İçeriğe atla

Sarayın Kulesi

Koordinatlar: 36°29′4″K 34°9′18″D / 36.48444°K 34.15500°D / 36.48444; 34.15500
Sarayın Kulesi
Erdemli, Türkiye
Kulenin görünümü
Koordinatlar36°29′4″K 34°9′18″D / 36.48444°K 34.15500°D / 36.48444; 34.15500
TipKule
Yapı tarihçesi
İnşa ettirenHelenistik

Sarayın Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

Konumu

Kule, Mersin'in Erdemli ilçesinde, Kızkalesi'nin yaklaşık üç kilometre kuzeydoğusunda, Ayaş'ın iki kilometre batısında, Elaiussa Sebaste antik kentinin ve Erdemli'nin 20 kilometre güneybatısında yer alır. Eski Korikos Kızkalesi eteklerinde kuzeye giden yolun doğusunda, Şeytan Deresi vadisinin doğu yakasında, Adamkayalar kaya mezarları ile Demirciören ve Hıdırlı yerleşim kalıntılarının yanından Hüseyinler üzerinden geçerek; Canbazlı ve antik Olba Uzuncaburç'a ulaşılır. Yaklaşık iki kilometre kuzeybatısında, yine yolun sağında Gömeç Kulesi ve eski Gücük kulesi, Akkum Kulesi'nin dört kilometre güneybatısında ve Boyan Kulesi'nin beş kilometre güneybatısında yer alır.

Tanımı

Olba'nın sembolü olarak kulüp

Temel boyutları 4,07 × 4,14 metre olan kule, sözde izodomik duvarcılık teknolojisi kullanılarak, yani taş katmanları içinde aynı boyutta olan ancak boyutları bir sıradan diğerine değişebilen küboidlerden harçsız olarak inşa edilmiştir. Zemin katın yanı sıra üç üst katı ve üzerinde iyi korunmuş siperlerle çevrili bir savunma platformu vardı. Katların döşemeleri kısmen konsollar üzerinde, kısmen de çıkıntılar üzerindeydi; birinci katta kuzey ve güney duvarlarında tek kiriş için destek delikleri görülüyor. Zemin katta herhangi bir ışık açıklığı bulunmamakta olup, sonraki katlarda birkaç tarafta yarık pencere, üçüncü katta ise güney duvarında bir pencere bulunmaktadır. Kuzey duvarındaki bir benzeri daha sonra küçük bloklarla tuğlayla örülmüştür. Kuzey tarafta üçüncü kat ve savaş platformu için su drenajları görülmekte olup, üstü açık platform için ilave drenaj yuvaları yerleştirilmiştir. Birinci kattaki ıslak hacimler, doğu yönündeki bir drenaj sistemi aracılığıyla zemin seviyesine kadar boşaltılmıştır. Giriş kapısı güney duvarında olup, üzerine lentoda kabartma olarak bir sopa oyulmuştur. Bölgedeki çok sayıda binaya, özellikle kuleler ve lentolara, kulüp de dahil olmak üzere çeşitli tabelalar iliştirilmiştir; bunlara Olbian tabelaları adı verilir ve Olba rahip devletine üyeliği gösterir.

Kulenin etrafındaki alanda çiftlik binalarının kalıntıları ve bir petrol presi bulunmaktadır.

Kilikya kuleleri

Kilikya'da, özellikle Göksu Nehri ve Limonlu Çayı arasındaki bölgede çok sayıda Geç Helenistik ve Roma kulesi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları bağımsızdı, bazıları yerleşim yerlerinin veya kalelerin parçalarıydı, ancak hepsinin gözetleme kulesi olarak hizmet ettiği görülür. MÖ 2. yüzyılda Selefkî'den Roma kontrolüne geçiş sırasında bölgeye yerleşen korsanların saldırılarına karşı koruma sağladılar. Farklı zamanlarda bölgenin ana kenti olan Korykos ve Elaiussa Sebaste'nin etrafında izodomik tarzda beş müstakil kule (Akkum, Boyan, Gömeç, Sarayın ve Yalama) kümeleniyor. Aynı zamanda ev ve depo olarak da hizmet verdikleri görülür. Alt katlar karanlıktı ve bu nedenle tahıl gibi gıda maddelerinin depolanması için kullanılabilirken, aynı zamanda çevrede yaşayanlar için bir sığınak yeri olarak da hizmet verebilirdi. Üst platformun mazgalları okçulara karşı koruma sağlıyordu. Farklı kulelerin benzer tarzı ve birbirlerinden üç ila beş kilometre uzakta olmaları nedeniyle, bunların bir grup olarak inşa edildiği, belki de birbirleriyle sinyaller aracılığıyla iletişim kurma amacı taşıdığı sonucuna varılabilir. Muhtemelen MÖ 133'te Seleukos egemenliğinin sonu, MÖ 65'te korsanların Pompey tarafından yenilgiye uğratılması ve (en geç) MS 74'te bölgenin bir Roma eyaletine dönüştürülmesi arasında inşa edilmişlerdir.

Bibliyografi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Hisarı</span> İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında 15. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı kalesi

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Seddi</span> Ayrı Çin krallıklarının inşa ettiği dünyanın en uzun savunma duvarı

Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay Körfezi'nde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho Nehri'ni ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Anemas Zindanları</span> Abdullah ne demek kasim

Bizans döneminin en büyük saraylarından biri olan Blakhernai Sarayı'nın bir parçası olan Anemas Zindanları, Haliç'e yakın eski sur duvarlarına bitişik olarak inşa edilmiş, 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıdivane</span> Mersinin Erdemli ilçesinde yer alan antik kent

Kanlıdivane, günümüzde Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan antik kent. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve MS 4. yüzyılda adı Neapolis olarak değişen kentin Elaiussa Sebaste'nin sur dışında yer alan uzantısı olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erdemli</span> Mersinin ilçesi

Erdemli, Mersin ilinin bir ilçesidir. İlçenin giriş ve çıkışları çam ağaçlarıyla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Saat Kulesi</span>

Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat kulesi 1.210.550 kuruşa mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (Bakü)</span>

Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Üsküp)</span>

Kurşunlu Han, tarihî Üsküp Çarşısı içinde bulunan, 16. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı dönemine ait kervansaray.

<span class="mw-page-title-main">Akkale öreni</span> Erdemli"de bir ören yeri

Akkale Mersin ilinde bir ören topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Olba Krallığı</span>

Olba Krallığı veya Olba Tapınak Devleti, ilk çağda Mersin ilinde kurulmuş bir devlettir. Küçük bir devlet olan Olba Krallığı tarihinin büyük kısmını çevredeki Selevkos ve Roma İmparatorluğu gibi güçlü devletlerin vasalı olarak geçirmiştir. Günümüzde bu devletin izleri Mersin ilindeki yoğun antik eserlerde görülmektedir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Kule</span> Konstantinopoliste Bizans dönemi surlarının bir bölümü

Mermer Kule, Marmara Surları olarak isimlendirilen İstanbul Deniz Surları'nın Theodosius Surları olarak bilinen İstanbul Kara Surları ile kesiştiği noktada yer alır. Deniz Surları'nın en batıdaki kulesidir. Merkezi bir avlu ile sarnıçları olan ve devşirme mermer bloklardan inşa edilen dört katlı bir yapı kompleksidir. Rampalar, surlar ve mazgallar askeri bir işleve işaret ederken özellikle iç kısımdaki mimari vurgular ve sonradan eklenen sarnıçlar, yapının konut olarak kullanıma işaret eder.

Çhala Kalesi, Makreti Kalesi veya Fındıklı Kalesi, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Fındıklı köyü sınırları içerisinde yer alan tarihi bir kaledir. Borçka-Hopa karayolu geçtiği vadide, Kale köyünün karşısında, Fındıklı köyünün alt tarafında konumlanmıştır. Kale, etrafı meşe ve benzeri ağaç türleriyle kaplı sırtın zirvesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gömeç Kulesi</span>

Gömeç Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunan Roma döneminden kalma bir kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Akkum Kulesi</span>

Akkum Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Boyan Kulesi</span>

Boyan Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Hıdırlı (Erdemli)</span>

Hıdırlı, Türkiye'nin güneyinde, Kilikya bölgesinde yer alan, Roma İmparatorluğu dönemine ait yerleşim yeri kalıntısıdır.