İçeriğe atla

Sarı Gelin

"Sarı Gelin"
Türkü
DilTürkçe, Azerice
Söz yazarıAnonim
BesteciAnonim
Azeri muğam yorumcusu Alim Kasımov Sarı Gelin türküsünü söylüyor. Bakü, 2012

Sarı Gelin veya Erzurum Çarşı Pazar; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran'da popüler bir türküdür. Türkü farklı dillerde farklı sözlere sahip olsa da melodisi aynıdır. “Erzurum Çarşı Pazar” (TRT Repertuvarı, 2000) olarak kayıtlı olup halk arasında “Sarı Gelin Türküsü” diye bilinen türkünün Kars, Ermenistan ve Azerbaycan yöresinde söylenen biçimlerinde farklılıklar bulunmaktadır.[1]

Sözlü kültürel bir miras olan bu geleneksel türkü, anonim olduğu için yazarı veya bestecisi bilinmez. İlk kez 1930'ların başında Asaf Zeynallı tarafından piyanoya uyarlanmış ve düzenlenmiştir.[2] Dilaver Düzgün'e göre birçok kaynakçanın taranması, sarı, sarı kız, sarı gelin sözlerinin Anadolu’da, Balkanlarda, hatta Özbek, Kazak, Türkmen, Tatar sahaları gibi geniş Türk coğrafyasında okunan halk ezgilerinde ne kadar yoğun bir biçimde yer aldığını göstermektedir. Ayrıca Türk mitolojisinde sarı rengin önemli bir motif olarak kullanıldığını da belirtmek gerekir. Düzgün, türkünün ezgisi, yapısı, konusu, bütün yönleriyle Türk halk kültürünün bir ürünü olduğunun muhakkak oluğunu söylüyor.[3]

Devlet Konservatuvarı bilimsel araştırma laboratuvarı başkanı Abbasgulu Najafzadeh'e göre "Sarı Gelin"in sözleri ve müziği 16. yüzyılın ünlü devlet adamı, generali ve şairi Şah İsmail'e ait. Şah İsmail'in sarayda dans eden kızların performansını izlediğini söylerken sarı elbiseli bir kız dikkatini çeker. O anda Şah İsmail böyle bir eser yazar.

Anadolu'daki çeşitlemeleri

Zaralı Halil Söyler'in söylediği Kaleden İniş M'olur türküsü çeşitlemesidir.

Sözleri

AzericeTürkçe
Saçın ucun hörməzlər,

Gülü sulu dərməzlər,

Sarı gəlin.

Saçın ucun hörməzlər,

Gülü qönçə dərməzlər,

Sarı gəlin.

Bu sevda nə sevdadır?

Səni mənə verməzlər,

Neynim aman, aman,

Neynim aman, aman,

Sarı gəlin.

Bu sevda nə sevdadır?

Səni mənə verməzlər,

Neynim amandadaaman,

Neynim aman, aman,

Sarı gəlin.

Bu dərənin uzunu,

Çoban, qaytar quzunu, quzunu

Bu dərənin uzunu,

Çoban qaytar quzunu, quzunu.

Nə ola bir gün görəm

Nazlı yarın üzünü.

Neynim aman, aman,

Neynim aman, aman,

Sarı gəlin.

Nə ola bir gün görəm

Nazlı yarın üzünü.

Sevirəm sözün deməyə

Neynim aman, aman,

Sarı gəlin.

Erzurum çarşı pazar, leylim aman aman

Leylim aman aman, leylim aman aman suna yarim

İçinde bir kız gezer oy nenen ölsün, sarı gelin aman

Sarı gelin aman, sarı gelin aman suna yarim

Elinde divit kalem, leylim aman aman

Leylim aman aman, leylim aman aman suna yarim

Katlime ferman yazar ay nenen ölsün, sarı gelin aman

Sarı gelin aman, sarı gelin aman suna yarim

Seni vermem ellere, leylim aman aman

Leylim aman aman, leylim aman aman suna yarim

Niceki bu canımsa ay nenen ölsün, sarı gelin aman

Sarı gelin aman, sarı gelin aman suna yarim

Kaynakça

  1. ^ Merdan Güven. Türkülerin Varyantlaşması // A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi. — 2013. — s. 156.
  2. ^ "Tariximizin səs yaddaşından silinməyən «Sarı gəlin»". medeniyyet.az (İngilizce). 29 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  3. ^ Dilaver Düzgün. Erzurum Çarşı Pazar // «Milli Folklor»: International and Quarterly Journal of Folklore. — Summer 2003. — v. 8. — s. 76-84. — ISSN 1300-3984

Dış bağlantılar

Harici video
Zaralı Halil Söyler - Kaleden İniş M'olur
Oğuz Aksaç - Kaleden İniş M'olur
Yavuz Bingöl - Sarı Gelin

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Safevîler</span> 1501–1736 arasında İranda varlığını sürdürmüş devlet

Safevî İmparatorluğu, Safevîler veya Safevî Devleti, 1501 ve 1736 yılları arasında varlığını sürdürmüş, sıkça modern İran tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen, İran tarihindeki en önemli hanedanlıklardan biri olan Türk kökenli Safevi Hanedanı tarafından yönetilmiş devlet. Bugünkü İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin doğu kesiminde varlığını sürdürmüş, Şiî Onikiciliği resmî mezhep olarak kabul etmiş ve İran'ın varisi olduğu Safevî Hanedanı'nın devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Nesimi Çimen</span> Türkmen halk ozanı

Nesimi Çimen, Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Afşar boyu</span> Oğuz Türklerinin yirmidört boyundan biri

Afşar boyu veya Avşar boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden diye tanımladığı altıncısıdır. Bu boyların Bozoklar kolundan Oğuz Kağan'ın oğlu Yıldız Han'ın dört oğlundan en büyüğü olan Afşar'ın soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Alesker</span>

Âşık Alesker, 19. yüzyıl Azerbaycan saz üstadlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan aşık edebiyatının klasiklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">I. İsmail</span> Safevî Devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı

I. İsmail, bilinen adıyla Şah İsmail veya tam unvanıyla Ebu'l-Muzaffer Bahadır el-Hüseynî, Safevî Tarikatı'nın lideri, Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">I. Tahmasb</span> 2. Safevî şahı

I. Tahmasb, Safevî Devleti'nin ikinci hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan tarihi</span>

Ermenistan tarihi, günümüzdeki Ermenistan Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir. Antik Ermenistan tarihsel olarak Ermeni krallığı olarak biliniyordu. İmparatorluk Büyük Dikran hükümdarlığı altında zirveye ulaştı. Ermenistan, MS 300 yılında dünyada Hıristiyanlığı kabul eden ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">İran Türkleri</span>

İran Türkleri, İran'da yaşayan Türk halkları. Başta İran Azerileri olmak üzere Türkmenler, Kaşkaylar, Horasan Türkleri, Halaçlar, Sungurlar, Ebiverdiler, Kazaklar ve Özbekler gibi Türk dilli halklar İran’ın belirli bölgelerinde yaşamaktadırlar.

İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

Yaşar Yılmaz, aşık olarak Aşık Reyhani, Türk Halk ozanı.

Hafız Faruk Kaleli, Türk şair, bestekâr, güftekâr ve türkücüdür. Sanatçı kimliğinin yanı sıra hafızlık ve öğretmenlik yapmıştır. Hayatı boyunca kendi yazdığı eserlerin yanı sıra pek çok anonim Erzurum türküsünü derleyip TRT repertuvarına kazandırmıştır. Önemli derlemeleri arasında Erzurum Çarşı Pazar adıyla derlenen Sarı Gelin sayılabilir.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Alemşah Halime Begüm, Safevi Devleti'nin kurucusu Şah İsmail'in annesi.

<i>Güvercinleri De Vururlar</i>

Güvercinleri De Vururlar, 2008 yılında piyasaya sürülen bir Selda Bağcan albümüdür.

Bahattin Çamurali ; Türk kemençe sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Halis Erenoğlu</span> Türk Sanatçı

Halis Erenoğlu, Türk şair, halk ozanı ve derlemecidir.

Evlerinin Önü Yonca Kerkük'den derlenmiş türküdür. Kaynak kişisi Abdülvahit Küzecioğlu derleyen ve notaya alan Emin Aldemirdir. TRT Türk Halk Müziği arşivine 2287 repertuar numarası ile kayıtlıdır. Hüseyni makamında ve 4/4 lük ritme sahiptir. Bu türkü birçok dilde söylenmiştir. Nermine Memmedova Evlerinin Önü Yonca olarak söylemiştir. Giota Lydia Yunanca olarak Γύρνα πάλι γύρνα söylemiştir. Jan Karat Jirane Hala Hala olarak Arapça söylenmiştir. Sargon Gabriel Asmar olarak Süryanice söylemiştir. Kemani Minas Efendi Evlerinin Önü Asma olarak söylemiştir.

Hüseyin Tenecioğlu, gerçek adıyla Hüseyin Tahtacı veya yaygın adıyla Âşık Hüseyin, Türk halk ozanı.

Sarı Zeybek, bir Türk halk müziği şarkısıdır. Yaşar Bey, Deniz Kızı Eftalya, Hâfız Ahmet Bey, Nuri Cemil Bey, İbrahim Efendi tarafından söylenmiştir. Selim Sırrı Tarcan 1916 yılında çok beğendiği bu türküden esinlenerek yeni bir oyun meydana getirmiştir. Adını da Tarcan Zeybeği koymuştur. Tarcan Zeybeğinin sözleri aynı olsa da müziği farklıdır. Yaşar Bey'in plak kaydında yöre olarak İzmir görülmektedir.