İçeriğe atla

Sauropodomorpha

Sauropodomorpha
Yaşadığı dönem aralığı: 231,4-66 myö
Üst triyas-Senozoyik 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Klad:Dinosauria
Klad:Saurischia
Alt takım:Sauropodomorpha
Huene, 1932
Alt gruplar
  • Buriolestes
  • Panphagia
  • Nyasasaurus?
  • Guaibasauridae?
  • Bagualosauria Langer vd., 2019

Sauropodomorpha (İngilizce telaffuz: [ˌsɔːrəˌpɒdəˈmɔːrfə]), Saurischia takımından genellikle otçul canlıları içeren bir dinozor kladı. Sauropodlar genellikle uzun boylu ve dört ayaklı olup dünyanın en büyük hayvanlarıdır. Sauropodlardan önce gelen prosauropodlar daha küçüktü ve iki bacak üzerinde yürüyebiliyorlardı. Trias devrinin ortalarından Kretase devrinin sonlarına kadar yaşamıştır.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

Tarih öncesi veya Prehistorya, insanlığın yazının bulunmasından önceki dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Rogaland</span> Norveçte il

Rogaland Norveç'in eyaletlerinden birisidir. Hordaland, Telemark, Aust-Agder ve Vest-Agder'e sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme</span> suyu akıtan mimari yapı

Çeşme, borularla gelen suyun bir oluk ya da musluktan aktığı düzenek. Evin mutfak, banyo, tuvalet gibi kısımlarında bulunduğu gibi umumi çeşmeler de vardır. Genellikle yol kenarlarında herkesin yararlanması için yapılan çeşmelerin yanı sıra bazen mahalle, köy meydanı, yayla gibi ortak yaşam alanlarında da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lale Devri</span> Osmanlı Devleti tarihinde bir döneme verilen isim

Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren gerileme devri içinde yaşanmış bir ara dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'dır.

Osmancıklı İmamzade Halil Paşa Osmanlı Devleti sadrazamlarındandır. 18 Aralık 1406 tarihinden 1413 yılına kadar Fetret Devri döneminde I. Mehmed için vezir-i azamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Çağ</span> en eski kayıtlardan klasik dönemlerin sonuna kadar insanlık tarihi

Antik Çağ, antik tarih ya da İlk Çağ, insanlık tarihinin başlangıcından erken dönem Orta Çağ'a kadar uzanan zaman dilimindeki belirgin kültürel ve siyasi olayları konu alır. Her ne kadar bitiş tarihi olan erken Orta Çağ büyük oranda göreceli olsa da, çoğu Batılı akademisyenler Batı Roma İmparatorluğu'nun 476'daki çöküşünü antik Avrupa tarihinin sonu olarak tanımlarlar. Antik tarih için kullanılan bir başka terim de antikitedir (antiquity). Yine de bu terim (antikite) daha çok Antik Yunan ve Antik Roma uygarlıklarını özel olarak tanımlamakta kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa Camii</span>

Kemalpaşa Camii, İstanbul'un Aksaray semtinde cami.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özelleştirme</span> Mülkiyet ve yönetimi devlete ait olan ürün, kurum, fabrika gibi birimlerin özel sektör ve şirketlere devri

Özelleştirme, yaygın ve dar anlamıyla "bir şeyi kamu sektöründen özel sektöre taşımak" demektir. Ayrıca bazen, yoğun bir şekilde düzenlenen özel bir şirket veya sektörün daha az düzenlenir hale gelmesi durumunda deregülasyon ile eşanlamlı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da din</span>

Avrupa'da din olgusunun sanat, kültür, felsefe ve hukukun gelişimi üzerine önemli etkileri olmuştur. Avrupa'da son bin beş yüz yıl boyunca en çok mensubu olan din Hristiyanlıktır. Güney Doğu Avrupa'da Türkiye, Bosna-Hersek veya Arnavutluk gibi bazı ülkelerde halkın çoğunluğu İslam inancına mensuptur. Birçok Batı Avrupa ülkesinde ise genellikle göçmenlerden oluşan Müslüman azınlıklar bulunur. Avrupa'da küçük sayıda mensuplarla temsil edilen diğer dinler Musevilik, Budizm, Sıh dini ve Hinduizmdir, bunların en büyük toplulukları ise İngiltere ve Fransa'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boomerang (televizyon kanalı)</span>

Boomerang TV, 2000 yılında yayına başlayan çocuk kanalı. Genellikle 1986 öncesi çizgi filmleri yayınlar. Bu çizgi filmler genellikle MGM şirketinin yaptığı çizgi filmlerdir. Kanalın sahibi Time Warner şirketidir. Kardeş kanalı ise Cartoon Network'tür. 23 Nisan 2016 tarihinde Türkiye'de Türksat 4A, D-Smart, Tivibu ve Digitürk platformlarında şifreli yayına başlamış ve 04 Eylül 2023 saat 06:00'da yayın hayatını sonlandırmış, yerine Cartoonito TV açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Miyosen</span> Neojen Dönemin ilk devri

Miyosen, Senozoyik çağın neojen dönemine dahil olan ve jeolojik zamanda 23.03 ile 5.3 milyon yıl önce arasında yer alan bir jeolojik devirdir. Bilimsel literatürde bu devir 3 parça altında incelenir. Bunlar: Erken Miyosen, Orta Miyosen ve Geç Miyosen'dir. Aynı zamanda Miyosen devri, Aquitanian, Burdigalian, Langhian, Serravallian, Tortonian ve Messinian gibi 6 alt zamana ayrılır. Miyosen devrinin öncesinde oligosen devri varken; akabinde pliyosen devri gelmektedir. İlk olarak 19. yy'ın başında Paris havzası etrafında yapılan stratigrafik incelemeler sırasında Charles Lyell tarafından bulunmuş ve tanımlanmış bir zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

Taş Devri, insansıların taştan araçlar yapmasından başlayarak kalkolitiğin sonuna kadar geçen tarih öncesi dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Canlı çekim</span> animasyon kullanarak üretilmeyen sinematografi ve videografiyi tanımlayan terim

Canlı çekim; film yapımı, video üretimi gibi alanlarda animasyon kullanarak üretilmeyen sinematografi ve videografiyi tanımlayan terimdir. Kural olmasının yanında, terim genellikle gereksizdir fakat normalde animasyon olanını düşündürdüğü durumlarda önemli bir ayırdı yapmayı sağlar. Örneğin; bir Pixar filmi, bir video oyunu veya çizgi filmden uyarlanan işlerde: Scooby-Doo, Taş Devri veya Josie and the Pussycats filmleri veya Kene televizyon programında olduğu gibi. "Stop-motion" onları hareketlendirmek için kullanılmazsa, The Dark Crystal gibi filmlerde kuklaların kullanılması da canlı çekim olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz devriye uçağı</span> Askeri uçak türü

Devriye uçağı, deniz keşif uçağı, deniz gözetleme uçağı veya daha eski Amerikan terimi devriye bombardıman uçağı olarak da bilinen bir deniz devriye uçağı (MPA), özellikle denizaltısavar savaş (ASW), gemisavar savaş (AShW) ve arama ve kurtarma (SAR) görevlerinde su üzerinde uzun süre çalışmak üzere tasarlanmış sabit kanatlı bir uçaktır.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları</span>

Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları, Almanya'da yer alan bir Dünya Mirası Alanıdır. 2015 yılında Dünya Mirasları Geçici listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Devriye botu</span>

Devriye botu, genellikle kıyı savunması görevleri için tasarlanmış nispeten küçük bir askerî gemi. Devriye botları, bir ülkenin donanması, sahil güvenlik, polis ve gümrük teşkilatı tarafından kullanılabilirller ve deniz, göl veya nehir gibi ortamlar için tasarlanmış olabilmektedirler. Çoğunlukla, kaçakçılıkla mücadele, korsanlıkla mücadele, balıkçılık devriyeleri ve göçmen kanunlarının uygulanması gibi çeşitli sınır koruma görevlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca çoğu zaman kurtarma faaliyetlerinde de kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Askerî devriye</span> devriye gezme, keşif kolu

Askerî devriye veya patrul genellikle belirli bir coğrafi bölgeyi izlemekle görevlendirilmiş kolluk kuvvetleri, askerî personel veya özel askerî şirket üyeleri olan personel grubudur.