İçeriğe atla

Savršeni Krug

Yönetmenliğini Ademir Kenović'in yaptığı Bosna'daki savaşı anlatan 1996 yapımı film. Filmi adı Mustafa Nadarević'in canlandırdığı ''Hamza''' karakterinin kağıda çizdiği mükemmel dairelerden geliyor.

Konusu

Sırp Kuşatması altındaki Saraybosna`da insanlar kenti gruplar halinde terk ederken geride kalanlar yokluk umutsuzluk ve ölüm korkusuyla yüz yüzedir. Bu kargaşa arasında bencil, duyarsız bir şair, iki evsiz çocuğa rastlar.

Birçok sahnede Hamza, karısının ve kızının fotoğraflarını izlerken monologlar konuşan iki çocukla birlikte görülür. Hamza'nın filmde alıntı yaptığı tüm şiirler, ünlü Bosnalı yazar ve şair Abdulah Sidran tarafından yazılmıştır .

Oyuncular

  • Mustafa Nadarević - Hamza
  • Almedin Leleta - Adis
  • Almir Podgorica - Kerim
  • Jasna Diklić - Gospoda
  • Mirela Lambić - Miranda
  • Ljubica Lohajner-Znidarić - yaşlı bir kadın
  • Dragan Marinković
  • Mira Avram - Hamza'nın annesi
  • Sabina Bambur
  • Senad Bašić - Strazar
  • Amina Begović - Gordana
  • Vedrana Bozinović
  • Bozidar Bunjevać - Grobar
  • Ines Fančović - Baka
  • Admir Glamocak - Staka
  • Zaim Muzaferija - Asaf
  • Elvira Delalic

Ödüller

  • 1997 Cannes Film Festivali'nde " François Chalais Ödülü "
  • 1997 Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde " Tokyo Sakura Grand Prix

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Emir Kusturica</span> Yönetmen

Emir Kusturica, Sırp yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı</span>

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK), İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Danis Tanović</span>

Danis Tanović,, film yönetmeni ve senaristtir. 2001 yapımı ilk filmi No Man's Land ile dünya çapında tanınan Tanović, 2003 Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Şahin</span> Mısırlı yönetmen

Yûsuf Şâhîn veya, isminin uluslararası camiada kullanılan yazımı ile, Youssef Chahine, Mısırlı sinema yönetmeni. İlk rolünü Chahine'in 1954 tarihli Yanan Güneş filminde oynamış olan Ömer Şerif'i keşfeden yönetmen olarak anılır. Ayrıca, çeşitli ülkelerden 11 yönetmenin her birinin ayrı birer bölümünü çektiği ve Cannes Film Festivali özel ödülü kazanmış 11 Eylül filminin de yönetmenlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Film Festivali</span>

Saraybosna Film Festivali, 1995 yılından bu yana Saraybosna'da gerçekleştirilen film festivalidir.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu, kendi kendini Sırp ayrılıkçı cumhuriyeti ilan eden Sırp Cumhuriyeti'nin (SC) ordusuydu. 1992'den 1995'e kadar Bosna Savaşı sırasında aktif olarak, Bosna-Hersek'i oluşturan iki taraftan biri olan SC'nin silahlı kuvvetleri olarak varlığını sürdürdü ve 2005 yılında Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne entegre edildi. VRS kuvvetleri, Koridor 92 Operasyonu, Vrbas '92 Operasyonu, Bura Operasyonu ve Örümcek Operasyonu dahil olmak üzere bir dizi harekâta katıldı; Saraybosna kuşatması'na ve Srebrenica Katliamı'na da karıştılar.

<i>Dört Duvar Saraybosna</i>

Dört Duvar Saraybosna, 2012 Türkiye yapımı kısa film. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da çekilen film; Los Angeles Türk Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Seyirci Özel Ödülü" aldı.

<span class="mw-page-title-main">Jasmila Žbanić</span> Boşnak film yönetmeni

Jasmila Žbanić, Bosnalı film yönetmeni. 56. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Grbavica isimli filmiyle Altın Ayı ödülünü kazanarak dikkatleri üzerinde topladı.Semih Kaplanoğlu'nun Bal filmiyle Altın Ayı ödülünü kazandığı 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde, adaylardan birisi de Na putu filmiyle Žbanić idi.

<span class="mw-page-title-main">Keskin Nişancı Caddesi</span>

Keskin Nişancı Caddesi Saraybosna'nın ana bulvarı olan Ulica Zmaja od Bosne Caddesi'ne Bosna Savaşı sırasında verilen gayri-resmi isim.

Bosna-Hersek'te turizm, hızlı büyüme içinde olan bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in belediyeleri</span>

Bosna-Hersek'in belediyeleri, Bosna-Hersek'in en küçük idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Reîsü'l-ulema</span> Vikimedya liste maddesi

Reîsü'l-ulema, Bosna Hersek İslam Birliği başkanına verilen unvan.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri</span> Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler

Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek bir güneydoğu Avrupa ülkesi iken, Türkiye İstanbul çevresindeki Balkan yarımadasında küçük bir Avrupa kesimi olan bir Küçük Asya ülkesidir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ağustos 1992'de başladı. Bosna-Hersek'in Ankara ve İzmir'de iki elçilik misyonu ve İstanbul'da bir konsolosluk misyonu varken, Türkiye'nin Saraybosna’da bir elçilik ve Mostar’da bir konsolosluk misyonu var.

<i>Tolerantia</i> Ivan Ramadan tarafından yönetilmiş 2008 yapımı kısa film

Tolerantia, Ivan Ramadan'ın yönettiği, Saraybosna Film Festivali'nden ödüllü, CGI tekniğiyle üretilen animasyon türünde ilk Bosna-Hersek yapımı kısa filmdir. İnsanlar arasındaki hoşgörüsüzlük hakkında bir temaya sahip.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Kuşatması</span>

Saraybosna Kuşatması, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın önce Yugoslav Halk Ordusu sonra Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından 5 Nisan 1992'den 29 Şubat 1996'ya kadar 1.425 gün boyunca kuşatma altında tutulması olayıdır. Modern savaş tarihinin en uzun kuşatmasıdır. Kuşatma, Stalingrad Muharebesi'nden üç kat, Leningrad Kuşatması'ndan ise bir buçuk yıl fazla sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Nadarević</span>

Mustafa Nadarević Boşnak-Hırvat tiyatro ve televizyon oyuncusu. 70'in üzerinde filmde rol almıştır.