İçeriğe atla

Sarraounia (film)

Sarraounia ya da Saraunya,[1][2] Med Hondo tarafında yazılıp yönetilen 1986 yapımı, tarih drama türünde filmdir. Senaryoyu Hondo ile birlikte yazan Nijeryalı yazar Abdoulaye Mamani'nin[3] aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Roman ve film, Hausa halkından geriye kalan animist, Azna kraliçesi Sarraounia ile Voulet-Chanoine Misyonu olarak bilinen Fransız Sömürge Kuvvetlerinin ilerleyişi arasındaki ilişkileri anlatır. 1899 yılında gerçekleşen Lougou Muharebesi konunun merkezindeki olaydır.[3] Sarraounia, o dönem Fransa'nın Afrika'daki yayılmacı politikalarına direnen birkaç kabile liderinden biridir. Film, Ouagadougou Panafrika Film ve Televizyon Festivali'nde (FESPACO) birincilik ödülünü kazanmış ve eleştirmenlerden olumlu görüşler almıştır. Aynı zamanda 1987 yılında Berlin Film Festivali'nin Forum kısmında ve 2002 yılında Venedik Bienali'nde de gösterilmiştir.[4]

Hikayenin özeti

Film Burkina Faso ile Nijer arasındaki, Sahel bölgesinde geçer[5] ve genç bir kızın Aznaların kraliçesi olarak kabul edilme töreni ve hükümdarlığının kurulmasıyla başlar.[3] Genç kraliçe Sarraounia, kabilesini düşman bir kabileye karşı savunarak başarılı bir savaşçıya dönüşür.[6] Aynı zamanda okçuluk ve şifalı bitkiler alanındaki yetkinlikleriyle ünlenen mistik bir büyücüdür.[7] Bu arada Fransız sömürgecileri Paul Voulet ve Julien Chanoine, Fransız sömürge imparatorluğu için yeni topraklar fethetmek üzere yola çıkar. Ülkede ilerledikçe kadınlara tecavüz ederken yanan köyleri de arkalarında bırakılar.[8]

Oyuncular

  • Aï Keïta, Sarraounia rolünde
  • Jean-Roger Milo, Kaptan Voulet rolünde
  • Féodor Atkine, Chanoine rolünde
  • Didier Sauvegrain, Doktor Henric rolünde
  • Roger Miremont,Teğmen Joalland rolünde
  • Luc-Antoine Diquéro, Teğmen Pallier rolünde
  • Jean-Pierre Castaldi, Çavuş Boutel rolünde

Yapım

Nijeryalı yazar Abdoulaye Mamani, Sarraounia adlı romanını ilk yayınladığında, bir kopyasını arkadaşı Med Hondo'ya vermişti. O da kitabı filme uyarlamaya karar verdi.[9] Bu süreçte Hondo, kitabı referans olarak kullanmanın yanı sıra Mamani ile bir araştırma yürütüp yaşlı Nijeryalılarla röportaj yaptı ve ulusal arşivlerdeki materyallere erişti.[9]

Hondo, Keïta'yı bir aile üyesi ile karşılaşmadan sonra oyuncu olarak seçti. Başlangıçta onu filmde küçük bir rol olarak düşünse de, ilk oyuncu seçimi seansının ardından ona Sarraounia rolünü verdi.[10] Bu onun ilk oyunculuk işiydi ve daha sonra Les Etrangers (Yabancılar) ve SIDA dans la Cite (Şehirdeki AIDS) gibi filmlerin yanı sıra sitcom'larda da rol aldı.[11]

Film 1986 yılında Burkina Faso'da çekildi.[12] Bu ülkedeki finansörler ve Hondo'nun kendi yapım şirketi tarafından yedi yılda toparlanabilen bir meblağ ile 3.000.000 dolara mal oldu.[3][12]

Tepkiler

Film, 1987 yılında Ouagadougou Panafrikan Film ve Televizyon Festivali'nde (FESPACO) Birincilik Ödülü'nü (Étalon de Yennenga) kazandı.[13] Tarihçi Frank Ukadike filmi "Afrika sinemasının dönüm noktası, yaratıcılığı, profesyonelliği ve adanmışlığı açısından en iddialı filmi" olarak nitelendirdi. The Boston Phoenix yazarı Chris Fujiwara, filmin klişelerden kaçındığını belirtti ve filmi "hem ironikliği hem de kutlama" açısından[14] "büyük ölçekli epik bir drama" olarak nitelendirdi.[7] Time Out ise "mükemmel hazırlanmış ve kapsamlı" olarak tanımladı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Afrika sinemasının şaşırtıcı çeşitliliği". Milliyet. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2023. 
  2. ^ "Afrika". İstanbul Modern. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2023. 
  3. ^ a b c d Ukadike, Nwachukwu Frank (1994). Black African Cinema. University of California Press. ss. 290-294. ISBN 0-520-07748-2. 
  4. ^ "Sarraounia". MUBİ. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2023. 
  5. ^ Cham, Mbye (2004). "Film and History in Africa: A Critical Survey of Current Trends and Tendencies". Pfaff, Françoise (Ed.). Focus on African films. Indiana University Press. ss. 64-66. ISBN 0-253-21668-0. 
  6. ^ a b "Sarraounia Review", Time Out, 10 Eylül 2012, 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Ocak 2010 
  7. ^ a b Fujiwara, Chris (27 Nisan 2000), "African Dream — The films of Med Hondo at the HFA", The Boston Phoenix, 5 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 Ocak 2010 
  8. ^ Thackway, Melissa (2003). Africa shoots back: alternative perspectives in Sub-Saharan Francophone. James Currey Publishers. ss. 95-96. ISBN 0-85255-576-8. 
  9. ^ a b Ukadike, Nwachukwu Frank (2002). "Med Hondo (Mauritania)". Questioning African cinema: Conversations with Filmmakers Series. University of Minnesota Press. ss. 57-72. ISBN 0-8166-4004-1. 
  10. ^ "Aï Keita-Yara Interview", Sisters of the Screen: Women of Africa on Film Video and Television, 2000, 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Ocak 2010 
  11. ^ Quist Arcton, Ofeibea (26 Şubat 2001), "Ai Keita Yara — From Queen to Soothsayer, From Celluloid to Video", AllAfrica.com, 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Ocak 2010 
  12. ^ a b Pfaff, Françoise (1997). "Interview with Med Hondo". Harrow, Kenneth W. (Ed.). With open eyes: women and African cinema. Rodopi. ss. 151-158. ISBN 90-420-0143-7. 
  13. ^ Diawara, Manthia (1992). African cinema: politics & culture. Indiana University Press. ss. 152. ISBN 0-253-20707-X. 
  14. ^ Ukadike, Nwachukwu Frank (1994). Black African Cinema. University of California Press. ss. 290-294. ISBN 0-520-07748-2. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

Rap, "kafiyeli ve ritmik bir şekilde sokak dili konuşmayı" içerir ve müzikal benzeri tarzlarda yapılabilmektedir. Rap'in bileşenleri "içerik", "akış" ve "sunum"dan oluşmaktadır. Rap, spoken word'den farklıdır çünkü genellikle müzik eşliğinde icra edilir. Rap, hip hop müziğinin temel bileşenlerinden biridir ve özellikle bu türle ilişkilendirilir ancak rap'in kökenleri hip hop kültüründen öncesine dayanmaktadır. Modern rap'in en eski örnekleri, Batı Afrika griot geleneğine dayanmaktadır. Rap'in "Rhytm And Poem" veya "Rhytmic African Poetry" sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak "ağır eleştiri" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nübye</span> Kuzey Sudan ve Güney Mısırda bölge

Nübye ya da Nûbe, Mısır'ın güneyinde, Nil Nehri boyunca kuzey Sudan'a uzanan bir bölgedir. Bölge Asvan'ın güneyinde yer alan Nil'in ilk akanağından, Hartum yakınlarında yer alan Mavi ve Beyaz Nil'in birleşme noktasına kadar olan alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Afrika felsefesi</span>

Yazılı bir geleneği pek bulunmamakla birlikte, Afrika'nın çoğunlukla sözlü gelenekleri ile örf ve adetlerinden beslenen bir felsefesi olduğundan bahsetmek mümkündür. Afrika'nın yazılı felsefesinin ilk ve ender ürünleri Eski Mısır'a aittir. Buna karşılık çağdaş Afrika felsefesine sözlü gelenek hakimdir.

<span class="mw-page-title-main">Maseru</span> Lesothonun başkenti

Maseru, Afrika ülkesi Lesotho'nun başkenti. Şehir, 1869'da Britanyalılar tarafından kurulmuştur. 230.000 nüfusu vardır. Güney Afrika sınırında yer alır. Lesotho'nun en büyük şehridir. Şehrin uluslararası havaalalanı ve ulusal stadyumu vardır. Etrafı fazla yüksek olmayan dağlarla çevrilidir. Bozkır bitki örtüsü hakimdir. İklimi kışları soğuk, yazları kurak ve sıcak geçmektedir.

Afrika sosyalizmi klasik sosyalizmden farklı olarak ekonomik kaynakların "geleneksel" Afrika yöntemleri ile paylaşılması düşüncesidir. 1950'lerde ve 1960'larda birçok Afrikalı siyasetçi, bu terimin tanım ve yorumları çeşitlilik gösterse de Afrika sosyalizmini destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Fela Kuti</span> Nijeryalı müzisyen ve aktivist

Fela Anikulapo Kuti ya da kısaca Fela, Nijeryalı müzisyen, albüm yapımcısı, insan hakları savunucusudur.

Neo-noir belirgin bir biçimde kara film unsurlarından faydalanan ama 1940'ların ve 1950'lerin kara filmlerinde bulunmayan, yenilenmiş konuları, içeriği, görsel efektleri veya medyayı içinde barından, genellikle modern sinemada ortaya çıkan bir tür.

<span class="mw-page-title-main">Frank Macfarlane Burnet</span> Avustralyalı virolog (1899 – 1985)

Frank Macfarlane Burnet, genellikle Macfarlane veya Mac Burnet olarak bilinir. Avustralyalı virolog. Bağışıklık sistemi ile ilgili çalışmalarıyla bilinir. 1960 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanılmış immün tolerans gösteren ve klonal seleksiyon teorisinin geliştirilmesi ile ilgili çalışmaları için kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Afrika Şirketi</span>

Royal African Company , Afrika'nın batı kıyısında ticaret yapmak üzere Stuart Hanedanı ve Londralı tüccarlar tarafından kurulmuş bir ticari şirketti. II. Charles'ın kardeşi York dükü James tarafından yönetiliyordu. Şirketin asıl hedefi Fetret döneminde Prens Rupert tarafından tespit edilen Gambiya Nehri’nin yukarılarındaki altın alanlarıydı. Şirket asıl amacın yanı sıra mal ve köle ticaretiyle de uğraştı.

Linda Mvusi, Güney Afrikalı oyuncu ve mimar. Mvusi 1988 Cannes Film Festivali'nde Chris Menges tarafından yönetilen A World Apart adlı filmdeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Mvusi Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü alan ilk Güney Afrikalı oyuncu oldu. Mvusi ayrıca Apartheid Museum için mimarlıkta mükemmeliyet ödülünü de paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland Kolonisi</span> günümüzde, Kanadanın Newfoundland ve Labrador eyaleti topraklarında olan bölgede var olan Britanya sömürgesiydi

Newfoundland Kolonisi, günümüzde, Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaleti topraklarında olan bölgede var olan Britanya sömürgesiydi. 1610 yılında, aynı adlı adaya İngilizlerin yerleşmesiyle kuruldu. 1854'te kraliyet kolonisi oldu. 1907'de ise Newfoundland Dominyonu'nun kurulmasıyla varlığı sona erdi.

Rol etiği, aile rollerine dayanan bir etik kuramıdır. Erdem etiğinin aksine, rol etiği bireyci değildir. Rol etiğindeki ahlak anlayışı, bir kişinin kendi toplumuyla olan ilişkisinden kaynaklıdır. Konfüçyüsçülük etiği rol etiği örnek olarak verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Donatizm</span>

Donatizm MS 4. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar Kartaca Kilisesi'nde bölünmeye yol açan, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir.

En büyük kediler listesi, kayıtlardaki yabani bireylerin bildirilen maksimum ağırlık ve boyutuna göre sıralanmış 10 Felidae türünü göstermektedir. Liste kedi melezlerini içermemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zanzibar Sultanlığı</span> Afrika daki eski bir İslam devleti

Zanzibar Sultanlığı, 1856-1964 yılları arasında Zanzibar Sultanı tarafından kontrol edilen bir İslam devletiydi. Sultanlığın toprakları günümüzde Kenya'nın ve Zanzibar'ın sahil kısmını kapsıyordu

II. Ebu Bekir (14.yüzyıl) veya Mansa Ku, Mali İmparatorluğunun 9. mansası olduğu iddia edilen şahıs. Muhammed ibn-i Gao'dan sonra tahta çıktı ve daha sonrasında okyanusun limitlerini keşfetmek için tahttan feragat ederek yerini yeğeni Mansa Musa'ya bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Takrur</span>

Takrur veya Tekrur,, Gana İmparatorluğu'na paralel olarak gelişen eski bir Batı Afrika medeniyetiydi.

Boerehaat, Boer veya Afrikaner etnik nefreti anlamına gelen Afrikaans kökenli bir kelimedir. Bununla ilgili olan Boerehater terimi ise Boerler veya Afrikanerlerden nefret eden, onlara karşı önyargılı olan veya onları eleştirenleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Levanten koridoru</span> Afrikayı Avrasyaya bağlayan coğrafi koridor

Levanten koridoru, kuzeybatıda Akdeniz ile güneydoğuda çöller arasında Afrika'yı Avrasya'ya bağlayan nispeten dar bir şerittir. Bu koridor, Avrasya ve Afrika arasındaki hayvanların göçlerinin kara yoludur. Özellikle erken homininilerin Afrika'dan Avrasya'ya Levanten koridoru ve Afrika Boynuzu yoluyla yayıldığına inanılıyor. Koridor adını Levant'tan almıştır.