İçeriğe atla

Satyu Yamaguti

Satyu Yamaguti
山口 左仲
Satyu Yamaguti
Doğum21 Nisan 1894(1894-04-21)
Nagano prefektörlüğü, Japonya
Ölüm11 Mart 1976 (81 yaşında)
Kyoto, Japonya
MilliyetJapon
Kariyeri
DalıParazitoloji
Çalıştığı kurumlarKyoto Üniversitesi, Okayama Üniversitesi, Hawaii Üniversitesi, Tulane Üniversitesi

Satyu Yamaguti (Japonca: 山口 左仲 - Yamaguchi Sachū)) (21 Nisan 1894 - 11 Mart 1976) Japon parazitolog, entomolog ve helmintolog. Sivrisineklerin yanı sıra Digenea, Monogenea, Cestoda, Acantocephala ve Nematoda gibi helmintler üzerine uzmandı. Ayrıca Copepoda ve Branchiura gibi parazitik kabuklular üzerine de çalıştı. Satyu Yamaguti 60'tan fazla bilimsel makalenin[1] yanı sıra günümüzde her biri 1000'den fazla atıf alan çok kapsamlı monograflar da yazdı.[2]

Eğitimi ve kariyeri

Satyu Yamaguti 21 Nisan 1894'te Japonya'nın Nagano prefektörlüğünde doğdu.

Okayama Tıp Koleji'nden 1918 yılında mezun olduktan sonra 1925'e kadar Tokyo Üniversitesi'nde patoloji üzerine, 1925-1926 yılları arasında da ALmanya Hamburg'ta Institut für Tropenkrankheiten'da parazitoloji üzerine çalıştı. Tıp doktoru diplomasını 1926'da Tokyo Üniversitesi'nden aldı. 1935 yılında da Dr. Sc. diploması aldı.

Kyoto Üniversitesi'nde 1927-1943 yılları arasında parasitoloji okutmanlığı yaptı. 1943-1944 arasında Japon Donanması'nda önce Makassar'da Tropikal Hijyen Donanma Enstitüsünde parazitolog olarak görev yaptı. 1946-1950 arasında ABD Ordusu'nun Sıtma Araştırma Birliği için özel danışman olarak çalıştı. 1950 yılında Okayama Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde parazitoloji profesörü oldu. 1962-1966 arasında Hawaii Üniversitesi'nde ve 1968-1969 arasında da Tulane Üniversitesi'nde görev yaptı. He died on 11 March 1976 in Kyoto, Japan.

11 Mart 1976'da Japonya'nın Kyoto şehrinde öldü.

Adını taşıyan taksonlar

Çok sayıda taksonun bilimsel adı Satyu Yamaguti'ye ithafen verildi. Bunların çoğu parazittir. Bunlardan örnek olarak birkaç cins aşağıdadır:

Adının verildiği çok sayıda türün epiteti Acleotrema yamagutii de olduğu gibi yamagutii[3] ya da nadiren Pseudorhabdosynochus satyui de olduğu gibi satyui olarak verildi.[4]

Zooloji nomenklatürü

Lagenivaginopseudobenedenia sp.

Satyu Yamaguti muhtemelen Uluslararası Zoolojik Adlandırma Kodunun en uzun geçerli cins adını yarattı: Lagenivaginopseudobenedenia Yamaguti, 1966.[5] Bu cins Lutjanidae familyasında sınıflandırılan derin deniz balıklarının solungaçlarında bulunan parazit cinsidir ve Capsalidae familyasında sınıflandırılır.

Notlar

  1. ^ Anonymous. 1983. Special edition: A list of papers by Dr. Satyu Yamaguti and his collaborators and a notice on their distribution. The Meguro Parasitological Museum News, 153 (58), 1-12. PDF 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Google Scholar: Satyu Yamaguti tarafından yazılan kitaplar ve atıflar". 26 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  3. ^ (List in ION 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  4. ^ (List in ION 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  5. ^ Yamaguti S. 1966. New monogenetic trematodes from Hawaiian fishes, II. Pacific Science 20(4): 419-434. PDF 3 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur:

İlgili Araştırma Makaleleri

21 Şubat, Miladi takvime göre yılın 52. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 313 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Masatoşi Gündüz İkeda</span> Japon asıllı Türk matematikçi

Masatoşi Gündüz İkeda, cebirsel sayılara katkılarıyla tanınan Japon asıllı Türk matematik bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">Yasunari Kavabata</span> Japon romancı (1899 – 1972)

Yasunari Kavabata önemli Japon romancılarından. Onun duygu yüklü düz yazı tarzı Japonya'ya ilk Nobel Edebiyat Ödülü'nü getirmişti. Önemli eserlerinden bazıları İzu Dansözü (1926) ve Kardan Ülke (1934)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Erich Fromm</span> Alman sosyolog ve psikanalist (1900–1980)

Erich Fromm, Yahudi kökenli Almanya doğumlu Amerikalı ünlü bir psikanalist, sosyolog ve filozoftur. Ruh bilimine Marksist-sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Frankfurt Okulu ve okulun genel yaklaşım biçimi olan eleştirel teori için yaptığı katkılar ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Shin'ichirō Tomonaga</span> Japon fizikçi (1906 – 1979)

Shinichirō Tomonaga , Nobel Ödüllü Japon bir fizikçiydi.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Redi</span> İtalyan doğa bilimci ve şair (1626-1697)

Francesco Redi, İtalyan doktor, doğa bilimci, biyolog ve şairdir. Deneysel biyoloji'nin kurucusu ve modern parazitolojinin babası olarak anılır. Kurtçukların sinek yumurtalarından geldiğini göstererek spontan nesil teorisine meydan okuyan ilk kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bedii Yazıcı</span>

Bedii Yazıcı, Türk futbolcu ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Tohoku Üniversitesi</span>

Tohoku Üniversitesi (İngilizce: Tohoku University, Japonca: 東北大学 Japonya'nın Sendai kentinde bulunan bir kamu üniversitesidir. 2013 yılı verisine göre Üniversite'nin 10 fakültesi 15 okulu ve kayıtlı 17.887 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversitenin kuruluşundaki felsefesi araştırma önceliği ve açık-kapı politikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kingorō Hashimoto</span>

Kingorō Hashimoto , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin topçu albayı, emekli olduktan sonra Büyük Japonya Gençlik Partisi Başkanı ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Dam</span>

Carl Peter Henrik Dam, Danimarkalı bilim insanıdır. 1943 yılında Edward Adelbert Doisy ile birlikte K vitamini keşiflerinden dolayı Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shirō Ishii</span>

Shirō Ishii, Japon bir mikrobiyolog ve İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında insan deneyleri ve savaş suçlarından sorumlu Japon İmparatorluk Ordusu'nun biyolojik savaş birimi 731. Birim'in korgenerali.

<span class="mw-page-title-main">Osamu Shimomura</span>

Osamu Shimomura, 2008 yılında Nobel Kimya Ödülünü Martin Chalfie ve Roger Y. Tsien ile paylaşmaya layık görülmüş Japon kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Takeo Fukuda</span> siyasetçi

Takeo Fukuda 24 Aralık 1976 - 7 Aralık 1978 tarihleri Japonya'nın 67. Başbakanlığı görevinde bulunmuş olan Japon siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Aloys Van de Vyvere</span>

Aloys Jean Maria Joseph Viscount Van de Vyvere', Belçikalı bir Katolik Partisi siyasetçisi idi.

Kiseijū, Hitoshi Iwaaki tarafından yazılan bir bilimkurgu korku manga serisidir. Seri, 1988-1995 yılları arasında Kodansha'nın Monthly Afternoon dergisinde yayınlanmıştır.2014 ve 2015 yılları arasında iki adet canlı çekim filmi yayınlanmıştır. Madhouse tarafından hazırlanan Kiseijū Sei no Kakuritsu adlı anime serisi adaptasyonu Ekim 2014-Mart 2015 tarihleri arasında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Cornelis Johannes Marinkelle</span>

Cornelis Johannes Marinkelle, böceklerin, parazitlerin, mayaların ve memelilerin taksonomisine katkıda bulunan Hollandalı bir doktor ve biyologdu. Birçok yeni canlı türünü keşfetti. birçok türe onun ismi verilmiştir.