İçeriğe atla

Sarkis Sarraf Hovhannesyan

Sarkis Sarraf Hovhannesyan
Doğum1740
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm7 Mart 1805
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
MeslekTarihçi, öğretmen
MilliyetOsmanlı Ermenisi
Önemli eserOsmanlı Tarihi (1771), Derleme Yazılar ve Payitaht İstanbul'un Tarihçesi (1800)

Sarkis Sarraf Hovhannesyan, (d. 1740, İstanbul - ö. 7 Mart 1805, İstanbul), Ermeni asıllı Osmanlı tarihçi, öğretmen.

Hayatı

Hovhannesyan, Balat'taki Surp Agop Ermeni Okulunun müdürüydü. İşi ve tarih yazarlığı dışında, Balat Ermeni Kilisesi yönetiminde görev aldı. İki kez evlendi, her iki eşinden çocukları oldu.

Eserleri

İstanbul tarihi hakkında yazdığı eserlerle tanınır. En önemli eserleri Osmanlı Tarihi (1771), Derleme Yazılar ve Payitaht İstanbul'un Tarihçesi (1800)'dir[1].

Kaynakça

  1. ^ Hovhannesyan, Sarkis Sarraf, Payitaht İstanbul'un tarihçesi, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1997

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarabya</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Tarabya, İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasında, Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. Deniz kenarındaki balık lokantaları ve tavernalarıyla ünlüdür. 2022 nüfus sayımına göre nüfusu 17.852'dir. İstanbul Boğazı'nın Avrupa kıyısında, Yeniköy ve Kireçburnu mahalleleri arasında yer alır. Kıyıdaki balık restoranlarıyla ünlüdür. Pierre Loti Fransız Lisesi ve Tarabya İngiliz Okulları'nın Tarabya'da lise kampüsleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taner Akçam</span> Alman akademisyen, sosyolog, yazar

Altuğ Taner Akçam, Türk tarihçi ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Balyan ailesi</span> Ermeni asıllı Osmanlı bir mimar ailesi

Balyan ailesi, 18. ve 19. yüzyıllarda hassa mimarı olarak Osmanlı padişahları ve hanedanı tarafından yaptırılan birçok mimari esere imza atan ve birçok mimar yetiştiren Ermeni bir ailedir. Tarihçi İlber Ortaylı, bu ailenin her ne kadar Kayserili olduğu bilinse de aslen Maraş kökenli olduklarını iddia eder.

Eremya Çelebi Kömürciyan ya da Eremya Çelebi, 17. yüzyıl Ermeni şair, tarihçi, tercüman ve matbaacısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Balat, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Balat, İstanbul'un Avrupa Yakası'da Fatih ilçesinde, Haliç kıyısında, Ayvansaray ile Fener semtleri arasında yer alan bir semttir. Balat adı, Rumca saray anlamına gelen palation kelimesinden gelmektedir; surlardaki Blaherna Sarayı'na yakınlığından ötürü semte bu isim verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ferruh Kethüda Camii</span> İstanbulda cami

Ferruh Kethüda Camii; İstanbul ili, Fatih ilçesi, Ayvansaray mahallesi, Mahkemealtı Caddesi üzerinde yer alır. Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Semiz Ali Paşa'nın kethüdası yani kahyası olan Ferruh Ağa tarafından 1562-63 tarihinde inşa ettirilmiştir. Mezarı caminin ön tarafındaki hazire içinde bulunmaktadır. Mimar Sinan'ın eseri olan cami, Osmanlı döneminde Halvetiyye tarikatının Sünbüliye koluna ait bir tekke olarak da kullanıldığı için Balat Tekkesi adıyla da ünlenmiştir. Tekkeye ait diğer bölümler zaman içinde yıkılıp ortadan kalkmıştır. Külliyeden günümüze sadece cami ve çeşme kalabilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak, kesme taştan inşa edilen caminin mihrabı baştan başa Tekfur Sarayı imalatı olan değerli çinilerle kaplıdır. Duvarlarındaki diğer Tekfur çinileri 1940'lı yıllarda çalınmış ve tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Ermenileri</span> Osmanlı Devletinin Ermeni halkı

Osmanlı Devleti kuruluş döneminde Ermeniler, genellikle Çukurova, Doğu Anadolu Bölgesi ile Kafkasya bölgelerinde bulunan beyliklerin egemenliği altında yaşamışlardır. Bursa'nın başkent olduğu dönemde Ermeni ruhani reisliği başkente alınmıştır. İstanbul'un fethinden sonra da İstanbul'a taşınmış ve daha sonra da İstanbul Ermeni Patrikhanesi kurulmuştur. Ermeniler Anadolu'dan gelen göçlerle İstanbul'da büyük bir cemaat oluşturmuştur.

Kemani Serkis Efendi,, Ermeni asıllı Klasik Türk müziği bestekâr ve güftekârı.

<span class="mw-page-title-main">Vahram Papazyan (atlet)</span>

Vahram Papazyan, Ermeni asıllı Osmanlı atletidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayvansaray</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ayvansaray, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih ilçesinde bir semttir. Tarihî yarımadada, suriçinde kalan mahalle Haliç'in güney kıyılarında kurulmuştur. Doğusunda Balat, batısında, Eyüpsultan'ın Defterdar mahallesi, kuzeyinde Haliç ve güneyinde Edirnekapı yer alır. Ayvansaray, Bizans döneminde Blakernai semtinin kurulu olduğu yerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Çatalca Sancağı</span>

Çatalca Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu Sancağı. 1877 yılında bağımsız Sancak oldu ve İstanbul’a bağlanmıştır. Kazâları, Çatalca, Büyükçekmece, Silivri idi.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Minasyan</span> Ermeni gazeteci

Sarkis Minasyan, gerçek adıyla Aram Aşot,, Osmanlı Ermenisi yazar, öğretmen, gazeteci ve Sivil aktivist.

Surp Hagop Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Altımermer semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen kilise 1839'da onarıma tabii tutulmuş, daha sonra İstanbul Ermeni Patriği Hagopos III. Seropyan döneminde restore edilip 1858'de yeniden ibadete açılmıştır. Ahşap olan kilise eskidiğinden 1891'de yeni inşaat izni alınmış ve Kayserili sarraf Parseğ İstanbulluyan'ın desteğiyle yeniden inşa edilmiş ve 1892'de Patrik I. Horen Aşıkyan zamanında açılmıştır. 2012 yılında tekrar restore edilen kilise Aram Ateşyan tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli</span>

Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Zeytinburnu ilçesi Balıklı semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Balıklı Ermeni Mezarlığı'nın girişinde bulunan şapel 1985'te inşa edilmiştir. Mimarı Yetvart Şahbaz'dır.

<i>Payitaht Abdülhamid</i> Türk televizyon dizisi (2017–2021)

Payitaht Abdülhamid, yapımını Es Film'in üstlendiği, yönetmenliğini Serdar Akar'ın, senaristliğini Uğur Uzunok, Ayça Mutlugil ve Hamza Akyıldız'ın yaptığı tarihî kurgu, aksiyon ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 24 Şubat 2017 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlamıştır. Dizi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in saltanatının son 13 yılında (1896-1909) geçmektedir. 5 sezondan oluşan dizi, 4 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan 154. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hıraçya Acaryan</span>

Hıraçya Acaryan (1876-1953), Ermeni dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Surp Sarkis Ermeni Ortodoks Kilisesi</span> Diyarbakırda yer alan bir kilise

Surp Sarkis Ermeni Ortodoks Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir kilisedir. Kilise ayrıca Hızır İlyas Kilisesi ya da Çeltik Kilisesi olarak da bilinir. Ortodoks Ermenilere aittir.

Bedros Cezveciyan, Osmanlı Ermenisi olan bir matbaacıdır. Reşad Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi'nde maddesi bulunmaktadır.

Sarkis Erganyan Osmanlı Ermenisi ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Zabunyan</span> Türkiye Ermenisi sanatçı

Sarkis Zabunyan, kavramsal sanatçı, ressam.