İçeriğe atla

Sazan Adası

Koordinatlar: 40°30′K 19°17′D / 40.500°K 19.283°D / 40.500; 19.283
Sazan Adası
Harita
Coğrafya
Adanın haritası
Adanın haritası
Adanın haritası
Arnavutluk üzerinde Sazan Adası
Sazan Adası
Sazan Adası
Ksamil Adası'nın Arnavutluk'taki konumu
BölgeBalkanlar
Koordinatlar40°30′K 19°17′D / 40.500°K 19.283°D / 40.500; 19.283
DeniziAdriyatik Denizi
Yüzölçümü&0000000000000005.7000005,7 km2
Zirve 342 m
Siyasi
Ülke Arnavutluk
İlAvlonya
BelediyeAvlonya

Sazan Adası (ArnavutçaSazani; İtalyancaSaseno; GrekçeΣάσων), Adriyatik Denizi'nde Arnavutluk'ait bir adadır.

Coğrafya

Sazan Adası Avlonya Körfezi'nin Adriyatik Denizi'ne açılan yerde kıyıdan 15 km uzaklıkta yer almaktadır. İdari olarak Avlonya ili sınırları içerisinde yer almaktadır. 5 km2 yüzölçümü ile Arnavutluk'un en büyük adasıdır. Adanın en yüksek noktası 342 metredir ve üzerinde yerleşim bulunmamaktadır.

Tarihçe

Ada uzun zaman Roma, Bizans ve Venediklilere aitti. 15. yüzyılda ada Osmanlı İmparatorluğu'na katılır ancak 1696'da Venediklilere geri verilir. 1815 yılında Napolyon'un yaptığı savaşların sonucunda Paris Barış Anlaşması ile ada diğer İyon Adaları ile birlikte İngiliz himayesine verilir.[1]

1864 yılından ada İyon Adaları ile birlikte Yunanistan'a verildi. İkinci Balkan Savaşı sonrasında 1913 yılında İtalya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Yunanistan'ı Arnavutluk'un güneyi ve Sazanı Adası'nı boşaltmaya zorladı.

30 Ekim 1914 tarihinde İtalya adayı işgal etti ve burada kendi karakollarını kurdu. 26 Nisan 1915'te Londra Antlaşması ile adanın İtalya'ya verilmesi kararlaştırıldı. I. Dünya Savaşı bittikten sonra ise Arnavutluk'un bağımsızlığı uluslararası alanda tanınır ve 2 Eylül 1920 Arnavut-İtalya protokolü ile ada yeniden İtalya'ya verilir. II. Dünya Savaşı sırasında 1943-1944 yılları arasında ada Nazi Almanyası'nın işgali altına girdi. 10 Şubat 1947 tarihinde İtalya ile imzalanan anlaşma ile ada Arnavutluk'a verildi.

Soğuk Savaş döneminde Sovyet-Arnavutluk ayrılığına kadar adada Sovyet askerî tesisleri bulunmaktaydı.

Adada günümüzde yerleşim bulunmamaktadır ancak Güney İtalya ve Arnavutluk arasında çoğunlukla kaçakçılığa karşı kullanılan küçük bir Arnavut-İtalyan deniz üssü vardır.[2] 2010 yılında adanın çevredeki sular ve komşu Karaburun Yarımadası Arnavutluk hükûmeti tarafından milli park ilan edildi.[3]

Fauna

Sazan Adası'nda üçü nadir olmak üzere yedi iki yaşamlı türü ile 13'ü nadir olmak üzere 15 sürüngen türüne rastlanır.

Kaynakça

  1. ^ Sk (24 Mart 2009). "The island of Sazan (Saseno, Σασων)". pyrroulas. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Cooperation between Italy and Albania (İtalyanca)". 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  3. ^ "Vendim për Shpalljen "Park Kombëtar" të Ekosistemit Natyror Detar Pranë Gadishullit të Karaburunit dhe Ishullit të Sazanit (Arnavutça)". 17 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk</span> Balkanlarda bir ülke

Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">İyon Denizi</span>

İyon Denizi, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında deniz.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut pasaportu</span> pasaport

Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Esad Toptanî Paşa</span>

Esad Toptani Paşa veya Toptani Esad Paşa, Osmanlı Arnavut asker ve siyasetçidir. Balkan Savaşları'ndan sonra Balkan Birliği'ne destek vererek, özellikle Sırbistan yardımıyla orta Arnavutluk'ta Dıraç merkezli Merkezi Arnavutluk Cumhuriyeti adı verilen bir devlet kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki İtalyan himayesi</span>

Arnavutluk'taki İtalyan himayesi; Arnavutluk'ta İtalya Krallığı'nın De jure olarak ülkeyi himaye altına alması olayıdır. Bu durum 23 Haziran 1917 tarihinden 1920 yaz aylarına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Arnavut direnişi</span>

Arnavut direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında komünist hareketinin Mihver Devletler'ine karşı vermiş olduğu mücadeledir. İlk mücadele İtalyanlar'a karşı verildi. İtalyanlar çıkarıldıktan sonra Almanlar geldi. Partizan hareketi Alman kuvvetlerine karşı verdikleri mücadele başarıya ulaştı. Komünistler aynı zamanda işbirlikçilere karşı mücadele vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karaburun Yarımadası (Arnavutluk)</span>

Karaburun Yarımadası, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir yarımadadır. Yarımada Arnavutluk'un en büyük yarımadasıdır ve üzerinde yerleşim bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazım Koculi</span>

Kazım Koculi, 20. yüzyılın başlarında bir Arnavut siyasetçi ve bir günlük Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1920 Avlonya Savaşı sırasında Arnavut güçlerin başlıca ordu komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vyosa Nehri</span>

Vyosa Nehri ; Yunanistan'daki Pindus Dağları'ndan doğup kuzeybatı yönünde akarak Arnavutluk'un liman şehri Avlonya'da Adriyatik Denizi ile buluşan bir nehirdir. Toplam uzunluğu 272 kilometre olan nehrin ilk 80 kilometresi Yunan topraklarında, diğer 192 kilometrelik kısmı ise Arnavutluk sınırları içerisinde bulunur. Yaklaşık 6.706 km²'lik bir akarsu havzasına sahip olan Vyosa'nın ortalama debisi 195 m³/s'dir. Voidomatis, Sarandapor, Drino ve Shushica nehirleri; Vyosa Nehri'nin ana kollarını oluşturan diğer akarsulardır. Nehrin Yunanistan'da kalan kısmı Vikos-Aoos Millî Parkı tarafından çevrelenirken 15 Mart 2023 tarihinde alınan bir kararla Arnavutluk'taki bölümü de Vjosa Nehri Doğal Yaşam Parkı ilan edilmiştir.

Arnavutluk; topraklarının büyük bir bölümü dağlık bölgelerden oluşan, Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik ve İyon Denizi arasında bulunan, Akdeniz'le bağlantılı bir Balkan ülkesidir. Çoğu küçük olan 13 ada ve adacığa sahiptir. Bu adalardan sadece Sazan ve Kunë adını taşıyanlar bir kilometrekareden büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Rivierası</span>

Arnavut Rivierası ; Arnavutluk'un güneybatısını oluşturan dikine sahil kesimine verilen özel bir isimdir. Bazen Bregdeti veya Bregu isimleri ile de anılır. Akdeniz'le bağlantılı bir deniz olan İyon Denizi'nin doğu sahillerinden başlar. Sarandë, Borsh, Himara, Dhërmi, Qeparo, Piqeras ve Lukovë yerleşimlerinin olduğu kıyı hattı boyunca uzanır. Ceraunian Dağları, bölgenin hinterlandını sahilden ayırır. Fakat Arnavut Rivierası, hem kuzeydeki Arnavutluk sahillerini hem de rivierayı içeren Arnavutluk kıyı şeridi ile karıştırılmamalıdır.

Refo Çapari (1884-1944) Arnavut bir devlet adamı ve dini önder idi. Çapari Avlonya ilinin ilk valisi ve İsmail Kemal Bey'in biyografisini yazan ilk yazardır. Bahai Dinini Arnavutluk'a tanıtan kişi olarak bilinir.

Arnavutluk-Sovyetler Birliği ilişkileri, Sovyetler Birliği ile Arnavutluk ve 1944'te ilan edilen Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Stato da Màr</span> Venedik Cumhuriyetinin deniz ve denizaşırı bölgeleri

Stato da Màr ya da Domini da Mar, Venedik Cumhuriyeti'nin İstirya, Dalmaçya, Arnavutluk, Negroponte, Mora, Nakşa Dükalığı'nın Ege adaları, Girit ve Kıbrıs deniz aşırı topraklarına verilen addır. Venedik Cumhuriyeti'nin sahip olduğu üç alt bölümden biriydi, diğer ikisi Dogado, yani Venedik ve kuzey İtalya'da Domini di Terraferma idi.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.

Avlonyalı Mustafa Nuri Paşa (1830/31-1885/86), Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı</span> 1684ten 1699a kadar süren Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki çatışma

1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı ya da Mora Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ve Venedik Cumhuriyeti arasında 1684-1699 yıllarında meydana gelen savaş. Bu savaş, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın bir parçasıdır. Savaşın alanı, İyon Denizi'nden Yunanistan'a kadar olan geniş bir bölgedir. Bu kadar geniş olmasına karşın, savaşın en önemli cepheleri Mora Yarımadası'nda gerçekleşmiştir. Savaşın sonucunu Karlofça Antlaşması belirlemiş ve Mora Yarımadası Venedik'e geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avlonya Limanı</span>

Avlonya Limanı, Arnavutluk'un Avlonya şehrinde bulunan tarihi bir limandır. Ülkedeki ikinci en büyük liman olan Avlonya; kuru yük taşımacılığı, petrol transferi ve balıkçılık için ayrılmış olan üç farklı limandan oluşur. Lungomare Master Planı kapsamında Avlonya'ya bir yat limanı inşa edilerek şehrin Trans-Balkan Rotasına entegre edilmesi planlanmaktadır.