
İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

Vladimir Lenin Öncü Örgütü veya diğer adıyla Piyonerler Birliği, SSCB'de kitlesel bir çocuk örgütüdür. 19 Mayıs 1922'de Rusya Komsomol Konferansı'nda kurulmasına karar verilmiştir. 1922'den beri 19 Mayıs günü Rusya'da Öncüler Günü olarak kutlanmaktadır.

Dünya İzcilik Teşkilatı, en büyük uluslararası izcilik örgütüdür. WOSM Türkiye İzcilik Federasyonu dahil dünya çapında 171 üyeye sahiptir. Bu üyeler dünya çapındaki ulusal izcilik federasyonlarıdır ve toplamda 54 milyondan fazla katılımcıya sahiptir. WOSM 1922'de kurulmuştur.

Dünya Kız İzcileri Derneği ; 150 ülkede etkinlik gösteren bir izcilik teşkilatıdır. 1928 yılında Macaristan'da kurulmuş olup, genel merkezini Londra, İngiltere'de bulundurur. Dünya İzcilik Teşkilatı'nın kız izciler için kurulmuş karşılığıdır.

Fular, çeşitli amaçlarla boyuna takılan bir aksesuardır.

Tüm dünyadaki izcilerin kabul etmiş olduğu izci türesi, ilk kez 1908 yılında Baden Powell’ın yazmış olduğu Scouting for Boys isimli kitapta yayınlanmıştır. Başlangıçta 9 maddeden oluşurken, 1911 yılında Baden Powell tarafından 10. madde eklenmiş ve şimdiki haline ulaşmıştır.

Erkekler Çocuklar İçin İzcilik kitabının 1908'de yayınlanmasından bu yana, Dünya'nın dört bir yanındaki tüm İzciler, hareketin ideallerine ulaşmak için bir izci sözü verirler ve izci türesini kabul ederler. İzci Sözünün ve izci türesinin ifadesi zaman içinde ve ülkeden ülkeye biraz değişiklik gösterir. Çoğu izcilik kuruluşu "söz" kelimesini kullansa da, bazı ülkeler "yemin" veya "and" kelimesi kullanma eğilimindedir. Tipik olarak, izciler sözü okurken izci selamı verirler.

İzcilikte bir jamboree, ulusal veya uluslararası düzeyde toplanan büyük bir İzciler topluluğudur.
Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.
Ermenistan'daki izcilik federasyonları şunlardır:
- Hayastani Azgayin Skautakan Sharjum Kazmakerputiun, Dünya İzcilik Teşkilatı üyesi
- Ermenistan Ulusal Kız İzciler Derneği, Dünya Kız İzcileri Derneği üyesi
- Ermeni Hayırseverler Genel Birliği

Brownsea Adası izci kampı, Baden-Powell izcilik fikirlerini test etmek için İngiltere'nin güneyindeki Poole Limanı'ndaki Brownsea Adası'nda bir erkek kamp etkinliğinin yapıldığı yerdir. 1-8 Ağustos 1907 tarihleri arasında yapılan kampta, gözlem, ormancılık, şövalyelik, can kurtarma, yemek yapma, ateş yakma ve vatanseverlik gibi etkinlikler yapıldı. 14-16 yaşları arasındaki aristokrat ailelere mensup 20 çocuk ve 2 yetişkinle yapılan etkinlik, dünya çapındaki İzci hareketinin ilk faaliyeti olarak kabul edilmektedir. İlk izci kampı olarak bilinir.

Gilwell Park izcilik gruplarının, diğer gençlik hareketleri ve okullar için bir kamp alanı ve etkinlik merkezidir. Bu tesis ayrıca düğünler ve doğum günü partileri gibi sosyal etkinliklere ev sahipliği yapan bir eğitim ve konferans merkezine ev sahipliği de yapıyor. 44 hektarlık arazi, Londra, Chingford yakınlarındaki Sewardstonebury, Epping Ormanı'nda bulunuyor.

Baden-Powell Evi ya da Halk arasında bilinen ismiyle BP Evi. Güney Kensington, Londra'da, İzciliğin kurucusu Robert Baden-Powell'a bir övgü olarak inşa edilmiş bir pansiyon ve konferans merkezidir. Evin sahibi İzci Derneğidir, İzcilik ile ilgili küçük bir sergiye ve Don Potter'ın granit heykeline ev sahipliği yapmaktadır.
Azerbaycan İzci Derneği (ASA) 11 Ekim 1997'de, derneğin eski başkanı Namık Jafarov önderliğinde, Nabran'da yer alan izci kampının yapılanmasıyla kurulmuş ve 20 Ağustos 2000'de Dünya İzcilik Teşkilatı, Avrasya izcilik kolu'na tam üye olmuştur. ASA, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amaçlarına, ilkelerine, yasalarına ve düzenlemelerine tabidir. Azerbaycan İzcilik Teşkilatı'nın, Şeki, Berde, Nahçıvan, İsmayıllı, Haçmaz, Zakatala, Ağcabedi, Gence ve Yevlah şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

İsviçre'deki en büyük izcilik teşkilatı İsviçre İzci Hareketi'dir (SGSM) (Pfadibewegung Schweiz, Mouvement Scout de Suisse, Movimento Scout Svizzero, Moviment Battasendas Svizra ve İsviçre'de 1987 yılında kurulmuş bir ulusal İzcilik kuruluşudur.

Fransa'da izcilik, yaklaşık 180.000 İzci ve Kız izciler ile birlikte yaklaşık 80 farklı kulüp ve federasyondan oluşur. Fransa'daki en büyük izcilik teşkilatı Fédération du Scoutisme Français'di. ve 1940 yılında Vichy Fransası zamanında kurulmuştur. Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) üyesidir. Federasyonun yaklaşık 134.000 üyesi vardır.

İsveç'in en büyük izcilik teşkilatı Scouterna'dır. Örgüt 2012 yılında Svenska Scoutförbundet'in yeniden yapılandırılmasıyla kuruldu ve 2013 yılında Dünya Kız İzcileri Derneği ve Dünya İzcilik Teşkilatı tarafından Svenska Scoutrådet'in halefi olarak kabul edildi. 70.000 üyesi bulunmaktadır.
Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:
- Organizatsia na Bulgarskite Skauty (OBS), 1995 yılında 2.711 üye ile kurulmuştur ve Dünya İzcilik Teşkilatı'na üyedir.
- Bulgaristan Ulusal İzci Teşkilatı "Saint George" 2000'den 2005'e kadar Avrupa Ulusal İzci Birliği ile temas halindeydi; bu dernek dağıldı ve şu anda Bulgaristan Ulusal İzci Teşkilatı adı altında devam ediyor.
- (WFIS) Bulgarska Skautska Organizatsiya. Dünya Bağımsız İzciler Derneği üyesidir. Bulgar İzciler Örgütü, Bulgaristan'ın başlıca ulusal İzcilik örgütüdür, 1999 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuştur; Dünya Kız İzcileri Derneği üyeliğinin tanınmasına yönelik çalışmalar belirsizliğini koruyor. 2011 yılı itibarıyla 2.109 üyesi vardır.
"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.
Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.