İçeriğe atla

Sağlık Bakanlığı (Azerbaycan)

Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı
Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyi

Sağlık Bakanlığı Binası(2011)
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi16 Aralık 1992 (31 yıl önce) (1992-12-16)
(17 Haziran 1918 (106 yıl önce) (1918-06-17))
BağlılığıAzerbaycan Cumhuriyeti
AdresBakü, Azerbaycan Cumhuriyeti
40°23′28.68″K 49°50′2.76″D / 40.3913000°K 49.8341000°D / 40.3913000; 49.8341000
Yönetici(ler)
  • Teymur Musayev, Bakan
Web sitesisehiyye.gov.az

Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (AzericeAzərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyi) Azerbaycan Cumhuriyeti'nde sağlık sistemini düzenlemekten sorumlu devlet kurumudur. Sağlık bakanlığı görevini Teymur Musayev (geçici olarak) yapmaktadır.

Tarih

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı, Fetali Han Hoyski liderliğindeki Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Bakanlar Kurulu kararı ile 17 Haziran 1918 tarihinde kurulmuştur. İlk atanan bakan, 1903'te Harkov Üniversitesi'nden mezun olan ve o zamanlar ülkenin en deneyimli cerrahı olan Khudadat Rafibeyli'ydi. Yapı olarak bakanlık, şehir sağlığı, sağlık istatistikleri, eczacılık, kırsal sağlık ve veterinerlik olmak üzere beş bölümden oluşuyordu. O dönemde bir yandan yeni hastaneler, laboratuvarlar, ilaç depoları inşa edilirken, bir yandan da halka ücretsiz sağlık hizmeti sağlanıyordu. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin 23 aylık yönetiminde, her birinde 1 doktor, 2 sağlık görevlisi, 1 kadın doğum uzmanı ve bir hemşire bulunan 33 hastane faaliyet göstermiştir. İstatistiklere göre, her 75.000 vatandaşa bir doktor düşmekteydi. Hastane azlığı nedeniyle, Azerbaycan parlamentosu 1920'deki 43.321.950 AZN tutarındaki mali bütçesine 35 yeni hastane ve 56 paramedik ofisinin inşasını dahil etmiştir.

Azerbaycan'ın Sovyet yönetimi sırasında da yeni hastaneler ve eczaneler inşa edildi. Bakü'de İlaç üretimi, tıbbi kayıtların incelenmesi ve adli tıp incelemeleri amacıyla devlet eczanesi ve analitik laboratuvarları kurulmuştur. 1960-70'lerde tıp sektörü gelişmiş ve yeni ambulans hizmetleri halka açılmıştır.

Bugün bakanlık, Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından 29 Aralık 1998 tarihinde imzalanan tüzüğe göre faaliyet göstermektedir.[1]

Sağlık Bakanlığı tüzüğü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 25 Mayıs 2006 tarihinde imzalanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Bakanlık yapısı ve Azerbaycan Sağlık Bakanlığı ile ilgili diğer konuları kapsamaktadır. 1998 ve 2005 yıllarında kabul edilen diğer iki kanun, 413 sayılı yeni kanunun kabul edilmesiyle birlikte hükümsüz kılınmıştır. Tüzüğe göre bakanlığın yapısı sunulmuş ve başkanlık kadrosu 87 kişi olarak belirlenmiştir.[2]

Yapı

Bakanlığın temel işlevleri, nüfusa yeterli tıbbi bakım sağlamak için ülkedeki sağlık sisteminin düzenlenmesi ve düzenlenmesi; devlet sağlık programlarının hazırlanması ve uygulanması; hem devlet hem de özel sektördeki sağlık firmalarının hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunmak; ülkedeki hıfzısıhha ve epidemiyoloji birimlerinin düzenlenmesi; ebeveynlik ve aile planlaması ile ilgili programların hazırlanması; hastanelere ilaç, antibiyotik ve antiviral ürünlerin sağlanması; eczane ofis ağlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesi; tıbbi ekipman imalatının araştırılması ve geliştirilmesi; Ülkedeki tehlikeli hastalıkların önlenmesi vb.dir.[1][3]

Uluslararası ilişkiler

Ülkede sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için Azerbaycan Sağlık Bakanlığı bir dizi uluslararası kuruluşla işbirliği yapmakta ve yabancı ülkelerle tecrübelerini paylaşmaktadır.

Rostrapovich-Vishnevskaya Vakfı

2010-2012 yıllarında Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Rostrapovich-Vishnevskaya Vakfı ile işbirliği yapmıştır. Taraflar, “Gebelerde Hepatit B ve HIV enfeksiyonu tanısı konması ve yenidoğanların Hepatit B'ye karşı korunması” konusunda anlaşma imzalamıştır. Aynı zamanda bakanlık, vakfın desteğiyle bir bağışıklama ve aşı kampanyası düzenlenmiş ve sonuç olarak ülkede kızamık, kabakulak ve parotit gibi hastalıkların insidansları azalmıştır.[4]

Dünya Sağlık Örgütü

2006'dan bu yana Azerbaycan Sağlık Bakanlığı, Avrupa Bölgesel Komitesi Daimi Komitesi'nde ve DSÖ'nün Yürütme Kurulunda temsil edilmektedir. Ayrıca DSÖ Avrupa Bölge Komitesi'nin 61. oturumu 2011 yılında Azerbaycan'da yapılmıştır. Toplantıda 53 ülkeden halk sağlığı uzmanları ve sağlık bakanları, Avrupa bölgesindeki halk sağlığı sorunları ve mevcut sağlık tehditlerine ilişkin bir anlaşma imzalamışlardır. Aynı zamanda, oturumda "Sağlık 2020 - Yeni Avrupa Sağlık Politikası Çerçevesi" tartışılmış ve Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi 2030 kabul edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün Azerbaycan'daki ülke ofisi, Haziran 1994'te Bakü'de kuruldu. DSÖ programlarının uygulanmasını yürüten bu ofis, altı kişiden oluşan kadrosuyla hizmet vermektedir.[5]

Azerbaycan, 2006 yılından itibaren DSÖ'nün desteğiyle ülkede HIV enfeksiyonuna yönelik tedavi hizmetlerine başlamıştır. Bulaşıcı olmayan hastalıklar, anne ve çocuk sağlığı, sağlık sisteminin güçlendirilmesi, tüberküloz, bağışıklama ve tütün kontrolü gibi sağlık alanılarında mevcut programlar DSÖ işbirliği ile yürütülmektedir.[6]

İslam İşbirliği Teşkilatı

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı, İİT üyesi ülkelerle işbirliği yapmakta ve sağlık bakanlıklarının oturumlarına katılmaktadır.29 Eylül 2011'de Kazakistan'da yapılan 53 üye ülkenin sağlık bakanları ve uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldığı Üçüncü İslam Sağlık Bakanlıkları Konferansına, sağlık bakanı Oktay Shiraliyev de katılmıştır. Oturumda üye ülkeler arasındaki gelişmeler ve işbirlikçi çalışmalar, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, sağlık çalışanı ve ekipman potansiyelinin geliştirilmesi konuları ele alınmıştır.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Səhiyyə Nazirliyi" [Ministry of Healthcare]. 7 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Səhiyyə Nazirliyinin Əsasnaməsi". www.sehiyye.gov.az. 6 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Azərbaycan Respublikasının Səhiyyə Nazirliyi" [Ministry of Healthcare of Azerbaijan Republic]. 29 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Səhiyyə naziri Oqtay Şirəliyev Rostrapoviç-Vişnevskaya Fondunun prezidenti Yelena Rostrapoviçi qəbul edib". sehiyye.gov.az. 3 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Səhiyyə naziri Oqtay Şirəliyev ÜST-tı Avropa Regional Komitəsinin 60-cı sessiyasında iştirak edib". sehiyye.gov.az. 10 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "World Health Organization (WHO) – United Nations Azerbaijan" (İngilizce). 24 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Səhiyyə Naziri Oqtay Şirəliyev İslam Əməkdaşlıq Təşkilatı Səhiyyə Nazirlərinin 3-cü sessiyasında iştirak etmişdir". sehiyye.gov.az. 29 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sağlık işlerinden sorumlu olan bakanlık.

Geleneksel tıp terimi kanıta ve bilimsel metotlarla yapılan araştırma ve ölçüm yöntemlerinin kullanıldığı modern tıp döneminden önce, farklı toplumlarda usta-çırak ilişkisi gibi ampirik bilgiye dayalı olarak geliştirilmiş tıbbi sistemlere işaret etmekte kullanılır.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan bir genel müdürlüktür. Aile hekimliği hizmetlerinin düzenlenmesi ve sağlıklı yürütülmesi, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi ile genel olarak halk sağlığını tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması için gerekli denetimlerin yapılması gibi çalışmaları yürütür.

<span class="mw-page-title-main">Millî Güvenlik Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Güvenlik Bakanlığı istihbarat, karşı istihbarat faaliyetleri, devlet sırrının korunması, suçların tespiti, önlenmesi alanlarında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kanunu ile belirlenmiş yetki merkezi yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Savunma Sanayii Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun bulunduğu radyo elektroniğinin ve mühendisliğin yapıldığı bir yerdir.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesiydi. 2019 yılında, tüm personel ve tıbbi ekipmanlarıyla birlikte Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne taşınarak kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te COVID-19 pandemisi</span> Bosna Hersekte devam eden COVID-19 viral pandemisi

COVID-19 pandemisi'nin 5 Mart 2020'de Banja Luka'da İtalya'da bulunan birisinden Bosna-Hersek'e ulaştığı doğrulandı. Günün ilerleyen saatlerinde, ilk vakanın oğlu olan ikinci vaka bildirildi. 21 Mart'ta, ülkedeki COVID-19 kaynaklı ilk ölüm Bihać'daki bir hastanede duyuruldu. Hasta iki gün önce hastaneye yatırılan yaşlı bir kadındı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

COVID-19 pandemisi'nin Şubat 2020'de Kuzey Makedonya'ya ulaştığı doğrulandı. Ülkedeki ilk bulaşma, esas olarak İtalya'da 2020 koronavirüs pandemisi'yle ilişkiliydi. Çünkü Kuzey Makedonya'dan İtalya'ya yaklaşık 70.000 kişi gitti ve birçoğu virüsü beraberinde getirerek Kuzey Makedonya'ya geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya'da COVID-19 pandemisi</span>

Şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2'nin neden olduğu yeni bir bulaşıcı hastalık olan koronavirüs hastalığı 2019'un devam eden salgınının Slovenya'ya yayıldığı 4 Mart 2020'deki ilk vakayla doğrulandı. Fas'tan Avrupa'da SARS-CoV-2'nin merkezi olarak kabul edilen İtalya'ya; İtalya'dan da Slovenya'ya gelen bir turist tarafından hastalık ülkeye geldi. Salgının ilk günleri, Ocak ayı sonlarında Başbakan Marjan Šarec'in istifa etmesi ve bunun sonucunda yeni hükûmetin kurulması nedeniyle Slovenya için zorlayıcıydı. İlk vaka Janez Janša Başbakan seçildikten bir gün sonra onaylandı. Geçiş döneminde salgın yükseldi. Giden ve gelen hükûmet arasında 10 Mart 2020'de ortak bir toplantı yapıldı. Görevden ayrılan Marjan Šarec'in hükûmeti 14 Mart 2020'ye kadar kriz yönetiminden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Maliye Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Azerbaycan Hükûmetine bağlı bir bakanlık

Azerbaycan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde finans sektörünü düzenlemekten sorumlu, Azerbaycan Kabinesi'ne bağlı bir devlet kurumu. Bakanlığa Samir Şerifov başkanlık etmektedir.

Bulaşıcı hastalık sürveyansı, hastalıkların ilerleme modellerini belirleyebilmek için yayılımlarının takip edildiği, epidemiyolojik uygulamaların tamamına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı</span>

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı, eskiden Hastalık Kontrol ve Önleme Kore Merkezleri Güney Kore altında bir kuruluştur Refah ve Sağlık Bakanlığı bulaşıcı hastalıklar, kronik ve nadir hastalıklar ve yaralanmalarla ilgili önleme, araştırma, karantina, deneme ve araştırmaları yöneterek organ naklinden ve halk sağlığının ilerlemesinden sorumludur. Aralık 2003'te kuruldu ve Cheongju'daki Osong Sağlık Teknolojisi İdare Kompleksi'nde yer almaktadır

<span class="mw-page-title-main">Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Kazakistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Kazakistan hükûmeti'nde görev yapan, belirlenen yetki ve sınırlar dahilinde halk sağlığı, tıp ve eczacılık eğitimi alanında kurumlar arası uyum ve işbirliğinden sorumlu bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Azerbaycan kabinesinde bulunan 17 bakanlıktan biridir. Hukuk sistemini, kamu düzenini korumak ve hukuk reformlarını tesis, adalet sisteminin düzenlenmesinde görevlidir.

Hudadat bey Rafibeyli, Azerbaycanlı bir devlet adamıydı. Rus İmparatorluğu Gence Genel Valisi ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak görev yapmış, aynı zamanda Azerbaycan Ulusal Konseyi ve daha sonra Azerbaycan Parlamentosu üyesi olmuştur. Azerbaycanlı yazar Nigar Rafibeyli'nin babası, Resul Rıza'nın kayınpederi ve Azerbaycan Yazarlar Birliği başkanı Anar Rızayev'in dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu</span>

İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu, İran dinî liderinin kontrolü altında faaliyet gösteren bir Kamu İktisadi Teşebbüsü ve İran devlet dairesidir. 1989'da Ruhullah Humeyni'nin emriyle kuruldu. Bu merkez, Veli-i Fakih'in tasarrufuna bırakılan tüm mal ve mülkleri, mirasçısı yok olan miraslar ve benzerlerini izlemek için kurulmuştur. Bu kurulun ilk sorumluları Habibullah Askerevladi, Hasan Sane'i ve Mehdi Kerrubi. Bu kişiler, bu mülkleri uygun gördükleri şekilde yönetmek için Ruhullah Humeyni tarafından görevlendirilmiştir. Bu yetkilerin bir kısmını Ekonomi Bakanlığı'na verme yetkisi bile onlara verildi. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideri olan Ruhullah Humeyni, ilk başta yardımcılarının üç kişisine el konulan mal ve mülkleri korumalarını ve hayır kurumlarına dağıtmalarını emretti.

Aşıyla önlenebilir bir hastalık, etkili bir önleyici aşının mevcut olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer bir kişi aşıyla önlenebilir bir hastalığa yakalanır ve bu hastalıktan ölürse bu ölüm, aşıyla önlenebilir bir ölüm olarak kabul edilir.