İçeriğe atla

Saranta Kolones Kalesi

Koordinatlar: 34°45′28″K 32°24′35″D / 34.75778°K 32.40972°D / 34.75778; 32.40972
Saranta Kolones
Κάστρο Σαράντα Κολώνες
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzOrta Çağ
ŞehirBaf
Ülke Kıbrıs Cumhuriyeti
Koordinatlar34°45′28″K 32°24′35″D / 34.75778°K 32.40972°D / 34.75778; 32.40972

Saranta Kolones (Yunanca: Κάστρο Σαράντα Κολώνες) büyük bölümü harabe olmuş bir Orta Çağ kalesidir ve Kıbrıs adasındaki Baf limanının kuzeyinde yer alır. Adını bölgede bulunan ve muhtemelen bir zamanlar antik bir agoranın bir parçasını oluşturan çok sayıdaki granit sütundan alır. Kale ilk inşaat edildiğinde Bizans ait olup MS 7. yüzyılın sonlarına doğru kalenin çevresini Arap akınlarından korumak amacıyla inşa edildiğine ve daha sonra Lüzinyanlar tarafından yeniden şekillendirildiğine inanılıyor. Kale; harabe olmadan önce köşelerde bulunan dört büyük kule, kaleyi savunma amaçlı çevreleyen hendek, ana duvarları boyunca bulunan dört ara kule ve üç metre kalınlığında bir duvara sahipti. Kalenin giriş ve çıkışı hendeğin üstünde bulunan ahşap bir köprüden sağlanıyordu. Kalenin içinde bulunan kare meydan her köşesinde bir kule bulundurmakta ve 35 metre çapındadır. Ana giriş, doğu tarafındaki at nalı şeklindeki beşinci bir kulede bulunmaktadır. Kale 1222 yılında yaşanan bir depremle yıkılmış ve daha sonra terk edilmiştir. Son yıllarda kale üzerinde bir dizi kazılar yapılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Megaw, Arthur (1972). "Supplementary Excavations on a Castle Site at Paphos, Cyprus, 1970-1971". Dumbarton Oaks Papers. Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University. 26: 322-343. doi:10.2307/1291325. JSTOR 1291325. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zilkale</span> Orta çağda inşa edilmiş bir kale

Zilkale ya da asıl adıyla Zirkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan, ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Surları</span> Konstantinopolisin surları (modern İstanbul, Türkiye)

Konstantinopolis Surları, günümüzde İstanbul sınırları dahilinde olan Konstantinopolis'i çevreleyen ve Doğu Roma zamanında yapılmış şehir surlarıdır. Şehri çeviren surlar tarihte 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı MS 408'den sonradır. II. Theodosius (408-450) zamanında İstanbul surları Sarayburnu'ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray'a bu taraftan ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule'ye, Yedikule'den Topkapı'ya, Topkapı'dan Ayvansaray'a uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kale</span> Orta Çağ boyunca Avrupa, Asya ve Orta Doğuda soylular tarafından inşa edilen müstahkem yapı

Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı. Bu tür tahkimatlar antik çağlardan beri kullanılmıştır. ve askerî işlevlerinin yanı sıra idari, siyasi ve ekonomik merkez olarak iş görmüştür. Kimi kaleler saray halkına konaklama imkanı sağlardı. Kalelerde kuleler ve surlar gibi farklı özelliklere sahip bölümler bulunurdu. 15. yüzyılda topların yaygınlaşmasıyla Orta Çağ kaleleri işlevlerini yitirdi ve yerini İtalyan tarzı kalelere bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Kalesi</span>

Silifke Kalesi, Mersin ili Silifke ilçesinde bulunmakta olup, şehrin batı tarafında 185 m yükseklikte doğu-batı yönündeki ana kaya üzerine oturmuş, etrafı hendekle çevrili ve 16 burçla tahkim edilmiş olup 29.000m² lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacılar Höyük</span>

Hacılar Höyük, Burdur İl merkezinin 26–27 km güneybatısında yer alan bir höyüktür. Toroslar'ın kuzeye uzanan sırtları arasında oluşmuş bir vadide bulunmakta olup batısında Koca Çay akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Feneri Kalesi</span> İstanbulda kale

Rumeli Feneri Kalesi veya Topçu Kalesi, İstanbul'da Rumelifeneri sırtlarındaki 17. yüzyıl döneminden kalma kaledir. Adını hemen yanındaki köye de adını veren Rumeli Feneri'nden almıştır. Kaleye kara yoluyla Sarıyer ilçesine bağlı Rumelifeneri Köyü‟nün içinden geçilerek gidilmektedir. Köye ismini veren fenerin geçmişi çok eskilere dayanmakta, ilkçağlardan itibaren Boğaz girişinde gemicilere yol göstermek amacıyla ateşler yakıldığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (Bakü)</span>

Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çar Samuel Kalesi</span>

Çar Samuel Kalesi günümüzde Kuzey Makedonya sınırları içerisinde, inşa edildiği dönemde başkentliğini yaptığı Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun Ohri şehrinde inşa edilen, Ohri gölüne hâkim büyük bir tepenin üzerinde bulunan bir Orta Çağ kalesidir. Semavi Eyice'ye göre kalenin Bulgar çar Samuel tarafından yaptırıldığı yolundaki hipotez bir dayanağa sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Harsianon</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Harsianon, Türkiye'de Kapadokya yöresinde yer alan bir Bizans kalesinin ve buna bağlı themanın adıydı. Harabeleri Yozgat ili, Akdağmadeni ilçesi Muşalikalesi köyünde bulunmuştur sonra Kayseri'ye taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkpınarı</span> Mersin ilinin Mezitli ilçesine bağlı mahalle

Fındıkpınarı Mersin ilinde bir belde ve popüler yayladır. Ortalama 1.050 metre yükseklikte yer alır. Mersin merkez ilçelerinden Mezitli kırsal alanında, Toros dağları üzerinde ve 36°55′K 34°22′D koordinatlarındadır. Mersin'e uzaklığı 55 kilometredir. 2023 rakamlarına göre nüfusu 1012'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ananuri</span>

Ananuri, Aragvi Nehri üzerindeki bir kale kompleksidir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 72 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Baf Kalesi</span> Kıbrısta bir tarihi yapı

Baf Kalesi, Baf limanının kenarında yer alan bir kaledir.

Bardız Kalesi veya Bardisi Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Bugün Şenkaya ilçesinin Gaziler (Bardız) köyündedir. Bardusi Kalesi ve Gaziler Kalesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimhalil Han Sarayı</span>

İbrahimhalil Han Sarayı veya İbrahimhalil Han Şatosu, Şuşa şehrinin güneydoğu kesiminde, Taşaltı köyü yakınlarında bulunan tarihi bir saraydır. Bazı kaynaklarda sarayın, İbrahimhalil Han döneminde Han'ın ikametgâhı olmasıyla ilgili olarak Karabağ Han Sarayı olarak da anılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Savranda Kalesi</span> Romalılardan kalma Savranda Kalesi, dikdörtgen biçimindedir, 12 burcu ve kulesi vardır

Savranda Kalesi, Türkiye'nin Osmaniye ilinde bulunan bir kaledir. Kilikya Ermeni Krallığı döneminde inşa edilmiş olup Adana'nın yaklaşık 115 km doğusunda yer almaktadır.