İçeriğe atla

Savunma İstihbarat Genel Merkezi

Savunma İstihbarat Genel Merkezi
Jōhōhonbu
情報本部
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi20 Ocak 1997 (27 yıl önce) (1997-01-20)
Türüİstihbarat teşkilatı
BağlılığıJaponya Savunma Bakanlığı
AdresIchigaya, Shinjuku, Tokyo
Personel sayısı2,451 personel (2012)
Web sitesimod.go.jp (Japonca)

Savunma İstihbarat Genel Merkezi (情報本部 Jōhōhonbu)[1] Japon Savunma Bakanlığı'nın yetkisi altında olan Japon hükûmetinin resmî sinyal istihbarat ajansıdır.[2] Şu anda Amerikan Savunma İstihbarat Ajansı'ndan sonra modellenmiştir, kuruluşu ve yapısı ile büyük Japon istihbarat kurumlarından biridir.[3]

Tarihçe

1980'lerde, eski Japon Savunma Ajansı'nın farklı görevleri ile birkaç istihbarat bölünmeleri vardı. Savunma Ajansı ile bu istihbarat bölümü arasında Merkezi Veri Komutanlığı Birimi, Müşterek Kurmay Konseyi'nin İkinci Dairesi ve Japonya Öz Savunma Kuvvetlerinin üç dalından olanlar dahil edilmişti.[4] Üç JSDF dalları istihbarat bölünmeleri bütünleşik bir sözde planı iş birliği ve itaat eksikliği o daha sona ermeden 1988 yılında başladı.[4]

Tek ajans içine eski Savunma İdaresi tüm istihbarat bürolarını pekiştirmek için planları 1990'larda[5] başlatmıştı, Japonya Rejimi Mayıs 1996 tarihinde bir yasa geçtikten sonra, SİM neticede 20 Ocak 1997[3][6] tarihinde kurulmuştu, önce merkezi bir askerî istihbarat kurumu oluşturulması için çağrıda bulunulmuş, JSDF, Japon Savunma Ajansı ve Müşterek Kurmay konseyinden[7] istihbarat birimleri ajansın ilk komutanı olarak Korgeneral Kunimi Masahiro atanması ile birleşmişlerdir.[2] Başlangıçta, SİM sivil ve askerî personeli, 2000 personel[8] planlı bir insan gücü ile 2300 personeli[9] bugünkü insan gücüne erişmeden önce 1.580[6] olarak sayılmıştır. 2011 yılında, insan gücü 1907 üye olmuştur.[10]

Komuta

SİM Müşterek Personel Konseyi'nin yetkisi altında olan Savunma İstihbarat Komitesi tarafından kontrol edilir, JGSDF başkanlarından oluşan, Müşterek Kurmay Konseyi başkanı ile JMSDF ve JASDF Japon Savunma Bakanı ve Savunma Kıdemli Bakan Yardımcısı ile birlikte komuta edilir.

SİM Komutanlığı Mart 2006 tarihinde Japon Savunma Bakanı'na doğrudan bağlandı.

Örgütlenme

Bölümler aşağıdakiler dahil bir dizi SİM altında kurulmuştur:[11][12]

Bölüm Vekâlet
Genel Karargâh/Yönetim Bölümü İdari ve lojistik destek sağlar
Planlama Bölümü Davranışlar HUMINT - ilgili faaliyetler
Görüntü Bölümü Çözümlemeler Uydu görüntüleri Amerikan ticari uydularından satın alınan veya JGSDF Merkez Coğrafi Komutanlığı Tachikawa, Tokyo'da bulunan.
SIGINT Bölümü Çözümlemeler SIGINT istihbaratı. İzlemek için elektronik üniteden sorumludur. Aynı zamanda iki CDAA 'fil kafesleri,' yanı sıra altı diğer iletişim bürolarını yönetir. Onlar Kobunato, Niigata idari bölgesi, Oi, Saitama idari bölgesi, Tachiarai, Fukushima idari bölgesi ve Kikaijima, Kagoshima idari bölgesinde bulunmaktadır.
Analiz/Değerlendirme Bölümü Özetler/dost ülkelerden gelen ve SİM işbirlikçileri ve ajanları yurtdışına hizmet veren Japon askerî ataşeleri gelen istihbaratı değerlendiriyor
Ortak istihbarat Bölümü Toplama ve hemen başa çıkmak için gerekli olan istihbarat analizi doğrudan JSO ve SDFS şefini desteklemektedir. Bu bölüm SİM bir parçası olmakla birlikte, aynı zamanda, J-2 JSO olarak kullanılmak üzere öngörülmektedir.

Kaynakça

  1. ^ 部局課名・官職名英訳名称一覧 Names of Government Organizations and Positions 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 9 Haziran 2008.
  2. ^ a b Japan's Growing Intelligence Capabilities, Andrew Oros. 13 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 9 Haziran 2008.
  3. ^ a b New Japanese Defense Intelligence Headquarters.[] Erişim 9 Haziran 2008.
  4. ^ a b Defence Intelligence Headquarters (DIH). 12 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 9 Haziran 2008.
  5. ^ Japan, Intelligence and Security. 8 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 9 Haziran 2008.
  6. ^ a b Defence Intelligence Headquarters. 25 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 9 Haziran 2008.
  7. ^ Asia Eyes Japan's New Military Intelligence Unit. 8 Kasım 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 9 Haziran 2008.
  8. ^ Press Conference by the Press Secretary. 22 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 9 Haziran 2008.
  9. ^ Ministry of Defense White Paper, 2006. Chapter 3: Operations of Self-Defense Forces for Defense of Japan, Disaster Relief and Civil Protection. 12 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 9 Haziran 2008.
  10. ^ Defense Programs and Budget of Japan Overview of FY2012 Budget Request 3 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., p. 26
  11. ^ "Japan Primer". University of Texas. 2007. 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2007. 
  12. ^ 情報本部の組織. 5 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim 15 Haziran 2008. (Japonca)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

Gizli İstihbarat Servisi veya yaygın adıyla MI6, Birleşik Krallık'ın dış istihbarat teşkilatıdır. Temel olarak, İngiltere'nin ulusal güvenliğini sağlamak için denizaşırı bilgilerin gizlice toplanması ve analizi ile görevlendirilmiştir. İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5 ile karıştırılmamalıdır. SIS, İngiliz istihbarat teşkilatlarının bir parçasıdır ve kurumun yöneticisi İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na karşı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri</span>

Hava Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Kōkū Bakuryō Kanbu 航空幕僚監部 / Hava Kurmay Müfettişliği, 1954'te kurulan Japonya'nın de facto Hava Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Savunma Bakanlığı (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Kurum

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinden sorumlu olan Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir bakanlığıdır. 18 Eylül 1947'de oluşturulmuştur ve karargahı ABD'nin başkenti Washington, DC'de bulunan Pentagon'dur. Savunma Bakanlığından sorumlu kişilere Savunma Bakanı denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülfettah es-Sisi</span> 6. Mısır devlet başkanı

Abdülfettah Said Hüseyin Halil es-Sisi, daha yaygın bilinen adıyla Mareşal Sisi, 2014'ten beri Mısır devlet başkanı olarak görev yapan Mısırlı siyasetçi ve emekli subay. Sisi, 2014 yılında Mısır Ordusu'ndan general olarak emekli olmadan önce 2013 ile 2014 yılları arasında Mısır Başbakan Yardımcısı, 2012 ile 2013 yılları arasında Savunma Bakanı ve 2010 ile 2012 yılları arasında Askeri İstihbarat Direktörü olarak görev yaptı. Ocak 2014'te Mareşal rütbesine terfi etti.

Bu makale, ülkelere göre istihbarat teşkilatlarının bir listesidir. Bu liste, sadece şu anda faaliyet gösteren kurumları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı</span>

Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı, hem Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na bağlı bir harekât destek ajansı, hem de Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğunun altında bir istihbarat ajansıdır. Görevi jeo-uzamsal (GEOINT) haberlerin ulusal güvenliğini destekleyecek biçimde çözümleme, veri toplama, analiz ve dağıtımını yapmaktır. NGA 2003 yılına kadar Ulusal Görüntü ve Haritalama Ajansı (NIMA) olarak adlandırılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İletişim Güvenliği Örgütü</span>

İletişim Güvenliği Örgütü (CSE) (CST), eskiden Kanada İletişim Güvenlik Kurumu (CSEC) olarak çağrılan, Kanada hükûmetinin ulusal kriptoloji kurumudur. Millî Savunma Bakanlığı (DND) altında, yabancı sinyal istihbaratı (SIGINT) ve Kanada hükûmetini koruyarak, elektronik bilgi ve iletişim ağlarından sorumludur. CSE Başkanı genel başkan yardımcısı aracılığıyla Millî Savunma Bakanı'na karşı sorumludur. Millî Savunma Bakanı sırayla Bakanlar Kurulu ve Meclise karşı sorumludur. Ajans son zamanlarda yeni bir merkez ve kampüsü kapsayan 83 dönüm arazi üzerine inşa edildi. Yeni merkez toplamda 1,2 milyon metrekare ile CSIS ile bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gizli İstihbarat Servisi</span>

Avustralya Gizli İstihbarat Servisi Avustralya ulusal dış istihbarat kuruluşudur. Hem karşı istihbarat dahil olmak üzere diğer ülkelerin istihbarat örgütleri ile bağlantıya geçmek hem de deniz aşırı istihbarat toplamadan sorumludur. ASIS, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (MI6) ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile karşılaştırılabilir.

Finlandiya İstihbarat Araştırma Kurumu (FIRE) 1960 yılında kurulmuş bir sinyal istihbaratı yapan (SIGINT) Finlandiya Savunma Kuvvetleri birimidir. Fin Hava Kuvvetleri kuruluşunun parçası olarak Tikkakoski'de bir merkezi paylaşıyor. Fin Askeri İstihbarat Servisi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Naicho</span>

Naichō (内調?), Naikaku Jōhō Chōsashitsu için bir kısaltma, Başbakana doğrudan rapor veren Japonya'da bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî İstihbarat Genel Müdürlüğü (Vietnam)</span>

Tổng cục Tình báo veya Tổng cục 2 ya da TC2 Vietnam'ın bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Araştırma ve Çözümleme Kanadı</span>

Araştırma ve Çözümleme Kanadı Hindistan'ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. Bu İstihbarat Bürosu tarafından üstlenilen istihbarat toplama boşluklarına maruz kalarak 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturuldu. Bu uzmanlaşmış, bağımsız ajans yabancı istihbarat toplama için gerekli olan durumlarda Hindistan Hükûmeti'ni ikna etmiştir. Böylece R&AW ilk Direktörü Rameshwar Nath Kao gözetiminde Eylül 1968 yılında kuruldu.

Savunma İstihbarat Füzyon Merkezi Cambridgeshire RAF Wyton'da yer almakta olan. Büyük ölçüde Ulusal Görüntü Kıymetlendirme Merkezi'nin ve daha sonra Savunma Coğrafi İstihbarat Merkezi gibi yıllardır bilinen personelinden oluşturulan bu Sydney Cotton, Dünya Savaşı'nın başında geri gizli keşif operasyonlarıyla kendi geçmişini izleyebilir ve MI6 ve ardından MI4 ve RAF Medmenham Müttefik Merkezi Yorumlama Birimi oluşumudur. Bugün, DIFC rolü sadece Görüntü İstihbaratı ötesinde artmıştır. Savunma İstihbaratı içinde Müşterek Kuvvetler İstihbarat Grubu (JFIG) Bölümü olan DIFC birincil görevi Savunma planlama, cari işlemler ve istihbarat değerlendirme süreçlerini desteklemektir. DIFC hala silahlı kuvvetler ve diğer Birleşik Krallık Hükûmeti ortakları için disiplinlerarası istihbarat füzyonu yürüten aynı zamanda uzman görüntüleriyle istihbarat sağlamaktır. Birlikte diğer gelişmiş teknolojileri ile, DIFC kullanım verilerine ve çeşitli kaynaklardan raporlamalara, Görev Grupları'nda bütünleşik disiplinlerarası, taktik, işletimsel ve stratejik karar vericilere önemli bilgiler ve aşırı izlemler sağlamaktır. DIFC bir RAF Grubu Kaptanı komutasındaki bir ortak hizmet ve sivil bir örgütlenmedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Silahlı Kuvvetleri</span> Kanadanın birleşmiş silahlı kuvvetleri

Kanada Silahlı Kuvvetleri, Kanada'nın birleşmiş silahlı kuvvetleridir ki Ulusal Savunma Kanunu'nda şöyle geçer: "Kanada Kuvvetleri, Kanada tarafından yükseltilen Kraliçe Hazretleri'nin silahlı kuvvetleridir ve Kanada Silahlı Kuvvetleri isimli bir hizmetten oluşur."

<span class="mw-page-title-main">Askerî istihbarat</span>

Askerî istihbarat, istihbarat ve analiz yaklaşımları kullanılan bir askerî disiplindir. Askerî istihbarat, komutanların görev gereksinimlerine yönelik veya bir takım harekât planlamada sorulara yanıt veren bir dizi kaynaktan gelen verilerin değerlendirilmesini sağlayarak sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu</span> ABD İstihbarat Topluluğu

Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış ilişkilerini ve ulusal güvenliğini desteklemek amaçlı istihbarat faaliyetlerini yürütmek üzere ayrı ayrı ve birlikte çalışan 16 ayrı devlet kurumunun oluşturduğu bir topluluktur. Bu topluluğa üye örgütleri arasında istihbarat teşkilatları, askerî istihbarat ile federal yönetim bakanlıklarına bağlı sivil istihbarat ve analiz büroları bulunmaktadır. İstihbarat Topluluğu'nun başında doğrudan Amerika Birleşik Devletleri başkanı'na karşı sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gizli Savunma Servisi</span>

Gizli Savunma Servisi (DCS), ABD'nin üst düzey politika yapıcıları ve askeri liderleri için ulusal düzeydeki savunma hedeflerine yanıt vermek için dünya çapında gizli casusluk faaliyetleri yürüten Savunma İstihbarat Teşkilatı'nın (DIA) bir koludur. Sivil ve askeri personelden oluşan DCS, DIA'nın Operasyon Müdürlüğünün bir parçasıdır ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı Operasyon Müdürlüğü ve ABD ordusunun Müşterek Özel Harekat Komutanlığı ile birlikte çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı</span>

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı (PSIA), Japonya'nın ulusal İstihbarat teşkilatıdır. 21 Temmuz 1952 tarihinde kurulmuş olup Adalet Bakanlığı'na bağlıdır ve Japon ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı iç güvenlik ve casuslukla görevlendirilmiştir. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.