İçeriğe atla

Saul Perlmutter

Saul Perlmutter
Doğum22 Eylül 1956
Champaign-Urbana, Illinois Amerika
MilliyetAmerikan
Mezun olduğu okul(lar)Harvard
Ödüller2011 Nobel Fizik Ödülü
Kariyeri
DalıGökbilimi, fizik
Çalıştığı kurumlarKaliforniya Üniversitesi Berkeley
Doktora
danışmanı
Richard A. Muller
Saul Perlmutter 2006'da Brian Schmidt ve Adam Riess ile Shaw Astronomi Ödülünü alırken .

Saul Perlmutter (d. 1959), Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda bir gökbilimci olup, UC Berkeley'de Fizik Bölümü profesörüdür. Brian Schmidt ve Adam Riess ile beraber 2011 Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. Perlmutter, Amerikan Bilim ve Sanat akademisi'nin bir üyesidir[1] ve 2003 yılında AAAS'ye (Amerikan bilimi geliştirme organizasyonu) seçilmiştir. Aynı zamanda Amerikan Millî Bilim Akademisi'nin fizik dalında üyesidir.

Eğitim Hayatı

Saul Perlmutter bir Aşkenaz Yahudisi olan Daniel D. Perlmutter’in 3 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Babası Pensilvanya Üniversitesi’nde kimyasal ve biyomoleküler mühendisliğinden emekli, annesi Felice ise Temple Üniversitesinden emeklidir. Anne tarafından büyük babası, Yidiş öğretmeni Samuel Davidson 1919 yılında Besarabya’nın bir kasabası olan Floreşti’den Kanada’ya göç etmiştir. Sonrasında karısı Chaika ile beraber New York’ göç etmiştir.

Perlmutter çocukluğunu Philadelphia’nın komşusu olan Mount Airy’de geçirmiştir. İlkokula Germantown yakınında olan Greene Street Friends Schools okulunda başlamıştır. Öğrenim hayatına 7’den 12. sınıfa kadar Germantown Friends School'da devan etmiştir. 1981 yılında Harvard Üniversitesi’nden mana cum laude unvanı ile mezun olmuştur. 1986 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır. Perlmutter’in doktora tezi “An Astrometric Search for a Stellar Companion to the Sun” Nemesis yıldızı için arama yapacak otomatik bir teleskopun geliştirilmesi ve kullanımı hakkında bilgiler içermekteydi. Aynı zamanda, kendi teleskopunu kullanarak Nemesis ve süpernovalar hakkında araştırma yapmaktaydı. Sonrasında bu çalışma ona evrenbilim alanında ödül kazanmasını sağladı. Perlmutter, otomatik süpernova arama fikrini Luis Alvarez'e atfetmiştir. 1968 yılında Nobel ödülü alan Alvarez bu fikrini Perlmutter'in asistanı ile paylaşmıştır.

Çalışmaları

Perlmutter Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndaki Süpernova Evrenbioim Projesi'nin (SCP) başına geçmiştir. Bu proje takımı, Riess ve Schmidt önderliğinde ilerleyen Tip Ia süpernova gözlemlerinden evrenin genişlemesinin hızlanmasına dair kanıtlar bulan "High-z Supernova Search Team" ile rekabet içerisindeydi. Tip la süpernova, bir beyaz cüce yıldızın çifti olan yıldızdan kütle çalarak Chandrasekhar sınırını geçtiğinde meydana gelmektedir. Tüm Tip la süpernovaların yaklaşık olarak bu şekilde meydana geldiğine inanılmaktadır. Tip la supernovalar standart mum (kısa süreli ışık kaynağı) oluşturabilir ve bu esas aydınlatma gücünün her durumda yaklaşık olarak aynı olduğu varsayılır. Araştırmacılar patlamaların parlaklığını Dünya’dan ölçerek süpernovaların uzaklığı hakkında sonuca varabilmişlerdir. Sonuca varılan mesafe ile görünür kırmızıya kayma karşılaştırması süpernovanın uzaklığını ve göreli hızını hesaplamaya imkân tanımıştır.

Süpernova Evrenbilim Projesi, uzakta oluşan süpernovaların Hubble kurallarının öngördüğü kadar hızlı bir şekilde içe göçmediği biçiminde sonuçlanmıştır ve buna göre milyonlarca yıl önce oluşan süpernovadan beri evrenin genişlemesinin hızlandığı sonucu ortaya çıkmaktaydı. The High-z takımı da benzer bir sonuda vardı. İki takımında raporu birkaç hafta ara ile yayınlandı ve bilim topluluğu tarafından doğrulayan teoriler sayesinde hızlıca kabul gördü. Bu sonuç, daha sonra diğer kanıtlarla desteklenmiştir. Bu bulgular, evrenin doğasına dair araştırmaları canlandırdı – özellikle karanlık enerjinin rolüyle ilgili olarak. Bu çalışma Perlmutter ve Schmidt'e 2011 Nobel fizik ödülünü kazandırdı.

Perlmutter ayrıca Supernova/Acceleration Probe projesi adı altında uzak evrendeki süpernovaları bulmak ve üzerinde çalışmak için bir uydu inşa etmeyi amaçlamaktadır. Bu uydu evrenin genişleme hızlanması oranını daha belirgin hale gelmesi sağlayacaktır.

Perlmutter şu anda Berkeley'de öğretim üyesi ve küresel ısınma hakkında bir proje yürütmektedir.

Ödüller

Perlmutter 2002 yılında Amerika Enerji Bakanlığı E. O. Lawrence Fizik Ödülü'nü kazandı. 2003 yılında Kaliforniya yılın bilim insanı ödülünü kazandı ve 1005 John Scott ve Padua ödülünü kazandı. 2006 yılında, Shaw Ödülünü Adam Riess ve Brian P.Schmit ile paylaştı. Aynı yıl Ulusal Antonio Feltrinelli ödülünü kazandı.

2007 yılında Perlmutter ve takımı 500.000 dolarlık Gruber Kosmoloji ödülünü evrenin büyümesinin hızlanmasını keşfetmeleriyle High-Z takımı ile paylaştı.

2010 yılında, Perlmutter Kaliforniye Üniversitesi’ndeki Miller Enstitüsü’ne kıdemli üye olarak kabul edildi.

2011 yılında, Perlmutter ve Riess Albert Einstein Madalyası’nı paylaştılar.

2011 fizik nobel ödülünü Riess ve Schmidt ile paylaştı. Ödülün içerdiği 10 milyon İsveç kronunu da Riess ve Schmidt ile yarı yarıya paylaştı.

Yine aynı şekilde 2015 yılında Perlmutter in takımı Ana Fizik Ödülleri adı altında 3 milyon doları Reiss ve Schmidt ile paylaştı

Perlmutter Aula Magna'da Nobel ile ilgili dersini sunarken

Aile

Perlmutter’in iki kız kardeşi bulunmaktadır. Biri Shira Perlmutter (d. 1956) avukat, diğeri Tova Perlmutter kâr amacı gütmeyen bir yöneticidir. Tova Berkeley’de antropolog Olan Laura Nelson ile evlidir ve nova adında bir kızları vardır.

Popüler Kültür

2011 Yılında Big Bang Theory adlı dizide Perlmutter “The Speckerman Recurrence” referans alınmıştır. Bölümde Sheldon Cooper adlı karakter diz üstü bilgisayarından Nobel ödüllerini izlemektedir ve kıskanç bir şekilde “Dr. Perlmutter’in Nobel ödülünü tutuşuna bakın. Sorun ne Saul, biri ödülünü çalacak diye mi korkuyorsun? Senin Einstein’ın evrenbilimsel sabitini çaldığın gibi!” çıkışı yapar. Sonrasında “ Şimdi de Perlmutter Kral’ın elini sıkıyor. Saatini kontrol et Gustaf, onu da yürütmüş olabilir,” der.

Perlmutter’in  2011 yılında yayınlanan “The Rhinitis Revelation” adlı bölümde de adı geçmektedir. Annesi ile olan bir konuşmada Sheldon şöyle der: “Sana yarın için bir sürprizim var anne.Yarın seni Perlmutter’in Nobel ödülü kazanan kozmoloji çalışmaları hakkındaki derse götürüceğim. Ve en güzel tarafı ise dersin sonrasında soru cevap kısmı olacak, onu efendim diye cevaplayacağı afallatıcı birkaç soru hazırladım.”. Bölümün sonrasında ise Sheldon Perlmutter’in dersi ve soru cevap hakkında eleştirilerde bulunmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "04.30.2007 - Academy of Arts & Sciences elects 7 Berkeley faculty". www.berkeley.edu. 3 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Astrofizik, gök fiziği ya da yıldız fiziği, gök cisimlerinin, uzaydaki konumu ile devinimlerindense yapılarını saptamak adına fizik ve kimya ilkelerini kullanan gökbilim dalı. Bu incelemeler için tek bilgi kaynağı gök cisimlerinden yayılan ışık ve diğer elektromanyetik dalgalardır. Bu dalgaları tespit eden aletler vasıtasıyla toplanan bilgiler, fizik ve kimya bilimlerinde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak değerlendirilir ve yorumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kozmoloji</span> Evreni konu alan bilim dalı

Kozmoloji, bir bütün olarak evreni konu alan bilim dalıdır.

Antimadde, karşı madde veya karşıt madde, maddenin ters ikizi. Paul Dirac denklemiyle ortaya çıkarılmış ve daha sonraki gözlemlerle de varlığı doğrulanmıştır. Antimadde en basit hâliyle normal maddenin zıddıdır. Antimaddenin atomaltı parçacıkları, normal maddeye göre zıt özellikler taşımaktadır. Bu atomaltı parçacıkların elektrik yükleri, normal maddenin atomaltı parçacıklarının tam tersidir. Antimadde, Büyük Patlama'dan sonra normal maddeyle birlikte oluşmuştur; fakat sebebinin ne olduğunu bilim insanları tam anlamıyla bilemeseler de evrende oldukça nadir bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Karanlık enerji</span> Evrenin yaklaşık 4/3 nü oluşturan ve evreni durmadan genişleten bir enerji türü

Karanlık enerji, fiziksel evrenbilimde, astronomide, astrofizikte ve gök mekaniğinde, evreni sürekli genişlettiği ve galaksileri birbirlerinden uzaklaştırdığı varsayılan bir enerji türüdür.

<span class="mw-page-title-main">SN 1572</span>

SN 1572, "B Cassiopeiae" ya da 3C 10 bir Type Ia supernovaydı. Kraliçe takımyıldızı bölgesinde bulunan SN 1572, tarihsel kayıtlara göre insan gözüyle tespit edilmiş en eski sekiz süpernovadan biridir. Bu kayıtlara göre süpernova, 1572 Kasım'ının başlarında patlamış ve o dönemde pek çok farklı kaynak tarafından bağımsız olarak tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Smoot</span>

George Fitzgerald Smoot III, Amerikalı fizikçi, kozmolog, Nobel Fizik Ödülü sahibi ve "5. sınıf öğrencisinden daha zeki misiniz?" adlı Amerikan TV yarışmasının 1 milyon dolarlık ödülünün sahibi. Nobel Fizik Ödülü'nü 2006 yılında John C. Mather ile COBE üzerine yaptıkları çalışmalarından "Kozmik mikrodalga arka plan ışımasının kara cisim formunu ve barındırdığı anizotropisini bulmalarından dolayı" aldı. Çalışmaları Büyük Patlama teorisinin Kozmik mikrodalga arka plan ışıması'nı inceleyen uydu COBE kullanılarak daha rahat ispatlanmasına yardımcı oldu. Nobel Ödülü Komitesi'ne göre, "COBE projesi aynı zamanda hassas bir bilim olarak Kozmoloji'nin de başlangıcı olarak kabul edilebilir." Smoot Nobel Ödülü'nden kazandığı parayı bir yardım vakfının seyahat giderlerini azaltmak için onlara bağışlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Adam Riess</span>

Adam Guy Riess, Özellikle Süpernovalar üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınan Amerikalı astrofizikçi. Riess 2006 yılında Shaw Ödülü ve 2011 yılında Nobel Fizik Ödülü sahibi olmuştur. Nobel Fizik Ödülünü Saul Perlmutter ve Brian Schmidt ile birlikte evrenin genişlemesinin hızlandığına dair kanıt arama çalışmaları nedeniyle almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manne Siegbahn</span> İsveçli bilim insanı

Karl Manne Georg Siegbahn FRS X-ışını spektroskopisi alanında yaptığı buluşlar ve araştırmalar için 1924 yılında " Nobel Fizik Ödülü " kazanan İsveçli fizikçidir. Aynı ödülü 1981 yılında oğlu "Kai M. Siegbahn","Arthur L. Schawlow" ve "Nicolaas Bloembergen" ile paylaşmıştır. Şu ana kadar 4 kez baba ve oğul bu ödülü kazandı. Diğer baba-oğullar : William Bragg ve Lawrence Bragg (1915); Niels Bohr (1922) ve Aage Niels Bohr (1975); Joseph John Thomson (1906) ve George Paget Thomson (1937)

<span class="mw-page-title-main">Eric Cornell</span> Amerikalı fizikçi

Eric Allin Cornell Carl E. Wieman ile Bose-Einstein yoğunlaşması üzerine yaptıkları buluş nedeniyle 2001 Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Schmidt</span> Amerikalı-Avustralyalı astrofizikçi (d. 1967)

Brian P. Schmidt astronomi ve astrofizik dalında çalışmaları bulunan, Stromlo Rasathanesi ve Araştırma Okulu'nda profesörlük görevi yapan, Avustralya Araştırma Konseyi Laureate Fellow 'da süpernovalar kullanarak yaptığı araştırmalar ile tanınan bilim insanı. 2011 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Wineland</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Wineland Nobel ödüllü NIST laboratuvarında çalışan Amerikan fizikçi. İleri düzeyde optik özellikle de lazer soğutulmuş sıkışık iyonlar ve iyonları kullanarak kuantum hesapları yapmak üzerinedir. 2012 yılında Nobel Fizik ödülünü kuantum sistemlerinin ölçümü ve kullanımı sağlayan deneysel metotlar ile kazanmıştır, Serge Haroche ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edwin McMillan</span> Amerikalı fizikçi (1907 – 1991)

Edwin McMillan Nobel Kimya ödülü sahibi Amerikalı nükleer fizikçi. 93. element neptünyum'u keşfinden dolayı Glenn T. Seaborg ile birlikte 1951 yılında Nobel ödülü ile onurlandırılmıştır.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

<span class="mw-page-title-main">François Englert</span>

François, Baron Englert, Nobel Ödüllü bir kuramsal fizikçidir. Kuramsal fizik araştırma grubunun bir üyesi olduğu Université libre de Bruxelles'de fahri profesörlük görevini sürdürmektedir. Englert ayrıca Kaliforniya'daki Chapman Üniversitesi'nin Kuantum Çalışmaları Enstitüsünün de bir üyesidir. 2010'da J.J. Sakurai Kuramsal Fizik Ödülü, 2004'te Wolf Fizik Ödülü, ve 1997'de Avrupa Fizik Topluluğu Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği ödülü gibi birçok ödül kazanmıştır. İstatiksel fizik alanında katkıları bulunmaktadır. François Englert'e 2013'te Higgs Mekanizması'nın keşfi nedeniyle Peter Higgs ile birlikte Nobel Fizik Ödülü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">David Thouless</span> İngiliz fizikçi (1934 – 2019)

David J. Thouless tam adı ile David James Thouless, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Evrenin ivmelenerek genişlemesi</span>

Evrenin ivmelenerek genişlemesi, belli bir mesafedeki bir galaksinin gözlemciden sürekli olarak, zamanla artan bir hızla uzaklaşmasından yola çıkılarak gözlemlenen evrenin genişlemesi olayıdır. Evrenin ivmelenerek genişlemesi 1998'de, Supernova Cosmology Project ve High-Z Supernova Search Team olmak üzere birbirlerinden bağımsız iki proje tarafından tespit edilmiştir. Her iki projede de ivmelenmenin ölçümü için tip Ia süpernovalar kullanılmıştır. Bunun nedeni, bu tip süpernovaların neredeyse aynı iç parlaklığa sahip olmaları ve bunlardan uzak olan nesnelerin daha donuk görünmeleri sebebiyle, bu tip süpernovaların parlaklıklarının daha net gözlemlenebilmesidir. 2011'de Saul Perlmutter, Brian Schmidt ve Adam Riess, "uzak süpernovaların incelenmesi sonucunda evrenin ivmelenerek genişlemesini keşiflerinden dolayı" Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">SN 2006gy</span>

SN 2006gy, NGC 1260 galaksisinde keşfedilen hipernova. Astronomların ölçümlerine göre süpernovanın patladığındaki mutlak parlaklığı -22 kadire ulaşmıştır. Bu parlaklık şu ana kadar gözlemleyebildiğimiz en parlak ve en büyük süpernova olarak kabul ediliyor. Bu parlaklık seviyesine ulaşabilecek bir yıldızın en az 150 Güneş kütlesine sahip olması gerekiyor. Bu büyüklükteki bir yıldız evrenin ilk zamanlarındaki yıldızların boyutuna yakın olduğu için bu süpernovadan öğreneceğimiz bilgiler ile evrenin ilk zamanlarındaki yıldızlar hakkındaki bilgimizi büyük ölçüde genişletebiliriz. California Üniversitesi'nden Nathan Smith bu süpernova hakkında şu sözleri söylemiştir:

Bu gerçekten çok büyük bir patlamaydı, tipik bir süpernovadan 100 kat daha fazla enerji salınımı oluştu.