İçeriğe atla

Sayed Ashraful Islam

Sayed Ashraful İslam

Sayed Ashraful İslam (d. 1 Ocak 1952 - ö. 3 Ocak 2019), Bangladeşli siyasetçidir.

Yaşamı ve kariyeri

Awami Birliği'nin üyesi olarak siyasete girmiştir. Bangladeş Hükûmeti'nde Parlamento ve Kamu İdaresi Bakanlığı'nda çalışmıştır.[1] Ayrıca İslam, Bangladeş Yerel Yönetim ve Kırsal Kalkınma Bakanı olarak görev yapmıştır.[2][3][4] 1 Ocak 1952'de Mymensingh, Doğu Bengal'de doğmuştur.

Son zamanları ve ölümü

Kasım 2018'de İslam'a 4. aşama akciğer kanseri teşhisi kondu.[5][6] Hastalığa yakalandıktan iki ay sonra, 3 Ocak 2019'da 67 yaşında, Bangkok, Tayland'da öldü.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Parliamentary body summons BB's audit report". Prothom Alo. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2016. 
  2. ^ "Awami League Central Working Committee". Bangladesh Awami League. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2019. 
  3. ^ "Ashraf calls upon BNP to do peaceful politics". The Daily Star. 5 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2016. 
  4. ^ "Syed Ashraful Islam declines comment after losing LGRD ministry". bdnews24.com. 5 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2016. 
  5. ^ "Ashraf seriously ill with cancer". 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2019. 
  6. ^ "Syed Ashraf diagnosed with Stage 4 lung cancer". 30 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2019. 
  7. ^ "Minister Syed Ashraful Islam dies in Bangkok". 4 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

İslam peygamberleri, İslâm dininde Âdem ile başlayıp Muhammed ile son bulan ve peygamber oldukları kabul edilen dinî şahsiyetlere denir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Asya</span> Asya kıtasının güney bölgesi

Güney Asya, hem coğrafi hem de etno-kültürel terimlerle tanımlanan Asya'nın Güney bölgesidir. Bölge Hindistan, Bangladeş, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka ve Maldivler ülkelerinden oluşmaktadır. Topografik olarak, Hint levhası hakimdir ve büyük ölçüde güneyde Hint Okyanusu ve kuzeyde Himalayalar, Karakurum ve tarafından doğal sınırları vardır. kuzeyinde yükselen Ceyhun, kuzeybatı sınırının bir parçasını oluşturur.

Abel Luís da Silva Costa Xavier, Portekizli eski millî futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Hizb ut-Tahrir</span> Kudüste 1953te kurulan İslamcı ve ümmetçi örgüt

Hizb ut-Tahrir, tüm Müslümanları birleştirerek şeriat kurallarıyla yönetilecek İslami hilafet devleti kurmayı amaçlayan uluslararası bir pan-İslamcı, köktendinci siyasi örgüt. 1953'te Filistinli İslam alimi Muhammed Takiyyuddin en-Nebhani tarafından Kudüs'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Avami Birliği</span> Bangladeşteki bir siyasi parti

Bangladeş Avami Birliği, Bangladeş'in iki büyük siyasi partisinden biridir.

2017-18 Premier League, İngiltere'nin en üst düzey futbol ligi Premier League'nin 1992 yılından kurulduğundan beri 26.sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">2018-19 Premier League</span> Premier Leaguein 27. sezonu

2018-19 Premier League, İngiltere'nin en üst düzey futbol ligi Premier League'nin 1992 yılından kurulduğundan beri 27. sezonudur. Bu sezon 10 Ağustos 2018 tarihinde başlayıp, 19 Mayıs 2019 tarihinde sona ermiştir. Lig Manchester City'nin şampiyonluğuyla sona ermiştir. 2018-19 sezonunda son 3 sırada bitiren West Bromwich Albion, Swansea City and Stoke City EFL Championship'e düşmüş, EFL Championship'den Wolverhampton Wanderers, Cardiff City ve Fulham Premier League'e merhaba demiştir.

<span class="mw-page-title-main">Premier League Ayın Teknik Direktörü</span>

Premier League Ayın Teknik Direktörü veya Barclays ile olan sponsorluk anlaşması gereğince Barclays Ayın Teknik Direktörü, Premier League'de her bir sezonun her ayında, en iyi teknik direktör olarak belirlenen kişiye verilen futbol ödülüdür. Ödülü kazanan kişi, "uzman" kişilerin oluşturduğu bir heyet ile sonuca etkisi %10 olan çevrimiçi bir oylama sonucunda belirlenir. 1993-94 sezonunda, ligin ana sponsoru Carling tarafından Carling Premiership Ayın Teknik Direktörü adıyla verilmeye başlanan ödül, 2001-2004 arasında Barclaycard ile olan sponsorluk anlaşması gereğince Barclaycard Premiership Ayın Teknik Direktörü adını taşımıştı.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

2019-20 Premier League, İngiltere'nin en üst düzey futbol ligi Premier League'nin 1992 yılından kurulduğundan beri 28.sezonudur. 13 Mart'ta lige COVID-19 pandemisi nedeniyle ara verilmiş ve 17 Haziran'da yeniden başlamıştır. Sezonu 30 yıl aradan sonra Liverpool şampiyon olarak tamamlamıştır. Bu Liverpool'un Premier League adı altındaki ilk toplamda 19. şampiyonluğudur.

İslam eleştirisi, İslam dinine yönelik çeşitli eleştirilerdir. İslam'a yönelik eleştiriler ilk dönemlerinden beri var olmuştur. Erken yazılı kayıtlarda, Hristiyanlar ve Yahudilerin yanı sıra İbnü'r Râvendî gibi eski Müslümanlardan gelmekteydi. Daha sonra İslam dünyasının kendisi eleştirildi. İslam'a yönelik Batılı eleştiriler, 21. yüzyılda özellikle 11 Eylül saldırıları ve diğer terör olaylarından sonra büyüdü. 2014 yılı itibarıyla, dünya ülkelerinin ve bölgelerinin yaklaşık dörtte birinde (%26) dine hakaret ve dinden çıkmaya yönelik cezalandırıcı yasalar olup, bunlardan çoğunluğu Müslüman olan 13 ülkede dinden çıkma için ölüm cezası bulunmaktadır.

SK. Md. Nurul Haque Bangladeş Awami Ligi politikacısı ve Khulna-6 Parlamentosu üyesi.

Mamunul Haque Bangladeşli Deobandi İslam alimi, profesör, politikacı, ekonomist, akademisyen, yazar, editör, uluslararası İslami konuşmacı ve sosyal reformcu.

<span class="mw-page-title-main">Şah Ahmed Şafi</span>

Şah Ahmed Şafi, Bangladeşli eğitimci, araştırmacı, yazar, vaiz, din adamı ve manevi figür.

<span class="mw-page-title-main">Hashibur Rahman Swapon</span>

Hashibur Rahman Swapon, Pakistan doğumlu Bangladeşli siyasetçi.

Meraj Uddin Mollah, Bangladeşli siyasetçi. Bangladeş Avami Birliği'nden Rajshahi-3 seçim bölgesi'nden Bangladeş Ulusal Meclisi'ne delege olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Syeda Sacide Chowdhury</span>

Syeda Sacide Chowdhury, Bangladeşli kadın siyasetçi. Faridpur-2 seçim bölgesini temsilen 2008, 2014 ve 2018'deki seçimlerde üç dönem Bangladeş Ulusal Meclisi'ne girdi. Üst üste üç dönem meclise girmesi nedeniyle 12 Şubat 2019'da Bangladeş Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı oldu. Öncesinde Bangladeş Çevre ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştı. Hizmetlerinden ötürü 2010 Yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Bağımsızlık Günü Ödülü'ne layık görüldü.