İçeriğe atla

Sayısal Devrim

Sayısal devrim terimi mekanik ve elektrik sistemlerin 1980'den beri yerlerini sayısal sistemlere bırakmasını anlatır. Bu devrimin gerçekleşmesinin altında sayısal mantık devrelerinin ucuza ve çok üretilmesi ile gerçeklenen bilgisayar gibi makineler yatar. Sayısal mantık ile bilgisayar, teknoloji ve birçok dijital ortamın yaratılmasına sebep olmuştur. 18. yüzyılda Sanayi Devrimi gibi birçok devrimin temelinde yer almaktadır.

Sayılarla sayısal devrim

1990

  • Cep telefonu kullanıcıları: 12.4 milyon (0.25% of world population in 1990)[1]
  • İnternet kullanıcıları: 2.8 milyon (0.05% of world population in 1990) ([2]

2002

  • Cep telefonu kullanıcıları: 1.174 milyar (19% of world population in 2002)[2]
  • İnternet kullanıcıları: 631 milyon (11% of world population in 2002)[2]

2010

  • Cep telefonu kullanıcıları: 4 milyar (67% of world population in 2010)[3]
  • İnternet kullanıcıları: 1.8 milyar (26.6% of world population in 2010)[4]

2022

  • İnternet kullanıcıları: 5.4 milyar (69% of world population in 2022)[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2010. 
  2. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 17 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2010. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2010. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2022. 9 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar</span> çok sayıda aritmetiksel veya mantıksal işlemlerden oluşan bir işi, önceden verilmiş bir programa göre yapıp sonuçlandıran elektronik araç

Bilgisayar, aritmetik veya mantıksal işlem dizilerini (berim) otomatik olarak yürütmek üzere programlanabilen dijital bir elektronik makinedir. Çağdaş bilgisayarlar, programlar olarak bilinen genel işlem kümelerini gerçekleştirebilir. Bu programlar, bilgisayarların çeşitli görevleri gerçekleştirmesini sağlar. Ayrıca bir bilgisayar sisteminin tam verimle çalışabilmesi için donanım, işletim sistemi ve çevresel cihazlara sahip olması gerekmektedir. Bu terim aynı zamanda bir bilgisayar ağı veya bilgisayar kümesi gibi birbirine bağlı ve birlikte çalışan bir grup bilgisayar anlamına da gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz uygulama protokolü</span>

Kablosuz uygulama protokolü kablosuz iletişim kullanan uygulamalar için kurulmuş uluslararası bir standarttır. En genel kullanımı bir cep telefonu ya da avuç içi bilgisayardan internet erişimi sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital elektronik</span>

Sayısal (Dijital) elektronik, sayısal işaretler kullanan elektronik dizgeleriyle ilgilenir. Bool cebirine dayanarak yapılırlar ve cep telefonu, bilgisayar gibi yerlerde kullanılırlar.

iPhone 3G 2.nesil iPhone modeli

iPhone 3G, Apple tarafından tasarlanan ve üretilen multimedya ve internet özelliklerini destekleyen 2. nesil iPhone'dur. Model 9 Haziran 2008'de Moscone Merkezi'nde tanıtılmıştır. iPhone 2G'nin halefi, iPhone 3GS'in selefidir.

iPhone (1. nesil) ilk iPhone modeli

iPhone veya iPhone 2G, iPhone 1, iPhone (original), Apple tarafından pazarlanan ve tasarlanan ilk iPhone markalı akıllı telefon modeli. Dünya mobil sisteminde tamamen yeni çağın başlangıcı gibi kabul ediliyor. Bu modelle Apple mobil pazara dahil olmuştur. Bu söylenti ve spekülasyonlardan bir yıl sonra 9 Ocak 2007 tarihinde iPhone'un ilk nesli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia PC Suite</span>

Nokia PC Süit Nokia mobil cihazlar ile Microsoft Windows işletim sistemini çalıştıran bilgisayarlar arasında bir arabirim oluşturmak için kullanılan bir yazılım paketidir. Sonradan yerine Nokia Süit geçti ve Ovi servis paketine entegre edildi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Faks ve Tarama</span>

Windows Faks ve Tarama (WFS), Windows Vista işletim sisteminin bazı sürümlerinde ve Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11'in tüm sürümlerinde bulunan entegre bir faks ve tarayıcı uygulamasıdır. Windows XP'de bunun yerine Faks Konsolu bulunur. Yazılım T.38 teknolojisi ile uyumlu değildir ve internet faksları için kullanılamaz.

LG KS20 LG Electronics tarafından üretilen bir dokunmatik ekranlı Windows Mobile cep telefonudur. 7 Kasım 2007'de Avrupa'da serbest bırakıldı. Microsoft'un Windows Mobile 6.0 Professional işletim sistemini çalıştırıyor. AKU ile güncellenir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Typhoon</span>

HTC Typhoon HTC tarafından Ağustos 2004 yılında üretilen bir Windows Mobile cep telefonu modelidir. Microsoft'un Windows Mobile 2003 SE işletim sistemini çalıştırıyor, ancak bir sürümü internete sızdırdıktan sonra Windows Mobile 5.0'ı da çalıştırabiliyor. Java uygulamalarını destekler. Buna ek olarak, Windows Mobile 6.0, Windows Mobile 6.1 ve Windows Mobile 6.5'in saldırıya uğramış veya "pişmiş" sürümleri internette dolaşıma girmiştir.Typhoon'un yapıldığı dönemde HTC, son kullanıcılara cihaz satma işinde değildi. Bunun yerine, şirketin cihazlarını yeniden dağıtacak birçok ortak vardı.

<span class="mw-page-title-main">Qt Extended</span>

Qt Extended kişisel sayısal asistanlar, video projeksiyon ve cep telefonları gibi Gömülü Linux tabanlı mobil bilgi işlem cihazları için bir uygulama platformudur. Digia'nın bir yan kuruluşu olan Qt Software tarafından geliştirildi. Ücretsiz yazılım olduğu için Qt Extended projesini iptal ettiklerinde topluluk bunun bir çatalını yarattı, geliştirdi. QtMoko Debian tabanlı dağıtım, Openmoko topluluğunun çabalarıyla sürdürülen bu projelerin doğal ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 2010</span> 1994 cep telefonu modeli

Nokia 2010, Nokia Corporation'ın Ocak 1994'te satışa sunduğu cep telefonudur. Nokia 1011 modelinin devamı, Nokia 2110 ve Nokia 1610 modellerin öncülüdür. O sırada Nokia Cep Telefonları yöneticisi Matti Makkonen'e göre, Nokia 2010, mesajların kolayca yazılmasını sağlayan ilk cep telefonu oldu.

Arnavutluk'ta iletişim; radyo, televizyon, sabit ve mobil telefonlar ve interneti kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Zero</span> Facebook mobil sitesi

Facebook Zero, sosyal ağ servis şirketi Facebook tarafından cep telefonu tabanlı internet sağlayıcılarıyla işbirliği içinde gerçekleştirilen bir "ağ tarafsızlığı" girişimdir. Bu versiyon, yalnızca Facebook ile anlaşmaya giren sağlayıcılar aracılığıyla çevrimiçi olarak kullanılabilir. Fotoğraflar varsayılan olarak yüklenmez. Kullanıcılar yine de tıklayarak görüntülemeyi seçebilir ancak fotoğraf kullanımı için düzenli veri ücretleri uygulanır.

Paraguay'da telekomünikasyon yetersizdir. Paraguay, Bolivya'da 100 kişi başına 8,7, Brezilya'da 21,9 ve Arjantin'de 24,9 ile karşılaştırıldığında, 100 kişi başına 5,6 hat ile Güney Amerika'da en düşük sabit hatlı telefon yoğunluğuna sahiptir.