İçeriğe atla

Saraçhane Camii (Prizren)

Koordinatlar: 42°12′34″K 20°44′51″D / 42.20944°K 20.74750°D / 42.20944; 20.74750
Kukli Mehmed Bey Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumPrizren, Kosova
Koordinatlar42°12′34″K 20°44′51″D / 42.20944°K 20.74750°D / 42.20944; 20.74750
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
Tamamlanma1531 (492 yıl önce) (1531)
Özellikler
Minare sayısı1

Saraçhane Camii, Kukli Mehmed Bey Camii (Arnavutça: Xhamia e Kukli Mehmetbeut) veya Kukli Bey Camii, Kosova'daki en eski camilerden biri olan bir kültürel miras anıtıdır.[1]

Tarih

Camideki mezar taşları

Kukli Mehmed Bey Camii, tarihsel olarak tabakhane ve un değirmenlerinin bulunduğuu bilinen günümüz şehir merkezine yakın Saraçhane mahallesinde bulunmaktadır. Cami, Halveti Tekkesi ve Gazi Mehmet Paşa Hamamı gibi yapıların yakınındadır. 1531 yılında, o dönemde Selanik'ten Bosna'ya kadar uzanan bölgenin valisi olan Mehmed Kukli Bey tarafından inşa edilmiştir. Güneybatıya yönündeki son cemaat yeri yol genişletme çalışmaları sırasında 1963 yılında yıkılmıştır. 1977 ve 1994 yıllarında yapılan onarımlar sırasında iç duvarlar sıvanmış, duvar resimleri kaldırılmış ve taş malzemeli çatı kiremit ile değiştirilmiştir. 2000-2003 yılları arasında yapıdaki onarımlar devam ettirilmiştir. 2008 yılında son cemaat yeri yeniden inşa edilmiş, ancak 2009 yılında caminin içi elektrik sebebiyle çıkan bir yangında hasar görmüştür.[2]

Mimari

Cami, kireç harcıyla birleştirilen kesme taşlardan inşa edilmiş 9 x 9 m boyutlarında kare planlı bir yapıdır. Özgün halinde taş levhalardan imal edilmiş dışarıdan altıgen şeklinde görünen çatısı, içerideki sekizgen kubbenin üzerine yerleştirilmiştir. Cephe sıvası, düzensiz nehir taşlarının kireç harcıyla bağlandığı yapının duvar işçiliğini göstermektedir. Cepheyi merkezi yapıya bağlayan ahşap kepenkler ve güneybatı tarafında bir giriş kapısı da bulunmaktadır. Kapısı, taş oyma yarı kemerli bir çerçeve içerisindeki ahşap bir kapıdır ve yakınlardaki bir tabela mihrabı işaret etmektedir. Kapıya yakın güney köşesinde, konik külahlı, yuvarlak ve zengin geometrik süslemelerle bezeli şerefesiyle altıgen kaideli taş bir minare bulunmaktadır.[3]

Şadırvan

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Pristina: Republic of Kosovo Ministry of Culture, Youth, and Sport. 10 Eylül 2015. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  2. ^ "04-Saraç mosque - Kukli Bey's mosque". Prizren 360. 23 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Saraç Mosque – Kukli Mehmed Bey Mosque (Prizren)". Kosovo Cultural Heritage Database. Republic of Kosovo Ministry of Culture, Youth, and Sport. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsa Bey Camii</span> İzmir, Selçukta 1375 yapımı camii

İsa Bey Camii, İzmir'in Selçuk ilçesinde, Artemis Tapınağı'yla Saint Jean Kilisesi arasındadır. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimar Şamlı Ali'nin eseridir.

Liste, 453 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kosova'da Priştine, Prizren, İpek, Yakova, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizovik, Kaçanik, Dragaş, İstok, Deçan, Nobırda şehir ve köylerinde yapılan 229 Osmanlı mimari eserini kapsar. Listede günümüze kadar gelebilen esereler sıralanmıştır ve liste, eserlerin tamamını değil derlenebildiği kadarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (Tokat)</span> Tokatta cami, imaret ve medreseden oluşan Osmanlı dönemi külliyesi

Hatuniye Camii, Osmanlı padişahı II. Bayezid'in Tokat'ta annesi Gülbahar Hatun adına yaptırmış olduğu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Ağa Camii</span> İstanbulda Osmanlı dönemi cami

Bayezid Ağa Camii ya da Arabacı Bayezid Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesi Topkapı Meydanı'nda camidir. Fetihten sonra 1453'te II. Mehmed'in Sekbanbaşısı Bayezid Ağa tarafından yaptırıldı. Zamanla harap olan ve kullanılamaz hale gelen cami cemaatin yardımları ile 1954–57'de yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ağa Camii</span>

Mehmed Ağa Camii, İstanbul Fatih ilçesi Çarşamba semtinde 16. yüzyılda III. Murad zamanının Dârüssaâde ağası Habeşî Mehmed Ağa tarafından yaptırılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

<span class="mw-page-title-main">Aydınoğlu Mehmet Bey Camii</span> Ödemiş, Türkiyede bir cami

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Türkiye'nin İzmir ilinde yer alan bir camidir. Ödemiş ilçesinin Birgi Mahallesi'nde bulunan cami, 1312'de tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">İplik Pazarı Camii</span>

İplik Pazarı Camii, Kuzey Lefkoşa'da bulunan surlariçi bölgesinde, İplik Pazarı-Korkut Efendi Mahallesi'nde yer alan bir camidir. İplik Pazarı Caddesi'nde yer almaktadır. Minaresi, Kıbrıs'taki minareler içinde tepesi taştan yapılmış ender örneklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Camii (Bursa)</span>

Bursa Muradiye Camii, 15. yüzyılın ilk yarısında Bursa'da Osmanlı padişahı II. Murad tarafından yaptırılmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zincirli Camii</span> Ankarada bulanan tarihi bir cami

Zincirli Camii veya diğer adıyla Kazasker Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.

Hamam Camii, Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Kaçanik)</span> Kaçanik, Kosovadaki tarihi bir cami

Sinan Paşa Camii veya Koca Sinan Paşa Camii, Kosova'nın güneyindeki Kaçanik kentinde bulunan bir camidir. 1594-1595 yıllarında inşa edilmiştir.

İştimye Camii, Kosova'nın güneyindeki İştimye kentinde bulunan bir tarihi cami ve kültür anıtıdır.