İçeriğe atla

Savarş Boğos Karakaş

Savarş Boğos Karakaş
Doğum1874
Şişli, Kostantiniyye, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm3 Mart 1941 (67 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriŞişli Ermeni Mezarlığı
MilliyetErmeni
VatandaşlıkOsmanlı İmparatorluğu
Türkiye
EğitimGalatasaray Lisesi
Venedik Darülfünunu
MeslekTiyatro sanatçısı, oyuncu, rejisör
Çocuk(lar)1
Ebeveyn(ler)Püzant Karakaş Efendi (babası)
Akraba(lar)Yeranuhi Karakaşyan (halası)

Savarş Boğos Karakaş (1874, Konstantiniyye - 3 Mart 1941, İstanbul) Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı, oyuncu ve rejisör.

İlk yılları ve eğitimi

Savarş Boğos Karakaş, 1874 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Kostantiniye şehrine bağlı Şişli ilçesinin Pangaltı semtinde, dekor ressamlığı yapan Püzant Karakaş Efendi'nin oğlu olarak doğdu. İlk öğrenimini Mıhitaryan Okulunda yaptıktan sonra,[1] Pangaltı'daki Viyana Katolik papazları tarafından yönetilen Viyanalılar Lisesi'nde tamamladı. Bir süre Galatasaray Lisesi'nde okudu. Venedik Darülfünununundan mezun oldu ve katolik rahip namzedi oldu. Ruhanilere mahsus kuşağın beline bağlanacağı merasim gününde, evlenmemesi için yemin etmesi istendiği sırada bunu yapamayacağını anladı ve töreni terk ederek İstanbul'a döndü.[2]

Kariyeri

Karakaş, Mardiros Mınakyan'ın kumpanyasında sahne aldı ve uzun süre o grupta yer aldı. Genç bir oyuncu olarak, Mınakyan'In repertuvarındaki bütün oyunlarda rol aldı ve Mınakyan'ın ölümünün ardından onun rollerini üstlendi ve tiyatroda popülaritesini artırdı. Boğos Karakaş'ın repertuvarında, Othello, Corrado, Hamlet ve Fransız yazar Georges Ohnet'in Demirhane Müdürü adlı eserinden uyarlanan aynı adlı oyunundaki rolleri ustalıkla oyandı. Ağlama, üzülme, kızma, pişmanlık duyma gibi duygu durumlarını sahnede doğaçlama oynadı ve farklı mimik ve ani ifade değişikliklerini ustalıkla sergileyerek seyirciyi etkilemeyi başardı.[3]

Taksim Altıntepe, Yenişehir Mangasar Bahçesi, Üsküdar Beyleroğlu Bahçesi, Narlıkapı Surp Hovhannes Kilisesi yanındaki Şafak tiyatrosu, Halıcıoğlu iskelesinin yanındaki bahçe ve Büyükdere Hafız Ahmet Bahçesi gibi birçok tiyatro topluluğunda ve kumpanyada sahne aldı ve rejisörlük yaptı. Yapımcı ve yönetmen Muhsin Ertuğrul, Türk tiyatrosunun yükselmesinde önemli katkıları bulunan Boğos Karakaş için şu ifadeleri kullandı:

Ertuğrul, başrollerinde Hâzım Körmükçü ve Cahide Sonku'nu yer aldığı 1940 yapımı Akasya Palas filminde Karakaş'a ve onun aracılığı ile Madam Jerfin (Elmas)'a rol verdi. Boğos Karakaş tiyatro gruplarının temel direği ve bütün temsillerin aranan ve sevilen yüzlerinden birisi oldu.[3]

Özel hayatı ve ölümü

Sanatçı bir aileden gelen Karakaş'ın halaları, Güllü Agop'un tiyatrosunun yıldızları olan ve o dönemdeki temsillerdeki yetenekleri ile ün kazanan "Karakaşyan Kız Kardeşler" olarak bilinen Yeranuhi Karakaşyan ve Verkine Karakaşyan'dır. Evli ve bir erkek çocuk sahibi olan Boğos, daha sonra eşinden ayrıldı.[3]

Bir iç hastalık problemi nedeniyle hastaLanan Savarş Boğos Karakaş yatağa düştü. Arkadaşları Madam Jerfin, Aram Elmas ve Vahram Balıkçıyan, Karakaş'ın son yıllarında yanından ayrılmadı. Karakaş, 3 Mart 1941'de İstanbul'da 67 yaşında hayatını kaybetti. 6 Mart 1941'de Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı'nda babasının yanına defnedildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ 100 yıla damgasını vuranlar (Ermenice). Şişli Ermeni Mezarlığı İdari Komisyonu. 2001. 20 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2022. 
  2. ^ Süme, Burak (31 Mayıs 2021). "Mınakyan'ın son talebesi: Şavarş Boğos Karakaş". Mınakyan’ın son talebesi: Şavarş Boğos Karakaş. Paros Yayıncılık. 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2022. 
  3. ^ a b c d e Agop Ayvaz (Aralık 2020). Tomasyan, Yetvart; Koptaş, Rober (Ed.). Sahne Arkadaşlarım: Tiyatro tarihimizden simalar (Ermenice). Aras Yayıncılık. s. 22-26. ISBN 9786052100899. 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Abdülhamid</span> 34. Osmanlı padişahı (1875–1909)

II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır. Tahtta kaldığı "Hamidiye Dönemi" diye bilinen yıllarda imparatorluk, dağılma dönemini yaşadı; başta kısa süreli ilan ettiği I. Meşrutiyet ve Kânûn-ı Esâsî ile gelen bir özgürlük dönemine, Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rus İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne, kapatılan parlamentoya, pek çok siyasi olaya, "İstibdat Dönemi" de denen ve basın da dahil çeşitli alanlardaki baskı ve sansür dönemine, sonrasında yine kendinin ilan etmek zorunda kaldığı II. Meşrutiyet'e, 31 Mart Ayaklanması'na ve kendinin dağılmayı engelleme başarısına ulaşamayan eğitim, ulaşım ve askeri alandaki reform girişimlerine tanıklık etti. Devrinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1.592.806 km² toprak ile en çok toprak kaybeden padişahlarından biri oldu. 31 Ağustos 1876'da tahta çıktı ve 31 Mart Vakası'ndan kısa bir süre sonra, 27 Nisan 1909'da, tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti. Meşrutiyet yanlısı Yeni Osmanlılar ile yaptığı anlaşma ve diğer yandan Tersane Konferansı'nda toplanacak büyük güçlerden gelecek baskıları engelleme amaçlı Tersane Konferansı'nın başlamasıyla aynı gün 23 Aralık 1876'da ilk Osmanlı anayasasını ilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceğini belirtmiş oldu. 93 Harbi'nde yenilen Osmanlı'nın sultanı II. Abdülhamid, meclisin yanlış kararlar aldığını iddia ederek 14 Şubat 1878'de bu harbin sonuna doğru meclisi feshetti.

İbrahim Necdet Ayral, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, tiyatro yönetmeni, seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güllü Agop</span> Osmanlı tiyatrocu (1830-1898)

Agop Vartovyan, Osmanlı dönemi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni ve Türk tiyatrosunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Okan Bayülgen</span> Türk TV radyo programcısı

Kaan Okan Bayülgen, Türk şovmen, oyuncu, tiyatro ve klip yönetmeni, yapımcı, seslendirme sanatçısı ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Mardiros Mınakyan</span> Osmanlı Ermenisi tiyatro yönetmeni

Mardiros Mınakyan, Osmanlı Ermenisi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni. Türk tiyatrosunun doğuş ve gelişme evrelerindeki katkılarıyla Batılı anlamda tiyatronun yerleşmesinde önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nubar Terziyan</span> Türkiye Ermenisi oyuncu (1909–1994)

Nubar Terziyan, asıl adıyla Nubar Alyanakziya,, Türkiye Ermenisi sinema oyuncusu ve tiyatro sanatçısı. Yeşilçam'da canlandırdığı "sevecen baba", "sütçü dede", "iyi yürekli bakkal" ve "tonton baba" gibi rolleri ustalıkla canlandırdı. Oyunculuk eğitimi almamasına rağmen çoğu zaman rol aldığı film ve tiyatro oyunlarında doğaçlama tekniğini kullanan Terziyan, kendine özgü karakter oyunculuğu ile 450'den fazla filmde rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<i>Hamlet</i> William Shakespeareın trajedisi

Hamlet, William Shakespeare tarafından 1599 ile 1601 yılları arasında yazılan temasında trajediyi işleyen oyundur. Danimarka'da geçen oyunda Prens Hamlet'in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius'tan nasıl intikam aldığını anlatır. Oyun renkli bir biçimde kahır dolu kederden, hiddet dolu gazaba geçen gerçek ve yapmacık cinnetin izlediği yolu çizer ve ihanet, intikam, ensest, ahlaksızlık konularını işler.

<span class="mw-page-title-main">Agop Ayvaz</span> Türkiye Ermenisi yazar ve oyuncu

Hagop Ayvaz,, Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı, yazar ve yayımcı. Türkiye’deki ilk Ermenice tiyatro dergisi olan “Kulis”’i 50 yıl boyunca (1946-1996) aralıksız yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Dram Kumpanyası</span>

Osmanlı Dram Kumpanyası, 19. yüzyıl sonunda İstanbul'da kurulmuş, tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Burhanettin Tepsi</span> Türk oyuncu

Burhanettin Tepsi,, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve tiyatro yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Ermeni Mezarlığı</span> İstanbul Şişlide bulunan Ermeni mezarlığı

Şişli Ermeni Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı.

<i>Kerbela</i> (oyun)

Kerbela, Ali Berktay'ın yazdığı iki perdelik tiyatro oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Vahram Papazyan (oyuncu)</span> Ermeni tiyatro oyuncusu

Vahram Papazyan, ünlü 20. yüzyıl Shakespeare oyuncusu. 20. yüzyılın en önemli trajedyeni olarak görülen sanatçı, İstanbul'da Türkçe ve Ermenice oyunlar sahnelemiş; 1922-1953 arasında Ermeni ve Rus tiyatro toplulukları ile Moskova, Fransa, İtalya, Avusturya, İspanya ve Belçika'da sahneye çıkmıştır. 1954'ten sonra Erivan'daki Sundukyan Akademi Tiyatrosu'nun yıldız oyuncusu idi.

Harutyun Aleksanyan, Ermeni asıllı Osmanlı tiyatro sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bedros Baltazar</span> Osmanlı Ermenisi tiyatrocu, melodram ve operet sanatçısı

Bedros Baltazar, Osmanlı Ermenisi tiyatrocu, melodram ve operet sanatçısı. Osmanlı azınlık Türk tiyatrosunun önemli sanatçılarından birisi olarak kabul edilen Baltazar, Leblebici Horhor Ağa operetindeki Bostancıbaşı rolü ile ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Oksen Şahinyan</span> Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı

Oksen Şahinyan, Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı, öğretmen, çevirmen ve rejisör.

<span class="mw-page-title-main">Vahan Şahinyan</span> Osmanlı Ermenisi tiyatro oyuncusu, tenor ve rejisör

Vahan Şahinyan Osmanlı Ermenisi tiyatro oyuncusu, tenor, rejisör ve operet sanatçısı.