İçeriğe atla

Sayat

Koordinatlar: 38°7′K 65°0′D / 38.117°K 65.000°D / 38.117; 65.000
Sayat
Saýat
Sayat şehri
Sayat'ın Türkmenistan'daki konumu
Sayat'ın Türkmenistan'daki konumu
Sayat
Sayat'ın Türkmenistan'daki konumu
Koordinatlar: 38°7′K 65°0′D / 38.117°K 65.000°D / 38.117; 65.000
Ülke Türkmenistan
İlLebap
İlçeSayat
Nüfus
 (2009)
 • Toplam16.731
Zaman dilimiUTC+05.00

Sayat (TürkmenceSaýat), Türkmenistan'ın Lebap ilinin Sayat ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2009 yılı itibari ile 16.731'dir.[1]

Sayat adı bir Türkmen aşiretinden gelmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Перепись-1989". demoscope.ru (Rusça). 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  2. ^ Atanyýazow, Soltanşa (1980). Түркменистаның Географик Атларының Дүшүндиришли Сөзлүги. Aşkabat: Ылым. ss. 282-283. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Türkmenler Orta Asya'da bulunan bir Türk etnik grubudur, ağırlıklı olarak Türkmenistan, kuzey ve kuzeydoğu İran ile kuzeybatı Afganistan bölgelerinde bulunurlar. Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Kafkasya'da da oldukça büyük Türkmen grupları bulunur. Türk dillerinin Doğu Oğuz kolunun bir parçası olarak sınıflandırılan Türkmen dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkmence</span> Türkmenistanın resmî dili olan Türk dili

Türkmence, çoğunluğu Türkmenistan'da yaşayan Türkmenlerin konuştuğu Türk dil ailesine bağlı Doğu Oğuz dili. Dil, Türkmenistan'daki yaklaşık 7 milyon konuşuru ile resmî dil olup, çevresindeki Afganistan ile İran'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Lebap</span> nüfusu 2021 yılı itibarı ile 2,934,501dür. İlin merkezi Türkmenabattır

Lebap ili, Türkmenistan'ın illerinden biridir. İl ülkenin kuzeydoğusunda yer almakta olup Afganistan ve Özbekistan'a sınırı bulunmaktadır. Yüzölçümü 93,730 km² olan ilin nüfusu 2005 yılı itibarı ile 1,334,500'dür. İlin merkezi Türkmenabat'tır.

<span class="mw-page-title-main">İlter Türkmen</span> Türk diplomat ve siyasetçi

İlter Türkmen, Türk diplomat ve siyasetçi. 1980-83 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Kamança</span>

Kamança veya kamançe, Azerbaycan, İran ve Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde çalınan bir tür yaylı telli çalgıdır. Enstrümanın yapısındaki ufak değişikliklerle birlikte Kürt, Gürcü, Türkmen ve Özbek müziklerinde kullanılır. Kamança kavisli Bizans lirasının da tarihsel atası olan rebab ile akrabadır. Teller değişken gerilimli bir yay ile çalınır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Saraycık, Vezirköprü</span>

Saraycık, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarınarlı, Vezirköprü</span>

Yukarınarlı, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Türkmen şehristanı, İran'ın Gülistan Eyaleti'nin 12 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Meydanı</span>

Fransa Meydanı, 30 Eylül 2006 tarihinde Ermenistan'ın başkenti Erivan'da, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan tarafından açılan bir meydandır.

<span class="mw-page-title-main">Sayat Nova</span>

Sayat Nova, Gürcistanlı Ermeni şair, aşık ve şarkıcı. Eserlerini Ermenice, Gürcüce ve Azeri Türkçesi olarak yazmıştır. Günümüze ulaşan şarkılarının çoğu Azeri Türkçesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen pasaportu</span>

Türkmen pasaportu uluslararası seyahat amaçlı Türkmenistan vatandaşlarına verilir. Türkmenistan Temmuz 2008 yılından bu yana ICAO uyumlu biyometrik pasaport çıkarmıştır ve eski SSCB'nin Orta Asya bölgesinde biyometrik pasaport çıkaran ilk ülke haline gelmiştir. Türkmen vatandaşlarının eski mevcut pasaportları ile yurt dışına seyahatleri 10 Temmuz 2013'e kadar geçerlidir. Türkmenistan Devlet Göç Hizmeti kurumu tarafından pasaportlar verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Taarruzu (2015-16)</span> Suriye Ordusu ve müttefiklerinin Kasım 2015te, Suriyeli muhaliflere karşı başlattığı saldırı

2015-16 Lazkiye taarruzu ya da Bayır-Bucak saldırısı, Suriye Ordusu ve müttefiklerinin Kasım 2015'te, Suriyeli muhaliflere karşı başlattığı saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Dağı Tugayları</span>

Türkmen Dağı Tugayları, Lazkiye ilinin Bayır-Bucak bölgesinde faaliyet gösteren Suriye Türkmen Ordusu'na bağlı muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">II. Erekle</span>

II. Erekle Gürcistan devlet adamı, diplomat 1744 yılından itibaren Kaheti ve 1762 yılından 1792 yılına kadar Kartli-Kaheti kralı. 11 Ocak 1798 yılında ölmüştür. Ozan Sayat Nova'yı sarayın sürgün etmesiyle bilinir.

Sayat ilçesi, Türkmenistan'ın Lebap ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Sayat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Sakar, Türkmenistan</span>

Sakar, Türkmenistan'ın Lebap iline bağlı Sayat ilçesinde bulunan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 1989 yılı itibari ile 4.518'dir.