İçeriğe atla

Sarandapor Nehri

Sarandapor Nehri
Sarandapor Nehri (2011)
Sarandapor Nehri (2011)
Konum
Ülke(ler)Arnavutluk ve Yunanistan
Genel bilgiler
Birleşim (kaynak)Tre Urat, Arnavutluk
KaynakPindus Dağları
AğızVyosa Nehri
Uzunluk50 km²
Havza alanı870 km²
Debi6.93 m3/s

Sarandapor Nehri (Arnavutça: Sarandapor, Yunanca: Σαραντάπορος); Arnavutluk'un güneyi ile Yunanistan'ın kuzeybatısında bulunan bir nehirdir. Vyosa Nehri'nin kollarından biri olan Sarandapor, yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda olup son 10 kilometresinde iki ülke arasında doğal bir sınır oluşturur.

İsim

Osmanlı'dan kalan 1530 yılına ait tahrir defterleri incelendiğinde; Yanya livasında "Sarandapor Nehri" ismi geçmekte ve Cayimoğlu Ali Bey Köprüsü ile birlikte anılmaktadır.[1]

Özellikleri

Arnavutluk ile Yunanistan arasındaki sınır bölgelerinden biri olan Tre Urat'ta, Vyosa Nehri'nden çatallanarak ayrı bir akarsu haline gelen Sarandapor; yaklaşık 10 kilometre boyunca doğuya ilerledikten sonra İlia sınırlarındaki Kavasila'dan başlamak üzere 40 kilometre daha Yunan toprakları içinde akmaya devam eder. Koniçe dolaylarında iki kola ayrılan nehrin bir ucu Yanya Bölgesi'ndeki küçük bir kasaba olan Aetomilitsa'da, diğeri ise Grebene Bölgesi'ndeki Samarina yakınlarında son bulur. Havza alanı 870 km²'dir ve yıllık ortalama debisi saniyede 6,93 m³'tür. Zuzuliotiko, Vourbianitiko, Vatsinia, Gotsaniko, Hersotopo, Smixi, Vathylakko ve Vourkopotamos gibi diğer küçük dereler tarafından beslenen nehir; yaklaşık 1.600 hektarlık Melissopetra-Kalovrysi sulama sisteminin ana kaynağıdır.[2]

Çevresel tehditler

Nehir güzergahı boyunca inşa edilmesi planlanan hidroelektrik santraller, Sarandapor'un etrafındaki bitki ve hayvan varlığını tehlikeye atmaktadır. Bölgedeki ekosistem yerel ve uluslararası yargı düzenlemeleriyle koruma alınmış olsa da geçen yıllarda çok sayıda ruhsat başvurusu yapıldı. Birçok çevre kuruluşu ve sivil toplum örgütü Vyosa Nehri'nin kollarını korumak için mücadele ederken Save the Blue Heart of Europe hareketi de Sarandapor'u gündemine ekledi. Yunanistan'da yayımlanmış olan Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Hayvanlar Kitabında da adı geçen Avrasya su samuru ile sadece Vyosa ve Sarandapor nehirlerinde yaşadığı tespit edilen Pindovinos (Oxynoemacheilus pindus) isimli içsu balığı da dahil olmak üzere onlarca canlı türüne ev sahipliği yapan nehir ekosisteminin, söz konusu santrallerin hayata geçirilmesi sonucunda ciddi zarar göreceği belirtilmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Ahmet Özkılınç, Ali Coşkun, Abdullah Sivridağ, Murat Yüzbaşığlu (2008). 367 Numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Rum İli Defteri ile 94 ve 1078 Numaralı Avlonya Livası Tahrir Defterleri (PDF). Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü. s. 57. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  2. ^ "Σαραντάπορος" [Sarantaporos] (Yunanca). Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı. 20 Mart 2013. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  3. ^ "Sarantaporos River at "Save the Blue Heart of Europe" Campaign" ["Avrupa'nın Mavi Kalbini Kurtarın Kampanyası"nda Sarantaporos Nehri] (İngilizce). MedINA. 19 Ocak 2023. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trakya</span> Avrupanın en güneydoğusunda kalan bölge

Trakya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüzölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli</span>

Rumeli, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 15. yüzyıldan itibaren Balkanlar’ın güneyine verilen addır. Aslı Rum İli olan coğrafik terim zamanla Rum Eli olarak dile otursa da 19. asra kadar evrakta Rum İli olarak yazımı devam etmiştir. Rumeli, sözündeki "Rum" kelimesi "Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde olan toprak, halklar" anlamıyla kelimenin yapısına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yanya</span>

Yanya, 70.203 nüfus (2001) ile Yunanistan'ın Epir bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. Kuruluş yılı İS 510 yılıdır. John'un koruması altında kurulduğundan dolayı, Yunancada "Yahya'nın Şehri" anlamındaki İoannina adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhan Nehri</span>

Ceyhan Nehri ya da eski adıyla Piramos, Türkiye'nin en önemli akarsularından birisidir. Çukurova'nın iki ana hayat kaynağından birisidir. Uzunluğu 509 km.dir. Elbistan'ın 3 km Güneydoğusunda, Pınarbaşı Mevkii'nden doğan ve Elbistan'ın ortasından geçen Ceyhan, şehrin can damarıdır. Akdeniz Bölgesi'nin en büyük akarsularındandır. Çukurova'da geniş bir delta oluşturarak Akdeniz'de İskenderun Körfezi'ne dökülür. Başlıca kolları; Söğütlü, Hurman, Göksun, Mağara Gözü, Fırnız, Tekir, Körsulu ve Aksu çaylarıdır. Ceyhan Nehri Kahramanmaraş İl sınırları içerisinde genellikle derin vadilerden geçmektedir. Bu vadilerin birçoğu baraj suları altında kalmıştır. Menzelet Baraj gölünün bitiş noktasından itibaren başlayan Kısık Vadisi (Kanyonu) hala doğal yapısındadır. Ceyhan vadisi barajlar için son derece elverişli olması nedeniyle üzerinde birçok baraj kurulmuştur. Nehir üzerinde kaynağından denize doğru sırasıyla Sarsap, Kandil, Sarıgüzel, Hacınınoğlu, Menzelet, Kılavuzlu, Sır (Kahramanmaraş), Berke, Aslantaş (Osmaniye), Oşkan ve Berkman hidroelektrik santralleri yer almaktadır. Ayrıca Ceyhan tarım sulaması yönünden büyük bir kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kayaköy, Fethiye</span>

Kayaköy veya eskiden Levissi, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı tanınmış bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tepedelen</span>

Tepedelen veya Depedelen, Arnavutluk'un Ergiri ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Vyosa Nehri'nin sağ kıyısında Drino Nehri ile birleşmesinden üç kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yüzölçümü 431.24 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 8,949 olup merkez nüfusu ise 4,342'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sava</span> Avrupada çay

Sava Nehri, Avrupa'da bir akarsudur. Tuna Nehri'nin sağ kollarından biridir. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Tuna Nehri ile buluşur. Uzunluğu yaklaşık 990 kilometre olup havzası 95.719 km²'dir. Akarken, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Sırbistan olmak üzere toplam dört ülkenin sınırlarından geçer.

<span class="mw-page-title-main">Drava</span>

Drava, Güney Avrupa'da nehirdir. Tuna Nehri'nin bir koludur. Yaklaşık 749 km uzunluğunda olan Drava, İtalya sınırlarında bulunan dağlardan doğarak sıra ile Avusturya, Kuzey Slovenya ve Hırvatistan topraklarında akar ve 95 km boyunca Hırvatistan -Macaristan sınırını çizer. Daha sonra Osijek yakınlarında Tuna Nehri ile birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Vyosa Nehri</span>

Vyosa Nehri ; Yunanistan'daki Pindus Dağları'ndan doğup kuzeybatı yönünde akarak Arnavutluk'un liman şehri Avlonya'da Adriyatik Denizi ile buluşan bir nehirdir. Toplam uzunluğu 272 kilometre olan nehrin ilk 80 kilometresi Yunan topraklarında, diğer 192 kilometrelik kısmı ise Arnavutluk sınırları içerisinde bulunur. Yaklaşık 6.706 km²'lik bir akarsu havzasına sahip olan Vyosa'nın ortalama debisi 195 m³/s'dir. Voidomatis, Sarandapor, Drino ve Shushica nehirleri; Vyosa Nehri'nin ana kollarını oluşturan diğer akarsulardır. Nehrin Yunanistan'da kalan kısmı Vikos-Aoos Millî Parkı tarafından çevrelenirken 15 Mart 2023 tarihinde alınan bir kararla Arnavutluk'taki bölümü de Vjosa Nehri Doğal Yaşam Parkı ilan edilmiştir.

Arnavutluk; topraklarının büyük bir bölümü dağlık bölgelerden oluşan, Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik ve İyon Denizi arasında bulunan, Akdeniz'le bağlantılı bir Balkan ülkesidir. Çoğu küçük olan 13 ada ve adacığa sahiptir. Bu adalardan sadece Sazan ve Kunë adını taşıyanlar bir kilometrekareden büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Değirmendere (akarsu)</span> Trabzonda bir nehir

Değirmendere, Trabzon ilinin Maçka ve Ortahisar ilçelerinden geçen, Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağı denizden yaklaşık 2000 metre yüksekliktedir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 60 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %33'tür. Kaynağı Zigana Geçidi olan nehrin yanından Avrupa E-yolu E97 yolu geçmektedir. Nehir, kuzey-kuzeydoğu yönünde akmaktadır. Nehrin ana kolları Galyan Deresi ve Altındere'dir. Nehrin debisi saniyede 560 metreküptür.

<span class="mw-page-title-main">1912-1913 Londra Konferansı</span>

Londra Barış Konferansı veya Büyükelçiler Konferansı olarak da bilinen 1912-1913 Londra Konferansı, o zamanın altı Büyük Gücü'nün uluslararası bir zirvesiydi. Birinci Balkan Savaşı'nda Balkan Birliği ordularının Osmanlı Devleti'ne karşı kazandığı başarılar nedeniyle Aralık 1912'de toplandı. Konferans özellikle, toprak edinimleri konusunda savaşan güçler arasında hakemlik yapmayı ve aynı zamanda çatışma sırasında bağımsızlığı ilan edilen Arnavutluk'un geleceğini belirlemeyi amaçladı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut paşalıkları</span> 1760-1831 yılları arasında Arnavutlukta hükûm süren 3 yarı bağımsız devlet

Arnavut Paşalıkları 1760-1831 yılları arasında modern Arnavut paşaları tarafından yönetilen Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Güney Sırbistan ve Yunanistan sınırları içindeki üç yarı-bağımsız devletti.