İçeriğe atla

Sarnı Müstahkem Alanı

Sarnı Müstahkem Bölgesi (Lehçe'de çeşitli isimlerle bilinir: Sarneński Rejon Umocniony, Sarneński Odcinek Umocniony, Bastion Polesie), Volhynia'nın kuzeyindeki Sarnı kasabası bölgesinde, Sluç Nehri'nin her iki yakası boyunca uzanan bir sıra sığınak ve hendekti. Savaşlar arası dönemde günümüzde Ukrayna'da bulunan Sarnı, İkinci Polonya Cumhuriyeti'ne aitti ve Sovyetler Birliği sınırına yakındı. Polonya askeri makamları Sovyetleri ana tehdit olarak gördükleri için (Doğu Planı), tahkimatların inşasına 1936'da başlandı. 1940 baharında tamamen faaliyete geçmesi planlandı.[1] Savunma çalışmalarının toplam uzunluğu, 358 nesne ile yaklaşık 170 km idi.

Yapı

Savunma çalışmaları 5 derinliğe kadardı ve telsizle birbirine bağlanmıştı, ancak bazı sığınakların duvarları o kadar kalındı ki, operatörler dışarı çıkmak zorunda kaldı. Her sığınakta, 75 mm'lik toplar ve makineli tüfeklerle donatılmış 30 kadar Sınır Savunma Kolordusu (KOP) askeri bulunuyordu. Bölgenin sorumluluğu Sınır Savunma Kolordusu Alayına ("Sarnı") aitti ve çok iyi eğitilmişti.[2]

Sovyet istilası

Eylül 1939'un ortalarında Sarnı Müstahkem Bölgesi'nde kalan askerlere sığınakları terk etmeleri ve teçhizatlarıyla Rumen Köprübaşı'na doğru hareket etmeleri emredildi.[3] 16 Eylül 1939'da, Sovyetlerin Polonya'yı işgalinin arifesinde, bölgeyi savunan daha küçük birlikler vardı: iki kale taburu (Sarnı) ve (Malynsk), iki sınır taburu (Rokitno) ve (Berezne) ve bir süvari filosu (Bystrzyce).[4] Toplamda yaklaşık 4000 asker vardı, ancak 1939 yazında Almanya sınırına gönderildiği için ağır teçhizatları yoktu.

Savunma

17 Eylül 1939 sabahı Sovyet uçakları güneye hareket etmeye hazırlanan tırları bombaladı.[5] Ayrıca Sarnı'daki demiryolu kavşağı bombalandı, ancak Marszalek zırhlı treni düşmanı püskürttü. Ancak Albay Nikodem Sulik ve General Wilhelm Orlik-Rueckemann, ekipmanı boşaltmaya ve savunma pozisyonlarını almaya karar verdi. Bölge, avantajı ezici olan Sovyet 60. Tüfek Tümeni tarafından saldırıya uğradı.[6] Polonyalılar, tahkimatları üç gün boyunca savundu. 20 Eylül'de kuşatmayla karşı karşıya kaldıklarında geri çekilmek zorunda kaldılar. Ancak bazı sığınaklardaki askerlere geri çekilme emri verilmedi ve bazı yerlerde Polonyalılar 25 Eylül'e kadar direndi. Tynne köyündeki Ortodoks kilisesinin yakınında bulunan tahkimatlar Kızıl Ordu mühendisleri tarafından mürettebatlarıyla birlikte havaya uçuruldu, yedisi subay olmak üzere bilinmeyen sayıda asker öldürüldü.[7]

Öldürülenler arasında, 1989'da ölümünden sonra Polonya'nın en yüksek askeri nişanı olan Virtuti Militari ile ödüllendirilen Teğmen Jan Bolbot da vardı. Bolbot, sığınaklarına kapanan ve umutsuz olasılıklara rağmen teslim olmayı reddeden 50 kişilik bir müfrezeye komuta etti.[2] Bolbot'un adamları, Sovyet saldırılarını ağır kayıplarla durdurdu. Polonyalıları yenemeyen Sovyetler sığınağı ateşe verdi. Bolbot ve tüm komutanlığı alevler içinde öldü.

Eylül ayı sonlarında, Bağımsız Operasyonel Grup Polesie'nin bir parçası olarak Sarnı'nın savunucuları, Kızıl Ordu'ya karşı iki büyük savaşa katıldı: Szack Savaşı ve Wytyczno Savaşı.[8]

Sonrası

1939'un sonlarında ve 1940'ın başlarında Sovyetler, savunma işlerinde ayrıntılı incelemeler yaptı.[2] 1940'ların ortalarında sığınaklar, Ukrayna İsyan Ordusu'nun Ukraynalı milliyetçi partizanları için sığınak görevi gördü. Bugün sığınaklar harap durumda.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b c "Wayback Machine". web.archive.org. 
  3. ^ "Google Maps". Google Maps. 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonya Seferi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının ilk çatışması

Polonya Seferi veya Polonya'nın İşgali, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir. Nazi Almanyası'nın işgal harekâtı Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nın imzalanmasından bir hafta sonra, 1 Eylül 1939'da başlamış ve 6 Ekim 1939'da Almanya ve Sovyetler Birliği'nin Polonya'nın tamamını işgal etmeleriyle son bulmuştur. Alman saldırısı, savaş ilanı olmadan yapılmıştı. Bu saldırı uluslararası hukuka aykırı bir saldırı savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı</span> 1939 yılında Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan tarafsızlık paktı

Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı veya Molotov - Ribbentrop Paktı, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Doğu Avrupa'yı aralarında paylaşan bir saldırmazlık paktıydı. Pakt 23 Ağustos 1939'da Moskova'da Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ve Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov tarafından imzalandı ve resmi olarak Almanya ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Arasında Saldırmazlık Antlaşması olarak biliniyordu. Gayri resmi olarak; Hitler-Stalin Paktı, Nazi-Sovyet Paktı veya Nazi-Sovyet İttifakı olarak da anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tuhaf Savaş</span> İkinci Dünya Savaşının başlangıcında, Batı Cephesinde yalnızca bir sınırlı askeri kara harekâtının yapıldığı sekiz aylık dönem

Tuhaf Savaş, II. Dünya Savaşı kıta Avrupası savaşları içinde geçen, Polonya'nın işgali başlangıcıyla Fransa Seferi başlangıcı arasında geçen harekât ve muharebe dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

4. Ordu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Seferi (1941-1942)</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Kırım Seferi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman ve Rumen ordularının Kırım Yarımadası'nın işgali ve Sivastopol'ün düşürülmesi için giriştikleri bir askeri seferdir. Barbarossa Harekâtı'nın başlarında Aşağı Dinyeper'e kadar ilerleyen Alman 11. Ordusu ve Rumen 3. Ordusu, Kırım'ı anakaraya bağlayan Perekop Kıstağı'nda Kızıl Ordu savunmasını 29 Ekim 1941'de aşmış, hızla Kırım işgal ederek Sivastopol'ü kuşatmıştır. Ancak Kızıl Ordu'nun Kırım Cephesi kuvvetlerinin Kerç Yarımadası'na 26 Aralık 1941'de bir çıkarma yapmaları üzerine Sivastopol taarruzu durdurulmuştur. Daha sonra Mihver kuvvetlerin Kerç Yarımadası'nda yerleşmiş olan Sovyet kuvvetlere taarruz etmiştir. Yenilgiye uğrayan Kızıl Ordu birlikleri geride tüm ağır silahlarını ve çok sayıda tutsak bırakarak denizden tahliye edilmiştir. Sivastopol'e ikinci taarruz 2 Haziran 1942 tarihinde başlatıldı ve bir aydan biraz fazla süren şiddetli çatışmalardan sonra 3 Temmuz 1942 tarihinde kent Alman-Rumen kuvvetlerinin eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">Eugen von Schobert</span>

Eugen Ritter von Schobert, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda hizmet eden Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Muharebesi</span>

Brest-Litovsk Muharebesi, 22 - 30 Haziran 1941 tarihleri arasında Barbarossa Harekâtı'nın ilk çatışmalarından biri olarak gerçekleşmiştir. Brest müstahkem mevkileri ve Brest Kalesi, Kızılordu tarafından Wehrmacht kuvvetleri karşısında savunuldu. Savunma, beklenenden daha uzun bir süre dayanmayı başardı. Hem Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda, hem de Moskova'nın, Leningrad'ın ve Stalingrad'ın savunulmasında, Sovyet direncinin bir sembolü haline geldi. Bu direnme azmi, Alman savaş makinesini sonunda yenilgiye götüren sürecin başlarında yer aldı. Kızılordu birliklerinin bu savunması, 1965 yılında Brest Kalesi'ne Kahraman tahkimat unvanı verilerek onurlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Hattı</span>

Stalin Hattı, Sovyetler Birliği'nin batı sınırı boyunca uzanan bir tahkimatlar dizisidir. Batıdan gelecek bir saldırı karşısında Sovyet sınırlarını korumak üzere 1930'lu yıllarda inşasına başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Genel Hükûmet</span>

Genel Hükûmet, aynı zamanda İşgal Altındaki Polonya Bölgesi Genel Valiliği olarak da anılır. İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında 1939'da Nazi Almanyası, Slovakya ve Sovyetler Birliği tarafından Polonya'nın işgalinden sonra kurulan bir Alman işgal bölgesiydi. Yeni işgal edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti üç bölgeye ayrıldı: Merkezde Genel Hükûmet, batıda Nazi Almanyası tarafından ilhak edilen Polonya bölgeleri ve doğuda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilen Polonya bölgeleri. Bölge, 1941'de, Sovyetler Birliği'nin Alman işgalinden sonra, yeni Galiçya Bölgesi'ni içerecek şekilde önemli ölçüde genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Stalag XI-B</span>

Stalag XI-B ve Stalag XI-D / 357, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Aşağı Saksonya'ya bağlı Fallingbostel'de kurduğu savaş esiri kampı.

<span class="mw-page-title-main">Luga tahkimatı</span>

Luga tahkimatı, Leningrad oblastında Haziran-Ağustos 1941 döneminde inşa edilmiş 300 km uzunluğunda askeri savunma tahkimattır. Tahkimat, Narva Körfezinden başlayarak Leningrad kentine kuzeydoğudan erişimin önüne geçecek şekilde Luga-Mşaga-Şelon Nehirleri ve İlmen Gölü boyunca yapılmıştır. Tahkimat inşası 27 Haziran'da başlamış, 6 Temmuz'da hattı savunmak için General Konstantin Pavloviç Pyadışev komutasında bir görev kuvveti oluşturulmuştur. Hattın inşasından 15 gün sonra 12 Temmuz günü Plyussa nehri boyunca Nazi Almanyası Wehrmachtına bağlı 4. Panzer Ordusu saldırıya geçmiştir. Savunma hattının inşaatı tam olarak tamamlanmamış olsa da Sovyet savunması Leningrad üzerine yürüyen saldırıyı durdurmayı başarmıştır. Soltsı karşı saldırısı, Tallinn Savunması ve Smolensk Savunmasıyla beraber değerlendirildiğinde Luga hattının savunulması Alman saldırılarına karşı bir ay daha dayanılmasına yaramış, bu sırada cephe gerisinde mevziler güçlendirilmiş, yeni birlikler cepheye sevk edilebilmiştir. 8-13 Ağustos döneminde tahkim hat Novgorod ve Kingisepp bölgelerinde yaralmıştır. Staraya Russa ve Krasnogvardeyskiy bölgelerindeki Sovyet karşı saldırıları nedeniyle Nazi kuvvetleri bu bölgelere asker kaydırmak durumunda kalmış ve Leningrad üzerine ilerleyişleri daha da yavaşlamıştır. 26 Ağustos tarihinde Luga tahkimatını savunan 43 bin Kızıl Ordu askeri tamamen kuşatılmıştır, buna rağmen savaşa devam eden bölgede çatışmalar Eylül ortasına kadar sürmüştür. Yaklaşık 20 bin Kızıl Ordu askeri esir edilmiştir.

Nisan 1920'deki Varşova Antlaşması, Józef Piłsudski tarafından temsil edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti ile Symon Petliura tarafından temsil edilen Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Bolşevik Rusya'ya karşı askeri-ekonomik bir ittifaktı. Anlaşma 21 Nisan 1920'de, 24 Nisan'da askeri bir ilave yapılarak imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">1. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

1. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Wehrmacht'ta zırhlı bir birlikti.

<span class="mw-page-title-main">15. Piyade Tümeni (Wehrmacht)</span>

15. Piyade Tümeni iki savaş arası dönemde Alman Ordusu ve II.Dünya savaşına 1934'ten 1945'e kadar sahada bulundu.

Polonya-Romen ittifakı, savaşlar arası dönemde İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Romanya Krallığı tarafından imzalanan bir dizi antlaşmaydı. Bunlardan ilki 1921'de imzalandı ve antlaşmalar birlikte iki ülke arasında 1939'da başlayan İkinci Dünya Savaşı'na kadar süren iyi dış ilişkilerin temelini oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Köprübaşı</span>

Romanya Köprübaşı, Polonya'nın güneydoğusunda, şu anda Ukrayna'da bulunan bir alandı. 1939'da İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında Polonya'nın işgali sırasında, Polonya başkomutanı, Polonya Mareşali Edward Rydz-Śmigły, Vistül'ün doğusunda savaşan tüm Polonya birliklerine Lviv'e ve ardından 14 Eylül'de Romanya ve Sovyetler Birliği sınırlarındaki tepelere çekilme emri verdi. O sırada yaklaşık yaklaşık 20 tümen hala hali hazırda savaşmaktaydı. 17 Eylül'de ise Kızıl Ordu saldırdıktan sonra, Rydz-Śmigły tüm birimlere Romanya ve Macaristan'a çekilme emri verdi, ancak birimler arasında iletişim kesintiye uğramıştı.

Doğu Planı, 1920'lerde ve 1930'larda Sovyetler Birliği'ne karşı savaş durumunda oluşturulan bir Polonya savunma askeri planıydı. Batı Planı'nın aksine, İkinci Polonya Cumhuriyeti hükûmeti Sovyetler Birliği'ni tam ölçekli bir savaş başlatabilecek en büyük potansiyel askeri tehdit olarak gördüğü için, tüm savaş arası dönemde hazırlanıyordu. Bununla birlikte, bugün orijinal plandan yalnızca birkaç tarihi belge kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Planı</span>

Batı Planı, İkinci Polonya Cumhuriyeti'nin Polonya Ordusu'nun Nazi Almanyası'ndan gelen işgale karşı savunma amaçlı bir askeri planıydı. 1930'ların sonunda tasarlandı.