İçeriğe atla

Saylıkmaa Kombu

Saylıkmaa Kombu
Saylıkmaa Kombu
Doğum12 Aralık 1960(1960-12-12)
Baytal, SSCB Sovyetler Birliği
Meslekyazar, Filolog, Şair, çevirmen, eleştirmen

Saylıkmaa Kombu, (Tuvaca: Сайлыкмаа Комбу Sailykmaa Kombu, Rusça: Сaйлыкмaa Комбу Сaлчaковнa,[1] d. 12 Aralık 1960), Tuva edebiyatçı, eleştirmen, çevirmen ve şair.

Hayatı

12 Aralık 1960 tarihinde Tuva'nın Baytayga ilçesinin Baytal köyünde doğdu. Kızıl Sağlık Okulu'ndan 1979 yılında mezun olduktan sonra 1984 yılında filoloji fakültesinde öğrenimini sürdürüp oradan da mezun olur. Rusya Federasyonu'nda Dünya Edebiyatı Enstitüsünde asistan olur. 1999'da "Çağdaş Tıva Şiiri: tür sistemi" ile doktora tezini savunmuştur. Uzun zamandır Tuva Devlet Üniversitesinde çalışmaktadır. Tıva şiir dünyasına birçok dünya şairinin şiirlerini kazandırmıştır. A. Puşkin, N. Nekrasova, f. Tutçeva, A. Feta, Safpo, A. Ahmatov, M. Tsvetayev, B. Ahmadulin, T. Dobrınnoy gibi. Türkiye Türkçesi, Altay Türkçesi, Çuvaş Türkçesi ve Moğolcadan derlediği şiirleri Rusçaya da çeviri uğraşı bulunmaktadır. Sovyet devrinde Tuva yazarlarının sırf Türk olduğu için tanıştığı Nâzım Hikmet hakkında ve eserlerinin çevirisi ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Antologiyu Tuvinskogo soneta derlemesi ile Tuva sonetleri güldestesi 2002 yılında yayınlanmıştır. Tuva Edebiyat Tarihi, Tuva edebiyat sözlüğü, Tuva yazarları hakkında çalışmalarını sürdürmektedir. 1991 yılından beri Tuva Cumhuriyeti Yazarlar Birliği, 1994 yılından beri Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği, 2001 yılından beri Rusya Federasyonu Gazeteciler Birliği üyesidir.[2]

Eserleri ve Çalışmaları

Şiir kitaplarından bazıları

  • Ujuk ("İpucu") şiirler, dil: Tıva dili. yayınevi: Tıvanın Nom Ündürer Çeri -1990, Kızıl.
  • Saydayak, şiirler yay, dil: Tıva dili. ınevi: Tıvanın Nom Ündürer Çeri -1994, Kızıl.
  • İyi Erik ("İki kıyı") şiirler, sonetler, dil: Tıva dili, yayınevi: Tıvanın Nom Ündürer Çeri -2000, Kızıl.
  • Sezon ottsvetaniya solntsa: stihi, dil: Rusça. yayınevi: Tıvanın Nom Ündürer Çeri -2003, Kızıl.

Çeviri eserleri

  • Meyhua çeçee: Çin lirikleri ("Meyhua çiçeği") şiirler, çeviren. Saylıkmaa Kombu. yayınevi: Tıvanın Nom Ündürer Çeri -1993, Kızıl.
  • Printseva G. Şaanak şiirleri. Editör: Yekaterina Tanova. yayınevi: Tıvanın Nom Ündürer Çeri -2003, Kızıl.
  • Kazakistanlı şair Tursınay Orozbayeva'nın şiir kitabı. Töreen hovum. Kızıl 2003.
  • Buryatyalı M. Çoybonov şiirleri. Önnükterim. Kızıl 2006.
  • Saha (Yakutya) Türklerinden N. Luginov'un romanı. Çingis Haannın dujaalı bile (Cengiz Han'ın emri ile). I- II. ciltler. Kızıl 2009.
  • Ugbaşkılar uran ırı. hereejen lirika dürgee. Abakan. 2010. Dünya şairlerinden şiir seçmeleri.

Kaynakça

  1. ^ http://www.tuva.asia/persons/6713-kombu.html?PHPSESSID=8e46ea1db75f097a7ab2fa05454ab301 3 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Saylıkmaa Kombu fotoğrafı ve bilgilendirmeler
  2. ^ S. Kombu. Tuvinskaya Literatura Slovar. Novosibirsk, 2012. s. 102

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tuvalar</span> Türk etnik grubu

Tuvalar veya Tıvalar, Rusya'nın Tuva Cumhuriyeti'nde ve Moğolistan'ın kuzeyinde yaşayan bir Türk halkıdır. Dilleri Türk dilleri'nin Sibirya grubu'na ait Tuvaca'dır. Toplam nüfusları 350.000 civarındadır. Tuvalara bazı dönemlerde Soyon, Sayan, Soyot, Uranhay adları verilmiştir. Boy esasında ise Tuvaların Kırgız boyundan bazıları da Tuvaların Uygur boyundan olduğu bilinmektedir. Üst kimlik olarak Tuva adı benimsenmiştir. Moğolistan'da yaşayan Duhalar Tuvaların ayrıksı kabilesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Darjay</span>

Aleksandr Darjay (3 Kasım 1944; Sug Aksı, Süt göl ilçesi, Çağdaş Tuva edebiyatında önemli bir yeri olan çok sayıda eserlere imza atmış roman, öykü ve oyun yazarıdır, şairdir. Tıva Edebiyatı'nın belkemiğidir. Tuva kişisi olarak yakından tanımıştır. Eserlerinde Tuva'daki yaşamı ve toplumsal sorunları ele almış insanı insan çevre ilişkisi içinde yansıtmıştır. Vatansever bir şair, yazardır. Rusya Federasyonu Kültür Ansiklopedisinde Rusya'nın en önemli insanları arasında geçer.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Mijit</span> Yazar

Eduard Mijit, Tuva asıllı Rus yazar, şair, akademik çevirmen, piyes yazarıdır. Rusyanın Yazarlar ve Tiyatro Çalışanları Cemiyetinin üyesi ve Tuva Cumhuriyetinin Yazarlar Cemiyetinin başkanıdır. "Ulug-Hem" (Yenisey) adlı edebiyat dergisinin baş redaktörü. Tuva Türkçesi ve Rusça dillerini bilmektedir.

Kızılenik Kudajı - Tıva yazar, şair, publitsist, çevirmen, piyes yazarı. Tıva Cumhuriyeti Ulus'un Yazarı. SSCB ve Rusya Federasyonu'nun Yazarlar Birliği üyeliğinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Şagdıroğlu Kuular</span>

Nikolay Şagdıroğlu Kuular, Tıva romancı,şair, nesir ustası, çevirmen, Tıva'nın tanınmış yazarı. Rusya'nın Yazarlar ve Gazeteciler Birliği'nin üyesi. Nüfus Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda mühendis, muhabir, "Şın" gazetesinin bölüm başkanı, Tıva kitap yayınevinin editör, Tıva Cumhuriyeti Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı, "Ulug-Hem" dergisinin editörlük işlerini yaptı.

Stepan Sarıgool (Kasım 17, 1908 yılı - Mayıs 27, 1983 yılı) — roman yazarı, şair, oyun yazarı, mütercim, Tıva ulusunun ulusal yazarı. Tıva Sovyet Sosyalist Özerk Cumhuriyeti'nin edebiyat ve sanatının ünlü kalemidir. Tıva Sovyet Sosyalist Özerk Cumhuriyeti'nin Yüksek Şura'sının milletvekili olmuştur. Çağdaş Tıva edebiyatının kurucularının arasında yer alır.

Salim Sürünool Batı Hemçik yöresindeki Akka'da doğmuştur. Tıvalı şair, nesir ustası, mütercim, Tıva ulusunun milli yazarlarından biri olup Çağdaş Tuva edebiyatında tanınmış bir kalemdir.

Moldurga Salçak — Tuva Türklerinde ünlü Tıva yazarı, şair, Tıva Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kültürünün tanınmış usta kalemi. Tıva Cumhuriyetinin Yazarlar Birliğinin üyesidir.

Kombu Doyduloğlu Bijek (1 Mart 1937; Erzin köyünde Çağdaş Tuva edebiyatında tanınan şair, yazar, çevirmen, binbaşı, sınır hattında görevli askerlerin komutanı. Tuva Yazarlar Birliği ve Rusya Federasyonu Ressamlar Cemiyeti'nin mensubudur. Moskova'da Tuva Cumhuriyeti'nin yetkili elçilerinden biridir

Dorju Bayanoğlu Monguş — Çağdaş Tuva edebiyatında adı geçen Tuva Türk'ü yazarı, şair, çevirmen.

Oleg Sagan-ool — Tıvalı şair, nesir ustası, yazar, oyun yazarı.

Zoya Namzıray Aldınoolkızı, Tuvalı kadın şairdir. Tuva Cumhuriyeti Yazarlar Birliği üyesidir.

Baytal — Rusya'da Tıva Cumhuriyetinde Baytayga idari biriminde bir köy. Baytal Teeli köyünden güney yönde 16 km uzaklıktadır. 2007 sayımına göre köy nüfusu 2.084'tür.

Çerligool Kuular — Tıva yazar, şair, nesir ustası, çevirmen, tiyatro yazarı. Tıva Edebiyatının kurucularından. 1940 yılı 10 Aralık tarihinde Bağımsız Tuva Arat Cumhuriyeti'nin Çöön-Hemçik ili Horumdağ ilçesinin Şemi-Aksı'da doğmuştur. Soyadı olan Kuular, Türkiye Türkçesine Kuğular olarak çevrilir.

Oleg Suvakpit — Tıva yazar, şair, çevirmen. SSCB Yazarlar Birliği üyesi. SSCB Gazeteciler Birliği üyesi olan Rusya Yazarlar Birliği Denetim Komisyonu üyesiydi, Kızıl Kent Konseyi'nin üç toplantısından halk milletvekili seçildi.

Şomaadır Kuular Süthöl yöresinde Hör-Tayga'da doğmuştur. Tıva Türklerinden gazeteci-yazar, romancı.

Yuri Şoydakoğlu Künzegeş Toju yöresinde Arbık'ta doğmuştur. Tuva yazar, çevirmen.

Artık Höm-Ottuk kızı Hovalıg (12 Mayıs 1951; Sug-Aksı köyü, Süt-Höl kojuunu,Tıva, Çağdaş Tuva edebiyatında eserler vermiş yayıncıdır. Tuva Cumhuriyeti Gazeteciler Birliği Başkanı. Kadınlar için "Ene sözü" gazetesi ve "Kadın" dergisi adıyla yayınlar kurdu.

Roman Ludup (Rusça:Raman Ludup; 28 Eylül 1963, Tıva, Tuva asıllı yazar, dilbilimci ve yayıncıdır.