İçeriğe atla

Saranda (şehir)

Ayasaranda
Saranda
Saranda belediyesi
Ayasaranda sahili
Ayasaranda mührü
Mühür
Arnavutluk üzerinde Ayasaranda
Ayasaranda
Ayasaranda
Ayasaranda'nın Arnavutluk'taki konumu
ÜlkeArnavutluk Arnavutluk
İlAvlonya
İdare
 • Belediye başkanıFloriana Koka (SP)
Yüzölçümü
 • Belediye58.96 km²
Nüfus
 (2011)
 • Belediye20.227
 • Yoğunluk340/km²
 • Kent
17,233
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Ayasaranda veya Sarandoz (YunancaΆγιοι Σαράντα Aya Sarandi; İtalyancaSantiquaranta), Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Ayasaranda, Arnavutluk'un Ayasaranda bölgesinin başkenti aynı zamanda turistlerin en çok ilgisini çeken tatil yeri.

Şehir ülkenin güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 58.96 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 20,227[1] olup merkez nüfusu ise 17,233'tür.[2]

Aya Sarandi, Arnavutluk Rivierası'nın en önemli turistik yerlerinden biridir. II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan himayesi döneminde Benito Mussolini'nin büyük kızı Edda Mussolini'nin onuruna Porto Edda olarak adlandırılmıştır.[3][4]

Kardeş şehirler

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Interactive map administrative territorial reform". 12 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. 
  2. ^ "2011 census results" (PDF). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. 
  3. ^ Murzaku, Ines Angeli (2009). Returning Home to Rome - The Basilian Monks of Grottaferrata in Albania. Analekta Kryptoferris. s. 220. ISBN 978-88-89345-04-7. 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. 
  4. ^ Pearson, Owen (2004). Albania and King Zog: independence, republic and monarchy 1908-1939. I.B.Tauris. s. 470. ISBN 978-1-84511-013-0. 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. 
  5. ^ "AllCorfu.Com: Corfu's Twin Cities". allcorfu.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk</span> Balkanlarda bir ülke

Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">İyon Denizi</span>

İyon Denizi, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında deniz.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutlar</span> etnik grup

Arnavutlar veya Arnavudlar, ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar. Ayrıca Avrupa, Amerika ve Okyanusya'da yerleşik çeşitli topluluklardan oluşan büyük bir diaspora oluşturuyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Tiran, Arnavutluk</span> Arnavutlukun başkenti

Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.

<span class="mw-page-title-main">Permedi</span>

Permedi veya Premedi, Arnavutluk'un Ergiri ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 601.95 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 10,614'tür.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Alacahisar</span>

Alacahisar veya Kruşevca Sırbistan'ın orta kesiminde bir şehirdir. İdari olarak Şumadiya ve Batı Sırbistan istatistiksel bölgesi içinde, Rasina ilçesinde Alacahisar Belediyesi sınırlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki İtalyan himayesi</span>

Arnavutluk'taki İtalyan himayesi; Arnavutluk'ta İtalya Krallığı'nın De jure olarak ülkeyi himaye altına alması olayıdır. Bu durum 23 Haziran 1917 tarihinden 1920 yaz aylarına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ergiri</span>

Ergir veya Ergirikasrı, Arnavutluk'un Ergiri ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Şehir, Gjere Dağları ile Drino Nehri arasındaki bir vadide yer almaktadır. Yüzölçümü 469.25 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 25,301 olup merkez nüfusu ise 19,836'dır.

<span class="mw-page-title-main">Delvine</span>

Devline veya Delvinye, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin güneyinde Ayasaranda'nın 16 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 182.90 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 7,598'dir.

<span class="mw-page-title-main">Himara</span>

Himara, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin güneyinde Keravniya Dağları ile İyon Denizi arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 571.94 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,738'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bihleşte</span>

Bilişt veya Bihleşte, Arnavutluk'un Görice bölgesine bağlı Devoll belediyesinin merkezi olan şehirdir. Şehir Yunanistan sınırına 9 km uzaklıkta yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 6,250'dir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın Arnavutluk'u işgali</span> 7-12 Nisan 1939da İtalyanın Arnavutluka karşı gerçekleştirdiği askeri harekât

İtalya'nın Arnavutluk'u işgali, 7-12 Nisan 1939 tarihleri arasında Arnavutluk'a karşı İtalya tarafından gerçekleştirilen bir askerî harekâttır. Çatışmalar İtalya Başbakanı Benito Mussolini'nin yayılmacı politikaları ve Nazi Almanyası'nın gölgesinde kalmama isteği sonucu çıkmıştır. İtalyan güçleri 8 Nisan'da başkent Tiran'ı ele geçirdi ve Arnavutluk Kralı Zog ülkeden kaçmak zorunda kaldı. İtalya ülkede kukla bir hükûmet kurdu ve İtalya kralı III. Vittorio Emanuele Arnavutluk kralı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Fraşiri</span> Arnavut siyasetçi

Mehdi bey Fraşiri, Arnavut bir entelektüel ve politikacıydı. İki kez Arnavutluk Başbakanı ve ayrıca ikinci dönem Arnavutluk'un Nazi Almanyası'ndaki kukla hükûmetinin Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Kraliyet Jandarması</span>

Arnavutluk Kraliyet Jandarması, 1925-1939 yılları arasında Arnavutluk Kraliyet Ordusu'nun parçası olan jandarma kuvveti.

<span class="mw-page-title-main">Korfu Boğazı Olayı</span>

Korfu Boğazı Olayı tabiri, 1946 yılında Kraliyet Donanması'na ait savaş gemilerinin, Korfu Boğazı'nda dahil oldukları üç ayrı olayı tanımlamak için kullanılır. Ayrıca Soğuk Savaş dönemini başladığını haber veren ilk olaylardan birisidir. Olaylar, Arnavutluk tabyalarından Kraliyet Donanması'na ateş açılmasıyla başladı. İkinci olayda, Kraliyet Donanması'na ait gemiler Korfu Boğazı'nda mayına çarptılar. Tüm bu olaylardan sonra Kraliyet Donanması'nın Arnavutluk karasularında mayın temizleme faaliyetine girişmesi, krizin had safhaya ulaşmasına yol açtı. Arnavutluk karasularının ihlal edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Korfu (şehir)</span>

Körfüz veya Korfu şehri, Yunanistan'ın İyon Adaları Bölgesindeki Korfu adasında yer alan bir şehir ve eski bir belediyedir.

Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg. Ancak birçok Arnavut, Balkanlar'daki çok sayıda Arnavut diasporası ve Arnavut topluluklarının etkisiyle İtalyanca, Yunanca, Fransızca, Almanca ve İngilizceyi de yaygın olarak konuşmaktadır.

Arnavutluk'ta iletişim; radyo, televizyon, sabit ve mobil telefonlar ve interneti kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.