İçeriğe atla

Sataplia Daranı

Koordinatlar: 41°12′43″K 42°15′46″D / 41.21194°K 42.26278°D / 41.21194; 42.26278
Sataplia Daranı
Harita
Genel bilgiler
DurumKalıntılar
KonumOtluca, Şavşat
Koordinatlar41°12′43″K 42°15′46″D / 41.21194°K 42.26278°D / 41.21194; 42.26278
TamamlanmaOrta Çağ

Sataplia Daranı (Gürcüce: სათაფლიას დარანი), tarihsel Şavşeti bölgesinde, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Sataplia olan Otluca köyünde Orta Çağ'dan kalma bir darandır.[1]

Tarihçe

Sataplia Daranı'nın bulunduğu Sataplia köyü, Orta Çağ'da Gürcistan'ı oluşturan bölgelerden biridir. Nitekim Osmanlılar bu bölgeyi ve köyü 16. yüzyılın ortalarında Gürcülerden ele geçirmiştir. Geleneksel Gürcü şarabının imalinde kullanılan ve kvevri denilen şarap küpleri daranın Osmanlı döneminden önce, Gürcü yönetimi zamanında inşa edildiğini göstermektedir. Köyün adı ile köydeki diğer yer adları Sataplia Daranı'nın bulunduğu yerin eski bir Gürcü yerleşimi olduğunu göstermektedir.[2] Nitekim Sataplia (სათაფლია), bal anlamındaki Gürcüce "tapli" (თაფლი) kelimesinden türemiş olup "bal yurdu" anlamına gelir.[3] Bununla birlikte 1886 Rus nüfus tespitinde Satapia köyünün nüfusu Türk olarak kaydedilmiştir.[4]

Kalıntılar

Sataplia Daranı, köyün doğu kesiminde, kayalık bir yamacın dibinde bulunmaktadır. Yeraltındaki yapı kompleksi, yaklaşık 1,5 metre yüksekliği olan ve birbirine paralel iki dehliz şeklinde uzanmaktadır. Bu dehlizlerden birinin günümüze ulaşan kısmının uzunluğu 6 metre, diğerininki ise 30 metredir. Köyün sakinlerinin verdiği bilgiye göre bu dehlizlerin uzunluğu bir zamanlar 100 metreyi buluyordu. Dehlizler çökmüş olduğu için bugün uzunluğunu ölçmek mümkün değildir. Daranın içinde, yaygın olarak geleneksel Gürcü şarabının imalinde kullanılan ondan fazla kvevri tespit edilmiştir.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avcılar, Ardanuç</span> Ardanuçta bir köy

Avcılar, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tepedüzü, Ardanuç</span>

Tepedüzü, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Eruşeti Kilisesi</span>

Ertşeti Kilisesi, Türkiye sınırları içinde kalmış olan tarihsel Eruşeti bölgesindeki Gürcü kilisesidir. Bugünkü Ardahan ilinin Hanak ilçesinde yer alan Eruşeti köyünde inşa edilmiştir. Gürcistan'daki ilk Hristiyan mabedi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">II. Aşot Kurapalati</span>

II. Aşot, Tao-Klarceti'nin Bagrationi hanedanından gelen Gürcü hükümdarı.

Darani, tarihsel Gürcü coğrafyasında Orta Çağ'da yaygın olarak görülen yeraltı yapısıdır. Tükçede daran olarak bilinir. Gürcü dilinde sadece yeraltındaki yapıya değil, kayadaki oyuğa da darani denir.

Orbuha Kalesi, tarihsel Eruşeti bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı Serinkuyu köyünün sınırları içinde ilk çağlardan kalma megalit bir yapıdır. Kale olduğunu tahmin edilen yapı, ortadan kalkmış olan Orbuha köyünde bulunmaktadır.

Thiladzuri Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Thiladzuri olan Zorlu köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.

İtlieti Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı Taşlıca köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Ortadan kalkmış bir köy olan İtlieti bulunduğu için bu adla adlandırılmaktadır. Kale, Hatila Vadisi'nde bulunduğu için Hatila Kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

Mukeri Daranı, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç ilçesinin sınırları içinde Mukeri köyünde bir darandır. Bu daran günümüzde Ekşinar köyünün sınırları içindedir.

Bice Kalesi, Bica Kalesi olarak da bilinir, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı ve eski adı Bice olan Tütünlü köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.

Gelaşeni Kilisesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı ve eski adı Gelaşeni olan Güleş köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir. Gelaşeni Kilisesi, köyün eski adının farklı yazılışlarından dolayı Goreşen Kilisesi, Goleşen Kilisesi ve Güleşen Kilisesi olarak da bilinir.

Lisgavi Kalesi, Liskavi Kalesi ve Aşağı Lisgavi Kalesi olarak da bilinir, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesinde, eski adı (Aşağı) Lisgavi olan Çamlıca'da Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.

Ğvime Kilisesi, tarihsel Samtshe bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı ve eski adı Ğvime olan Kumlukoz köyünde Orta Çağ'da kalma Gürcü kilisedir.

Çihireti Kilisesi, tarihsel Eruşeti bölgesinde, bugün Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı ve eski adı Çihireti olan Yünbüken köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kilisedir.

Sihçeki Kilisesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Sihçeki olan Güzelsu köyünde Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü kilisesidir.

Sihçeki Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Sihçeki olan Güzelsu köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.

Kvartshana Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Kvartshana olan Bakırköy'de Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kaledir.

Baketi Kalesi veya Bakta Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Baketi olan Dikmenli köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.

Oşkisori Kilisesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Uzundere ilçesine bağlı ve eski adı Oşkisori olan Sapaca köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir.

Turkaşeni Kilisesi, tarihsel Kola bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı ve eski adı Turkaşeni olan Yiğitkonağı köyünde Gürcülerden kalma iki kilisenin ortak adıdır. Eski adları günümüze ulaşmadığı için bu iki yapı köyün eski adıyla anılmaktadır.