İçeriğe atla

Sasıkgöl

Koordinatlar: 46°35′00″K 81°00′00″D / 46.58333°K 81.00000°D / 46.58333; 81.00000
Sasıkgöl
Сасықкөл
Harita
Wikimedia Commons

Sasıkgöl (KazakçaСасықкөл Sasıqköl), Kazakistan'ın doğusunda bulunan bir göldür. Yüzölçümü 600 km² (göldeki su seviyesi yüksek olduğunda 736 km²), olup ortalama derinliği 3.3 m ve maksimum derinliği 4.7 m'dir. Göl üzerindeki balıkçılık çok yaygındır. Sessiz kuğu, ötücü kuğu ve kaşıkçılar burada bulunabilmektedir.

Sasıkgöl Gölü, 2013 yılında UNESCO'nun İnsan ve Biyosfer Programı'nın bir parçası olarak belirlenen Alagöl Biyosfer Rezervi'nin bir parçasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Alakol". UNESCO. 4 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sapanca Gölü</span> Sapanca ilçesinde yer alan göl

Sapanca Gölü, Türkiye'nin Sakarya ve Kocaeli illerinde yer alan bir göldür. Arifiye, Sapanca, Serdivan ve Kartepe ilçelerinin sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Biyosfer</span> Atmosferde litosferde hidrosferde yaşayan canlılardan oluşur

Biyosfer,, Dünya'da canlıların yaşadığı 16–20 km kalınlığındaki tabaka;, tüm ekosistemlerin dünya çapındaki toplamıdır, ekosfer olarak da bilinir; "canlı yüzey" de denir. Aynı zamanda Dünya'daki yaşam bölgesi olarak da adlandırılabilir. Biyosfer, minimum girdi ve çıktılarla neredeyse madde bakımından kapalı bir sistemdir. Enerji ile ilgili olarak, yılda yaklaşık 130 terawatt oranında güneş enerjisi yakalayan fotosentez ile açık bir sistemdir. Bununla birlikte, enerji dengesine yakın kendi kendini düzenleyen bir sistemdir. En genel biyofizyolojik tanımla biyosfer, litosfer, kriyosfer, hidrosfer ve atmosfer elementleriyle etkileşimleri de dâhil olmak üzere tüm canlıları ve ilişkilerini bütünleştiren küresel ekolojik sistemdir. Biyosferin, en azından yaklaşık 3.5 milyar yıl önce bir biyopoez veya biyogenez sürecinden başlayarak evrim geçirdiği varsayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

Laguna San Rafael, Şili'nin Aysen Bölgesi'nde bir milli park.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Onega Gölü</span>

Onega Gölü, Rusya'da bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Malavi Gölü</span> Afrika Büyük Gölü

Malavi Gölü, 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Büyük Rift Vadisi'nin en büyük göllerinden biridir. Yüzölçümü 29.604 km2'dir. Gölde dünyanın başka hiçbir sulak alanında bulunmayan canlılar yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eymir Gölü</span>

Eymir Gölü, Ankara il sınırları içinde yer alan bir göldür. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne aittir. ODTÜ Spor Kulübü Kürek ve Yelken Takımları çalışma alanıdır; göl kenarında takımlara ait kayıkhane vardır. Göl kendine has bir fauna ve floraya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela Körfezi</span>

Coquivacoa Körfezi,, Antil Denizinin Venezuela ve Kolombiya'daki girintisi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpos Dağı</span> Yunanistanda bir dağ

Olimpos Dağı, Yunanistan'ın en yüksek dağıdır. Selânik'in yaklaşık 80 km güneybatısında, Teselya ve Makedonya arasındaki sınırda; Larisa ve Pierya bölgeselleri arasındaki Olympus Sıradağları'nda bulunmaktadır. Ege Denizi'nin Termaikos Körfezi yakınlarındaki Olympus masifinin bir parçasıdır. Olimpos Dağı'nın 52 zirvesi ve derin boğazları vardır. En yüksek tepe olan Mytikas, "burun" anlamına gelir ve 2.917 metre (9.570 ft) yüksekliğindedir. Topografik önem açısından Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Möngün-Tayga (il)</span>

Möngün Tayga İli — Tuva Cumhuriyetinde belediye. Bölgenin idari merkezi — Mugur-Aksı.

<span class="mw-page-title-main">Überlingen Gölü</span>

Überlingen Gölü, Konstanz Gölü'nün büyük parçası olan Obersee gölünün kuzeybatı kısmındaki parçasıdır. Meersburg ile Konstanz arasındaki gemi bağlantısından kuzeydeki Bodman-Ludwigshafen'e kadar uzanan bölgede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Jiuzhaigou</span> Çinin Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî park

Jiuzhaigou, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Srebarna Doğa Koruma Alanı</span>

Srebarna Doğa Koruma Alanı, kuzeydoğu Bulgaristan'da, Silistre'nin 18 km batısında ve Tuna'nın 2 km güneyinde, aynı adı taşıyan bir köyün yakınında yer alan bir doğa koruma alanıdır. Srebarna Gölü'nü ve çevresini kapsar ve Avrupa ile Afrika arasında kuş göç yolu olan Via Pontica üzerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Velebit</span> Hırvatistandaki sıradağ

Velebit, Hırvatistan'daki en geniş sıradağdır. En yüksek noktası 1.757 m ile Vaganski vrh zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Nehir Deltası</span>

Kızıl Nehir Deltası, Vietnam'ın kuzeyinde Kızıl Nehir tarafından oluşturulan bir delta ve Vietnam'ın coğrafi bölgelerinden biridir. Bölge, Bắc Ninh, Hà Nam, Hải Dương, Hưng Yên, Nam Định, Ninh Bình, Thái Bình ve Vĩnh Phúc illeri ile Haiphong ve Hanoi belediyelerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Almatı Gölü</span>

Büyük Almatı Gölü doğal dağ rezervuarıdır. Kazakistan'ın Almatı şehrinin 15 km güneyinde, Trans-İli Aladağ dağlarında yer almaktadır. Göl, deniz seviyesinden 2.511 metre yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarı-Çelek Tabiatı Koruma Alanı</span>

Sarı-Çelek Tabiatı Koruma Alanı, Kırgızistan'ın batısındaki Celal-Abad İli'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanı 1959'da kurulmuş ve 1978'de UNESCO tarafından Dünya Biyosfer rezervi olarak belirlenmiştir. Koruma alanı deniz seviyesinden 1.200-4.250 metre (3.940-13.940 ft) arasındaki yüksekliklerde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alagöl Biyosfer Rezervi</span>

Alagöl Biyosfer Rezervi, Kazakistan'da, Alagöl dağlar arası depresyonun orta kısmında, Avrasya'nın çöl bölgesinde bulunan bir UNESCO Biyosfer Rezervi'dir. 2013 yılında kurulmuştur. 193.089 hektar (745,52 sq mi) alan kaplamaktadır. Orta Asya-Hint kuş göç yolu üzerinde yer almaktadır. Koruma alanını sulak alanları, su kuşları için bir bir habitat ve yuvalama alanı olarak küresel öneme sahiptir.