İçeriğe atla

Sarah Baartman

c. 1815

Sarah Baartman ya da Saartje Baartman (Felemenkçe telaffuz: [ˈsɑːrɐ ˈbɑːrtman]; d. 1770ler, ö. 29 Aralık 1815) Avrupa insanına göre alışılagelmedik vücut özelliklerine sahip ve bu vücut özellikleri nedeniyle Hottentot Venüsü adı altında meşhur olan, Avrupa'nın bazı şehirlerinde sirk gösterilerine benzer gösterilerde sergilenen Afrikalı yerli bir kadındır. Hayatı Vénus noire filminde konu edinmektedir.

Baartman 29 Aralık 1815'te 26 yaşlarında belirlenemeyen[1] inflamatuar bir hastalıktan, muhtemelen çiçek hastalığından[2][3] öldü; diğer kaynaklar onun frengi veya zatürreye yakalandığını öne sürüyor. Baartman'ın ölüm nedenlerini araştırmak için otopsi yapılmadı.

Kaynakça

  1. ^ "Proceedings of the Academy of Sciences of the Royal Institute of France". The Journal of Science and the Arts. III (V). 1818. s. 154. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2010. 
  2. ^ Steve Jones'un yazdığı In The Bloodda "Saartje'nin elleri onu öldüren çiçek hastalığının izleriyle kaplı" yazıyor (p. 204).
  3. ^ "Fransız gazetelerinden anlaşıldığına göre Hottentot Venüs, sekiz günlük bir hastalığın ardından geçen hafta Paris'te öldü. Hastalığının çiçek hastalığı olduğu söyleniyor; doktorlar bunu sırasıyla nezle, plörezi ve zatürreyle karıştırdılar. göğüste damlama." The Times (Londra, İngiltere), 6 Ocak 1816: 3. The Times Dijital Arşivi. Ağ. 7 Ağustos 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grip</span> Yorgunluk, kırıklık, kas ağrıları, ateş vb. belirtileri olan, bulaşıcı, salgın hastalık

Grip, influenza veya enflüanza, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit, myokardit gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere "yüksek risk grubundaki kişiler" denir.

Uluslararası Hastalık Sınıflaması ; epidemiyoloji, sağlık yönetimi ve klinik amaçlarla dünya çapında kullanılan bir tanılama aracıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından derlenir. ICD'nin resmi ve tam adı "Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflaması"dır.

<span class="mw-page-title-main">Arı</span> zar kanatlılardan, bal ve bal mumu yapan bir böcek

Arı, zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Hastalık</span> organizmaları olumsuz etkileyen anormal durum

Hastalık, bir organizmanın tamamının veya bir kısmının yapısını veya işlevini olumsuz yönde etkileyen ve hemen herhangi bir dış yaralanmaya bağlı olmayan belirli bir anormal durumdur. Hastalıklar genellikle belirli belirti ve semptomlarla ilişkili tıbbi durumlar olarak bilinir. Bir hastalığa patojenler gibi dış faktörler veya iç işlev bozuklukları neden olabilir. Örneğin, bağışıklık sisteminin dahili işlev bozuklukları, çeşitli bağışıklık yetmezliği, aşırı duyarlılık, alerjiler ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli farklı hastalıklara neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek hastalığı</span> ortadan kaldıran insan hastalığı

Çiçek hastalığı veya smallpox Orthopoxvirus cinsine ait olan variola virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Doğal olarak ortaya çıkan son vaka Ekim 1977'de teşhis edilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1980 yılında hastalığın küresel olarak yok edildiğini onaylayarak çiçek hastalığını yok edilen tek insan hastalığı haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol gribi</span> 1918-1920 yıllarında H1N1 influenza A virüsünün neden olduğu küresel grip pandemisi

İspanyol gribi ya da İspanyol nezlesi, 1918 - 1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgınıdır. İspanyol gribi, 500 milyondan fazla kişiye bulaşması sonucu 18 ay içinde 50 milyon dolayında insanın ölümüne sebep olarak insanlık tarihinde bilinen en büyük salgınlardan biri olmuştur. Salgın ılımlı ilk dalga, şiddetli ikinci dalga ve artçı üçüncü dalga olmak üzere üç dalga hâlinde seyretmiştir. İspanyol gribinin bir özelliği; zayıf, yaşlı ve çocuklardan çok, sağlıklı genç erişkinleri etkilemesidir. I. Dünya Savaşı'nın son aylarında tüm dünyayı etkisi altına almış hatta kimi tarihçilere göre dört yıl süren savaşın sona ermesinde önemli bir etken olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kara Ölüm</span> Orta Çağda Asyayı ve Avrupayı etkileyen, insanlık tarihindeki en ölümcül salgın

Kara Veba olarak da bilinen Kara Ölüm, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındır. Avrasya ve Kuzey Afrika'da 75-200 milyon kadar insanın ölümüne yol açtığı düşünülmektedir. 1346-1353 yılları arasında Avrupa'da zirveye ulaşan salgın, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındır. Hastalığın sebebi Yersinia pestis bakterisidir. Genellikle hıyarcıklı veba görülse bile, pnömonik veba ve septisemik veba da görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Taylor</span> İngiliz-Amerikalı sinema oyuncusu (1932 – 2011)

Dame Elizabeth Rosemond Taylor, iki kez Oscar kazanmış Liz Taylor olarak da tanınan İngiliz oyuncu. 79 yaşında kalp yetmezliğinden dolayı ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Pnömokok</span> Bakteri türü

Pnömokok, vücudun farklı bölgelerinde ciddi enfeksiyon hastalıklarına neden olan bir bakteri türüdür. Latince adı; Streptococcus pneumoniae şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bob Hoskins</span>

Robert William Hoskins, İngiliz oyuncudur.

<i>Vénus noire</i>

Vénus noire, yönetmenliğini Abdellatif Kechiche'in üstlendiği 2010 yapımı bir filmdir. 19. yüzyılın başlarında alışık olmadık vücut özelliklerinden dolayı Avrupa'ya getirilerek sergilenen Afrikalı bir yerli Sarah Baartman'ın hayatını konu edinmektedir. Sarah Baartman bu dönem içerisinde Hottentot Venüsü adı altında meşhur olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Takehiko Endo</span> Japon siyasetçi (1938 – 2019)

Takehiko Endo , Japon siyasetçi ve eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">I. Maria</span> Portekiz ve Algarves kraliçesi (1734-1816; hd. 1777-1815)

I. Maria, 1777-1816 yılları arasında Portekiz'in ve 1815-1816 yıllarında Brezilya'nın kraliçeliğini yapmış hükümdardır. Hükümdarlığı döneminde psikolojik sorunlar yaşamıştır. 1799'dan itibaren yerine oğlu Prens João Veliaht Prens olarak ülkeyi onun adına idare etmeye başlamıştır. 16 Aralık 1815'te Brezilya krallık statüsüne yükseltilmiştir. Böylece aynı zamanda Brezilya Kraliçesi unvanını almıştır. 20 Mart 1816'da Rio de Janeiro'da ölmüş, yerine oğlu Veliaht Prens João hükümdar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Steatopiji</span>

Steatopiji, kalça ve uyluklarda büyük düzeylerde vücut dokusu toplanması durumudur. Yapı, sadece ilye bölgeleri ile sınırlı olmayıp aynı zamanda uylukların dışına doğru uzanır ve dize doğru incelerek kıvrımlı bir şekil oluşturur. Terim, Yunanca "donyağı" anlamına gelen stéar (στέαρ) ve "kıç" anlamına gelen pugḗ (πυγή) sözcüklerinden türetilmiştir.

1837 Great Plains çiçek hastalığı salgını 1836'dan 1840'a kadar devam etmiş ancak, 1837 baharında Amerikan Kürk Şirketi isimli bir şirkete ait St. Peter vapuru ile Missouri Vadisi'ne taşınan enfekte insanlar ve malzemeler sebebiyle doruk noktasına ulaşmıştır. Sadece Missouri Nehri boyunca 17.000'den fazla yerli ölmüş ve bazı kabileler neredeyse yok olmuştur. Salgın özellikle bölgede yaşayan yerli halk olan Mandanları etkilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1775-1782 Kuzey Amerika çiçek hastalığı salgını</span>

1775-1782 Kuzey Amerika çiçek hastalığı salgını Batı Yarımkürenin Yeni Dünyası olarak kabul edilen bölgede gerçekleşen salgındır.Kolomb'un Amerika'ya ilk yolculuğunun, çiçek hastalığı virüsünün Amerika'ya ilk gelişine yol açtığı ve Kuzey Amerika kıtasının çoğuna yayılmasını sağladığı söylenebilir. 1775 yılında başlayan salgında en az 130.000 kişinin öldüğü tahmin ediliyordu.

735-737 Japonya çiçek hastalığı epidemisi Japonya'nın çoğunu etkileyen büyük bir çiçek hastalığı salgınıdır. Tüm Japon nüfusunun yaklaşık 1/3'ünü öldüren salgının ülke genelinde önemli sosyal, ekonomik ve dini yansımaları oldu.

Massachusetts çiçek hastalığı salgını ya da Koloni salgını 1633'te Massachusetts'i vuran bir çiçek hastalığı salgınıdır. Ancak çiçek hastalığı salgınları 1633 ile sınırlı değildi ve neredeyse her on yılda bir meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">1972 Yugoslavya çiçek hastalığı salgını</span>

1972 Yugoslavya çiçek hastalığı salgını, Avrupa'daki son çiçek hastalığı salgınıydı. Merkezi Yugoslavya'nın bir eyaleti ve başkenti olan Kosova ve Belgrad'daydı. Müslüman bir hacı, Orta Doğu'da çiçek hastalığı virüsüne yakalanmıştı. Kosova'daki evine döndükten sonra 175 kişinin enfekte olduğu ve 35 kişinin öldüğü salgın başladı. Salgın, zorunlu karantina ve toplu aşılama ile etkili bir şekilde kontrol altına alındı. 1982 filmi Variola Vera bu olaya dayanmaktadır.

1974 Hindistan çiçek hastalığı salgını, 20. yüzyılın en kötü çiçek hastalığı salgınlarından birisi olarak adlandırılmaktadır. Salgında 188,000 kişi enfekte olmuş ve 31,000 Hint ise hayatını kaybetmiştir. Hindistan salgın sırasında, dünyadaki çiçek hastalığı vakalarının %86'sından fazlasına sahipti.