İçeriğe atla

Sayaka Osakabe

Sayaka Osakabe
Sayaka Osakabe, 2015 yılında Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü aldı
Doğum1977 (46-47 yaşında)
Japonya, Kanagawa
MilliyetJapon
MeslekSanat Yönetmeni, Kadın aktivist

Sayaka Osakabe (小酒部 さやか, Osakabe Sayaka, d. 1977) bir Japon kadın hakları aktivistidir.[1] Japonya'nın Eşit Fırsatlar Yasası'nın uygulanması için yasal işlem başlatmış ve hükûmetten anne tarafından yapılan tacizin yasa dışı olduğuna dair onay almıştır. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü 2015'te kazandı.[2]

Biyografisi

Sayaka Osakabe, 1977'de Japonya'da dünyaya geldi.[1] Hamileyken dergi editörü olarak çalışıyordu. Patronu kısa çalışma saatlerini onaylamamak yerine, görevinden ayrılması için kendisine baskı yapmaya başladı. İki düşük geçiren Osakabe, tekrar hamile kalması durumunda izinli olması için izin istedi ve isteği reddedildi. Osakabe, baskı altındaki mesleğini bıraktı ve davasını bir iş mahkemesiyle sürdürmeye karar verdi.[3] 2014 yılının Haziran ayında davasını kazandı ve Matahara Net adında bir destek grubu oluşturdu. İngilizce kelimelerin kısaltılmış hallerini birleştirerek ("maternity and harassment") ismi yarattı,[4] şimdi bu isim yasal bir terim haline geldi.[5]

Dünya Ekonomik Forumuna göre Japonya, işyerinde eşitlik konusunda dünyada 104. sıradadır ve dört çalışan kadından biri analık tacizine maruz kalmıştır.[6] Japon kanunları, kadınlara hamilelik süresince daha az bedensel görev talep etme hakkını garanti altına alıyor ve doğumla bağlantılı olarak her iki ebeveyn için de 14 haftalık bir doğum izni veriyor.Lakin; pek çok kadın iş güvensizliği nedeniyle izin haklarını kullanamıyor.[4]

18 Eylül 2014'te Matahara üyeleri, benzer bir duruma giren başka bir kadını desteklemek amacıyla Yargıtay'da bir duruşmaya katıldı. Kadın hamileliği sırasında hastane çalışanı tarafından düşürüldü.Düşük seviyede bir mahkeme kararı, bunun "Hastane yetkisi kapsamında personel sorunları üzerine onu denetleme pozisyonundan çıkarılması" olarak buldu ancak Japonya'nın Eşit İstihdam Fırsatı Yasası hamileliğinden dolayı indirgemeyi özellikle yasakladı.[3] 23 Ekim 2014'te düzenlenen simgesel bir kararla, Japonya Yüksek Mahkemesi alt mahkeme kararlarını bozdu ve gebeliğe dayanan indirgemenin veya diğer cezai önlemlerin Eşit İstihdam Fırsatı Yasasını ihlal ettiğine karar verdi.[7]

Osakabe, Matahara Net ile kadının güçlenmesini teşvik etmek için çabalarını sürdürüyor. Amacı, kamu politikalarını ve sosyal algılamayı değiştirmek ve böylece seçkin bir azınlığa değil tüm kadınların eşit iş fırsatlarına sahip olmasını sağlamaktır.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b Stewart, Devin (29 Ocak 2015). "Abenomics Meets Womenomics". Foreign Affairs. 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  2. ^ "Biographies of 2015 Award Winners". U.S. State Department. Mart 2015. 6 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015. 
  3. ^ a b Okabayashi, Sawa (4 Ekim 2014). "Women joining hands to combat 'maternity harassment' at work". The Asahi Shimbun. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  4. ^ a b Tomisawa, Ayai; Ando, Ritsuko (25 Eylül 2014). "Women fight maternity harassment in the shadow of 'Abenomics'". The Japan Times. Reuters. 2 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  5. ^ Okunuki, Hifumi (23 Eylül 2013). "Matahara: turning the clock back on women's rights". The Japan Times. 7 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2015. 
  6. ^ Uhlmann, Chris (3 Kasım 2014). "Hopes that court cases will challenge Japan's gendered workplaces". vocalook. 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  7. ^ Okunuki, Hifumi (29 Ekim 2014). "'Maternity harassment' verdict benefits women, men — and our humanity". The Japan Times. 5 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  8. ^ Staff Report (7 Mart 2015). "U.S. 'matahara' activist calls U.S. award 'encouragement' to working women, says more must be done". The Japan Times. 12 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel taciz</span>

Cinsel taciz, cinsel iyilik karşılığında istenmeyen ve uygunsuz ödül vaatleri dahil olmak üzere, açık veya örtülü cinsel imaların kullanılmasını içeren bir taciz türüdür. Cinsel taciz, sözlü ihlallerden cinsel istismara veya saldırıya kadar bir dizi eylemi içerir. Taciz işyeri, ev, okul veya dini kurumlar gibi birçok farklı sosyal ortamda meydana gelebilir. Tacizciler veya kurbanlar herhangi bir cinsiyetten olabilir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi</span> 11 Mart 2011de Japonyada gerçekleşen deprem ve tsunami

2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi, 11 Mart 2011 tarihinde, merkez üssü Japonya'nın Tōhoku bölgesindeki Oshika Yarımadası'nın 72 km doğusunda, Pasifik Okyanusu'nda 9,1 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem. Yaklaşık 6 dakika süren deprem bazı bölgelerde 40.5 metreye kadar ulaşan tsunamiye neden oldu. Tsunami dalgaları saatte 500 km hızla 6.372 km uzaklıktaki Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii adalarını vurdu. Yerin 29 km derinliğinde olan deprem, yerel saatte 14.46'da gerçekleşti. Japonya hükûmeti, felaketi resmi olarak Büyük Doğu Japonya depremi olarak adlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kumamoto</span> Kumamoto vilayetinde şehir, Japonya

Kumamoto, Japonya'nın Kumamoto prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 389.53 km² olan şehrin nüfusu 1 Mart 2010 tarihi itibarı ile 731,286'dır. Kumamoto 1 Nisan 1889 yılında kurulmuş olup 1 Nisan 2012 yılında belirlenmiş şehir statüsü almıştır.

Feminist hareket kadınlara oy hakkı, eğitim olanaklarının geliştirilmesi, erkek-kadın arasındaki gelir adaletsizliğinin indirgenmesi, boşanmada erkeklerin çıkarına olan prosedürlerin nötrlenmesi, kadınların gebelik ve kürtaj gibi konularda kendi başlarına karar alabilmesi ve gelir edinme gibi konularda batı toplumlarına köklü değişiklikler getirmiştir. Harvard Psikoloji Profesörü Steven Pinker'a göre feminizm ev içi şiddeti ve hatta eşleri tarafından öldürülen erkek sayısını altıda bir oranında azaltan bir faktör olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

Japonya ekonomisi, nominal olarak dünyanın üçüncü büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dördüncü büyük ekonomisi olup dünyanın ikinci büyük gelişmiş ekonomisidir. Uluslararası Para Fonu'na göre, ülke kişi başına düşen GSYİH (SAGP) ile, 2014'te 28. sırada en yüksek $ 37.519 ABD doları ve 2012'de 22. sırada yer alıyordu. Japonya G7'nin bir üyesidir. Japon ekonomisi tahminleri, Japonya Merkez Bankası tarafından yürütülen Üçer aylık Tankan iş duyarlılığı anketiyle tahmin edilir.

2015 FIFA Kulüpler Dünya Kupası, FIFA tarafından organize edilen uluslararası futbol turnuvası FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nun 12. etkinliği. Altı kıtasal futbol konfederasyon tarafından düzenlenen en üst seviye turnuvaları şampiyon olarak tamamlayan takımların yanı sıra ev sahibi ülke Japonya'nın en üst seviye ligini birincilikle tamamlayan takımım mücadelesine sahne oldu. 10-20 Aralık günleri arasında gerçekleştirilen turnuvada Barcelona, finalde River Plate'i yenerek organizasyon tarihindeki üçüncü şampiyonluğunu elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Hesya Helfman</span>

Hesya Mirovna Helfman Narodnaya Volya'nın II. Aleksandr Suikastına karışan bir üyesiydi.

Japonya kadın millî ragbi birliği takımı, Japonya'yı ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. Takım ilk oyununu 1991'de oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya kadın millî yedili ragbi takımı</span>

Japonya kadın millî yedili ragbi takımı, Japonya'yı Hong Kong Kadınlar Yedili gibi yarışmalarda temsil eden ulusal takımdır.

Eve teasing, cinsel taciz veya cinsel saldırı için kullanılan bir örtmecedir. Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Nepal başta olmak üzere Güney Asya'da kullanılır. "Havva" (Eve) adı, Kitâb-ı Mukaddes'in Adem ve Havva ile ilgili yaratılış öyküsüne gönderme yapar. Gençlikte suçla ilgili bir sorun olarak kabul edilen, ciddiyeti cinsel açıdan müstehcen sözlerden, halka açık yerlerde fırçalamaktan ve tacizden el yordamına kadar değişen bir cinsel saldırganlık biçimidir. Hindistan Ulusal Kadın Komisyonu, ifadenin daha uygun bir terimle değiştirilmesini önerdi. Onlara göre terimin Hint İngilizcesindeki anlam kökenleri göz önüne alındığında, Havva'nın baştan çıkarıcı doğasına atıfta bulunur ve sorumluluğu kadına bir alay olarak yükler. Kızlarla alay etmek, onlara yorum yapmak, onları taciz etmek ve kasıtlı olarak rahatsız etmek; "eve teasing" olarak adlandırılır.

Hamile kadın cinayetleri, genellikle aile içi şiddetten kaynaklanan bir tür cinayettir. Aile içi şiddete birçok kişi maruz kalmaktadır. Bunların çoğu da kadındır. Bu kadınların çoğu sadece kendilerine değil, doğmamış çocuklarına da zarar verilmesinden korkmaktadır. Son zamanlarda hamilelerin şiddet nedeniyle ölümlerine daha fazla odaklanılmıştır. Bu türden şiddet; kurban, hamile kaldığı ilk zamanlar başlayabilir. Araştırmalar; hamileyken tacizin, hamilelikle ilişkili cinayetin önseli olabileceğini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tecavüz hamileliği</span>

Hamilelik tecavüzün olası sonuçlarından biridir. Bu, savaş dönemlerinde cinsel şiddet, özellikle de soykırımcı tecavüz, kapsamında çalışılageldi. Bunun yanında reşit olmayanla cinsel ilişki, ensest ve genç hamileliğiyle ilişkili çalışmalar yapıldı. Bugünkü ortak bilimsel kanı tecavüzün, en azından rızaya dayalı cinsel ilişki kadar gebeliğe yol açma olasılığı olduğudur. Bazı araştırmalar, tecavüzün aslında rızaya dayalı ilişkiden daha yüksek gebelik oranlarına yol açabileceğini öne sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Uemura Shōen</span> Japon sanatçı (1875 – 1949)

Uemura Shōen, Meiji, Taişo ve Şova dönemlerinde yaşamış Japon ressam.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.

Catharine Alice MacKinnon, Amerikalı radikal feminist hukuk bilgini, aktivist ve yazardır. 1990'dan beri görev yaptığı Michigan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Elizabeth A. Long Hukuk Profesörü ve Harvard Hukuk Fakültesi'nde James Barr Ames Misafir Hukuk Profesörüdür. 2008'den 2012'ye kadar, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısının özel toplumsal cinsiyet danışmanlığını üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anita Sarkeesian</span>

Anita Sarkeesian Kanadalı-Amerikalı feminist medya eleştirmenidir. Popüler kültürdeki kadınların tasvirlerini analiz eden videolara ve yorumlara ev sahipliği yapan bir web sitesi olan Feminist Frekans'ın kurucusudur. Video Oyunlarında Tropes vs. Kadınlar adlı video serisi, kadın video oyunu karakterlerinin tasvirindeki kinayeleri incelemektedir. Medya akademisyeni Soraya Murray, video oyunlarında kadınların kalıplaşmış ve nesneleştirilmiş tasvirlerine yönelik "gelişmekte olan organize feminist eleştirinin" Sarkees'in simgesi olduğunu söylemektedir.