Lüksemburg veya resmî adıyla Lüksemburg Büyük Dukalığı, Batı Avrupa'da, denize kıyısı olmayan küçük bir devlettir. Toprakları Belçika, Fransa ve Almanya ile çevrelenmiştir. Başkenti ve en büyük şehri, ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburg'dur. Yüzölçümü yaklaşık olarak 2.586 kilometrekaredir. 2019 verilerine göre 626.108 nüfusuyla Avrupa'nın en az nüfuslu ülkelerinden biridir.
Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.
Schengen Antlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır.
Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'de dökülen bir nehirdir.
Liège, Belçika'da Valonya'nin Liège ili'nin başşehri. Belçika'nın üçüncü, Valon Bölgesi'nin en büyük şehri, bu bölgedeki başlıca sanayi merkezidir.
İller Nehri, Almanya'nın güneydoğusunda Bavyera eyaletinde bulunan bir akarsudur. 147 kilometre uzunluğunda olan nehir Tuna Nehri'nin sağ yönlü kollarından biridir.
Regen Nehri Almanya'nın Bavyera eyâletinde yer alan, Tuna Nehri'nin sol kollarından biri olan bir akarsudur. Çekya'da Bohemya Ormanı'ndan Büyük Regen olarak doğar ve birkaç kilometre sonra sınırı aşarak Bayerisch Eisenstein adlı Alman köyüne girer.
Sava Nehri, Avrupa'da bir akarsudur. Tuna Nehri'nin sağ kollarından biridir. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Tuna Nehri ile buluşur. Uzunluğu yaklaşık 990 kilometre olup havzası 95.719 km²'dir. Akarken, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Sırbistan olmak üzere toplam dört ülkenin sınırlarından geçer.
Lech Nehri, Avusturya ve Almanya'dan geçen bir akarsudur. Tuna Nehri'nin sağ kollarından biri olan nehir 264 kilometre uzunluktadır ve 2.550 kilometrekarelik bir havzaya sahiptir. Kaynağı tam olarak Avusturya'nın Vorarlberg ili sınırları içinde kalır. Nehir burada Alp Dağları üzerinde 1865 metre yükseklikte Formarinsee adı verilen bir gölden doğar. kuzey-kuzeydoğu yönünde akarak, Almanya sınırları içine girer ve 12 metre yüksekliğinde bir şelâle oluşturarak dar bir boğaza girer. Alplerden çıktıktan sonra Fussen'deki ovalara girer.
Moselle [], Fransa'nın illerinden birisidir. İl, "Boulay-Moselle", "Château-Salins", "Forbach", "Sarrebourg", "Sarreguemines" ve "Thionville" olmak üzere 6 yerleşime ayrılmıştır. Her yerleşimin farklı özellikleri bulunmaktadır.
Bu madde Almanya coğrafyasını anlatmaktadır.
Ösling ya da Oesling Lüksemburgca: Éislek, Lüksemburg Büyük Dukalığı'nın kuzey topraklarını oluşturan bölgedir. Ösling Bölgesi, coğrafi olarak Belçika ve Fransa'ya da yayılan Ardenler bölgesinin bir parçası sayılır. Bölge, Lüksemburg topraklarının yaklaşık %32'sini kaplar. Ösling Bölgesi'nin kuzeyinde kalan Gutland Bölgesi ise ülkenin kalan kısmını oluşturur.
Our Nehri, Sauer Nehri'nin sol kollarından biridir. Belçika sınırları içinde doğan akarsu, Lüksemburg ve Almanya'dan da geçer. Toplam uzunluğu yaklaşık olarak 78 kilometredir. Doğduğu kaynak olan Hautes Fagnes bölgesinden güney yönünde akar ve Almanya-Belçika sınırı ile Almanya-Lüksemburg sınırını izler. Tarihî Vianden kenti de Our Nehri kıyılarında kuruludur. Akarsu, Wallendorf yakınlarında Sauer Nehri ile birleşir.
Wiltz Nehri, Belçika'nın Valon Bölgesi'ne bağlı Bastogne kasabası yakınlarından doğarak Lüksemburg sınırları içine giren küçük bir akarsudur. Goebelsmuhle kasabasında Sauer Nehri ile birleşir. Clerve Nehri bu akarsuyun kollarından biridir.
Alzette Nehri, Fransa ve Lüksemburg'dan geçen 73 kilometre uzunluğunda bir akarsudur. Sauer Nehri'nin sağ kollarından biridir.
Attert Nehri Belçika ve Lüksemburg sınırları içinde bulunan küçük bir akarsudur. 38 kilometre uzunluğundaki Attert Nehri, Alzette Nehri'nin sol kollarından biridir. Toplam uzunluğunun 6 kilometresi Belçika sınırları içinde 32 kilometresi ise Lüksemburg sınırları içinde kalır. Belçika'nın Lüksemburg iline bağlı Nobressart yakınlarında Ardenlerden doğar ve Colmar-Berg'de Alzette Nehri ile birleşir. Belçika'da nehir kıyısında yer alan en önemli yerleşim Attert köyü; Lüksemburg'da ise Redange, Useldange, Boevange-sur-Attert ve Bissen kasabalarıdır.
Diekirch, Lüksemburg'un komün'lerinden biridir. Başkenti aynı ismi taşıyan Diekirch şehri olan komün, Lüksemburg'un kuzeydoğusunda yer alır. Şehir yerleşimi Sauer nehrinin kıyısında yoğunlaşmıştır.
Yedi Kale Vadisi, Lüksemburg'un merkezindeki Eisch vadisine verilen gayriresmî bir isimdir. Vadi, Alzette ile birleştiği yerden Belçika sınırındaki Steinfort'a kadar uzanmaktadır. Tüm güzergâh, Belçika/Lüksemburg sınırındaki Arlon kasabasının yakınından başlayarak arabayla yaklaşık bir saat içinde geçilebilir. Ayrıca vadi boyunca yürüyüşçüleri alıp kalelerin yanından geçen 37 kilometrelik bir patika bulunmaktadır.
Esch-sur-Sûre Kalesi, Lüksemburg'un kuzeybatısındaki küçük Esch-sur-Sûre kasabasındaki bir mahmuzda yer alan bir harabedir. Kasabayı ve kaleyi üç taraftan çevreleyen Sûre Nehri üzerindeki bir menderes tarafından korunmaktadır.
Almanya'nın Lüksemburg'u işgali,, Almanya'nın Aşağı Ülkeleri -Belçika, Lüksemburg ve Hollanda- ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa Muharebesinin bir parçasıydı. Savaş 10 Mayıs 1940'ta başladı ve sadece bir gün sürdü. Sadece hafif bir direnişle karşı karşıya kalan Alman birlikleri, hızla Lüksemburg'u işgal etti. Lüksemburg hükûmeti ve Büyük Düşes Charlotte ülkeden kaçmayı başardı ve Londra'da bir sürgündeki hükûmet kuruldu.