İçeriğe atla

Sarhoş Atlar Zamanı

Sarhoş Atlar Zamanı
Demek jibo hespên serxweş
Filmin afişi
YönetmenBahman Gobadi
SenaristBahman Gobadi
OyuncularMadi Ekhtiar-Dini, Jouvin Younessi, Ayoub Ahmedi
MüzikHossein Alizadeh
Görüntü yönetmeniSaed Nikzat
KurguSamad Tavazoi
CinsiSinema filmi
TürüDrama
RenkRenkli
Yapım yılı2000, İran
Süre75 dakika
DilKürtçe / Farsça
Diğer adlarıA Time For Drunken Horses, زمانی برای مستی اسب‌ها

Sarhoş Atlar Zamanı (Farsça: زمانی برای مستی اسب‌ها; Zamānī barāyé mastī asbhā, Kürtçe: Dema Hespên Serxweş), Bahman Gobadi'nin 2000 yılında yönetmenliğini yaptığı Kürtçe / Farsça bir film. Cannes Film Festivalinde Altın kamera ödülü (Caméra d'Or award) aldı. Bahman Gobadi'nin ilk uzun metrajlı filmidir. Mekân olarak İran yakınlarında Gobadi'nin de köyü olan Kürt köyü Bane seçilmiştir. Olay ve kişiler gerçeklere dayanır. Filmin ismi soğuğa dayanmaları için atlara verilen viskilerden gelmektedir.

Konusu

İran, Irak, Türkiye sınırında yaşan Kürt bir ailenin dramı anlatılır. Anne ve babasının ölümünden sonra Ayoup, engelli ağabeyi Madi'nin tedavisi için katır sırtında İran'a yük taşımaya başlar. Bu sırada ablası kardeşi Madi ile ilgilenmektedir. Çetin kış şartlarında İran - Irak sınırında çeşitli işler yapar. Bir gün soğuktan donmamaları için yük taşımacılığında kullanılan atlara viski içirdiklerini görür. Fakat yük taşıyan insanlar soğuktan çalışamamaktadırlar. Ardından Ayoup daha fazla para kazanabilmek adına kardeşi Emine ile birlikte kaçakçılığa başlarlar. Savaşın enkazları, halkın yoksulluğu sahne sahne gözler önüne serilir. Savaşın izlerinde, yaşanan gerçek bir hikâyedir. Filmde atlara gösterilen özen, insanlara gösterilmez.

Madi'nin tedavisi için para kazanamayan Ayoup'un ablası, kendinden yaşça büyük bir Iraklı ile Madi'nin tedavisi karşılığında evlenmeyi kabul eder. İran sınırından Irak sınırına at üstünde Madi ile birlikte gider. Fakat Irak'ta Ayoup'un eline bir katır tutuşturularak Madi ile birlikte İran'a gönderilir.

Filmin özellikleri

Filmin konusu, kişileri gerçektir ve hiçbiri profesyonel değildir. Filmde konuşmalar çok az yer tutmaktadır. Genelinde görselliğin ön plana çıkmasının yanı sıra belgesel üslûbuna sahiptir. Bahman Gobadi bu filmden sonra çocukların, karın yağmasıyla birlikte kapanan yollarda tekrar katır taşımacılığına başlayacaklarını söyler. Engelli Madi ise gerçek hayatta tedavi için hâlâ para bulamamıştır.

Karakterler

Madi katır heybesinde
  • Ayoub Ahmadi
  • Rojin Younessi
  • Amaneh Ekhtiar-dini
  • Madi Ekhtiar-dini
  • Kolsolum Ekhtiar-dini
  • Karim Ekhtiar-dini
  • Rahman Salehi
  • Osman Karimi
  • Nezhad Ekhtiar-dini

Ödüller

  • Altın Kamera Ödülü (Caméra d 'Or), Cannes Film Festivali Fransa, 2000.
  • Jüri özel ödülü (Silver Hugo) Uluslararası Chicago Film Festivali, ABD, 2000.
  • En iyi uzun metrajl film ödülü, Edinburgh Film festivali, İskoçya, 2000.
  • En iyi uzun metrajlı film ödülü, Santa Fe film festivali, ABD, 2000.
  • Büyük jüri ödülü, Uluslararası São Paulo Film Festivali Brezilya, 2000.
  • En iyi uzun metrajlı film ödülü, Uluslararası Banff Film Festivali Kanada, 2000.
  • Jüri özel ödülü, Uluslararası Gijon Film Festivali İspanya, 2000.
  • En iyi uzun metrajlı film ödülü, Çocuk Filmleri Festivali (İran) İsfahan, İran, 2000

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeşim Ustaoğlu</span> Türk yönetmen

Yeşim Ustaoğlu Türk sinemacı, film yönetmeni, senarist, yapımcı.

<i>Kaplumbağalar da Uçar</i> Bahman Gobadi filmi

Kaplumbağalar da Uçar
Sarhoş Atlar Zamanı'nın da yönetmenliğini yapan Bahman Gobadi'nin 2004'te çektiği filmi.
Irak Savaşı'ndan sonra çekilen ilk Irak filmi olup çekim esnasında Amerikan işgal kuvvetlerinin de desteğini aldı.
Berlin Uluslararası Film Festivali En iyi istikbali ve barış film ödülü (2005) başta olmak üzere birçok ödülleri aldı. 2006'da İran en iyi yabancı film dalında adaylık gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Behmen Kubadi</span> İranlı film yönetmeni

Bahman Ghobadi, İranlı Kürt film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali</span> Fransanın güneyindeki Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Reha Erdem</span> Türk yönetmen

Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.

<span class="mw-page-title-main">26. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

26. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 31 Mart ve 15 Nisan 2007 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<i>Yarım Ay</i>

Yarım Ay film yapımcısı Bahman Gobadi'nin yazıp yönettiği 2007 yapımı bir Kürt filmi. Yarım Ay filmi İran, Avusturya, Fransa ve Irak'ın ortak yapımıyla yapılmış bir filmdir.

<i>Gitmek: Benim Marlon ve Brandom</i>

Gitmek: Benim Marlon ve Brandom, 2007 yapımı yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı dramatik ve politik türde Türk sinema filmi. Hüseyin Karabey'in ilk uzun metrajlı filmi olmak üzere başrollerini Ayça Damgacı ve Hama Ali Khan paylaşmıştır. Filmin çekimleri 2007 yılında Kasım ve Aralık aylarında sırası ile Türkiye'nin İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Silopi, Van, İran'ın Urmiye, Irak'ın Erbil ve Süleymaniye kentlerinde 6 bin kilometre yol kat edilerek gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kürt sineması</span>

Kürt sineması, Türkiye, Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Suriye, İran veya Kürt diasporası gibi bölgelerde yaşayan Kürtlerin film endüstrisine dair faaliyetlerini ve sinema kültürlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">48. Altın Portakal Film Festivali</span> Festival

48. Altın Portakal Film Festivali, 8-14 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 48'incisiydi. Festival, Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlendi.

<i>Herkes Kendi Evinde</i> Semih Kaplanoğlu filmi

Herkes Kendi Evinde, Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği ilk uzun metrajlı sinema filmi. 2001 yapımı film ilk defa İstanbul Film Festivali kapsamında 24 Nisan 2001'de gösterime girdi. Film İstanbul ve Ankara film festivalleri ile Singapur Uluslararası Film Festivali'nde toplam sekiz ödül aldı.

<i>Gergedan Mevsimi</i> 2012 yapımı Türk filmi

Gergedan Mevsimi, Bahman Gobadi'nin yazıp yönettiği 2012 yapımı sinema filmidir. Başrollerinde Behruz Vüsuki, Monica Bellucci, Yılmaz Erdoğan, Caner Cindoruk, Beren Saat, Belçim Bilgin, Arash Labaf ve Ali Pourtash oynamaktadır. Filmin galası 26 Eylül 2012'de San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">49. Altın Portakal Film Festivali</span>

2012 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 49.'su. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) iş birliğiyle düzenlenen festival, 6-12 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

<i>Güzelliğin On Paretmez</i> Hüseyin Tabakın yönettiği 2012 Avusturya yapımı sinema filmi

Güzelliğin On Par'etmez, Hüseyin Tabak'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2012 Avusturya yapımı sinema filmidir. Tabak'ın ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Türkiye'den Avusturya'ya göç eden bir ailenin yaşadığı zorlukları 12 yaşındaki bir çocuğun perspektifinden anlatan filmin başrollerinde Abdulkadir Tuncer, Nazmi Kırık ve Lale Yavaş yer almaktadır.

Melik Saraçoğlu, yönetmen, senarist, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">53. Uluslararası Antalya Film Festivali</span>

53. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'sü. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 16 Ekim ve 23 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin bu yılki jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu yaptı. Jüri üyeleri arasında ise oyuncu Mehmet Özgür, Altın Portakallı oyuncu Beste Bereket, Duvara Karşı, Üç Maymun ve Mustang gibi filmlerdeki çalışmalarıyla tanınan casting direktörü Harika Uygur, aralarında Faize Hücum, Bir Avuç Cennet ve Ağır Roman'ın da bulunduğu filmlerin yapımcısı Sabahattin Çetin, müzisyen Orhan Topçuoğlu ve Tromsø Uluslararası Film Festivali’nin direktörü Martha Otte yer aldı. Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümün jüri başkanlığını ise İngiliz film yönetmeni Hugh Hudson yaptı.

Her yıl, her etkinliğin başlangıcından önce, Cannes Film Festivali yönetim kurulu hangi filmlerin ödül alacağını seçmekle yükümlü olan jürileri atar. Jüri, mesleklerinde saygıdeğer konuma gelmiş uluslararası sanatçılar arasından seçilir. Jüri başkanı ise, uluslararası alanda tanınmış sinemacılardan seçilir.

Kara Tahta, İranlı yönetmen Samira Mahmelbaf'ın 2000 yapımı ikinci uzun metrajlı filmidir. İran, İtalya ve Japonya ortak yapımıdır. Filmin 20 yaşındaki yönetmeni Samira Mahmelbaf, senaryosunu babası Muhsin Mahmelbaf ile birlikte yazdı.

Şevket Emin Korki, Iraklı Kürt yönetmen, yapımcı, senarist.

53. Cannes Film Festivali, 14 Mayıs - 25 Mayıs 2000 tarihleri arasında yapıldı. Fransız film yönetmeni, senarist ve yapımcı Luc Besson, Jüri Başkanı idi. Altın Palmiye, Lars von Trier tarafından yönetilen Karanlıkta Dans filmine gitti.