İçeriğe atla

Sarah Attar

Sarah Attar
Kişisel bilgileri
Doğumu27 Ağustos 1992 (32 yaşında)
Escondido, California, ABD
İkâmetABD
Boy162 cm
Spor
ÜlkeSuudi Arabistan
SporAtletizm
Yarışma(lar)800 metre

Sarah Attar (d. 27 Ağustos 1992, Escondido, California), Suudi Arabistan'ın Vudjan Ali Seraj Abdülrahim Şahrahani ile birlikte Olimpiyat Oyunları'nda mücadele eden ilk kadın sporcusu olan ABD vatandaşlığına da sahip Suudi sporcu.

Kariyeri

Sarah Attar, 1992 yılında Judy ve Amer çiftinin çocukları olarak ABD'de doğdu. 2010 yılında Escondido High School’dan mezun oldu ve ardından Pepperdine Üniversitesi'nde sanat üzerine eğitim görmeye başladı.[1]

Attar, 2012 yılında Vudjan Ali Seraj Abdülrahim Şahrahani ile birlikte Suudi Arabistan'ın, kadınların Olimpiyatlar'a katılması yasağını kaldırmasından sonra Londra'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları takım kadrosuna alındı.[1][2] İkili böylece Suudi Arabistan'ın Olimpiyatlar'daki ilk kadın sporcuları oldu.[2] Suudi atlet, 8 Ağustos 2012 günü kadınlar 800 metre 1. tur yarışının 6. serisinde başörtüsü ve vücudunun tamamını örten bir eşofmanla koşarak, 2:44.95'lik derecesiyle serisini sonuncu olarak tamamladı.[3][4] Buna rağmen Londra Olimpiyat Stadyumu'ndaki birçok seyirci alkış ve tezahüratlarla kendisine destek verdi.[4] Attar, bu sonucun ardından Suudi Arabistan'ın atletizmde yarışan ilk kadın olimpiyat sporcusu oldu.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Pilon, Marry (14 Temmuz 2012). "Saudi Arabian Trailblazer, by Way of United States" (İngilizce). Nytimes.com. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2012. 
  2. ^ a b "Suudi kadın sporcular Olimpiyatlar'da". Bbc.co.uk. 12 Temmuz 2012. 14 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Sarah Attar tarihe geçti". Eurosport.com. 8 Ağustos 2012. 12 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2012. 
  4. ^ a b c "Sarah Attar becomes Saudi Arabia's first female Olympian on the track" (İngilizce). Nationalpost.com. 8 Ağustos 2012. 8 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 5. Suudi Arabistan kralı

Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud, 13 Haziran 1982'den 2005'teki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanıydı. Bu görevlerinden önce 1975–1982 yılları arasında Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yaptı. Modern Suudi Arabistan'ın kurucusu Abdülaziz el-Suud'un sekizinci oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 4. Suudi Arabistan kralı

Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 25 Mart 1975'ten 1982'deki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 1965-1975 yılları arası Suudi Arabistan veliaht prensiydi.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'ın bölgeleri</span>

Suudi Arabistan'ın bölgeleri, Suudi Arabistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Bölgeler, ek olarak illere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan riyali</span>

Suudi Arabistan riyali ya da sadece riyal (ريال), Suudi Arabistan'da kullanılan resmî para birimidir. Riyalin alt birimi halala (هللة) ve bir tane riyal, 100 tane halalaya bölünür. Suudi Arabistan riyali için kullanılan simgeler ر.س ya da SR. 2003 yılında 1 Amerikan Doları 3,75 Suudi Arabistan Riyali'ne denk olacak şekilde konumlandırılmıştır. Bahse konu tarihten bu yana Amerikan Doları ile Suudi Riyali arasında sabit kur uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da kadın hakları</span>

Suudi Arabistan toplumundaki cinsiyet rolleri şeriat ve kabile kültürlerinden gelmektedir. Arap Yarımadası ataerkil, göçebe ve purdah ile namusun temel alındığı kabilelerin yaşadığı bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, Londra'da düzenlenen 2012 Yaz Olimpiyatları'na 25 dalda toplam 539 sporcuyla katılmıştır. ABD kendi olimpiyat tarihinde ilk kez erkeklerden daha çok kadın sporcu tarafından temsil edilmiştir. Toplamda 104 madalya ile ABD, 2012 Yaz Olimpiyatları'nın en çok madalya kazanan ülkesi olmuştur.

Suudi Arabistan'da insan hakları, Suudi kraliyet ailesinin egemenliği altında İslam dini hukukuna dayalı olması amaçlanan haklardır. Suudi Arabistan hükûmeti ve Suudi hukuk sistemi, dini ve siyasi azınlıklara, eşcinsellere, mürtedlere ve kadınlara yönelik muamelelerinden ötürü eleştirilmektedir. Suudi Arabistan Krallığı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne göre Ekim 1997'de Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesini onayladı. Suudi Arabistan'da insan hakları Suudi Arabistan Temel Kanununun 26. maddesinde belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda Rusya</span>

Rusya, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Böylece ülke, bağımsız Rusya olarak üst üste beşinci kez Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Rusya Olimpiyat Komitesi olimpiyatlara 24 spor dalında, 208'i erkek, 228'i kadın, toplam 436 sporcu gönderdi. Rus Olimpiyat tarihinde ilk kez, kadın sporcu sayısı erkek sayısını geride bıraktı.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

Her türlü kitap, dergi, gazete, yazılı ve görsel medya ve internet erişimi Suudi Arabistan'da sansüre tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

<i>El-Cemile</i> Aylık dergi

El-Cemile, Dubai'de yayımlanan aylık kadın dergisi. Suudi Araştırma ve Pazarlama Grubu'nun yayınlarından biridir. Dergi önce Londra'da daha sonra da Ekim 1994'te Riyad'da açılmıştır. Dergi 2005 yılında Londra'dan Dubai'ye taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da turizm</span>

Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki 2017 yılında 16 milyondan fazla ziyaretiyle en büyük ikinci turizm merkezidir. Suudi Arabistan'daki turizm, çoğunlukla büyük ölçüde dini haclarla ilgili olsa da, eğlence amaçlı turizm sektöründe büyüme vardır. Turizm sektörü son zamanlarda büyük ölçüde artmakta olduğundan, sektörün Suudi Arabistan için ak petrol olması bekleniyor. Turizm sektörünün 2019 yılında 25 milyar dolar kazanması beklenmektedir. Potansiyel turistik yerler arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, Kızıldeniz'e dalışlar ve çok sayıda antik kalıntılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan mutfağı</span>

Suudi Arabistan mutfağı, Suudi Arabistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Birçok ortak yemeğin varlığına rağmen, Suudi Arabistan yemekleri, kültürün kendi değiştiğinden bölgeden bölgeye değişir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Guam</span>

Guam, 1988 yılından itibaren olimpiyatlara katılmaktadır. Guam Ulusal Olimpiyat Komitesi 1976'da kurulmuştur ancak IOC tarafından tanınması 17 Ekim 1986 tarihinde gerçekleşmiştir. İlk yer aldıkları olimpiyat 1988 Kış Olimpiyatları oldu ancak bu yer aldıkları ilk ve son Kış Olimpiyatı oldu. Ayrıca 1988 Yaz Olimpiyatları'ndan itibaren düzenli olarak Yaz Olimpiyatları'na katılmaktadırlar.

Suudi Arabistan sanatı, Suudi Arabistan'da yapılan görsel sanatlardır. Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışı ile birlikte bölgenin kültürü önemli ölçüde zenginleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut ve tarihi ikili ilişkiyi ifade eder. Yunanistan'ın Riyad'da bir büyükelçiliği ve Suudi Arabistan'ın Atina'da bir büyükelçiliği var. Yunanistan'ın ayrıca Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri Rusya Federasyonu ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke, iki petrol süper gücü olarak anılıyorlar ve dünya ham petrol üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda Suudi Arabistan</span> spor etki̇nli̇ği̇ delegasyonu

Suudi Arabistan, 26 Temmuz - 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Fransa'nın Paris kentinde düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. 1972 yılındaki ilk katılımından bu yana Suudi Arabistan, Moskova'da düzenlenen 1980 Yaz Olimpiyatları hariç her Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yer almıştır. 1980'de ülke, ABD öncülüğündeki boykotu desteklediği için müsabakalarda yer almama kararı almıştır.