bilgilerini elde ettiği söylenir. 1418 yılında öldüğü ve gömüldüğü söylenir fakat mezarı açıldığında bulunamamıştır. 1700'lü yıllarda bir operada dönemin simyacıları tarafından görüldüğü ve kaçtığı da rivayet edilir.

<i>Aslan Kral</i> Walt Disney Feature Animation tarafından üretilen 1994 yapımı Amerikan animasyon filmidir

Aslan Kral, Akademi Ödülü kazanmış 15 Haziran 1994 yılında gösterime giren Walt Disney Pictures yapımı bir Amerikan animasyon müzikal drama filmidir. Walt Disney Animasyon Klasiklerin 32. filmidir. Hikâye, William Shakespeare in Hamlet oyunundan etkilenmiştir, Afrika'da insansı hayvanların krallık yeridir. Film, Kayıp Balık Nemo gösterilene kadar yüksek standartlarla gösterildi. Karlar Ülkesi gösterilene kadar Aslan Kral Disney'in en çok hasılat yapan filmiydi. Aslan Kral hala geleneksel animasyon tarihinde durur ve Disney Rönesans dönemine (bilinen) uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Zünnûn-ı Mısrî</span>

Zünnûn-ı Mısrî veya Zû'n-Nûn el-Mısrî, tasavvuf felsefesinin kurucuları arasında gösterilen Mısırlı Arap düşünürdür. Tam ismi ise Zünnûn Ebû'l Faid Savban ibn İbrâhim el-Mısrî olarak bilinir.

Ouroboros, kendi kuyruğunu ısıran bir yılan ya da ejderha şeklinde resmedilen sembol.

<span class="mw-page-title-main">Victor Frankenstein</span>

Victor Frankenstein Mary Shelley'in Frankenstein ya da Modern Prometheus isimli romanının baş karakteri. Edebiyatta çılgın bilim insanı tiplemesinin ilk örneklerindendir. Cenevrelidir. Cenevreli yargıç Alphonse Frankenstein ve karısı Caroline Beaufort Frankenstein'ın en büyük oğludur. Ernest ve William adlı iki kardeşi vardır. Yaratığı, tıp okumak için gittiği Ingolstadt'da yaratmıştır. Mary Shelley bu karakteri yaratırken çoğunlukla Alman Simyacı Johann Konrad Dippel ve İtalyan bilim insanı Giovanni Aldini'den esinlenmiştir. Ayrıca Faust'tan da etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Konrad Dippel</span>

Johann Konrad Dippel 17. ve 18. yüzyıllar arasında yaşamış Alman doktor, teolog ve simyacı. Mary Shelley'in Frankenstein romanındaki ana karakterlerden Victor Frankenstein'ın ilham kaynakları arasında yer alır. Almanya'daki Frankenstein Kalesi'nde doğmuş ve uzun yıllar burada yaşamıştır. Çalışmalarının arasında simyaya da merak salan Dippel adına Dippel Yağı denen hayvansal bir ürün keşfetti ve bunun simyacıların arayıp bulmaya çalıştığı "Yaşam İksiri" olduğunu düşündü. 17.yüzyıl simyacısı olarak nam salmış ve sentetik boyalardan biri olan Prusya mavisinin mucididir. Nitrogliserinle çalışırken, bir kuleyi yok eden Dippel'in, deneylerini insanlar üzerinde yaptığı belirtiliyor. Marvel Comics'in Frankenstein çizgi romanlarında Dippel, Victor Frankenstein'ın atalarından biri olarak gösterilmektedir. Bonelli'nin Martin Mystere çizgi romanında aslında Dippel'in Frankenstein Kalesi'nde bir yapay insan yarattığı ve Mary Shelley'in bu hikâyeyi öğrenip romanını bundan esinlendiği anlatılmıştır

<span class="mw-page-title-main">Karanlık İşler</span>

Karanlık İşler, 2011 yılında Kanadalı yazar Kenneth Oppel'ın, Mary Shelley'in Frankenstein romanının ana karakterri Victor Frankenstein'ın gençlik yıllarındak ilk simya çalışmalarının anlattığı Frankenstein'ın Çıraklık Yıllarrı serisinin ilk kitabı. 2014'te Türkçeye çevrilmiş. ve İthaki Yayınları'ndan çıkmıştır.

<i>Aslan Kral</i> (film, 2019) 3D bilgisayar animasyonu filmi

Aslan Kral Jon Favreau tarafından yönetilen ve üretilen, Jeff Nathanson tarafından yazılan ve Walt Disney Pictures ve Fairview Entertainment tarafından üretilen 2019 Amerikan müzikal drama filmi. Disney'in aynı adı taşıyan geleneksel animasyonlu 1994 filminin fotogerçekçi bilgisayar animasyonlu versiyonudur. Filmde 3D animasyon tekniği kullanılmıştır. Aslan Kral, vizyona girdiği ilk hafta sonu 185 milyon dolar gişe yaparak ABD'de tüm zamanların Temmuz ayı rekorunu kırmıştır.

Bakire Paphnutia, Panopolisli simyacı Zosimos ile kız kardeşi Theosebeia arasındaki mektuplarda bahsedilen, 300'lü yıllarda yaşamış Mısırlı simyacı. Bu mektuplarda Zosimos, Theosebeia'yı eğitimsiz ve yanlış simya uygulayan biri olarak düşündüğü Paphnutia ile konuşup fikir alışverişinde bulunduğu için eleştirir. Bu eski simyacı hakkında, bir simya okuluna bağlı olabileceği veya bir rahibe olabileceğinden başka çok az şey biliniyor.

Kimis üçüncü yüzyıldan önce yaşamış bir Grek-Romalı simyacıydı. Yalnızca Panopolisli Zosimos ve Tebli Olimpiodorus'un eserlerindeki metin parçalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimya tarihi</span> kimya biliminin tarihi

Kimya tarihi, antik çağdan günümüze kadar uzanan zaman aralığında kimya biliminin ortaya çıkışı ve gelişimini konu alır. MÖ 1000 yılına gelindiğinde antik uygarlıklar ileride kimyanın çeşitli dallarının temelini oluşturacak teknolojileri kullanmaktaydı. Ateşin keşfi, cevherlerden metal elde edilmesi, çömlek ve sır yapımı, bira ve şarabın fermantasyon ile elde edilmesi, ilaç ve parfüm yapmak için bitkilerden kimyasalların özütlenmesi, yağın sabuna dönüştürülmesi, cam imâli ve bronz gibi çeşitli alaşımların üretimi bu teknolojiler arasında sayılabilir.

Orta Çağ İslam dünyasında simya ve kimya, Ortaçağ döneminde Müslüman simyacı ve kimyacı bilim insanları tarafından yapılan geleneksel simya ve ilk kimya çalışmalarını tanımlamaktadır. Simya kelimesinin Arapça كيمياء (kīmiyā) kelimesinden türetildiği, bunun da bir Antik Mısır kelimesi olan kemi sözcüğüne dayandığı tahmin edilmektedir. İslami simya çalışmaları etkisini Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından göstermeye başlar. Eserlerin ve çalışmaların iyi belgelenmiş olması sebebiyle İslami simya hakkında daha fazla bilgi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Agathodaemon (simyacı)</span>

Agathodaemon, geç Roma Mısır'ında bir simyacıydı. Başta Anepigraphos olmak üzere, 3. yüzyıla ait olduğuna inanılan eserlerine atıfta bulunan, Orta Çağ simya incelemelerinde kullanılan alıntılarıyla tanınaktadır.