İçeriğe atla

Sara Aşurbeyli

Sara Aşurbeyli
Sara Aşurbəyli
Doğum27 Ocak 1906
Bakü, Rus İmparatorluğu
Ölüm27 Temmuz 2001
(95 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
MilliyetAzeri
Vatandaşlık Rus İmparatorluğu
Azerbaycan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti
 Sovyetler Birliği
 Azerbaycan
EğitimBakü Devlet Üniversitesi
Mezun olduğu okul(lar)Tarih bilimleri doktoru
Tanınma nedeniŞirvan ve Orta Çağ Bakü tarihi araştırmacısı
İmza

Sara Aşurbeyli, bazen Sara Ashurbeyli olarak da bilinir (AzericeSara Balabəy qızı Aşurbəyli), (27 Ocak 1906 - 17 Temmuz 2001 Bakü tanınmış bir Azerbaycanlı tarihçi, oryantalist ve bilgindi. Bakü'nün erken ve Orta Çağ tarihinde uzmandı ve birçok makale ve kitap yayınladı.

Biyografi

Bakü'de Aşurbeyli'nin yaşadığı ev

Zengin bir petrol patronunun kızı Sara Aşurbeyli, mükemmel bir eğitim aldı ve 1925'te İstanbul'daki Jeanne D'Arc Koleji'ni bitirdi. 1930 Yılında Sovyet Azerbaycan'da Bakü Devlet Üniversitesi'ne girdi. Oryantalist olarak mezun oldu, Azerbaycan Pedagoji Enstitüsünde Avrupa dilleri bölümünde okudu, bu nedenle anadili olan Azerbaycan dilinin yanı sıra Arapça, Farsça, Türkçe, Fransızca, Almanca, Rusça ve İngilizce biliyordu. Aynı zamanda bir ressamdı ve 1946'da Azerbaycan Sanatçılar Birliği üyesi oldu. Yaşamı boyunca çeşitli kurumlarda öğretmenlik ve dekanlık yaptı. 1966'da doktora derecesini aldı. Tarih Bilimleri Doktoru ve Azerbaycan Devlet ödülü sahibidir.[1]

Ünlü eserleri arasında “Bakü Şehrinin Tarihi” ve “Şirvanşah Devleti” bulunmaktadır. "Bakü" adının kökeninin, birçok eski Orta Doğu dilinde "Güneş" veya "Tanrı" anlamına gelen "baga" kelimesinden alınan Zerdüştlükten geldiğini varsaymıştır.[2]

2001 yılında 95 yaşında öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Scientific session on the 100th anniversary of well-known historian, the Doctor of History Sciences, Honoured science worker, Azerbaijan State prize laureate Sara Ashurbayli". Azerbaijan National Academy of Sciences. 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2010. 
  2. ^ "On the Etymology of the Name "Baku"". Window to Baku. 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Azeryol Bakü</span>

Azeryol Bakü, Azerbaycan kadın voleybol kulübü. Baküde 2000 yılında kurulmuştur. Maçlarını 2.500 kişi kapasiteli Spor Oyunları Sarayı'nda oynamaktadır.

Azerbaycan Yahudileri Azerbaycan'da yaşayan Yahudilere denir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bayrağı Meydanı (Bakü)</span>

Devlet Bayrağı Meydanı Bayıl, Bakü, Azerbaycan'da şehrin ana meydanında bulunan bayraktır. 162 metre uzunluğundaki bayrak Guinness Rekorlar Kitabı'na "En Uzun Bayrak" olarak geçmiştir. Bu rekor sonradan Duşanbe, Tacikistan'da 165 metreyle kırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ferid Alekberli</span>

Ferid Alekberli, Azeri tarihçi, profesör. Orta Çağ tıp elyazmaları alanında uzman. Tip tarihi konusunda yazdığı kitapları ve Vatikan Gizli Arşivleri’nde yaptığı araştırmalarıyla biliniyor.

Azerbaycan'da din, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasına göre Azerbaycan laik devlettir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde din devletten ayrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Memmedhasan Hacınski</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Memmedhasan Caferkulu oğlu Hacınski Azerice: Məmmədhəsən Cəfərqulu oğlu Hacınski; 1875-1931, Azerbaycanlı mimar, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nde (ADC) içişleri, dışişleri ve maliye bakanlığı görevlerinde bulunmuş politikacı. Ayrıca ADC'nin son başbakanı.

Alı Mustafayev, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Azerbaycan ile Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler, Almanya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasından sonra 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Avusturya ile Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkiler, Avusturya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasının ardından 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Spor Sarayı</span>

Bakü Spor Sarayı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir kapalı spor salonudur. Saray, 1974 yılında inşa edilmiş olup başlangıçta El Oyunları Sarayı olarak adlandırılmıştır. 2015 yılında yenilendikten sonra ise günümüz adını almıştır. Saray, 1,736 kişilik kapasiteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı İdaresi (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Azerbaycan cumhurbaşkanının yürütme organıdır. İdare, cumhurbaşkanının anayasal sorumluluklarını yerine getirmekle görevlidir. Yönetim, başkent Bakü'de İstiklaliyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Han Kaplanov</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Reşid Han Zavid oğlu Kaplanov, Reşid Han Kaplanov olarak da bilinir, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin beşinci ve dördüncü kabinelerinde Maliye Bakanı ve Eğitim ve Din İşleri Bakanı olarak görev yapan Kumuk etnik kökenli Azerbaycanlı bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abid Şerifov</span> Siyasetçi

Abid Sharifov Goja oglu, 1995'ten 2018'e kadar Azerbaycan Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Azerbaycanlı bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İran ilişkileri</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında resmi diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının (1991) ardından kurulmuştur. İran ve Azerbaycan büyük ölçüde aynı tarihi, dini, etnik kökeni ve kültürü paylaşıyor. Şu anda Azerbaycan Cumhuriyeti olarak adlandırılan topraklar, İran'dan ancak 19. yüzyılın ilk yarısında, Rus-İran Savaşları ile ayrıldı. Aras nehrinin kuzeyindeki bölgede, çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprakları, Rusya tarafından işgal edilene kadar İran topraklarıydı. İran ve Azerbaycan ayrıca çoğunluğu Şii Müslüman olan iki ülkedir. Sırasıyla dünyadaki en yüksek ve ikinci en yüksek Şii nüfus yüzdesine sahipler, ve her iki komşu milletin nüfusunun çoğunluğu ağırlıklı olarak Sünni iken tarihin tam olarak aynı anından itibaren her iki ülkede de Şiilik kök salmıştır. Ancak siyasi uyum zaman zaman değişebileceğinden iki ülke arasında bazı gerginlikler yaşanıyor. Azerbaycan Cumhuriyeti, İsrail, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri ile müttefik olan Batı yanlısı bir hükûmete sahipken, İran ise ABD ile düşmanlığı nedeniyle sıkı bir şekilde Rusya ve Çin yanlısı desteğe sahip ve yaptırımlarla hedef alınıyor.