İçeriğe atla

Sarıkaya, Erdemli

Sarıkaya, Mersin ilinin Erdemli ilçesinin bir mahallesidir. Rakımı 1300 metre olan mahallenin, Erdemli'ye uzaklığı 31 km.'dir. Yenimahalle, Sağlık, Uzunkuyu, Tavşantepe, Kadılı, Babakovdu olmak üzere altı mahalleden oluşmuştur.

Tarihçe

Kuruluş tarini bilinmeyen Sarıkaya mahallesini, 1700'lü yıllarda Karaman yöresinden gelen Yörüklerin kurduğu rivayet edilmektedir. Karaman dolaylarından gelen Yörükler önce Yanıkköy denilen yere (Tozlu mahallesinin üst kısımları) iskan edilir. Bu aileler Mersin tarafından bu yörelere gelen Yörüklerle anlaşamazlar ve aralarında husumet çıkar. Mersin'den gelen Yörüklerin oba beyinin kardeşini öldürmesiyle kavga başlar. Bunlar da Mersin Yörükleriyle kavga ederler, ölümler olur. Bu sefer Mersin Yörükleri onların mahallesini yakar. Yanık mahallesi adı bu olaydan gelmektedir. Köylüler, Yanık mahallesi terk ederek iki kısım halinde bir kısmı Kızılgeçit Yörüklerinin beyine sığınmışlar diğer kısmı ise Kara Efrenk (Aslanköy) beyliğine sığınmışlardır. Kızılgeçit beyliğine sığınanları Sarıcakaya denen bölgeye yerleştirmiştir. Sarıcakaya adı bugün Sarıkaya adına dönüşmüştür. Osmanlı zamanında da köy iken Cumhuriyetin ilanı ile birlikte tekrar köy statüsüne alınmıştır. Erdemli halkının en büyük yaylalarından olan köy, yazın kalabalıklaşır. Mahallenin yerlileri genellikle hayvancılıkla, yaylaya çıkanların bir kısmı da yayla sebzeciliği ile uğraşırlar. Köy, Çanakkale, Sarıkamış, İstiklal savaşlarında çokça kayıp veren köylerden biridir. Akrabalık bağları güçlüdür. Çevresi ardıç, meşe, sedir ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplıdır. Sarıkaya mahallesinin girişinde yer alan Kargagediği dünyanın en zengin ve en yaşlı sedir ormanına sahiptir. Limonlu, Kocahasanlı, Tömük ve Erdemli halkının yayla olarak kullandığı mahallenin çevresinde kurt, yaban domuzu, tavşan, sincap gibi hayvanlara sıkça rastlanılır. Çevresinde kuşların çokluğu ile dikkati çekmektedir. Yaz mevsiminde köyler arası futbol turnuvalarına ev sahipliği yapacak kadar geniş bir futbol sahası vardır. Mahallede Roma ve Bizanslılardan kalma sarnıç ve kuyular halen kullanılmaktadır.

Nüfus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anamur</span> Mersinin ilçesi

Anamur, Mersin ilinin Antalya sınırında yer alan en batısındaki ilçesi. İsmi, Yunanca "yel değirmeni" sözcüğünden türeyen Anemourion (Ανεμούριον), "rüzgarlı burun" anlamına gelmektedir. Anemurium Antik Kenti, Anamur burnuna çok yakın ve sürekli rüzgâr alan bir noktada kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erdemli</span> Mersinin ilçesi

Erdemli, Mersin ilinin bir ilçesidir. İlçenin giriş ve çıkışları çam ağaçlarıyla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamovalı, Milas</span> Milasın mahallesi

Çamovalı , Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir. Milas'a 18 km, Bodrum'a 40 km,Ören'e 45 km,Güllük'e de yaklaşık 20 km kadar mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Mut</span> Mersinin ilçesi

Mut, Akdeniz Bölgesi'nde, Mersin iline bağlı bir ilçedir. Toros Dağları eteklerinde, Göksu Nehri kıyılarında kurulmuştur. Doğusunda Silifke, batısında Ermenek, kuzeyinde Karaman ve güneyinde Gülnar topraklarıyla çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Turfullar, Bigadiç</span>

Turfullar, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Devletlibaba, Sındırgı</span>

Devletlibaba, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hıdırlar, Nallıhan</span> Nallıhan, Ankara, Türkiyede mahalle

Hıdırlar (Ayman), Ankara ilinin Nallıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çömlekçi, Mustafakemalpaşa</span>

Çömlekçi, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çimenkuyu, Karaman</span>

Çimenkuyu, Karaman ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Alibeyli, Erdemli</span> Mersin bölgesinde bir köy

Alibeyli, Mersin ili Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Güzeloluk, Erdemli</span> Erdemli mahallesi

Güzeloluk , Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Merkez, Bahçe (Yankesenli), kireçocağı(kılıçlı), çayırlık, burunkuyu, karatesbih ve çadırkent olmak üzere yedi mahaleden oluşmuştur.

Kocahasanlı, Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Erdemli'nin batısında yer alan Kocahasanlı'nın rakımı 2 ile 100 metre arasında değişmektedir. Erdemli'ye uzaklığı 4–5 kilometredir. Günün her saati ulaşım sağlanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kargıpınarı</span> Mersin, Türkiyede bir kasaba

1864 yılından 1969 yılına kadar köy konumunda bulunan kasaba, sazlık ve sulu bir arazide bulunduğu için Kargıpınarı adını almıştır. Köyü kuranların büyük bir bölümü Silifke ve Aydıncık yöresinden gelen Yörüklerdir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde Kargıpınarı kasabasından geçerek denize ulaşan derenin adı Gerendir Suyu olarak geçmektedir. Rakımı 5-25 metre arasında değişen Kargıpınarı, Erdemli'ye 12 km, Mersin'e 25 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlı, Erdemli</span>

Çamlı, Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hacıhalilarpaç, Erdemli</span>

Hacıhalilarpaç, Mersin ilinin Erdemli ilçesinin bir mahallesidir. Rakımı 65 ile 180 metre arasında değişen Hacıhalilarpaç mahallesinin Erdemli'ye uzaklığı 17 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Veyselli, Erdemli</span>

Veyselli, Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yenikaş, Aydıncık</span>

Yenikaş, Akdeniz Bölgesi, Mersin ili Aydıncık ilçesine bağlı bir mahalledir.

Emirşah, Mersin ilinin Anamur ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008 nüfus sayımına göre nüfusu 893'tür.

<span class="mw-page-title-main">Tekeli, Bozyazı</span>

Tekeli Mersin ilinin Bozyazı ilçesine bağlı bir beldedir. Belde adını beldeyi kuran Türkmen aşiretinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üzümlü, Erdemli</span>

Üzümlü, Mersin ilinde Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Toros Dağları üzerindeki mahalle, Erdemli'nın en kuzeydeki yerleşimlerden biridir. Erdemli'ye 46 ve Mersin'e 56 kilometre uzaklıktadır. Köy halkı 200 yıl önce biri Alanya diğeri Malatya taraflarından gelen iki yörük aşiretinin karışımından oluşur. Uzun süre yakınlardaki Şahna köyünün bir mahallesi olarak kalmış, daha sonra köy tüzel kişiliği kazanmıştır. Nüfusu 2019 rakamlarına göre 229'dur.