İçeriğe atla

Savaş oyunu

Prusya savaş oyunu

Savaş oyunu, savaşı konu alan bir tür strateji oyunudur. Satranç gibi soyut strateji oyunlarının aksine, savaşı gerçekçi bir şekilde simüle etmektedir. Savaş oyunları, eğlenmek, askeri subayları stratejik düşünme sanatı konusunda eğitmek veya olası çatışmaların doğasını incelemek için oynanabilir. Birçok savaş oyunu belirli tarihi savaşları yeniden yaratır ve tüm savaşları veya bunların içindeki seferler, savaşlar veya daha düşük seviyeli çatışmaları kapsayabilir. Birçoğu kara savaşını simüle eder, ancak deniz ve hava muharebesi için de savaş oyunları vardır.

Genel olarak, canlı aksiyona dayalı olaylar (aslında simüle edilmiş savaş etkinlikleri gerçekleştiren insanlar) savaş oyunları olarak kabul edilmez. Bazı yazarlar bir ordunun saha eğitim tatbikatlarından "canlı savaş oyunları" olarak bahsedebilir, ancak Amerika Birleşik Devletleri Donanması gibi bazı kurumlar bunu kabul etmemektedir.[1] Aynı şekilde paintball gibi aktiviteler de savaş oyunundan ziyade daha çok bir spor dalı olarak kabul edilmektedir.

Modern savaş oyunları, 19. yüzyılın başında Prusya'da icat edildi ve sonunda Prusya ordusu, subaylarını eğitmenin ve doktrin geliştirmenin bir yolu olarak savaş oyunlarını benimsedi. Prusya, Fransa-Prusya Savaşı'nda Fransa'yı mağlup ettikten sonra, savaş oyunları diğer ülkelerdeki subaylar tarafından yaygın olarak benimsendi. Sivil meraklılar da eğlence için savaş oyunları oynadılar, ancak bu, 1990'larda tüketici elektronik savaş oyunlarının gelişmesine kadar özel bir hobiydi.

Kaynakça

  1. ^ War Gamer's Handbook (US Naval War College), p. 4: "The [U.S. Naval War College's War Gaming Department] uses the Perla (1990) definition, which describes war gaming as "...a warfare model or simulation whose operation does not involve the activities of actual military forces, and whose sequence of events affects and is, in turn, affected by the decisions made by players representing the opposing sides" (Perla, 1990, p. 164). By doing so, this differentiates a war game from a training exercise, which uses real forces."

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yedi Yıl Savaşı</span> Büyük Britanya ve Fransanın Sömürgecilik Yarışı

Yedi Yıl Savaşı ya da Yedi Yıl Harbi, Avrupa'nın güçlü devletleri arasında, 1756-1763 yılları arası yaşanmış bir dizi askeri çatışmadır. Savaşın nedeni Büyük Britanya ve Fransa için aralarındaki sömürge yarışı, Avusturya ve Prusya içinse Orta Avrupa hegemonyasıdır. Yedi Yıl Savaşı, küresel çapta gerçekleşen ilk savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

Battlefield, birinci şahıs nişancı ve üçüncü şahıs nişancı türü aksiyon oyunları serisidir. Serideki oyunların dağıtımcısı Electronic Arts firması, geliştiricisi ise Digital Illusions CE'dir. Seride ilk olarak II. Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı gibi tarihsel konular ele alınmış, daha sonra ise modern savaşa geçilmiştir. Ayrıca Battlefield 2142 ile bilimkurguya da değinilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Prusya Savaşı</span> Prusya Krallığı ve Avusturya İmparatorluğu arasındaki savaş (1866)

Avusturya-Prusya Savaşı veya Yedi Hafta Savaşı, 1866'da Avusturya İmparatorluğu liderliğinde Alman Konfederasyonu ile Prusya Krallığı ile Alman müttefikleri yanında İtalya ve Alman müttefikleri arasında gerçekleşti. Sonuç olarak Alman devletleri üstünde Prusya egemenliği ve Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı denilen İtalyan birleşmesi süreci gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Anglo-Irak Savaşı</span>

Anglo-Irak Savaşı, II. Dünya Savaşı esnasında Birleşik Krallık ve Irak'ın Raşid Ali Geylani'nin asi hükûmeti arasında bir çatışmadır. 2-31 Mayıs 1941 tarihleri arasında yer almıştır. Harekât, Irak'tan sürülen Abdülillah'ı destekleyen İngiliz silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Savaş, sürgünde ki kralın Irak'a dönüşü ve tüm Irak'ın yeniden Britanya tarafından işgaliyle sonuçlandı. Bu sonuç, Britanya tarafından desteklenen Haşimoğulları monarşisine karşı Irak'ta milliyetçi direnişi daha fazla alevlendirmiştir.

<i>Napoleon: Total War</i>

Napoleon: Total War Creative Assembly tarafından geliştirilen ve Sega tarafından yayınlanan Gerçek zamanlı strateji ve Sıra tabanlı strateji oyunu.N:TW Kuzey Amerika'da 23 Şubat'ta Avrupa'da ise 26 Şubat'ta yayımlandı.Oyun Total War serisinin altıncı ana oyunudur,siyaset ve büyük askeri seferlerle 19.yüzyılın başına odaklanır.Oyuncular Napolyon Bonapart'ın veya onun rakiplerinin rolünü üstlenerek sıra tabanlı savaş haritasında gerçek zamanlı olarak takip eden savaşlara girerler.Selefi Empire: Total War'ın özel bir Birleşik Devletler hikâyesi içermesi gibi,Napoleon 'da da generalin erken kariyeri ayrı bir kampanya özelliği izlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Simülasyon video oyunu</span>

Simülasyon oyunu, genellikle gerçek dünyadaki etkinlikleri yakından simüle etmek için tasarlanmış video oyunlarıdır. Simülasyon oyunları eğitim, analiz veya tahmin gibi çeşitli amaçlar için bir oyun biçiminde çeşitli etkinlikleri gerçek hayattan kopyalamaya çalışır. Genellikle oyunda kesin olarak tanımlanmış hedefler yoktur, oyuncunun bir karakteri veya çevreyi serbestçe kontrol etmesine izin verilir. İyi bilinen örnekler savaş oyunları, iş oyunları ve rol yapma simülasyonudur.

<i>Total War: Warhammer</i> 2016 video oyunu

Total War: Warhammer Creative Assembly tarafından geliştirilen ve Sega tarafından Microsoft Windows için Steam oyun platformu aracılığıyla yayınlanan sıra tabanlı strateji ve gerçek zamanlı strateji video oyunudur. Oyun Feral Interactive tarafından macOS ve Linux platformlarına getirildi. Microsoft Windows'a 24 Mayıs 2016'da, 22 Kasım 2016'da Linux'a, 18 Nisan 2017'de de macOS platformları üzerine piyasaya sürüldü. Total War serisinin ilk tarih odaklı olmayan oyunudur. İnsanlar ve eski devletler yerine birçok çeşit canlı ırkı ve hayvan ırkları ile ilk farklı Total War oyunudur.

Bir hükûmet simülasyonu veya politik simülasyon, bir ulusun tamamının veya bir kısmının hükûmeti ve politikasını simüle etmeye çalışan bir oyundur. Bu oyunlar jeopolitik durumları, iç politik politikaların oluşturulmasını veya politik kampanyaların simülasyonunu içerebilir. Askeri veya eylem unsurlarının cesaretini kırması veya soyutlaması nedeniyle klasik savaş oyunları türünden farklıdırlar.

SMS <i>König Wilhelm</i>

SMS König Wilhelm, Prusya'nın ve daha sonra Alman İmparatorluk Donanması'nın zırhlı fırkateyniydi. Geminin inşasına 1865 yılında, aslenOsmanlı İmparatorluğu için Fatih adı altında, Londra'daki Thames Ironworks tersanesinde başlandı. Şubat 1867'de gemi inşası sürerken Prusya tarafından satın alındı, Nisan 1868'de denize indirildi ve Şubat 1869'da Prusya Donanması'nda görevlendirildi. Gemi Arminius, Prinz Adalbert, Friedrich Carl ve Kronprinz gemilerinin ardından Prusya Donanması tarafından sipariş edilen beşinci zırhlıydı. Zırhlı bir fırkateyn olarak inşa edildi, ana top bataryası on altı 24 santimetre (9,4 in) ve beş 21 santimetre (8,3 in) toptan oluşuyordu; kariyerinde daha sonra birkaç küçük silah ve torpido tüpü eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Deniz Muharebesi</span>

Guadalcanal Deniz Muharebesi, 12-15 Kasım 1942 tarihleri arasında Solomon Adaları'nda Amerika Birleşik Devletleri Donanması ile Japon İmparatorluk Donanması arasında meydana gelen bir deniz muharebesidir. Muharebe, çoğu Guadalcanal yakınlarında ve hepsi adadaki kara kuvvetlerini takviye etmek için bir Japon girişimi ilgili olmak üzere dört gün boyunca kombine hava ve deniz çatışmalarından oluşmaktaydı. Savaşta bir yüzey çatışmasında öldürülen sadece iki ABD Donanması amirali bu savaşta kaybedildi. Muharebe, aylarca süren Guadalcanal Muharebesi'nin sonucunu belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sandinist Devrimi</span>

Sandinist Devrimi veya Nikaragua Devrimi, Nikaragua'da 1960'larda ve 1970'lerde Somoza diktatörlüğüne karşı yükselen muhalefeti, Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FSLN) 1978-79'da diktatörlüğü devirmek için yürüttüğü şiddetli mücadele, FSLN'nin 1979'dan 1990'a ülkeyi yönetme çabaları ile 1981-1990 yılları arasında FSLN liderliğindeki Nikaragua hükûmeti ile Kontralar arasındaki çatışmaları kapsayan bir dizi siyasi olaylardır. Devrim, Nikaragua tarihinde önemli bir döneme damgasını vurdu ve ülkeyi Soğuk Savaş'ın en önemli vekil savaş alanlarından biri olarak ortaya çıkardı ve uluslararası alanda büyük ilgi gördü.

<span class="mw-page-title-main">Büyük strateji savaş oyunu</span> video oyunu türü

Büyük strateji savaş oyunu veya büyük strateji oyunu (GSG), bir ulus devletin veya imparatorluğun kaynaklarının kontrolünü ve idaresini içeren, askeri strateji odaklı savaş oyunudur. Büyük strateji oyunları, genellikle karmaşıklıkları ve bunun sonucunda ortaya çıkan kullanım zorluğu ile diğer strateji oyunlarından ayrılır. Oyuncu, ordularının yönetimini sağlar ancak oyuncunun kendisi savaşta yer almaz, orduların sevk ve idaresini gerçekleştirir. 4X oyunlarıyla örtüşen bir yapıya sahip olsa da 4X oyunlarından farklılık gösterir; oyuncuların oyunu açık bir dünyayı keşfetme ve ilerletme konusunda eşit derecede değil, belirli bir düzene bağlı oldukları anlamına gelir.

Taktik nişancı oyunu, gerçeğe yakınlığıyla dikkat çeken ve taktiksel ve iş birliğine dayalı olmasıyla öne çıkan birinci şahıs veya üçüncü şahıs nişancı video oyunlarıdır. Nişancı oyunlarında hızlı refleksler ön plandayken taktik nişancı oyunlarında daha önemli olarak; hızlı düşünebilme, temkinli ve planlı davranma ve strateji kurma gibi özellikler ön plana çıkar. Rainbow Six, Ghost Recon, Squad gibi oyunlar taktik nişancı oyunları arasında popüler oyunlardır. Taktik nişancı oyunlarının askeri simülasyon oyunları ile birçok benzerliği olmasından dolayı birbirlerinin yerlerine kullanıldığı veya birlikte kullanıldığı görülür.

<span class="mw-page-title-main">Teslim olma</span>

Teslim olma (teslimiyet) askerî terim olarak; toprak, asker, tahkimat, gemi veya teçhizat üzerindeki kontrolün başka bir güce bırakılmasıdır. Teslim olma, barışçıl bir şekilde gerçekleştirilebilir veya savaşta yenilginin sonucu olabilir. Egemen bir devlet, savaşta yenilginin ardından, genellikle bir barış antlaşması veya kapitülasyon antlaşması imzalayarak teslim olabilir. Bir savaş alanında teslim olma, ya şahıslar tarafından ya da subaylar tarafından emredildiğinde, normalde teslim olanların savaş esiri olmasıyla sonuçlanır.

<span class="mw-page-title-main">Askeri simülasyon</span>

Askeri Simülasyon'lar siviller tarafından eğlence, Extreme spor veya nostaljik amaçlarla yapılan ya da Askerî personel tarafından gerçekleştirilen eğitimsel silahlı çatışma senaryolarının simüle edilmesini ifade eder. Askeri simülasyonlar, bir savaş deneyimi sağlama, savaş alanı görevlerini simüle etme, Eğlenceli vakit geçirme, Tarihi şahsiyetleri ve olayları tanıtma, çatışma psikolojisini ve adrenalini yaşama gibi faaliyetleri içerir. Askeri simülasyonların çeşitli biçimleri vardır: airsoft, paintball veya laser tag gibi askeri senaryolara ve takım taktiklerine dayalı gerçekçiliğin ön planda olduğu fiziksel atış sporları; tarihsel olayları yaşatmak, canlandırmak, cosplay gibi aktiviteler; Askeri Eğitim ve bilgisayar ortamlarında oynanan Askeri simülasyon taktik nişancı oyunlarıdır. Airsoft silahları, kozmetik tasarımı, gerçekçi dış balistikleri, orijinal ateşli silah aksesuarlarıyla uyumlulukları ve ucuz mühimmatları nedeniyle Askeri simülasyonlarda yaygın olarak tercih edilmektedir. Askeri simülasyonlarda olaylar; tarihi veya hayali savaşlar, meskun mahal çatışma simülasyonu veya serbest stil kentsel/orman savaşı temalı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kuşatması</span> 1801 yılında Fransız devrim savaşları sırasında Mısırdaki kuşatma

Kahire Kuşatması, Fransız Devrim Savaşları sırasında Osmanlı kuvvetleri ile Fransız ve İngilizler arasında Mısır Seferi'nden hemen bir önce gerçekleşen bir kuşatmadır. İngiliz komutan John Hely-Hutchinson, Haziran ortasında gerçekleşen birkaç çatışmadan sonra Kahire'ye doğru ilerledi. Hutchinson'a büyük bir Osmanlı kuvveti de katıldı ve Kahire kuşatıldı. 27 Haziran'da General Augustin Daniel Belliard komutasındaki 13.000 kişilik Fransız garnizonu teslim oldu. Jacques-François Menou komutasındaki Mısır'da kalan Fransız birlikleri, bu başarısızlıktan sonra İskenderiye'ye çekildi.