İçeriğe atla

Sayın Başkan

Sayın Başkan
Kapak resmi
YazarMiguel Ángel Asturias
ÜlkeGuatemala
Dilİspanyolca
TürDiktatör romanı
Yayım1946 (Costa-Amic)

Sayın Başkan, Miguel Angel Asturias'ın 1946'da yayımlanan diktatör romanıdır.. Orta ve Güney Amerika'nın en büyük yazarı kabul edilen Miguel Angel Asturias'ın en önemli eserlerinden olan Sayın Başkan (Orijinal adı: El senor Presidente) yazarın en büyük eseri kabul edilen Guatemala Efsaneleri'nden sonra 1946 yılında yayınladığı bu ikinci eseriyle dünya ölçüsünde bir ün kazanmış ve bu romanla 1952'de Fransa'da Uluslararası Roman Armağanını almıştır.

Yazarın Kendi İncelemesi

Benim Romanlarımda daima bir siyasi protesto terimi vardır.Güney Amerikalı diktatör prototipini çizdiğim <Sayın Başkan>adlı romanımı ele alalım.Orada çizilen bütün Latin Amerika ülkelerinde rastlanan diktatör tipidir.Bu,Hitler'ler,Mussolini'ler gibi reklam düşkünü olmayan aksine loşluğu seven,ortalarda görünmeyen bir diktatördür.Halk onu hemen hemen hiç görmez,ama tıpkı tabiat kuvvetleri gibi insansız varlığını sürekli hisseder.Daha çocukluğum sıralarında,diktatörün adından,o da evlerin en kuytu köşelerinde,ancak alçak sesle bahsedeilirdi.Bu tip başkanlar elle tutulur hiçbir eser bırakmamışlardır.Aksine,ülkelerini fakirleştirmişler,öksüzleştirmişlerdir.Bu şartlar altında yazara tek yol kalıyordu:Muhalefet...Bu yol da yazarı kaçınılmaz şekilde ya hapse ya sürgüne götürüyordu.Ben ikisini de tattım.Hatta bir ara vatansız kaldım.1954'ten 1959'a kadar nüfus cuzdanım yoktu.O sırada hukuk fakültesi dekanı olan bugünkü başkanımızın çabasıyla Guatemala pasaportu alabildim.Böyledir..Latin amerika yalnız folklordan ibaret değilidir.Ben de kitabımda bunu anlatmaya çalıştım.

Latin Amerika'nın bu güç durumu,birinin çözümü diğerinden güç binlerce mesele ile karşı karşıya bulunuşundan ileri gelir.Örnek olarak önce çocuk ölümü ve cehalet meselerini verebilrim.Böyle olunca biz de romanın da politik ve sosyal gelişmeleri içinde halkın hayatını izlemesi normaldir.Edebiyatımız bu yüzden pitoresk olmaktan çıkmıştır,ve yine bize ilgi duymağa başlamıştır.

Benim tehlikeli kitaplar yazdığım söyleniyor.Onu bilmem.Eğer öyleyse en tehlikeli romanım Sayın Başkan'dır.Güney Amerika ülkelerinde ne zaman ihtilal havası eserse,kitapçı vitrinlerinden ilk kaldırılan kitap <Sayın Başkan> olur.Onun için bu romanı Güney Amerika'da siyasi bir Barometreye benzetirler

Bu konuşmalar Miguel Angel Asturias'ın 11 Ağustos 1966'da yayınlanan bir röportajından alınmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Reşat Nuri Güntekin</span> Türk roman, öykü ve oyun yazarı

Reşat Nuri Güntekin, Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır. Müfettişlik görevi ile Anadolu'da gezdiği için Anadolu insanını yakından tanımıştır. Eserlerinde Anadolu'daki yaşamı ve toplumsal sorunları ele almış; insanı insan-çevre ilişkisi içinde yansıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala</span> Orta Amerikanın Kıstas bölgesinde yer alan bir ülke

Guatemala Cumhuriyeti, kısaca Guatemala, Orta Amerika'da Kıstas bölgesinde bir ülkedir. Kuzeyde Meksika, doğuda Belize ve Honduras, güneyde ise El Salvador'la komşudur. Ayrıca doğuda Karayip Denizi'ne, batıda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Başkenti Guatemala'dır. 372 Havalimanı bulunmaktadır. (2010)

Türk edebiyatında roman, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir yazım türüdür. Roman, Tanzimat'la başlayan batılılaşma sürecinin bir parçası olarak Türk edebiyatına girmiş olup, Fransız edebiyatından eserler başta olmak üzere ilk Türkçe örnekleri çeviri eserlerde gözlemlenmiştir. Şemseddin Sâmi’nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseri sıklıkla "ilk Türkçe roman" olarak adlandırılsa da daha önce yazılmış başka romanlar da mevcuttur. Fransız romantizm akımından etkilenmiş ve ağırlıklı olarak aşk ve "yanlış batılılaşma" konularını ele almış ilk Osmanlı romanları genellikle oldukça zayıf olup, karakterler yüzeysel işlenmiş ve karikatüre benzeyen tipler ortaya çıkarmıştır. Servet-i Fünûn edebiyatı döneminde romanlar gelişmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Angel Asturias</span>

Miguel Angel Asturias Guatemalalı yazar ve diplomat. Kızılderili-Maya mitlerini konu edinen "Guatemala Efsaneleri" ile adını duyurdu. 1967'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">V. S. Naipaul</span> İngiliz yazar (1932-2018)

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, Trinidad ve Tobago doğumlu, Britanyalı kurgu ve kurgu olmayan İngilizce eserler yazarı. Trinidad'da geçen erken dönem komik romanları, genişleyen dünyadaki yabancılaşmaya dair kasvetli romanları ve ihtiyatlı yaşam ve seyahat günlükleriyle tanınır. Çoğunlukla beğenilen, ancak bazen tartışmalara yol açan düzyazılar yazdı. Elli yılda otuzdan fazla kitap yayımladı.

Latin Amerika Edebiyatı, Latin Amerika'da İspanyolca ve Portekizce yazılmış edebiyat yapıtlarını kapsar. İlk yazılı metinler Yenidünya'nın İspanyol fatihlerinin İspanya'ya gönderdikleri raporlardı. İspanyollar'ın atılganlığı ve Amerika Yerlilerinin yiğitliği pek çok yazıya ve şiire esin kaynağı olmuştur. Bunların en ünlüsü İspanyol Alonso de Ercilay Zúñiga'nın (1533-1594), Şili Yerlilerinin soylu direnişini ve şairin bu dönemdeki acılarını dile getiren La Araucanadır. 20 binin üstünde koşuktan oluşan bu şiir yeni topraklardan fışkıran ilk gerçek edebiyat ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Mann</span>

Luiz Heinrich Mann Alman yazardır. Eserlerinde toplumsal konuları ele almıştır. Özellikle 2. Wilhelm dönemindeki Alman toplumunun otoriter yapısını sert şekilde eleştirmesiyle tanınmıştır. Thomas Mann'ın ağabeyidir.

Büyülü gerçekçilik, olağan ya da gerçekçi bir çizgide ilerleyen sanat akımlarında bulunmaması gereken sihirli ve mantık dışı ögeleri içeren sanat akımı.

<span class="mw-page-title-main">Alejo Carpentier</span> Kübalı yazar (1904-1980)

Alejo Carpentier y Valmont Kübalı gazeteci, yazardır. Latin Amerika edebiyatının 20. yüzyılın önde gelen roman yazarlarından biridir. Aynı zamanda müzikolog, eleştirmen ve oyun yazarı da olan Carpentier, büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerini vererek, kendisinden daha genç olan Gabriel Garcia Marquez gibi yazarları da etkilemiştir.

United Fruit Company, ABD şirketi. Özellikle üçüncü dünya ülkelerindeki çiftliklerden aldığı havuç, patates, bezelye gibi sebze ve ağırlıklı olarak muz, ananas gibi tropik meyveleri ABD ve Avrupa pazarlarına satmaktadır.

Light novel, Japonya'da ortaya çıkmış bir roman tipidir. İngilizce “light ve “novel” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş Japon yapımı İngilizce (wasei-eigo) bir terimdir. Genellikle “Ranobe", “Rainobe" olarak kısaltılır. Ender olarak keibungaku, keishōsetsu olarak da geçer.

Latin Amerika Boom, 1960'lar ve 1970'lerde Latin Amerika'da edebiyat, şiir ve eleştirilerin gelişmesidir. Bu bölgeden yazarlar yeni fikirler araştırdığında ve daha önce olmayan bir şekilde uluslararası üne kavuştuğunda bu gelişim ortaya çıktı. Boom'un önemli figürleri arasında Julio Cortázar, Gabriel Garcia Márquez, Carlos Fuentes, Jorge Luis Borges ve Mario Vargas Llosa vardır.

Crack hareketi veya Crack akımı ya da Crack Kuşağı, 1990'ların ortalarında Meksika'da başlayan edebi bir harekettir. Latin Amerika Boom'a tepki olarak düşünülen edebi gelenekleri yok sayan bir grup genç Meksikalı yazar tarafından başlatıldı. Önemli yazarları arasında Ignacio Padilla, Jorge Volpi, Eloy Urroz, Pedro Ángel Palou ve Ricardo Chávez-Castañeda yer almaktadır. Yazarların post-boom'a dahil olduklarını belirtmeleri, çok sesli romanı tercih etmeleri, kurgunun hızlı akması, konu ve tema bakımından çeşitlilik olması, görülebilirliğin önem arz etmesi, sağlam bir içerik ortaya konması, konuların Meksika dışından seçilmesi, Avrupa edebiyatı ile bütünleşmeleri gerektiği gibi düşüncelere sahip olan Crack hareketi, çeteleşmeye karşıdır ve medya desteğine önem vermez. 1996'da yayımladıkları manifestolarında Italo Calvino'nun "Gelecek Bin Yıl İçin Altı Öneri" yazısına atıfta bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Diktatör romanı</span>

Diktatör romanı (İspanyolca: novela del dictador), Latin Amerika toplumunda diktatörün rolüne meydan okuyan Latin Amerika edebiyatının bir türüdür. Caudillismo teması, iktidar, diktatörlük ve yazım arasındaki ilişkileri inceleyerek ele alınmaktadır. Üstelik bir diktatör romanı genellikle Latin Amerika toplumunda yazarın rolü için bir alegoridir. Çoğunlukla 1960'lar ve 1970'lerin Latin Amerika Boom'uyla ilişkili olmasına rağmen diktatör romanı türü, Domingo Faustino Sarmiento tarafından yazılan on dokuzuncu yüzyıl romanı Facundo (1845) ile kök salmıştır. Juan Manuel de Rosas'ın Arjantin'deki diktatör rejiminin dolaylı bir eleştirisi olan Facundo, diktatör romanı türünün öncüsüdür ve sonraki tüm diktatör romanları onu dikkate almıştır. Sarmiento tarafından yaratılan türün amacı belirli diktatörlerin kurallarını analiz etmek ya da tarihsel doğruluğu vurgulamak değil, genel olarak otorite figürleri ve otoritenin soyut niteliğini incelemektir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız-Belçika çizgi romanı</span>

Fransız-Belçika çizgi romanı veya Franko-Belçika çizgi roman, (Fransızca: Bande dessinée franco-belge ) Fransız ve Belçikalı yayıncılar tarafından yayımlanan, dili esasen Fransızca olan çizgi roman anlamına gelmektedir.

Albalucía Ángel Marulanda, Kolombiyalı yazar, halk ozanı ve Latin Amerika Boom romancısıdır. Romanlarıyla Latin Amerika Postmodernizminin öncülerinden biri olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Arévalo Martínez</span>

Rafael Arévalo Martínez, Guatemalalı bir yazardır. 20 yıldan fazla bir süre romancılık, kısa öykü yazarlığı, şairlik, diplomatlık ve Guatemala ulusal kütüphanesinin yöneticiliğini yapmıştır. Arévalo Martínez'in şöhreti azalmış olsa da, kısa öyküleri ve özellikle deAta benzeyen adam ve başkan Manuel Estrada Cabrera'nın biyografisi, ¡Ecce Pericles! eserleriyle hala önemli sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Porfirio Barba-Jacob</span> Kolombiyalı yazar (1883-1942)

Miguel Ángel Osorio Benítez, daha çok Porfirio Barba-Jacob takma adıyla tanınan, Kolombiyalı bir şair ve yazardır.