İçeriğe atla

Sarcomastigophora

Sarcomastigophora
Amoeba proteus, bir kökbacaklı, Amip.
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Protista
Alt âlem: Protozoa
  • Şube : Sarcomastigophora
  • Sınıf : Mastigophora
  • Altsınıf : Phytomastigophora
  • Altsınıf : Zoomastigophora
  • Altsınıf : Opalinata

Sarcomastigophora. Protozoa altaleminin bir şubesidir. Beslenme ve hareket organeli olarak kamçı ya da yalancıayak bulundururlar. Bir hücrelilerin en kalabalık grubudur. Kamçılılar ve kökbacaklılar olarak iki sınıfa ayrılırlar. Bazı kaynaklarda Mastigophora (Kamçılılar) ve Sarcodina (Kökbacaklılar) şube olarak alınıp, Sarcomastigophora'dan söz edilmez.

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur:

İlgili Araştırma Makaleleri

Klorofil, çeşitli dalga boylarındaki ışıkları emerek bitkide fotosentez (özümleme) olayının meydana gelmesine sebep olan, yeşil renkli bir biyolojik pigment.

<span class="mw-page-title-main">Kambriyen</span> Paleozoyik Zamanın ilk dönemi

Kambriyen, yaklaşık 538,8 milyon yıl önce başlayıp 485,4 milyon yıl öncesine kadar devam eden jeolojik dönemi ifade eder. Bu dönem, Farklı hayvan gruplarının karmaşıklaştığı, hayvanların çeşitlendiği bir dönemdir. Adını Galler'in Latince karşılığı olan Cambria'dan alan Kambriyen Dönem, yer kabuğundaki dikkate değer değişimler, deniz seviyelerinin yükselmesi ve iklim değişiklikleri gibi etkilerle şekillendi.

<span class="mw-page-title-main">Ökaryot</span> hücrelerinde bir çekirdek ve genellikle organeller içeren canlılar

Ökaryotlar, hücrelerinde bir çekirdek ve –genellikle– organeller içeren bir canlılar grubu olup, bilimsel sınıflandırmada arkeler ve bakterilerle beraber tüm canlıları kapsayan üç ana gruptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kamçılılar</span> En az bir kamçı benzeri uzantıya sahip protist grubu

Kamçılılar, Flagellata ya da Mastigophora, Kamçı taşıyan anlamına gelen "Mastigophora"dan türemiş, kamçı taşıyan heterotrof tek hücreli canlılar sınıfı dir.

<span class="mw-page-title-main">Kökbacaklılar</span>

Rhizopoda ya da Sarcodina; tekhücreli heterotrof canlılardır. Büyük çoğunluğu kamçılılardan köken alır, bazı gelişim aşamalarında kamçı bulundururlar. Hareket organeli yalancı ayaklar (pseudopod)lardır. Kamçılılara ve sillilere göre daha az organel taşıdıkları için daha ilkel yapıdadırlar. Vücutlarının üzerinde "pelikula" denen örtü yoktur. Bazılarında kabuk görülür. Çoğalmaları eşeyli ya da eşeysizdir. Yaklaşık 11.500 yaşayan türü ve 33.000 kadar da fosil türü bulunan Protista aleminin bir sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Öglenalar</span> tek hücreli ve kampçıya sahip olan mikroorganizma

Euglenida ya da Euglenonoidina, Kamçılılar sınıfının bir takımıdır. Tekhücreli, klorofil a ve b taşıyan fotosentetik canlıları kapsar. Vücutları genellikle yeşil ya da renksiz plastidli, uzun yapılıdır. Ökaryot yapılıdır. Genellikle biri büyük, diğeri küçük iki kamçı bulundururlar. Kamçıların çıktığı yerde gözbeneği (stigma) denilen bir yapı bulunur. Genellikle tatlı su canlılarıdır. Öglenalar ışığın olduğu alanda fotosentez yapabilirken, ışık olmadığı zaman heterotrof beslenirler. Bundan dolayı öglenalar hem ototrof hem heterotrof özellik gösterirler. Öglenalar eşeysiz üremede ikiye bölünerek üremeyi seçerler.

<span class="mw-page-title-main">Delikliler</span>

Delikliler (Foraminifera), protistler (Protista) âleminin ameboid harekete sahip canlılar içeren bir şubesidir.

Acanthometra Acanthometridae familyasında bir cinstir. Denizlerde yaşarlar. Işınlılardan bir cinstir. İskeletleri, ışınsal uzanan ve vücudun tam ortasında birbirine dayanan, stronsiyum sülfat iğnelerinden oluşur. İsketet iğneleri, jelatinden bir kılıfla çevrilidir. İğnelerin yüzeye yakın yerlerinde kas lifleri bulunur. Bu liflerin kasılması ve gevşemesiyle hayvanın hacmi değişir. Kamçılılar ve diyatomlarla beslenirler.

<i>Entamoeba</i>

Entamoeba, Kökbacaklılardan bir cinstir. 10 - 20 mikrometre çapındadırlar. Bağırsaklarda bakterilerle ve sindirilemeyen besin artıklarıyla beslenirler. Dışkıyla atılırlar. İnsana tekrar bulaşmayan, iyi yıkanmamış salata, meyve ve sebzelerle gerçekleşir. Bir türü insanda amipli dizanteri hastalığına yol açar. Bazı türleri de, insanda dişler üzerinde ve kurbağaların ve hamam böceklerinin vücudunda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Parabasala</span>

Parabasala, nukleus ve kinetidlerle ilişkili çok sayıda modifiye golgi apareyi içeren endosimbiyotik tek nukleuslu kamçılılardır.

Mutualizm, farklı türlerden iki canlının karşılıklı yardımlaşarak her iki tarafa da yarar sağlamasına dayalı olan bir ortak yaşam biçimidir. Kendi başlarına da hayatlarını devam ettirme becerisine sahip olan iki canlı bir araya gelerek daha kolay besin bulmasına dayanan bir simbiyotik yaşam biçimidir. Mantarlar ve alglerin oluşturdukları liken birlikleri bunun en bilinen örneğidir. Mantarlar ve algler bir arada bulunurlar ve mantarın gereksinim duyduğu glikoz sağlanırken, algin glikoz sentezlemede ihtiyaç duyduğu karbondioksit sağlamış olur. Termitler odunla beslendikleri halde kendi başlarına bunu hazmedemezler, ancak bağırsaklarında yaşayan kamçılılar salgıladıkları enzimlerle odunu parçalayarak hem kendilerinin hem de termitlerin beslenmesini sağlarlar.

<i>Chlamydomonas</i>

Chlamydomonas bir yeşil alg cinsidir. Tek hücreli kamçılılardandır. Chlamydomonas moleküler biyolojide, özellikle kamçı hareketliliği, kloroplast dinamiği, biyogenesis ve genetik araştırmalarında model organizma olarak kullanılır. Chlamydomonas'ın pek çok çarpıcı özelliğinden biri de doğrudan ışık ile aktive olan channelrhodopsin gibi iyon kanallarına sahip olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mikroorganizma</span> mikroskobik bir organizma

Bir mikroorganizma veya mikrop mikroskobik bir organizmadır. Mikroorganizmaları inceleyen, Anton van Leeuwenhoek'un kendi tasarımı olan bir mikroskop kullanarak 1675'te mikroorganizmaları keşfetmesi ile başlayan bilim dalına mikrobiyoloji denir.

<span class="mw-page-title-main">Christian Gottfried Ehrenberg</span> Alman yaşambilimci

Christian Gottfried Ehrenberg bakteri(bacterium) ismini kullanıma sokan Alman Doğa tarihçisi, zoolog, jeolog ve mikroskop uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Giemsa</span> Alman kimyager ve bakteriyolog

Gustav Giemsa, Medar-Blechhammer yerlisi Alman kimyager ve bakteriyolog. Genellikle "Giemsa Boyası" olarak bilinen bir boya çözeltisi oluşturması ile tanınır. Bu boya sıtma ve Plasmodium, Trypanosoma ve Chlamydia gibi parazitlerin histopatolojik tanısı için kullanılır.

Trypanosoma irwini, Trypanosoma cinsine ait bir öglena türüdür. Koalaların kanında parazit olarak yaşamını sürdürür. 2009 yılında Linda M. McInnes ve ekibi tarafından keşfedilmiş olup Steve Irwin'e atfen bu şekilde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakalı kamçılılar</span>

Yakalı kamçılılar ya da choanoflagellatlar (Choanoflagellatea), özgür durumda ya da koloni durumunda yaşayan, tek hücreli, kamçılı ökaryottur. Filozoa grubunda bulunan bu canlıların en yakın akrabaları hayvandır. Yakalı kamçılılar, bir kamçının tabanında birbirine bağlı mikrovillilerden huni biçiminde bir yakaya sahiptir. Hem eşeysiz hem de eşeyli üreme yeteneğine sahiptir. 30-40 mikrovilluslu bir yaka ile çevrelenmiş tepedeki tek bir kamçı ile 3-10 µm (mikrometre) çapında yumurtamsı ya da küresel bir hücre gövdesi ile ayırt edilen ayrı bir hücre biçimine sahiptirler. Kamçının devinimi, özgür yüzen yakalı kamçılıları su sütunu boyunca itebilen, bakterileri ve döküntüleri bu besin maddelerinin yutulduğu mikrovilli yakasına karşı yakalayabilen su akımları yaratır. Bu besleme, küresel karbon döngüsü içinde besin zinciri düzeylerini birbirine bağlayan yaşamsal bir bağlantı sağlar. Yakalı kamçılılar, yaşamsal çevresel rollerine ek olarak, hayvanlarda çok hücreliliğin kökenlerini inceleyen evrimsel biyologlar için özel bir ilgi alanıdır. Hayvanların yaşayan en yakın akrabaları olan yakalı kamçılılar, hayvanların son tek hücreli atalarının yeniden canlandırması için yararlı bir model görevi görür.

<span class="mw-page-title-main">Filozoa</span>

Filozoa, Opisthokonta içindeki monofiletik bir gruptur. Bunlar hayvanları ve onların en yakın tek hücreli akrabalarını içerir.

Hayvanların evrimi, yaşamın doğuşundan bu yana gerçekleşen evrimsel sürecin, ilk hayvanların ortaya çıkışından bu zamana kadar olan gelişimi.