İçeriğe atla

Scaligeria lazica

Scaligeria lazica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Apiales
Familya:Apiaceae
Cins:Scaligeria
Tür: S. lazica
İkili adlandırma
Scaligeria lazica
Boiss., Fl. Orient. 2: 876 (1872).

Laz anasonu veya Scaligeria lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından bir bitli türüdür.[1] Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür. Nemli yaprak döken ormanlarda ve taşlı yerlerde yaşayan Laz anasonu, 500 ile 1900 rakımlı yerler arasında görülmektedir.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Umbellifers: World Umbellifer Database". 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  2. ^ "Scaligeria lazica BOISS". 194.27.225.161.com. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rezene</span>

Rezene, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür. Anavatanı, Akdeniz havzası ve Yakın Doğu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Anason</span> Bitki

Anason, maydanozgiller familyasından 50–60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Suncuk, Düzce</span>

Suncuk, Düzce ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi, Kandıra</span> Kandıra, Kocaeli, Türkiyede mahalle

Beylerbeyi, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kirazlık, Ardeşen</span>

Kirazlık, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şendere, Ardeşen</span>

Şendere, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çambaşı, Çaykara</span> Çaykaranın mahallesi

Çambaşı, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı bir mahalledir.

Lazistan, Lazların yaşadığı coğrafi ve tarihi bölgedir. Karadeniz'in güneydoğu kıyısı boyunca ince bir şerit halinde uzanır ve Güney Kafkasya'nın güneybatı ucu ile Anadolu'nun kuzeydoğu ucunu kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi, Düzce</span> Düzcede bir belde

Boğaziçi, Düzce ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir.

Popo, Veracruz Eyaleti'nin güneyinde ve Papaloapan Havzası veya Kıstağı ile Oaxaca'nın bazı bölgelerine özgü köpüklü ve soğuk bir içecektir. Ana maddesi şeker veya piloncillo ile tatlandırılan ve su ile karıştırılan kakaodur; ayrıca Oaxaca'da cocomeca adı verilen azquiote ve/veya her ikisi de köpüren maddeler olan chupipi eklenir. Bazı tarifler sık sık tarçın ve/veya anason tatlandırır ve/veya pirinçle koyulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Buñuelo</span>

Buñuelo; Arjantin, Bolivya, Fransa, Guam, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, Şili, Urugay, Venezuela varyantları olan bir çeşit kızarmış hamur. Yağda veya katı yağda; un, yağ, su veya sütle yapılan yuvarlak şekilli yumurta hamuru kızartılır. Hamuruna; meyve, et veya balık gibi tatlı ya da tuzlu malzemeler ilave edilebilir. Kızartıldıktan sonra krema, çikolata veya krema ile doldurulabilir.

Campanula lazica, Campanulaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

Laz boynuzotu veya bilimsel adıyla Cerastium lazicum, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 3300 metre yükseklikte taşlık alanlarda yaşayan Laz boynuzotu, Rize'ye endemiktir.

Laz şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazicum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. İlk kez Boiss. ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize, Erzincan ve Ankara'da görülmüştür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Potentilla lazica, Pierre Edmond Boissier ve Benjamin Balansa tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz parmakotuna, ilk kez Türkiye'nin Rize ilinde rastlanmıştır. Yaklaşık 1800-2000 metre yükseklikteki tepelerde görülmektedir.

Laz gagageveni veya bilimsel adıyla Oxytropis lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz gagagevenine, Türkiye'nin Artvin, Rize, Trabzon, Bayburt, Ağrı ve Giresun illerinde rastlanmıştır. Yaklaşık 2100-2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda görülmektedir. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açan Laz gagageveni, temmuz ve ağustos aylarında meyve verir. Yaprak uzunluğu 2 ila 6 santimetre arasında değişmektedir. Taç yaprakları açık mavi renklidir. Sarı-beyaz tüylerle kaplıdır.