İçeriğe atla

Sava Bohinjka

Koordinatlar: 46°21′K 14°09′D / 46.350°K 14.150°D / 46.350; 14.150
Savica Şelalesi
Sava Bohinjka

Sava Bohinjka Slovenya'nın kuzeybatısında bulunan Sava Nehri'ni besleyen kollardan birisidir.

Sava Bohinjka 31 km uzunluğunda olup Radovljica yakınlarında Sava Nehri'ni oluşturan iki nehri besleyen kollardan kısa olanıdır. Sava Nehri'ı besleyen diğer bir ırmak kolu ise 45 kilometre uzunluğunda olan Sava Dolinka isimli koldur. Sava Bohinjka, 805 metre yükseklikten besleyerek Komarča Ridge yamaçlarındaki Triglav Lakes Valley vadisini oluşturur. Bohinj Gölü'ne ulaşan Sava Bohinjka (aynı zamanda "Savica" ('küçük Sava') olarak da bilinir) 60 metre yükseltiye sahip olan Savica Şelalesi (Slovakça Slap Savica)'n de ana kaynağını oluşturur.[1] 805 metre yüksekliğe sahip olan "Savica Şelalesi", küçük bir delta oluşturduğu Bohinj Gölü'ne akmadan önce; "3 MW Savica" elektrik santralinin bulunduğu Ukanc Gorge'a doğru akar. Rodavljica yakınlarında bulunan Sava Dolinla'ya birleşmeden önce Bohinj Gölü'nden Sava Bohinjka olarak Bohinjska Bistrica, Bohinjska Bela ve bunlara çok yakın olan Bled Gölü'ne doğru akar.

Notlar

  1. ^ Baedeker, Karl (1879) "Terglou: The Valley of the Wocheiner Save" The Eastern Alps: Including the Bavarian Highlands, the Tyrol, Salzkammergut, Styria, and Carinthia (4. sürüm) Dulau and Co., Londra, p. 353 6 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., OCLC 4018143


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolivya</span> Güney Amerikada denize kıyısı olmayan ülke

Bolivya, resmî adıyla Çokuluslu Bolivya Devleti bir Güney Amerika ülkesidir. Başkenti Sucre olup; La Paz, Cochabamba, Santa Cruz, Potosi diğer önemli şehirlerinden birkaçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aare</span>

Aare İsviçre'de ırmak, Ren'in kolu: 295 km. Havzası 17600 km², rejimi Alp tipidir. Grimsel'in eteğinde 1879 m yükseklikte doğar. İsviçre'nin başlıca ırmağı olan Aar, Bern'e kadar çok turistik bir Alp vadisine akar. Aşağı bölümünde Mitteland'ın büyük bölümünü akaçlayarak Biel gölünü geçer ve Jura'nın eteğini boylar. Irmağın bu bölümünde yapılan hidro elektrik santrallar, Biel, Oltan, Solothurn, Aarau kentlerinde uran tesisleri kurulmasını kolaylaştırmıştır. Daha sonra başlıca kolları Reuss ve Limmat'ı alan Aar, Waldshut'un karşısında Ren'le buluşur.

<span class="mw-page-title-main">Manavgat Nehri</span>

Manavgat, antik adıyla Melas, Toroslar'da doğarak Antalya'da Akdeniz'e dökülen nehir. Uzunluğu 93 km'dir. Batı Toros sıradağları arasından doğan kolların birleşmesiyle oluşur. Güney batıya yönelerek dar ve dik yamaçlı kanyonlar arasından geçer, ünlü Manavgat Şelalesi'ni meydana getirir ve Manavgat ilçe merkezinin doğusunda alüvyal bir kıyı ovasından denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Yangtze</span> Asyanın en uzun nehri

Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lech Nehri</span> Avusturya ve Almanyadan akan nehir

Lech Nehri, Avusturya ve Almanya'dan geçen bir akarsudur. Tuna Nehri'nin sağ kollarından biri olan nehir 264 kilometre uzunluktadır ve 2.550 kilometrekarelik bir havzaya sahiptir. Kaynağı tam olarak Avusturya'nın Vorarlberg ili sınırları içinde kalır. Nehir burada Alp Dağları üzerinde 1865 metre yükseklikte Formarinsee adı verilen bir gölden doğar. kuzey-kuzeydoğu yönünde akarak, Almanya sınırları içine girer ve 12 metre yüksekliğinde bir şelâle oluşturarak dar bir boğaza girer. Alplerden çıktıktan sonra Fussen'deki ovalara girer.

<span class="mw-page-title-main">Yellowstone Irmağı</span>

Yellowstone Irmağı ABD'deki Missouri Nehri'nın bir kolu olan ve uzunluğu 1114 km olan akarsu.

<span class="mw-page-title-main">Chari Nehri</span>

Chari ya da Shari Nehri, orta Afrika'da 949 kilometre uzunluğunda bir akarsudur. Orta Afrika Cumhuriyeti'nden doğarak Çad'a doğru akar ve Çad'ın başkenti N'Djamena ile Kamerun sınırını oluşturan Logon Nehri ile birleşerek Çad Gölü'ne boşalır.

<span class="mw-page-title-main">Zambezi</span> Afrikadaki Bir Nehir

Zambezi Nehri, Afrika'nın dördüncü büyük nehridir. Nehir, Orta Afrika Platosu'ndan doğar ve S biçimli bir vadi izleyerek Hint Okyanusu'na dökülür. Zambiya'daki Kalene Hill yakınlarında 1.460 m yükseklikte doğan başlangıç kaynağı, Angola'dan gelen kollarla beslenerek Zambiya'nın batı kesimi boyunca güney yönünde ilerler. Ardından kuzeydoğuya dönerek Zambiya-Zimbabve sınırını oluşturur. Mozambik topraklarına girdikten sonra güneybatıya yönelerek Hint Okyanusundaki deltasına ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Yarkent Nehri</span>

Yarkent Nehri, Batı Çin'deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yer alan nehir. Tarım Nehri'ni besleyen bir ana ırmaktır. Ortalama 1068 km uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Nil</span> Afrikadaki başlıca nehir ve dünyanın en uzun nehri

Nil, 6650 km. uzunluğu ile dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah olmak üzere üç ana kolu vardır. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'de oğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Nil</span>

Mavi Nil Etiyopya'da bulunan Tana Gölü kaynaklı nehir. Beyaz Nil ile birlikte Nil nehrini oluşturan en büyük iki koldan birisidir. Nehrin üst kesimleri Etiyopya'da pek çok kişi tarafından kutsal olarak kabul edilir ve bu nedenle bu nehre Abbay denilir. İncil Yaratılış 2'de belirtilen ve Cennet Bahçesinden dışarıya akan Gihon Nehri olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ren Şelalesi</span>

Ren Şelalesi, İsviçre'nin Schaffhausen kantonunda yer alan Avrupa'nın en büyük şelalesidir. 150 metre genişliğinde ve 23 metre yüksekliğindeki şelale Ren, Rhone ve İnn nehirlerini besler. Schaffhausen şehir merkezine 4 km. mesafede bulunan şelale aynı zamanda turistlerin yoğun ilgisini çeker.

<span class="mw-page-title-main">Yosemite Vadisi</span>

Yosemite Vadisi, Kaliforniya Yosemite Ulusal Parkı'nda bulunan buzul kökenli bir vadidir. 13 km uzunluğunda ve 1,6 km'den daha derin olan vadide Half Dome ve El Capitan gibi granit formasyonları bulunur ve yoğun olarak çam ağaçları bulunur. Merced Irmağı arafından kazılan vadide Tenaya, Illilouette, Yosemite ve Bridalveil nehirlerle birlikte Kaliforniya'nın en yüksek şelaleleri de yer alır. Dünyanın dört bir yanında ziyaretçi alan vadi Yosemite Ulusal Parkı'nın da merkezidir.

Arnavutluk; topraklarının büyük bir bölümü dağlık bölgelerden oluşan, Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik ve İyon Denizi arasında bulunan, Akdeniz'le bağlantılı bir Balkan ülkesidir. Çoğu küçük olan 13 ada ve adacığa sahiptir. Bu adalardan sadece Sazan ve Kunë adını taşıyanlar bir kilometrekareden büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Paraná Nehri</span> Paraguay ve Arjantin sınırında bulunan nehir

34°0′5″G 58°23′37″B

<span class="mw-page-title-main">Çambesi Nehri</span>

Kuzeydoğu Zambiya'da bulunan Çambesi Nehri, Kongo Nehri'nin en uzak ucudur. Kaynağını Kongo Nehri'nden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kagera Nehri</span> Ruandada bir nehir

Kagera Nehri, aynı zamanda Akagera Nehri veya Alexandra Nil olarak da bilinir, Nil'in yukarı kollarının bir bölümünü oluşturan ve Nil'e en uzaktaki kaynaktan su taşıyan bir Doğu Afrika nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Nyabarongo Nehri</span> Ruandada yer alan ve Nilin üst kollarının bir parçasını oluşturan büyük bir nehir

Nyabarongo, Ruanda'da yer alan ve Nil'in üst kollarının bir parçasını oluşturan büyük bir nehirdir. 297 km uzunluğundadır ve bütünüyle Ruanda içinde yer alan en uzun nehirdir. Nehir, ülkenin güney batısındaki Mbirurume ve Mwogo'nun çatında yolculuğuna başlar. Bu iki nehir Nyungwe Ormanı'ndan kaynağını alır ve kimilerince Nil'in en uzak kaynağı olarak kabul edilir. Nyabarongo, başlangıç noktasından itibaren, 85 km boyunca kuzeye doğru akar ve Batı ve Güney İlleri arasındaki sınırı oluşturur. Nehir, Mukungwa Nehri ile birleştikten sonra, 12 km doğuya doğru akar ve bu noktadan sonra 200 km boyunca Güneydoğu'ya doğru akar. Bu uzun yolculuğu boyunca nehir, önce Kuzey ve Güney İlleri arasında, daha sonra Kigali ve Güney İli arasında ve son olarak Kigali ve Doğu İli arasında sınır işlevi görür. Nehir daha sonra Doğu İli içine girer ve Burundi sınırına yakın bir noktada rotasını tamamlar. Nyabarongo Nehri, hem Rweru Gölü'ne hem de Akagera Nehri'ne hem küçük hem de karmaşık bir delta ile boşalır. Akagera Nehri, Nyabarongo deltasından sadece 1 km uzaklıktaki Rweru Gölü'nden dışarı taşmaktadır. Nyabarongo deltasının hemen hemen tüm kolları göle akar, ancak deltanın sadece bir kolu, doğrudan Akagera Nehri'ne boşalır. Akagera Nehri sonunda Victoria Gölü'ne akar ve Nil'i oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Mişa Nehri</span>

Mişa Nehri ya da Myoşa Nehri Tataristan, Rusya'da bulunan ve Kama Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehirdir. Güneye doğru, Volga'nın doğusundan ve paralelinden akan nehir, Kama Volga'yla birleşmeden hemen önce Kama'yla birleşir. Kaynağı Kukmorskiy Rayonu'ndaki Yatmas-Dusay köyünün yakınındaki ormanda bulunan nehir Narmonka köyünün yanında Kuybışev Baraj Gölü'ne akar. 204 km uzunluğundaki nehrin havzası 4.180 kilometrekare (1.610 sq mi) alan kaplar. Kar ve yağmur sularıyla beslenen nehir Kasım'dan Nisan'a dek genellikle donmuş durumda kalır.