İçeriğe atla

Sarit Kraus

Sarit Kraus
Sarit Kraus
Doğum1960
Kudüs, İsrail
Mezun olduğu okul(lar)Kudüs İbrani Üniversitesi
Tanınma nedeniÇok etmenli sistemler, tekdüze olmayan akıl yürütme
EvlilikYitzchak Kraus
ÖdüllerIJCAI Computers and Thought Award (1995)
ACM Fellow (2014)
Resmî sitecs.biu.ac.il/~sarit/
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarBar-İlan Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Daniel Lehmann

Sarit Kraus (İbraniceשרית קראוס; d. 1960), İsrail'deki Bar-İlan Üniversitesinde bilgisayar bilimi profesörüdür. Bu alanlarda örnek hizmet ve liderliğinin yanı sıra yapay zekâya, özellikle çok aracılı sistemlere, insan-aracı etkileşimine, otonom aracılara ve monoton olmayan akıl yürütmeye yaptığı katkılardan dolayı 2020-2021 ACM Athena Öğretim Görevlisi seçilmiştir.

Biyografi

Sarit Kraus Kudüs, İsrail'de doğdu. Doktorasını 1989 yılında İbrani Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri alanında Profesör Daniel Lehmann gözetiminde tamamladı. Profesör Yitzchak Kraus ile evlidir ve beş çocuğu vardır.[]

Akademik kariyer

Kraus, çok sayıda alt alana, özellikle çok etmenli sistemlere (insanlar ve robotlar dahil) ve monoton olmayan akıl yürütmeye oldukça etkili katkılarda bulunmuştur. Önemli katkılarından biri stratejik müzakeredir. Bu alandaki çalışmaları, Oyun teorisini Yapay zekâ ile bütünleştiren ilk çalışmalardan biridir.[1] Ayrıca, insanlarla müzakere eden otomatik etmenler alanında yeni araştırmalar başlattı ve bu etmenlerin insanlar üzerinde yapılan deneylerle değerlendirilmesi gerektiğini saptadı. İnsanlarla yetkin bir şekilde pazarlık yapan ilk otomatik temsilci olan Diplomat'ı geliştirdi.[2] Bunu, insanların sınırlı rasyonel olma zorluğuyla baş etmek için nitel karar verme yaklaşımını makine öğrenimi araçlarıyla bütünleştirerek insanlarla iyi etkileşim kuran diğer aracılar takip etti.[3] Kraus'un çalışmasına dayanarak, diğer bilim insanları da insanlarla müzakere eden ve etkileşimde bulunan otomatik aracılar geliştirmeye başladı. Sonuç olarak, Kraus'un çalışması, hem otomatik aracılar arasında hem de aracılar ve insanlar arasındaki müzakere araştırmalarında altın standart haline geldi. Bu çalışmalar diğer bilim çevrelerinde de merak uyandırmış ve siyaset bilimi, psikoloji ve ekonomi dergilerinde yayımlanmıştır.[4][5]

Ödüller

  • 1995 IJCAI -95 Bilgisayar ve Düşünce Ödülü. Ödül, IJCAI organizasyonu tarafından her iki yılda bir "seçkin bir genç bilim insanına" veriliyor.[6]
  • 2002 AAAI Üyesi[7]
  • 2007 ACM/SIGART Otonom Temsilciler Araştırma Ödülü. Ödül, ACM SIGART tarafından, IFAAMAS ile işbirliği içinde, otonom etmenler alanındaki araştırmalar için verilmektedir.[8]
  • Barbara Grosz (ortak kazanan) ile birlikte 2007 IFAAMAS Etkili Makale Ödülü[9]
  • 2008 ECCAI Üyesi[10]
  • 2009 ARMOR güvenlik planlama sisteminin oluşturulması için Los Angeles şehrinden özel övgüler[11]
  • 2010 Emuna'nın “Yılın Kadınları” ödülü
  • 2010 EMET ödülü[12]
  • 2012 Academia Europaea'ya seçildi.[13]
  • 2014 IFAAMAS Etkili Bildiri Ödülü, Onn Shehory ile birlikte[14]
  • 2014 ACM Üyesi. "Çok aracılı sistemler, insan-aracı etkileşimi ve monoton olmayan akıl yürütme dahil olmak üzere yapay zekâya katkılarından dolayı"[15]
  • 2020 ACM 2020-2021 ACM Athena Öğretim Görevlisi. "Yapay zekaya, özellikle çok aracılı sistemlere, insan-aracı etkileşimine, otonom aracılara ve monoton olmayan akıl yürütmeye ve bu alanlarda örnek teşkil eden hizmet ve liderliğe temel katkıları için." [16]

Kaynakça

  1. ^ "Negotiations Over Time in a Multi-Agent Environment Preliminary Report" (PDF). U.cs.biu.ac.il. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 
  2. ^ "Designing and Building an Automated Negotiating Agent" (PDF). U.cs.biu.ac.il. 24 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 
  3. ^ "Chat-Based Negotiation Agent with Bounded Rationality" (PDF). U.cs.biu.ac.il. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 
  4. ^ "Cultural contingencies of mediation: Effectiveness of mediator styles in intercultural disputes" (PDF). Myweb.sabanciuniv.edu. 7 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 
  5. ^ Santmire (1998). "The Impact of Cognitive Diversity on Crisis Negotiations". Political Psychology. 19 (4): 721-748. doi:10.1111/0162-895X.00129. 
  6. ^ "Computers and Thought Award". 2 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  7. ^ "AAAI Fellow". AAAI. 11 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. For significant contributions to modeling of negotiation, collaboration, and non-monotonic reasoning, including theoretical advances and applications in various computational domains. 
  8. ^ "Autonomous Agents Research Award". 24 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  9. ^ "IFAAMAS Influential Paper Award". 24 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  10. ^ "ECCAI Fellow". 23 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  11. ^ "Computerized "ARMOR" for LAX Security". 17 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  12. ^ "Emet Prize". 7 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  13. ^ "Sarit Kraus". Member profiles. Academia Europaea. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 
  14. ^ "AAMAS 2014 Proceedings". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 
  15. ^ "Prof. Sarit Kraus". awards.acm.org. 9 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Prof. Sarit Kraus". www.eurekalert.org. 19 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

William Howard Stein, Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Otonom araba</span> Çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen otomobiller

Otonom araba bilinen diğer adlarıyla robot araba, sürücüsüz araba, çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen bir otomobil türüdür. Otomotiv ve bilgi teknolojisi şirketlerinin birge çabaları ve ortak girişimleri ile geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı dilbilim</span>

Bilgisayarlı dilbilim veya hesaplamalı dilbilim, doğal dilin istatistiksel veya kural tabanlı modelleme yöntemleriyle ve hesaplamalı bir perspektif ile inceleyen disiplinler arası bir bilgisayar bilimi alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Lamport</span>

Leslie B. Lamport, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Dağıtık sistemler üzerindeki çalışmalarının yanı sıra LaTeX adlı belge hazırlama uygulamasının geliştiricisi olarak tanınmıştır. Lamport, birbirleriyle sistem iletileri yoluyla haberleşen otomatik makinelerin oluşturduğu karmaşık dağıtık sistemlere getirdiği çözümlerden ötürü 2013 Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Biçimsel modeller konulu araştırmalarıyla da bilinen Lamport'un geliştirdiği algoritmalar bilgisayar sistemlerinin doğruluk, başarım ve güvenilirliğini artırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dina Katabi</span>

Dina Katabi,, , Suriyeli bilgisayar bilimi uzmanı ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zekâ Laboratuvarı'nın yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Werner Vogels</span>

Werner Hans Peter Vogels, Amazon şirket içi teknoloji inovasyonunu sağlamaktan sorumlu teknoloji şefi ve başkan yardımcısıdır. Vogels'in, Amazon'da geniş iç ve dış sorumlulukları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gregor Kiczales</span>

Gregor Kiczales Amerikalı bilgisayar bilimci. Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan Vancouver şehrindeki British Columbia Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörüdür. Xerox PARC'da çalışırken tasarladığı cephe yönelimli programlaması, ve Java programlama diline AspectJ uzantısı kavramını geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda Ortak Lisp Nesne Sistemi spesifikasyonunun ve Metaobject Protokolü Sanatı adlı kitabın yazarlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Leyton-Brown</span>

Kevin Leyton-Brown British Columbia Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri profesörüdür. Doktorasını 2003 yılında Stanford Üniversitesi'nden aldı. 2014 NSERC EWR Steacie Anıt Bursu, 2013/14 Killam Öğretim Ödülü, ve Kanada Bilgisayar Bilimleri Derneği 2013 Seçkin Genç Bilgisayar Bilimi Araştırmacısı Ödülü'nü aldı. Leyton-Brown, Matthew O. Jackson ve Yoav Shoham ile birlikte Coursera.org'da popüler bir oyun teorisi dersi vermektedir. Leyton-Brown , Yapay Zeka Araştırmaları Dergisi, Yapay Zeka günlüğü, ve ACM Ekonomi ve Hesaplama İşlemleri ', için yardımcı editör olarak görev yapmaktadır ve ACM Elektronik Ticaret Konferansı için program başkanı olarak görev yapmıştır. Leyton-Brown ve diğer ortak yazarlar IJCAI-JAIR En İyi Araştırma Ödülü'nü ve uluslararası SAT yarışmalarında (2003-12) çok sayıda madalya aldılar.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

Otomatik akıl yürütme, bilgisayar biliminin ve akıl yürütmenin farklı yönlerini anlamaya çalışan bir alandır. Otomatik akıl yürütme çalışması, bilgisayarların tamamen veya neredeyse tamamen otomatik olarak akıl yürütmesine izin veren bilgisayar programlarının üretilmesine yardımcı olur. Otomatik akıl yürütme, yapay zekanın bir alt alanı olarak görülse de, teorik bilgisayar bilimi ve felsefesi ile de bağlantıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Genel oyun oynama</span>

Genel oyun oynama, birden fazla oyunu başarıyla oynayabilmek için yapay zeka programlarının yaptığı bir tasarımdır. Satranç gibi birçok oyun için bilgisayarlar, başka bir bağlama aktarılamayan özel olarak tasarlanmış bir algoritma kullanarak bu oyunları oynayacak şekilde programlanmıştır. Örneğin, satranç oynayan bir bilgisayar programı dama oynayamaz. Genel oyun oynama, Yapay Genel Zeka yolunda gerekli bir kilometre taşı olarak kabul edilmektedir.

Pop müzik otomasyonu; algoritmik yollardan, kulağa hoş gelen pop müzikler üretmeyi hedef edinen, müzisyenler ve bilgisayar bilimcilerinin ilgi alanlarının kesişim noktasındaki bir çalışma alanıdır. Özellikle, pop müziğin kalıplaşmış, değişmez ve bestelenmesi kolay olduğu düşüncesine dayanır. Pop müzik bestelenmesini otomatikleştirme, algoritmik müzik, yapay zekâ ve hesaplamalı yaratıcılıktaki birçok fikirle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Monika Henzinger</span>

Monika Henzinger bir Alman bilgisayar bilimcisi ve Google'da eski bir araştırma direktörüdür.. Halen Viyana Üniversitesi'nde profesördür. Viyana Üniversitesi'ne geçmeden önce EPFL, İsviçre'de profesördü. Uzmanlığı temel olarak veri yapıları, algoritmik oyun teorisi, bilgi erişimi, arama algoritmaları ve web veri madenciliği odaklı algoritmalar üzerinedir. Thomas Henzinger ile evli ve üç çocuğu vardır.

Lakatos Ödülü, geniş çapta yorumlanan bilim felsefesine olağanüstü bir katkı için her yıl verilmektedir. Katkı, önceki altı yılda İngilizce olarak yayınlanan bir kitap şeklinde olmalıdır. Ödül, Imre Lakatos'un anısına ve Latsis Vakfı tarafından verilmektedir. Ödülün değeri £ 10,000'dir. Ödül almak için başarılı bir adayın Londra Ekonomi Okulu'nu ziyaret etmesi ve halka açık bir konferans vermesi gerekir.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.

Bu liste, çalışmaları oyun teorisi alanına önemli ölçüde katkıda bulunan önemli ekonomistler, matematikçiler, siyaset bilimciler ve bilgisayar bilimcilerinin bir listesidir. Oyun teorisi yerine video oyunları alanındaki kişilerin bir listesi için lütfen Ludologlar listesi bölümüne bakınız.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Fuat Akyıldız</span> Türk mühendis

İlhan F. Akyıldız, Türk mühendis. Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini 1978, 1981 ve 1984 yıllarında Almanya'da Erlangen-Nürnberg Üniversitesi'nde aldı. Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde, Ken Byers Telekomünikasyon Kürsüsü profesörü ve Telekom grubu başkanı olarak yaklaşık 35 yıl hizmet vermiştir. 35 yıllık hizmetinden sonra ise 2021'de emekli olmuştur.