İçeriğe atla

Sarkis Erganyan

Sarkis Erganyan
Սարգիս Էրկանեան
Genel bilgiler
Doğum1870
Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1950
St. Louis, Missouri, Amerika Birleşik Devletleri

Sarkis Erganyan (Ermenice: Սարգիս Երկանյան; 1870 Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu - 1950 St. Louis, Missouri, Amerika Birleşik Devletleri) Osmanlı Ermenisi ressamdır.

Hayatı

Sarkis Erganyan, Ermeni kökenli bir ailenin çocuğu olarak Trabzon'da doğdu.[1][2] 1884'te sanat eğitimi almak için İstanbul'a gitti. 10 yıl sonra Paris'e giden Erganyan, Jean-Paul Laurens ve Jean-Joseph Benjamin-Constant'tan dersler aldı. Daha sonra Paris Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi ve Gérôme'nin öğrencisi oldu. Eserleri 1897 ve 1898'de Paris Salonu'nda sergilendi. Babasını ve erkek kardeşini Hamidiye katliamlarında kaybeden Erganyan, 1897'de New York'a sığındı. Bir süre New York Herald gazetesinde sanatçı olarak çalıştı. 1904'te St.Louis'teki dünya fuarında sergilenen eseriyle üçüncülük elde etti ve Amerikan vatandaşlığı hakkını kazandı. Vatandaşlık aldığı dönemde evlenen Erganyan, Amerika'daki birçok şehirde sergilere katıldı ve ödüller kazandı. 1905'te iki yağlıboya tablosu Oregon, Portland'daki sergide sergilendi. Vatan hasreti çeken Erganyan, 1912'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin öncüsü olan İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretmenlik yapmak için İstanbul'a gitti. 1914'te I. Dünya Savaşı patlak verince İstanbul'dan Tiflis'e gitmeye karar verdi. Tiflis'te Bolşeviklere karşı bir tavır sergileyen Erganyan, Ekim Devrimi'yle beraber Rusya'dan kaçmak zorunda kaldı. Önce İstanbul'a oradan da St. Louis'e gitti. 1921'de St. Louis Belediye Binasındaki Frederick Lincoln Stoddard'ın fresklerini restore etti. Hayatının geri kalanını St. Louis'de geçiren Erganyan, Bellefontaine Mezarlığı'na defnedildi. Resimlerinin çoğu şehirdeki koleksiyonlarda muhafaza edilmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Armenian painters in the Ottoman empire 1600-1923. İstanbul: Matüsalem Publications. 2004. ISBN 9789759201555. 
  2. ^ La Coss (23 Mart 1930). "Sarkis Erganian, Armenian Artist". The Globe-Democrat Newspaper. St. Louis. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Ayvazovski</span> Ermeni kökenli Rus ressam (1817-1900)

İvan Konstaninoviç Ayvazovski, denizcilik sanatı üzerine yoğunlaşan Ermeni asıllı Rus romantik ressam. Ovanes Ayvazyan ismiyle vaftiz edilen İvan, Kırım yarımadasının güneydoğu kıyısında yer alan liman şehri Feodosia'da Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve hayatının çoğunluğunu orada geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Halil Dikmen</span> Türkiye doğumlu ressam

Halil Dikmen, (1906-1964) Türk ressam ve neyzen.

Cevat Hamit Dereli, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Peker</span> Türk ressam

Orhan Peker, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Şeker Ahmet Paşa</span> Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat

Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kavruk</span>

Hasan Kavruk,, Türk ressamı ve eğitimcisi. Çağdaş Türk resim sanatında lirik soyutlamacı anlayışın öncülerinden olan ressam, Modern Figüratif akımın en ısrarlı icracı ve takipçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Jules Breton</span> Fransız ressam (1827 – 1906)

Jules Adolphe Aimé Louis Breton, 19. yüzyıl Fransız gerçekçiliğinin önde gelen ressamlarındandır. Çalışmalarında çoğunlukla Fransa'nın kır yaşantısını konu etmiştir. Geleneksel metotlara olan bağlılığı Jules Breton'u köylerin güzelliğinin ve pastoralliğinin önemli nakledicilerinden biri haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Lipchitz</span> Fransız-Amerikalı heykeltıraş (1891 – 1973)

Jacques Lipchitz, asıl adıyla Chaim Jakoff Lipschitz,, 20. yüzyılın önemli bir Fransız-Amerikan heykeltıraşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">Vardges Surenyants</span> Ermeni ressam

Vardges Surenyants, Ermeni ressam, heykeltıraş, çevirmen, sanat teorisi uzmanı, tiyatro oyuncusu.

Adnan Çoker, Türk ressam ve akademisyen.

Vartan Mahohyan deniz resimleriyle tanınan Ermeni ressamdır. Hayatının çoğunu Osmanlı ve Fransa'da geçiren Mohohyan'ın resimleri dünya çapında sergilenmiştir.

Arşak Abrahami Fetvacıyan Ermeni sanatçı, ressam ve tasarımcıdır. Antik Ani kentini resmettiği suluboya resimleri ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin para ve posta pullarını (1918-1920) tasarlamasıyla bilinir. 20 seneden uzun bir süre sanatla uğraşan Fetvacıyan, kilise, manastır, saray ve şapelleri tasvir ettiği 2.000'den fazla eser üretmiştir. Karakalem ve suluboya çalışmalarının yanında Ermeni portreleri de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Zabunyan</span> Türkiye Ermenisi sanatçı

Sarkis Zabunyan, kavramsal sanatçı, ressam.