Andranik Markaryan, Ermenistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın sağ kolu olarak yıllarca Ermenistan Başbakanlığı yapmış Ermeni siyasetçidir. 25 Mart 2007 tarihinde başbakanlığı esnasında kalp krizi geçirerek ölmüştür. Böylece, 1999'da Ermenistan Millî Meclisinde vuku bulan silahlı çatışmada öldürülmüş olan Vazgen Sarkisyan'dan sonra görev başında ölen ikinci Ermenistan başbakanı olmuştur.

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, 1992 yılında Ermenistan bağımsızlığını kazandıktan hemen sonra kurulmuştur. 2009 yılında bütçesi %2,3 artarak 495 milyon dolara ulaşmıştır. Serj Sarkisyan'ın Başkan seçilmesiyle beraber Ermenistan Savunma Bakanlığı'na Seyran Ohanyan getirilmiştir. Ermenistan'ın denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri yoktur.

Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ve Azerbaycan'ın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Ortak tarihi ve geçmişi olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler dostane olmuştur. Karabağ Savaşı'nda Türkiye Azerbaycan'ı desteklemiştir. Bunun yanında Azerbaycan da Türkiye'yi çetrefilli meselelerde desteklemektedir.

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin silahlı gücüydü. 2023 Dağlık Karabağ çatışmalarının ardından 20 Eylül 2023'te lağvedildi.

Ermenistan başbakanı, hükûmetin başıdır ve Ermenistan Hükûmeti içindeki en kıdemli bakandır. Anayasa tarafından verilen yetkiye göre "hükûmetin politikasının ana yönlerini belirlemesi, hükûmetin faaliyetlerini yönetmesi ve üyelerinin çalışmalarını koordine etmesi" gerekmektedir. Ayrıca anayasaya göre başbakan, ülkenin savunma politikasının ana yönlerini belirleyen Güvenlik Konseyine başkanlık eder; dolayısıyla başbakan fiilen Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Yeni 2015 anayasasına göre, başbakan Ermenistan siyasetindeki en güçlü ve etkili kişidir. Başbakan, Ulusal Meclisin oyu üzerine Ermenistan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakan, parlamentoda güvensizlik oyu ile görevden alınabilir. 2015 yılında yapılan anayasa referandumunda vatandaşlar Ermenistan'ın parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesi lehinde oy kullandı.

Seyran Muşegi Ohanyan, Ermeni asker ve siyasetçi. 14 Nisan 2008 tarihinden 3 Ekim 2016 tarihine kadar kadar Ermenistan Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Birinci ve İkinci Karabağ savaşlarına katılmıştır. 2000-2007 yılları arasında sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

Samvel Babayan Dağlık Karabağ Savunma ordusunun 1994 ile 2000 yılları arasındaki baş kumandanı ve Taşnak partisine bağlı Daşink partisinin Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nden sorumlu lideri.

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

Aram Sarkisyan, Ermeni siyasetçi, Ermenistan eski başbakanı.

Tigran Surani Sarkisyan, 9 Nisan 2008-13 Nisan 2014 tarihleri arasında Ermenistan'ın başbakanlığını yapan siyasetçi.
Aram aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Hovik Argami Abrahamyan, Ermeni politikacı. İktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nin bir üyesi olarak 13 Nisan 2014 tarihinde Ermenistan başbakanı oldu. Bundan önce 2012-2014 yılları arasında Ermenistan Millî Meclisi başkanlığı görevini yürüttü.

Karen Karapetyan, Ermeni siyasetçi. 13 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Ermenistan başbakanı olarak atandı. Bundan önce 2010-2011 yılları arasında Erivan Belediye Başkanı olarak görev aldı. 28 Ekim 2011 tarihinde görevinden istifa ederek, Kasım 2011'de Taron Margaryan yerine belediye başkanı seçildi. İstifasından sonra Gazprom için çalışmaya devam etmek için Rusya'ya döndü. 17 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık görevini Serj Sarkisyan'a devretmiştir.

Armen Vardani Sarkisyan, Ermeni siyasetçi, diplomat ve Ermenistan'ın 2 Mart 2018'de seçilen 4. devlet başkanı. Ermenistan'ın Londra büyükelçiliği ve Ermenistan başbakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Aram Gasparoviç Sarkisyan, Ermeni politikacı, Rus Dili ve Edebiyatı eğitmeni, komünist ve sosyal demokrat aktivist.

2018 Ermenistan protestoları, Ermenistan'da 31 Mart 2018 tarihinde başlayan hükûmet karşıtı protesto gösterileridir. Protestolar, milletvekili Nikol Paşinyan önderliğinde çeşitli siyasi ve sivil toplum kuruluşları tarafından eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın başbakan olarak üçüncü dönem görevine devam etmek istemesine karşı gerçekleşmiştir. 8 Mayıs 2018 tarihindeki seçimlerden sonra protestolar sona ermiştir.

Onik Viktori Gasparyan, Ermeni orgeneral. 25 Şubat 2021'de yapılan askeri darbe girişimi sebebiyle Başbakan Nikol Paşinyan tarafından görevden alındı. Ancak Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Gasparyan'ın görevden alındığına ilişkin kararnameyi imzalamadı.
Ermenistan Demokrat Partisi Ermenistan'da görülen demokratik bir sosyalist siyasi partidir. 1991 yılında, Sovyet dönemi Ermenistan Komünist Partisi'nin son sekreteri Aram Gaspar Sarkisyan tarafından kuruldu.

Zürih Protokolleri veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol ile Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti Arasında İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokol, Ermenistan ve Türkiye tarafından 10 Ekim 2009 tarihinde İsviçre'nin Zürih şehrinde imzalanan ve iki ülke ilişkilerini normalleştirme sürecini başlatmayı öngören ikili bir protokol. Protokoller, resmî diplomatik ilişkilerin kurulmasını, 1993 yılından beri kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını ve Ermeni Soykırımı konusunda ortak bir tarih komisyonunun kurulmasına ilişkin hükümler içermekteydi. Hiçbir zaman yürürlüğe girmeyen anlaşma, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Fransa ve Rusya arabuluculuğunda imzalandı.