İçeriğe atla

Satake Yoshishige

Satake Yoshishige
佐竹 義重
Rokugo Kalesi'nde Satake anıtı
Doğum7 Mart 1547 (477 yaşında)
Hitachi vilayeti, Japonya
Ölüm16 Mayıs 1612 (65 yaşında)
Dewa vilayeti, Japonya
Bağlılığı Satake boyu
Toyotomi boyu
Doğu Ordusu
RütbesiDaimyō
Çatışma/savaşlarıNumajiri Muharebesi
Hitotoribash Muharebesi
Suriagehara Muharebesi
Odawara Kuşatması
Kunohe Ayaklanması
Sekigahara Muharebesi

Satake Yoshishige (Japonca佐竹 義重; 7 Mart 1547-19 Mayıs 1612), Sengoku döneminin sonlarında ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Satake boyunun 18. lideri olup savaşlardaki acımasızlığı nedeniyle "Canavar Yoshishige" (鬼義重, Oni Yoshishige) olarak da bilinmekteydi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Turnbull, Stephen (2013). Samurai Armies 1467–1649 (İngilizce). Oxford: Osprey Publishing. s. 12. ISBN 978-1-8460-3351-3. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Kimigayo</span>

Kimigayo, Japonya'nın ulusal marşıdır.

<i>Zipang</i> (manga) Kaiji Kawaguchi tarafından yaratılan savaş mangası

Zipang, Kaiji Kawaguchi tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, 2000-2009 yılları arasında Kodansha'nın Weekly Morning dergisinde 43 tankōbon cilt halinde yayınlandı. Studio Deen tarafından hazırlanan bir anime televizyon serisi Ekim 2004-Mart 2005 tarihleri arasında yayınlandı. DotEmu tarafından geliştirilen bir video oyunu ise 26 Mayıs 2005 tarihinde PlayStation 2 için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gifu</span> Şehir

Gifu, Japonya'nın Gifu prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 202,89 km² olan şehrin nüfusu Haziran 2011 tarihi itibarı ile 412.895'tir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

Japon dönem adı, aynı zamanda gengō olarak da bilinir, Japonya'da zamanın periyodik olarak ölçüldüğü ve yaygın olarak kullanılan takvim düzenidir. Örneğin Heisei döneminin ilk yılı olan "Heisei 1" 1989 yılı iken 2016 yılı "Heisei 28"'dir.

<span class="mw-page-title-main">Taişo Dönemi</span>

Taişo dönemi, Japonya tarihinde 30 Temmuz 1912-25 Kasım 1926 tarihleri arasında İmparator Taişo'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Yeni tahta çıkan imparatorun sağlık durumu zayıf olduğundan siyasi güç yaşlı devlet adamlarından oluşan oligarşik bir gruptan Diet ve demokratik partilere devredilmiştir. Bu nedenle dönem genellikle önceki kaotik Meiji dönemi ile sonrasında militarizmin yükseldiği Şova döneminin ilk bölümünden ayırt edebilmek için "Taişo demokrasisi" olarak bilinen liberal hareketler dönemi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Asuka Dönemi</span> Japonya tarihinde MS 538-710 yıllarını kapsayan dönem

Asuka dönemi, Japonya tarihinde MS 538-710 yıllarını kapsayan dönemdir. Adını Nara'nın 25 km güneyinde yer alan Asuka bölgesinden almakta olup Kofun dönemi ile birlikte Yamato dönemini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Yamato Dönemi</span>

Yamato dönemi, Japonya tarihinde MS 250-710 yılları arasında imparatorluk sarayının yönetildiği Yamato vilayetinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muromachi Dönemi</span>

Muromachi dönemi veya Ashigaka dönemi, Japonya tarihinde 1336-1573 yılları arasında Ashikaga şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Muromachi dönemi 1336'da üç yıllık Kemmu Restorasyonu'nun sonunda Ashikaga Takauji'nin siyasi iktidarı ele geçirmesiyle başlamaktadır ve 1573'te son şogun Ashikaga Yoshiaki'nin Oda Nobunaga tarafından Kyoto'dan çıkartılmasıyla sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azuchi-Momoyama Dönemi</span>

Azuchi-Momoyama dönemi, Japonya tarihinde 1573-1603 yılları arasında Sengoku döneminin sonlarını kapsayan dönemdir. Azuchi-Momoyama döneminde Oda Nobunaga ve Toyotomi Hideyoshi'nin önderliğinde tüm Japonya birleştirildi ve daha sonra Sekigahara Muharebesi'nde Tokugawa Ieyasu'nun Tokugawa şogunluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

Yoshishige Yoshida, Japon film yönetmeni ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Satake Yoshinobu</span> Japon derebeyi/daimyō (1570 – 1633)

Satake Yoshinobu, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Satake boyunun 14. lideri ve Kubota Beyliği'nin ilk daimyōsuydu. Aynı zamanda saray unvanı olan Sakon-no-e-shōshō ile daha sonra Ukyō-dayū ve Jijū ile de tanınır.