İçeriğe atla

Sarov

Sarov
Саров
Sarov'dan bir görüntü
Sarov arması
Arma
Rusya haritasında Samara
Rusya haritasında Samara
ÜlkeRusya Rusya
EyaletNijni Novgorod Oblastı
Yüzölçümü
 • Toplam232 km²
Nüfus
 (2002)
 • Toplam85.000
Alan kodu+7 +7 83130
Resmî site
[1]

Sarov (Rusçası: Саро́в) Rusya’da Nijni Novgorod Oblastında dışarıdan ziyarete kapalı bir kasaba. 1946-91 yılları arasında Arzamas-16 (Арзама́с-16) olarak adlandırıldı. Sovyetler Birliği’nin nükleer silah çalışmaları burada yapılmıştır. 2002 yılındaki sayıma göre nüfusu 87.652’dir.

Tarih

Kentin tarihi birbirinden iki farklı döneme ayrılabilir. Önceki dönemde Rusya’nın en önemli azizlerinden Aziz Serafim’e ait olan manastır yüzünden kutsal bir yer olarak değerlendirilir. 1940’lı yıllardan itibaren ise Sovyet ve daha sonra Rus nükleer silah araştırma ve üretim yeri olmuştur.

Sarov’a ait bilinen ilk bilgiler Mordovyalılara aittir. 12. ve 13. Yüzyıllarda burada büyük bir yerleşim birimi vardı. 1298 yılında şehir Tatarlarca alınmıştır. Şehir ismini tedavi edici suları olduğuna inanılan Sarovka nehri yakınlarındaki Sarova Manastırından alır. 1664 yılında rahip Theodosius Sarov Dağlarına yerleşmiş, ilk kilise ise Prens Kuguşev tarafından 1706 yılında kurulmuştur. Aziz Serafim ise Sarov’da 1778-1883 yılları arasında yaşamıştır. Şehirde bir tanesi yeraltında olmak üzere dokuz kilise vardır. Manastırda ise yaklaşık 300 rahip yaşamaktadır. Şehrin kuruluşunun 200. yıldönümü olan 1906’da kentte önemli dini liderlerin katılımıyla toplantılar yapılmış ve kültürel zenginliği tüm ülkede bilinir hale gelmiştir.

Sovyet Dönemi

1917 Ekim Devrimi'nden sonra kente olan dini ziyaretler gittikçe azalmış ve kenti gezmeye gelenlere dayanan ticaret sona ermiştir. 1923 yılında manastırlar halkın isteği üzerine kapatılmıştır. Manastır binaları çocuk komünleri için kullanılmış, daha sonra ise kürek cezası mahkûm kolonilerince kullanılmış, 1938 yılında ise tamamen kapatılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında bu binalar BM-13 Katyuşa roketleri üreten fabrikalar olarak da kullanılmıştır.

Nükleer Merkez

1943 yılında önce Molotov daha sonra ise Beria’nın sorumluluğunda olarak başlatılan ve nükleer bombalarla ilgili araştırmalar yapan merkezde zamanın başta İgor Kurçatov olmak üzere birçok bilim adamı görev yapar. Savaşın sonuna doğru ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atmasıyla beraber çalışmalara hız verilir ve 1946’da Tüm Rusya Deneysel Fizik Bilimsel Araştırma Enstitüsü kurulur. Bu kurum nükleer silah tasarımıyla ilgili çalışmalar yapmaktadır. Kente ilkin yakınlardaki Arzamas kentine 75 km uzaklıkta olduğu için Arzamas-75 ismi verilmiştir. Daha sonra ise nükleer araştırma ve üretim merkezinin isminin yerini fazla belli ettiği gerekçesiyle ismi Arzamas-16 olarak değiştirilmiş ve 1947 yılında yeri tüm haritalardan çıkartılmıştır. 1954 yılında Arzamas-16’ya kent statüsü verilmiştir. Kentin çoğu Alman savaş esirlerince inşa edilmiştir bu yüzden kentteki Avrupa tarzı mimari yapı dikkat çekicidir. Kentte Atom Bombası Müzesi bulunmaktadır, Sovyet döneminde üretilen nükleer silahların fotoğrafları da sergilenmektedir. Şehre ulaşım genellikle tren yoluyladır. Küçük bir havaalanı ise genellikle devlet uçakları içindir.

Rusya Federasyonu Dönemi

Şehir askerler tarafından korunan tel örgülerle çepeçevre çevrilmiştir. Turistler ve hatta Sarov’da yaşamayan Rus vatandaşları bile şehre izinsiz giriş yapamazlar. İş amacıyla şehre giren yabancılar giriş yaparken pasaport, telefon ve kameralarını güvenlik birimlerine teslim ederler. Şehrin gerçek yerini haritada bulmak zordur. Bunun bir sebebi de kentin bir kısmının Mordovya Cumhuriyeti sınırları içerisindeki Temnikovskiy Bölgesindeki millî park sınırları içinde kalmıştır. 1993 yılında şehir ABD’deki nükleer silah tasarım laboratuvarının bulunduğu Los Alamos kentiyle kardeş şehir ilan edilmiştir. İki kurum nükleer silahların kontrol edilmesi ve korunmasıyla ilgili ortak çalışmalar yürütmektedir. Şehrin ismi Boris Yeltsin tarafından 1995 yılında Sarov olarak değiştirilmiştir. Bugün Sarov’da bulunan Rusya Federasyonu Nükleer Merkezi nükleer silahların geliştirilmesi, üretimi, saklanması ve kullanılması dahil olmak üzere radyoaktif maddelerin geri dönüşümü, uygulamalı fizik gibi konularla ilgili geniş yetkilere sahiptir.

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima</span> Japonyanın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehri

Hiroşima, Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehridir. Şehrin adı Japoncada "geniş ada" anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 905.01 km² dir.

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Canterbury</span>

Canterbury, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesinde bulunup Kent Kontluğu'na bağlı ikincil Canterbury Şehir Yerel İdaresi merkezi ve Orta Çağ'dan beri şehir statüsü de taşıyan bir yörel idare ve yerleşim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silah</span> Nükleer enerji ile yıkım gücü sağlayan silah

Nükleer silah, nükleer reaksiyon ve nükleer fisyon birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Plütonyum</span> atom numarası 94 olan, neptünyumdan elde edilen radyoaktif bir element (simgesi Pu)

Plütonyum, 1940 yılında Glenn T. Seaborg, Edwin M. McMillan, J. W. Kennedy ve A. C. Wahlby tarafından 152 cm'lik siklotron içerisindeki uranyumun döteryum ile bombardımanı sonucunda elde edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanmanın kronolojisi</span> Nükleer Silahlanma Tarihi

20. yüzyıl, teknolojik ilerleme ve başarı bakımından aynı zamanda uygarlaşmış milletlerin birbirlerine sarf ettikleri şiddet içerici suçlamalar bakımından dikkate değerdir. Birkaç saat içerisinde, hatta bir anda bile insanoğlunun tümünü yok edebilecek nükleer silahların icadı ve nükleer enerjinin gelişmesi, medeniyet ve tehdit kavramlarını hiçbir yerde birbirine bu kadar yaklaştırmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Lavrenti Beriya</span>

Lavrenti Beriya, Sovyet politikacı, Sovyet Güvenlik Sekreteri ve Sovyet Gizli Polisi şefi.

<span class="mw-page-title-main">Semey</span>

Semey Doğu Kazakistan Eyaleti'nin kuzeydoğusunda, Sibirya sınırı yakınında,Almatı'nın 840 km kuzeyi civarında ve Rusya'daki Omsk oblastının 700 km güneydoğusunda İrtiş Nehri boyunca yer alan Kazakistan'a bağlı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">İgor Kurçatov</span>

İgor Vasileviç Kurçatov Sovyet fizikçi. Sovyet atom bombası projesinin lideridir.

Japonya'ya atılan atom bombalarının devlet terörü kapsamında değerlendirilmesi. Tarihçi ve akademisyenler için Hiroşima ve Nagazaki'nin atom bombalarıyla bombalanması öncelikli olarak ahlaki açıdan tartışılmaktadır. Nükleer silahların kullanılmasının haklı ve geçerli sebepleri olup olmadığı konusu önem taşır. Bu bombalamaların devlet terörü kapsamında değerlendirilmesini öneren tarihçiler bulunmaktadır. Bu şekilde yorumlayanlar terörün tanımı olan bir siyasi amacın gerçekleştirilmesi için sivillerin hedef seçilmesinin devlet tarafından uygulanmasını delil gösterirler. Yine tarihçilere göre atom bombalarının sivil hedeflere atılmasıyla beraber sivil hedeflere saldırmama tabusu ortadan kalkmış ve özellikle ABD tarafından standart bir uygulama olmuştur. Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları nükleer silahların savaşta ilk ve tek kullanışı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı</span> ABDnin II. Dünya Savaşında Japonyaya nükleer silah ile saldırması

Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" ile Nagazaki'ye gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte bu iki saldırı, askerî tarihte gerçekleştirilen ilk ve tek nükleer saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">George Koval</span> Sovyet-Amerikalı istihbaratçı (1913 – 2006)

George Abramovich Koval, Sovyet atom bombası projesi için Sovyetler Birliği adına istihbarat görevlisi olarak görev yapan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı casus, bilim insanı, kandidat. Sovyet kaynaklarına göre Koval'ın Sovyet İstihbarat İdaresi (GRU) ajanı olarak Manhattan Projesi'ne sızıp bilgi aktarması, Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için gereken süreyi büyük ölçüde azalttı.

<span class="mw-page-title-main">Sancaktar Hayrettin Camii</span> İstanbulda, Osmanlı İmparatorluğu döneminde camiye çevrilen bir manastır

Sancaktar Hayrettin Camii (Sancaktar Hayreddin Mescidi) ya da Azize Gastria Manastırı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde camiye çevrilen bir manastırdır. Bugün cami olarak kullanılan bölüm bir manastır kompleksinin yalnızca ayakta kalan küçük bir bölümü olduğu sanılmaktadır. Bu manastırın adının ne olduğu konusunda kesin kabul görmemiş değişik görüşler bulunmaktadır. Yapının Gastrion Manastırı'nın bir parçası olduğu düşünülse de, adı geçen manastırın fazla doğusunda olması nedeniyle bu görüş herkes tarafından kabul görmemektedir. İstanbul'da Komnenos ve Paleologos dönemi Bizans mimari yapıtlarının küçük bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Groves</span>

Leslie Richard Groves, Jr Pentagon yapımını yöneten ve II. Dünya Savaşı sırasında atom bombası geliştirilen Manhattan Projesi yöneten Amerikan Ordusunun mühendislerden sorumlu komutanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Enerji Bakanlığı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı, ABD federal hükûmetinin nükleer enerji ve nükleer enerjinin güvenli kullanımı konularında politikalarını yürüten kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Lenin (nükleer buzkıran)</span> Nükleer güçle çalışan Sovyet buzkırıcısı

Lenin nükleer buzkıranı, dünyanın nükleer enerjiyle çalışan ilk gemisidir. SSCB'de üretilen geminin yapımına 1957'de Sovyet atom bombası projesinin lideri olan İgor Kurçatov denetiminde başlanmış, 1959'da denize indirilmiştir. 30 yıl görev yapan Lenin, 1989'da emekliye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde bilim ve teknoloji</span>

Sovyetler Birliği'nde bilim ve teknoloji, Sovyetler Birliği'nin ulusal politikasında önemli bir parçası olarak rol aldı. Vladimir Lenin zamanından 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar hem bilim hem de teknoloji, Sovyet devletinin ideolojisi ve pratik işleyişi ile yakından bağlantılıydı ve diğer ülkelerdeki modellerden hem benzer hem de farklı yollarla takip edildiler. Konstantin Tsiolkovskiy gibi İmparatorluk Rusyası'nda çalışan birçok bilim insanı SSCB'de çalışmaya devam etti ve Sovyet bilimini doğurdu.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanma yarışı</span> Soğuk Savaş döneminde yaşanan çekişme

Nükleer silahlanma yarışı, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin Soğuk Savaş süresince nükleer savaşta üstünlük kurmak için girdikleri bir silahlanma yarışıydı. Bu dönemde, ABD ve Sovyetler'in yanı sıra diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmeye başladı, ancak hiçbiri savaş başlığı üretiminde diğer iki süper güç kadar etkin olmadı.

Kurçatov aşağıdaki anlamlara gelebilir: