İçeriğe atla

Sarah E. Goode

Sarah E. Goode
DoğumSarah Elisabeth Jacobs
1855
Toledo, Ohio, ABD
Ölüm8 Aralık 1905
Chicago, ABD
MeslekMucit ve girişimci
Tanınma nedeniAmerika Birleşik Devletleri patenti alan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın

Sarah Elisabeth Goode (d. 1850 - ö. 8 Nisan 1905) bir mucittir. 1885'te aldığı bir ABD patenti olan MOST'u alan bilinen ikinci Afrikalı-Amerikalı kadındır.[1] Patent alan ilk bilinen Afrikalı-Amerikalı kadın 23 Eylül 1884'te Judy W. Reed'di. Ancak Reed, patentini imzasıyla değil, yalnızca işareti (bir X) ile imzalamıştır.[2]

Biyografisi

Sarah E. Goode'ye "katlanır yatak dolabı" için verilen patent

1855'te Toledo, Ohio'da Sarah Elisabeth Jacobs olarak doğdu, aynı yıl Kaçak Köle Yasası yürürlüğe girdi.[3] Sarah Goode, her ikisi de halka açık kayıtlarda melez (Mulatto) olarak tanımlanan, Oliver ve Harriet Jacobs'un yedi çocuğundan ikincisiydi. Indiana doğumlu Oliver Jacobs bir marangozdu.[4] Kölelikte doğdu ve Amerikan İç Savaşı sona erdiğinde özgürlüğüne kavuştu.[5] Aile daha sonra Chicago'e taşındı ve burada aslen Wise County, Virginia'dan olan Archibald "Archie" Goode ile tanıştı ve evlendi. Altı çocukları oldu ve bunlardan üçü yetişkinliğe kadar yaşadı.[6][7] Archie, kayıtlarda kendisini bir "merdiven yapıcı" ve döşemeci olarak tanımladı ve bir mobilya mağazası açtı.[8]

Goode, dar konutlarda yaşayan insanların alanlarını verimli bir şekilde kullanmalarına yardımcı olan katlanır bir dolap yatağı icat etti. Buluşu sırasında, New York City'deki konutlar yukarı doğru genişliyordu, ancak 1885'te New York, ticari binaların çok uzun hale gelmesiyle mücadele etmek için binaların 80 feet'in altında olmasını kısıtlayan bir yasa çıkardığında yaşam alanları da kısıtlandı. Kiralık binalar genellikle 25 feet x 100 feetlik bir alana sahipti.[9] Bu ortamlarda, her feetkare önemliydi ve yerden tasarruf gerekliydi. Goode, Chicago'daki mobilya mağazasının müşterilerinden bu sorunu duydu ve bir çözüm bulmak için yola çıktı.[9] Goode'un yatağı katlanabilirdi ve saklama yeri olan bir masa gibi görünüyordu. 14 Temmuz 1885'te bunun için bir patent aldı ve #322,177 numaralı patentin sahibi oldu.[5][10][11][12] Buluşu, 1900 yılında patenti alınan "Murphy yatağının" öncüsüydü.[13] Amacı, kolayca kaldırılabilmesi, katlanabilmesi ve açılabilmesi için yatağın katlanmasının ağırlığını dengelemek ve yatağı katlarken yerinde kalması için yatağı her iki tarafta sabitlemekti. Açıldığında yatağın merkezine ek destek sağladı.[14]

Sarah Goode, 8 Nisan 1905'te Chicago'de öldü.[14]

Katlanır yatak buluşu

Bazı makaleler, Sarah E. Goode'nin Amerika Birleşik Devletleri patenti alan ilk Afrikalı Amerikalı kadın olduğunu belirtmektedir.[15] Diğer makaleler, hamur yoğurma makinesini icat eden Judy Reed ve garsonlara sinyal vermek üzere sesli uyaralı bir sandalye icat eden Miriam Benjamin'e atfetilmektedir.[15]

Patent, Murphy Yatağının öncüsü olacak bir katlanır yatak içindi. Yazı malzemeleri ve kırtasiye için bölmeleri olan, katlanır bir masanın içine katlanan bir dolap yatağıydı.[16]

Kaynakça

  1. ^ "Goode, Sarah E. (c. 1855-1905)". The Black Past. 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016. 
  2. ^ "USPTO recognizes inventive women during Women's History Month". US Patent and Trademark Office. 1 Mart 2002. 2 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Inventor Sarah E. Goode, the first Black woman awarded a patent". amsterdamnews.com. 15 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2019. 
  4. ^ 1860 Federal Census for the Third Ward of the City of Toledo, Lucas County, Ohio, syf. 203.
  5. ^ a b CalmX, some as; Artist, Was an Experimental; Director, Film; producer; Creator, Video Game Content; inventors, freelance writer for some 18 years She specialized in writing about; inventions; Mart 2015, in particular Bellis died in. "Who Was Sarah Goode?". ThoughtCo (İngilizce). 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2019. 
  6. ^ 1870 Federal Census for the Second Ward, city of Chicago, Cook County, Illinois, p. 148.
  7. ^ 1880 Federal census for Cook County (Illinois) Enumeration District 2, Sheet 43, Lines 19-26.
  8. ^ "Sarah E. Goode". Inventors. 20 Ocak 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  9. ^ a b Editors, History com. "Tenements". History.com (İngilizce). 11 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2019. 
  10. ^ Hiphopucit (27 Şubat 2011). "Black History: Sarah E. Goode – Inventor Of The Cabinet Bed". Hip Hop U-C-IT. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2013. 
  11. ^ US patent 322177, Sarah E. Goode, "Cabinet-Bed", 14 Temmuz 1885 tarihinde verildi 
  12. ^ Tam patent resmi (12 sayfa) 322177 – Katlanır Yataklar – Sarah E. Goode 12 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. National Archives
  13. ^ "Mothers of Invention: Sarah E. Goode (Cabinet Bed)". Digging History. 17 Mart 2014. 13 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2017. 
  14. ^ a b Sullivan, Otha Richard (2002). African American Women Scientists and Inventors. Haskins, James. New York: Wiley. ISBN 047138707X. OCLC 46456247. 
  15. ^ a b "Sarah E. Goode". Clara Barton Museum. 6 Ocak 2016. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  16. ^ "Sarah E. Goode". Biography (İngilizce). 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Guglielmo Marconi</span> İtalyan mucit ve elektrik mühendisi (1874–1937)

Birinci Marconi Markizi Guglielmo Marconi, İtalyan mucit ve elektrik mühendisidir. Uzun mesafeli radyo iletişimi, Marconi yasası, telsiz telgraf sistemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır. Girişimci, iş insanı ve daha sonra Marconi Şirketi adını alan ve 1897 yılında İngiltere'de kurulan "The Wireless Telegraph&SignalCompany"nin kurucusu olan Marconi, kendinden önce gelen fizikçi ve araştırmacıların çalışmalarını kullanarak ve değişiklikler yaparak radyonun ticari bir başarı kazanmasını sağlamıştır. 1929 yılında İtalya kralı Markoni’ye Markiz unvanıyla asalet bahşetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Edison</span> Amerikalı mucit ve iş adamı (1847–1931)

Thomas Alva Edison, 20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır. Elektrik enerjisi üretimi, kitle iletişimi, ses kaydı, filmcilik gibi birçok alanda cihazlar geliştirdi. Fonograf, film kamerası, ampulün ilk versiyonları gibi icatları sanayileşmiş modern dünyada büyük etki yarattı. İcat geliştirme sürecine düzenli bilim ve takım çalışması prensiplerini uygulayan ilk mucitlerden biriydi. Birçok araştırmacıyla çalıştı. Dünyanın ilk endüstriyel araştırma laboratuvarını kurdu. ABD'de kendi adına kayıtlı 1.093 patentin yanı sıra başka ülkelerde de bulunan patentleriyle tarihin en verimli mucitlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Afroamerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde Afrika kökenli ırksal veya etnik grup

Afroamerikalılar veya Siyahi Amerikalılar olarak da bilinen Afrikalı Amerikalılar, Afrika'nın Siyah ırk gruplarından herhangi birinden kısmen veya tamamen gelen Amerikalılardan oluşan etnik bir gruptur. Afrikalı Amerikalılar, Beyaz Amerikalılar ile Hispanik ve Latino Amerikalılardan sonra ABD'deki en büyük üçüncü ırksal veya etnik grubu oluşturmaktadır. "Afroamerikalı" terimi genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde köleleştirilen Afrikalıların torunlarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ütü</span>

Ütü, kumaşların kırışıklıklarını düzeltmek ve ütüleme yapmak için kullanılan alet. İngilizceden "clothes iron" anlamındadır. Ütü sözcüğü eski Türkçede "ateşte ısıtılarak kumaş düzeltmeye yarayan demir alet" anlamını verir. Üt- veya üti- "kıl yakmak, aleve tutmak" fiilinden +Ig sonekiyle türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Westinghouse</span> Amerikalı girişimci ve mühendis

George Westinghouse, ABD'de elektrik iletiminde alternatif akım kullanılmasına öncülük eden mucit ve sanayici.

<span class="mw-page-title-main">Tekerlekli paten</span>

Tekerlekli paten, alt taban kısmındaki bölüme tekerler bağlanmış olan bir alettir. Ayağa geçirilen bu alet, altındaki ufak tekerlekler sayesinde hareket etmeye olanak sağlamaktadır. Günümüzde spor, egzersiz, eğlence gibi birçok amaçla kullanılmaktadır. Birçok firma birçok değişik model ve tasarımda tekerlekli patenler üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hertha Ayrton</span> İngiliz mühendis, matematikçi ve mucit (1854-1923)

Phoebe Sarah Hertha Ayrton, İngiliz mühendis, matematikçi, fizikçi ve mucitti. Genel olarak Hertha Ayrton adıyla anılsa da doğduğunda isimi Phoebe Sarah Marks'tı. Kum ve sudaki elektrikli dalgalar üzerine yaptığı çalışmasıyla için Royal Society tarafından Hughes Madalyası ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Yatak</span>

Yatak, üzerinde uyumak, dinlenmek veya rahatlamak için kullanılan mobilya.

<span class="mw-page-title-main">Lizzie Magie</span> Amerikan masa oyunu tasarımcısı

Elizabeth J. Philips, Amerikalı oyun tasarımcısı, yazar, feminist ve Georgist. İlerlemeci dönem ekonomisti Henry George'un öğretilerini tasvir etmek amacıyla, daha sonradan Monopoly adını alacak olan The Landlord's Game isimli oyunu tasarlamıştır.

Raymond Vahan Damadian Ermeni asıllı Amerikalı doktor, tıp doktoru ve ilk MR Tarama Makinesinin mucidi.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Askins</span> Amerikalı kimyager

Barbara S. Askins, Amerikalı bir kimyagerdir. Düşük ışıklı fotoğraf negatiflerini iyileştirmek icat ettiği bir yöntem ile bilinen Askins, NASA ve tıp endüstrisi tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bu yöntem ile 1978 yılında Yılın Ulusal Mucidi unvanını kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bettye Washington Greene</span>

Bettye Washington Greene Amerikalı endüstriyel araştırma kimyacısı. Dow Chemical Company'de profesyonel bir pozisyonda kimyageeri olarak çalışan ilk Afrikalı Amerikalı doktor olmuştur. Dow'da lateks ve polimerler üzerine araştırmalar yaptı. Dr. Greene, bilimde erken dönem Afrika kökenli Amerikalı bir öncü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Adler</span> Amerikalı fizikçi ve mucit

Robert Adler, Avusturya asıllı Amerikalı fizikçi ve mucit. İlk kez televizyonlar için pratik olarak kullanılabilen kumandayı icat etmesiyle tanınmıştır. 180'den fazla patenti bulunmakta ve "Televizyon Kumandasının Babası" olarak bilinmektedir.

Tesla Electric Light and Manufacturing Company, Aralık 1884 ve 1886 tarihleri arasında Rahway, New Jersey'de faaliyet göstermiş bir elektrik aydınlatma şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Duvar yatağı</span>

Duvar yatağı, duvara dikey olarak veya bir dolap içine katlanarak saklamak için kullanılan, bir ucu menteşeli olan bir yatak türüdür. Böyleleikle kullanılmadığı zamanlarda yer tasarrufu sağlamaktadır. Çoğunlukla hem yatak hem de dolap olarak kullanılabildiklerinden dolayı duvar yatakları çok işlevli mobilyalar olarak kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Metcalfe</span> Amerikalı elektrik mühendisi

Robert Melancton Metcalfe 1970'lerde internetin gelişimine katkıda bulunan Amerikalı bir mühendis ve girişimcidir. Ethernet'i icat etti, 3Com'u kurdu ve bir telekomünikasyon ağının etkisini açıklayan Metcalfe yasasını formüle etti. Metcalfe ayrıca, 1990'larda internetin sona ereceğini tahmin etmek de dahil olmak üzere, gerçekleşemeyen birkaç tahminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Luther Simciyan</span> Amerikalı mucit (1905 – 1997)

Luther George Simciyan, Ermeni-Amerikalı bir mucit ve girişimciydi. Üretken ve profesyonel bir mucit olarak, çoğu optik ve elektronikle ilgili 200'den fazla patente sahiptir. En önemli icatları, öncü bir uçuş simülatörü, muhtemelen ilk ATM ve teleprompter'daki iyileştirmedir.

<span class="mw-page-title-main">Edith M. Flanigen</span> Amerikalı kimyager

Edith Marie Flanigen, zümrütlerin sentezi ve daha sonra Amerikan kimya şirketi Union Carbide'de moleküler elekler için zeolitlerin sentezi üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen Amerikalı kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelere göre kadın yenilikçi ve mucitler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kadın mucitler, bazı coğrafi bölgelerde tarihsel olarak nadir görülmüştür. Örneğin, Birleşik Krallık'ta 1617 ve 1816 yılları arasında verilen 4090 patentin yalnızca 33'ünde kadın mucit adı geçmektedir. ABD'de 1954 yılında patentlerin yalnızca %1,5'inde kadın adı geçerken, bu oran 2002 yılında %10,9'a yükselmiştir. Kadınlar tarafından yapılan icatlar, tarihsel olarak kimya ve eğitim gibi bazı alanlarda yoğunlaşmış, fizik, elektrik ve makine mühendisliği gibi diğer alanlarda ise nadiren görülmüştür. Marie Curie ve Ada Lovelace gibi bazı isimler yaygın olarak bilinmekle birlikte, diğer birçok kadın çok çeşitli ilgi alanları ve uygulamalarda aktif mucitler ve yenilikçiler olmuş ve içinde yaşadığımız dünyaya önemli gelişmeler katmıştır.

Albert Butz (1849–1905) İsviçre doğumlu Amerikalı bir mucit ve iş adamıydı ve bir dizi yeniden organizasyon, isim değişikliği ve birleşme yoluyla Honeywell, Incorporated adını alan Butz Thermo-electric Regulator Company şirketini kurdu.