İçeriğe atla

Sarnıçlı Han

Sarnıçlı Han sarnıcı

Sarnıçlı Han, İstanbul'un Fatih ilçesi Beyazıt Mahallesi’nde Çadırcılar Caddesi üzerinde yer alan bir handır.

Adını altındaki Bizans sarnıcı bulunması sebebiyle almıştır.[1] Karışık yapım tekniği kullanılan hanın bodrum katı 18.yüzyıla, üst yapısı ise 20.yy’a tarihlenir.[2]

Kullanım

Geçmişte han odalarının bazılarında üretim bazılarında satış yapıldığı bilinmektedir. Bodrum kat ise depo amaçlı kullanılmaktadır.[1]

Bugün han dükkanlarında satılan ve üretilen ürünler ayakkabı, dış giyim, bakır eşya, elektronik eşya, ev eşyası gibi sıralanabilir.[1]

Mimari özellikleri

Altındaki sarnıçtan dolayı avlusu cadde kotundan yüksekte kalan hana giriş 6 basamakla sağlanır. Hanın, bodrum katı dışında avlunun etrafında yükselen iki katı bulunmaktadır. Avlunun tamamı revakla çevrilmemiş olmakla beraber, odalara ulaşım avludan revaklara, revaklardan odalara şeklinde olmaktadır. Odalar genellikle 4x5 m ölçülerinde yapılmıştır.[1] Dükkanlardan bir kısmı avlu revaklarına değil hanın dışında caddeye açılmaktadır. Han odaları çoğunlukla iki pencereye sahip olup, pencereler taş söveli ve sivri kemerlidir.[1]

Müdahale

Günümüze kadar birtakım müdahaleler görmüştür, avluya bakan pencere düzeni değişmiş fakat revakları taşıyan sütunlar orijinal düzenindedir.

1972 yılında onaylanan kararla restitüsyonu yapılarak değişikliğe uğradığı belirtilir.[1]

Sarnıç

Dikdörtgen planlı kapalı sarnıç tiplerinin birçoğunda olduğu gibi Sarnıçlı Han’ın altındaki sarnıç da yapıldığı arazide düz kot oluşmasını sağlamıştır.

Hanın bodrumundaki sarnıca tek ulaşım, avludan aşağıya inen merdivenlerdendir. Bu merdivenler, girişin karşısına denk gelen cephenin önüne denk gelen yerdeki metal kapağın kaldırılmasıyla ortaya çıkar.

Bizans döneminden kaldığı düşünülen sarnıç, rölöve çalışmasına kadar su dolu kalmış. Varlığı pek çok kimse tarafından bilinmeyip literatürde de yer almamıştır. Avludaki metal kapak görünür olmasına rağmen altından bir sarnıç çıkması handa otuz yıldır çalışan kişileri bile şaşırtmıştır.[1] Bir dönem ziyarete açık olduğu[3] bilinmekle beraber, bugün görmek isteyenlere han esnafı yardımcı olabilmektedir.

Metal kapak açıldığında sarnıca inen merdivenlerden 3-4 basamak görülüp devamındaki basamaklar sarnıcın dokuz kubbesinden birine ulaştıktan sonra iki kubbe boyunca devam eder ve sonrasında sarnıç kotuna ulaşır. Sarnıçtaki su zaman zaman artmakta olup merdivenlerden zemin seviyesine ulaşmak her zaman mümkün olmamaktadır.

9 kubbe, ortadaki kubbenin etrafındaki 4 sütun ve çevrelerindeki kemerlerle taşınır. Sütunlar ve sütun başlıkları devşirme malzemedendir.[3] En dıştaki kemerlerin altı örülüp sarnıcı çevrelemiş bulunmaktadır.

Sütunlardan bir tanesinin altında, korint bir başlığın kaide olarak kullanıldığı görülür.[1]

Sarnıç inşa tekniği bakımından Orta Bizans dönemine tarihlendirilebilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Benli, G., & Ekizce, E. G. (2017). Rölövede Yersel Lazer Tarayıcının Katkısı Üzerine Bir Örneklem; Tarihi Yarımada’daki Sarnıçlı Han ve Avlusundaki Sarnıç. Megaron, 420-428.
  2. ^ Benli, G. (2007). İstanbul Tarihi Yarımadada Bulunan Han Yapıları ve Avlulu Hanların Koruma Sorunları. Doktora Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi.
  3. ^ a b c Altuğ, K. (2013, Haziran). İSTANBUL’DA BİZANS DÖNEMİ SARNIÇLARININ MİMARİ ÖZELLİKLERİ VE KENTİN TARİHSEL TOPOGRFYASINDAKİ DAĞILIMI. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Sahın veya Sahn, İslam mimarisinde etrafı duvar veya revaklarla çevrili avlu.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii</span> İstanbulda bulunan bir cami

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç Han (Bursa)</span>

Pirinç Han, Sultan II. Bayezid tarafından Bursa'da yaptırılmış bir han.

<span class="mw-page-title-main">Geyve Hanı</span>

Gevye Hanı Bursa, Kapalıçarşı'da bulunan, 15. yüzyılda Tokat ahileri’nden Ahi Bayezıt’ın oğlu Hacı İvaz Paşa tarafından Yeşil Camii'ye gelir temini için yaptırılıp, Çelebi Mehmet’e armağan edilmiş bir handır. Han, daha önce Hacı İvaz Paşa Hanı, Payigâh, Lonca ve Ütücüler Hanı olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koza Han</span> Bursada 15. yüzyıl han yapısı

Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış handır.

<span class="mw-page-title-main">Kürkçü Hanı</span>

Kürkçü Hanı, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde yer alan han. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan 15. Yüzyıl han yapılarından bir tanesidir. Dayahatun Mahallesi’ndeki Mahmut Paşa Yokuşu’nda bulunan Çakmakçılar ve Çarkçılar sokaklarının arasındaki bölgede 129 numarada yer almaktadır. İki adet girişi bulunur. Çarkçılar sokağı tarafındaki lokasyonu dolayısıyla Büyük Yeni Han ile komşudur. Ticaret hanıdır. Vezir Mahmut Paşa tarafından mimar Atik Sinan'a yaptırılmıştır

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi</span>

Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Mimar Sinan'ın İstanbul Kadırga'da Şehit Mehmet Paşa yokuşunda bulunan ve cami ile külliyeden oluşan bir eseri. Sinan'ın en güzel eserlerinden biri sayılır. Üç padişaha sadrazamlık yapan Sokollu Mehmet Paşa adına 1571'de karısı tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Valide Han</span>

Büyük Valide Han, İstanbul, Türkiye'de bulunan bir 17. yüzyıl yapısıdır. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan Çakmakçılar Yokuşu’nda konumlanan Tarakçılar Sokağı’nın karşısındadır.

Büdeyri Hanı, İnceoğlu Hanı ya da Elbeyli Hanı, Gaziantep'te bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Han</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir han

Büyük Han, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir handır. Tarihsel olarak Kıbrıs'ın en büyük hanı olup kendisi gibi Asmaaltı Meydanı'nda yer alan Kumarcılar Hanı'yla birlikte Lefkoşa'da Osmanlı döneminden günümüze ulaşan iki handan biridir.

Suluhan, Ankara'nın Altındağ ilçesinde Ulus'ta bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Ankara)</span>

Kurşunlu Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin yakınlarında bulunan tarihi bir handır. Kitabesi olmasa da 1471 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in başvezirlerinden biri olan Rum Mehmed Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Güneyinde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ile aynı mimari özellikleri gösterdiği için hemen hemen aynı tarihlerde inşa edildikleri konusunda görüşler vardır. 1946 yılındaki onarımda ele geçirilen, II. Murat dönemine ait sikkeler ise; hanın 15. yüzyılın ilk yarısında var olduğunu kanıtlar niteliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Pilavoğlu Hanı</span>

Pilavoğlu Hanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan tarihi bir handır. Çengel Han’ın doğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Çukur Han</span>

Çukur Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan tarihi bir handır. Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının yakınlarında, Çengel Han'ın kuzeybatısında bulunmaktadır. Dönemin şeyhülislamı Ankaravi Mehmet Emin Efendi tarafından, Suluhan gibi birkaç diğer yapıyla beraber vakfedildiği bilinmektedir. Yapım yılı 16.-17. yüzyıllar arasına tarihlenen Çukur Han, 1791 ve 1801 tarihlerinde iki büyük onarım geçirmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde hem uzun süredir kullanılmıyor oluşundan hem de kayda değer bir sağlamlaştırma çalışması geçirmediğinden dolayı Dünya Anıtlar Fonu tarafından "acilen kurtarılması gereken" yapılar listesinde gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hüdavendigar Cami</span> Bursada Osmanlı döneminden kalan bir cami

Hüdavendigar Cami veya I. Murad Cami, Bursa'da 14. yüzyıl yapısı tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yeni Han</span>

Büyük Yeni Han, İstanbul Fatih'te Çakmakçılar Yokuşu üzerinde bulunan han. 1764'te Büyük Valide Han'ın karşı çaprazına Sultan III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiştir. Üç katlı olan han, 5180m²’lik alanıyla Büyük Valide Han’dan sonra İstanbul’un en geniş alana yayılan han yapısıdır ve ticaret hanı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Giritli Mustafa Paşa Hanı</span> İstanbul’un Fatih ilçesinde bir han

Giritli Mustafa Paşa Hanı, İstanbul'un Fatih ilçesinde Çakmakçılar Yokuşu ile Fincancılar Sokak'ın kesiştiği köşede bulunup, Sümbüllü Han'a bitişik olarak inşa edilmiştir. 19. yüzyılda 1868 öncesi bir zamana tarihlenen han, kimi kaynaklarda ve kendi tabelasında Mustafa Paşa Hanı olarak geçmektedir. Buna ek olarak 18. Yüzyıl özellikleri gösterdiği de iddia edilmektedir.

Caferiye Han, İstanbul’un Fatih ilçesinde Mercan Mahallesi'nin aynı isimli caddesi üzerinde bulunan han 19. yüzyıl yapısı olup 1888’de inşa edilmiştir.

Veli Paşa Hanı, Çorum'da şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyıl sonunda inşa edilmiş iki katlı ahşap yapı.

Fidan Han, Bursa'da, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet döneminin sadrazamlarından Mahmut Paşa'nın yaptırdığı han.