İçeriğe atla

Save Gölü

Save Gölü (Arapça: بحيرة ساوة), Irak'ın Müsenna vilayetinde, Fırat Nehri yakınında, yaklaşık 23 kilometre (14 mi) uzaklıkta Semave şehrinin batısında bulunan bir kapalı havzadır. Bu gölün girişi veya çıkışı yoktur, ancak suyu altındaki akiferlere taşıyan bir eklem çatlakları ve çatlaklar sistemi aracılığıyla Fırat'tan su çeker. Su seviyesi kuru ve yağışlı mevsimlerde dalgalanır, ancak su beslemesi ve buharlaşma arasındaki denge durumu nedeniyle kurumaz.

Açıklama

Save Gölü, Irak iç suları arasında en yüksek tuzluluk değeri (TDS olarak 35 g/l'ye kadar)[1] karakterize edildiğinden beri Irak'ta benzersiz bir su kütlesidir. Kimyasal ve izotop analizleri, meteorik kökenini ortaya çıkardı ve eklemler, çatlaklar ve çatlak sistemleri yoluyla gölün tabanından yükselen yeraltı suyundan bir ana besleme olduğunu doğruladı.[1] Göl, 4.47 ile boyuna bir şekle sahiptir. km, uzun ve 1.77 km genişliğinde. Göldeki su seviyesi, gölün estetik ve tuhaflık veren tezahürlerinden biridir. Gariplik, göldeki su seviyesinin göl çevresindeki komşu araziden 1-4 metre daha yüksek olması gerçeğini yansıtıyordu. Buna ek olarak gölün su seviyesi, doğu yakasında gölün yakınında akan Fırat Nehri'nin su seviyesinden 5-7 metre, Şattülarap ve Basra Körfezi'nden 17–20 m daha yüksektir.[2] Gölün etrafını jips oluşumları çevreliyor, bazı durumlarda bu jips oluşumları 6 m yüksekliğe ulaşıyor. Tuzlu suyun buharlaşması ve gölün sığ kıyılarında tuzun tortulaşması sonucu oluşurlar.[3] Bir baraj görevi gören jips oluşumları, çevredeki alanlarda gölden su akışını engellemektedir.

İklim

Save Gölü, kurak iklim ile karakterizedir. En yüksek ve en düşük sıcaklıklar 27.6–44.6 °C aralığındadır. Ortalama yıllık yağış 110 mm/yıl, en yüksek buharlaşma değerleri Temmuz ayında meydana gelir (506 mm) en düşük değerler Ocak ayında (89 mm). Genel rüzgar yönü 4.1 hız ile Kuzey-Batı [4]

Tuzlu suyu nedeniyle ne gölde ne de kıyılarında bitki yetişmez. Balık ve algler en önemli su organizmalarıdır. Aphanius cinsinin Arap diş sazanı olan Save Gölü'nde, Cyprinodontidatae familyasından, yumuşak görünümü, küçük boyutu ile karakterize edilen bir tür balık yaşar (10'u geçmezler). cm) ve ölümden sonra hızla kaybolan gözler. Ayrıca Oligosen'den son zamanlara kadar acı sularda yaşayan Gastropoda cinsi Pomatiopsis tryonları da özellikle göl tabanında bulunmaktadır.

Suda yaşayan organizmaların kıtlığının aksine, Save Gölü kuşlar açısından zengindir; Göl ve çevresinde 25 tür yerleşik ve göçmen kuş gözlemlendi. Göl, başta ördekler ve su tavuğu (Fulica atra) olmak üzere çok sayıda su kuşunu barındırıyordu. Küçük batağan (Tachybaptus ruficollis iraquensis) ve Mezopotamya kargasının (Corvus cornix capellanus) endemik ırkı ve aynı zamanda endemik gri hipokolius ortaya çıkar. Yöre halkı ve avcılar, özellikle ilkbahar ve sonbaharda “farklı tür yırtıcı kuşların” sık görüldüğünü bildirdiler, bu nedenle alan bir üreme alanı olarak önemli olabilir.

Gölün batı tarafındaki çöl alanı, taze sulak alan şeridi (meyve bahçeleri de dahil olmak üzere Fırat Nehri'nin batı koluyla temsil edilir) ve gölün güney kısımlarındaki düz kurak/yarı çöl alanlar önemli bir yaban hayatı çeşitliliği barındırabilir. Mevcut memeliler arasında Kum tilkisi, çizgili sırtlan (tehdit altında), bal porsuğu ve Hint gri firavunu (Urva edwardsii) bulunur. Bulunan sürüngenler: Su yılanı (Natrix tessellata).[5]

Çevresel Endişeler

Save Gölü, Irak'ta benzersiz, kapalı bir su kütlesini temsil ettiğinden, bilimsel, eğitimsel ve biyolojik çeşitlilik değeri açısından korunması gereken önemli bir alandır. Save Gölü, Semave şehri ve çevresi için mevcut olan tek su kütlesi olduğundan, yalnızca insan müdahalesi yüksek bir tehdit olarak kabul edildi. Popüler bir piknik alanıdır ancak bu durum gölün her yerinde çok fazla çöp birikmesine neden olmuştur. Ziyaretçilerin veya hükûmetin sitedeki çöpleri yönetmek veya kaldırmak için hiçbir çabası yok gibi görünüyor. Gölde bitki örtüsü (sazlık vb.) olmadığı için su kuşlarının ziyaretçilerden veya avcılardan korunacakları çok az yer vardır. Üç tehdit 'yüksek' olarak sınıflandırıldı: kentsel genişleme (ekibe, göl alanının, göl çevresinde yeni inşaatları içerebilecek bir yatırım projesi için gönderildiği konusunda bilgi verildi); avcılık, esas olarak balıkçılık (çoğunlukla ağ ile) ve kuş avcılığı ile temsil edilir ve sık gelen ziyaretçilerin neden olduğu kirlilik. Diğer tehditler (tarım, kaynak çıkarma, ulaşım ve hizmet koridorları ve doğal sistem modifikasyonu) 'düşük' olarak değerlendirildi.[5] Göl, 2014'ten beri koruma altındaki bir Ramsar alanıdır.

Kaynakça

  1. ^ a b Boschetti (2018). "The Origin and MgCl2–NaCl Variations in an Athalassic Sag Pond: Insights from Chemical and Isotopic Data". Aquatic Geochemistry (İngilizce). 24 (2): 137-162. doi:10.1007/s10498-018-9337-y. ISSN 1380-6165. 
  2. ^ "Bull. Iraq nat. Hist. Mus". 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Iraqi Academic Scientific journal". 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Iraqi Meteorological Organization., 2012: Climate data of recorded in Al-Sammwa station for period from (1990-2011)
  5. ^ a b "Sawa Lake and the surrounding area (MT1)" (PDF). 6 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. "Sawa Lake and the surrounding area (MT1)" 6 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Akşehir Gölü</span>

Akşehir Gölü, Sultan Dağları ile Emir Dağı arasındaki çöküntü alanında yer alır. Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir göldür. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mar Chiquita</span>

Laguna Mar Chiquita alan bakımından Arjantin'in en büyük ve Güney Amerika'nın Titikaka Gölü'nden sonra en büyük ikinci gölü. Ayrıca kendinden doğan nehri olmayan yeryüzünün en büyük beşinci gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Acıgöl</span> Ege bölgesinde bir göl

Acıgöl, Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde bulunan tektonik göl. B Sınıfı Sulak Alan olarak koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Gölü</span> Türkiyede yer alan bir tektonik göl

Burdur Gölü, Göller Bölgesi göllerinden Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan bir tektonik göldür. Göl büyüklüğü açısından Türkiye'de yedinci sıraya sahiptir. Burdur şehir merkezine çok yakındır. Ortalama göl alanı 153 km², rakımı ise 842,87 metredir. Güneybatısına doğru Burdur'un diğer göllerinden Salda Gölü ile Yarışlı Gölü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tuz Gölü</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölü

Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palas Tuzla Gölü</span> Kayseride tuz gölü

Palas Tuzla Gölü, Kayseri ili, Sarıoğlan ilçe sınırlarında bulunan tektonik oluşumlu tuzlu göldür. Yüzey rakımı 1131 m, uzunluğu 8 km, genişliği 8 km, alanı 23,5 km2'dir. Faylar ile çevrelenen, kapalı havza özellikli Palas Ovası'nın en alçak alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lut Gölü</span> Dünyadaki en tuzlu üçüncü göl

Lut Gölü ya da Ölü Deniz (İbranice: יָם הַמֶּלַח,

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Gölü</span> İranın kuzeybatısındaki tektonik oluşumlu tuz gölü

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.

<span class="mw-page-title-main">Erçek Gölü</span> Türkiyede bir göl

Erçek Gölü, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün doğusunda lavların yığılmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölü olarak kabul edilir. Fakat yeni yapılan araştırmalarda göl çevresinde volkan setine rastlanmadığı iddia edilmiştir. Gölün havzasının D-B yönlü faylarla, göl çanağının K-G yönlü fayların etkisiyle oluştuğu savunulmaktadır. Bu durumda gölün Üst Pleistosende oluşan genç bir tektonik göl olduğu kabul edilmektedir. İçerisinde yüzlerce kanatlı hayvan ve kuş türünü barındırmaktadır. Önemli Kuş Alanı statüsündedir. Türkiye de bulunan 453 kuş türünün yarısı Erçek Gölü Havzasında varlığını sürdürmektedir. Sadece yerel türler değil ayrıca Flamingolar gibi göçmen kuşların da konaklama ve üreme alanı olan zengin bir doğal ortam ve doğal bir kuş cennetidir.

<span class="mw-page-title-main">Akyayan Gölü</span> Adanada göl

Akyayan Gölü, Çukurova ovasının güneydoğusunda Ceyhan Irmağının denize döküldüğü yerin batısında yer alan bir göldür. İdari olarak Adana il sınırları içerisindedir. Bölgede herhangi bir koruma statüsü yoktur. Ceyhan nehrinin yatak değiştirmesi, deniz hareketleri ve Ceyhan nehrinin taşıdığı alüvyonların birikmesi ile bugünkü halini almıştır. Alüvyal baraj gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">İran coğrafyası</span>

İran, Güneybatı Asya'da, Umman Körfezi, Fars Körfezi, Hazar Denizi, Irak, Türkiye ve Pakistan arasında bir coğrafik konuma sahiptir. İran yeryüzündeki en dağlık ülkelerden biridir. Dağlar, üzerlerinde ana tarım ve yerleşim bölgelerinin yer aldığı çok sayıda dar havza veya platoyu çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Acarlar Longozu</span> Sakaryada subasar ormanı

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri'ne dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yay Gölü</span>

Yay Gölü, Türkiye'nin Kayseri ilinde yer alan bir göldür. Erciyes Dağı'nın güneyinde, Develi-Yahyalı-Yeşilhisar-İncesu kasabaları arasında uzanan volkanik kapalı havzaya Sultan Sazlığı-Yay Gölü adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Poyrazlar Gölü</span> Sakaryada bir göl

Poyrazlar gölü, Sakarya il merkezinin 7–8 km kuzeydoğusunda, Sakarya nehrinin kenarında yer alan alüvyal set gölüdür. Göl kıyısında bulunan Poyrazlar köyünden adını alan gölün diğer bir adı da Teke gölüdür. Göl alanı 67 hektar, kıyılarının uzunluğu 4400 m olan göl 1. derece doğal sit alanıdır.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Paradeniz</span>

Paradeniz, Göksu Deltası'nda, Mersin ili sınırlarında bulunan lagün gölüdür. Deltada bulunan dört gölden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamar Gölü</span>

Hamar Gölü, güneydoğu Irak'ta geniş tuzlu göl.

<span class="mw-page-title-main">Dicle-Fırat havzası</span>

Dicle-Fırat havzası Batı Asya'da Basra Körfezi'ne dökülen büyük bir nehir sistemidir. Başlıca nehirleri, daha küçük kolları ile birlikte Dicle ve Fırat'tır.