İçeriğe atla

Sarı gazetecilik

Sarı gazetecilik ya da sarı basın, çok az ya da hiçbir dayanağı olmadan yapılmış bir araştırmaya göz alıcı haber başlıkları eklenerek daha çok gazete satılmak için yapılan gazetecilik türüdür.[1] Bu teknik, bazen haberlerdeki olayın abartılması, skandal tüccarlığı ya da sansasyonalizm olarak ortaya çıkabilir.[1] Bu terim günümüzde, profesyonel ya da etik olmayan, alçaltıcı şekilde kötüleyici gazetecilik için de kullanılır.

Tanımlar

Joseph Campbell'a göre sarı gazetecilik, manşet sayfasında spor ya da skandal gibi birden fazla konunun işlenmesini, büyük yer kaplayan görsellerin kullanılmasını, ismi açıklanmamış kaynaklara dayandırılmış haberlerin fazlaca basılmasını ve gazetenin kendi reklamını yapmayı içerir.

Frank Luther Mott'a göre sarı gazeteciliğin beş özelliği vardır:[2]

  1. Önemsiz olaylara ilişkin büyük punto manşetler
  2. Fotoğraf, resim ve çizimlerin fazlaca kullanılması
  3. Sahte söyleşilerin, yanıltıcı başlıkların, sahte bilimin ve uzman olarak tanıtılan kişilere dayandırılan hatalı “öğretici” içerikli yazıların yayınlanması
  4. Tam renkli pazar günü içeriklerinin ve karikatürlerin kullanılması
  5. Sisteme karşı duran mazluma karşı dramatize edilmiş sempati

Terimin kökenleri

Sarı gazetecilik terimi, 19. yüzyılın sonlarında, New York'ta yayınlanan Joseph Pulitzer'in sahibi olduğu New York World ile William Randolph Hearst’ın sahibi olduğu New York Journal gazeteleri arasındaki tiraj savaşları sırasında türetilmiştir. Terimin tarihsel kullanımı, iki gazete arasındaki çekişmenin tavan yaptığı, İspanyol-Amerikan Savaşı ile sonuçlanan 1895-1898 yılları arasındaki döneme işaret etmektedir. Bu dönemde iki gazete, eleştirmenler tarafından tirajlarını arttırmak için haberleri sansasyonel kılmakla suçlanmıştır.

Terim basılı kaynaklarda ilk olarak New York Press editörü Erwin Wardman tarafından kullanılmıştır. Wardman terimi tam olarak tanımlamamıştır. Wardman, dönemin popüler karikatürlerinden Sarı Çocuk’a referansla “sarı çocuk gazeteciliği” ifadesini de kullanmıştır.[3] Sarı Çocuk, tiraj savaşları sırasında Pulitzer ve Hearst’ın gazeteleri tarafından basılmıştı.

İspanyol-Amerikan Savaşı

1895'te Küba'da İspanyol yönetimine karşı isyan çıkmasının ardından Hearst'ın gazetesi New York Journal savaşı destekleyen yayınlar yaptı. Gazetede İspanyol zulmü ve Kübalıların meziyetlerine ilişkin kaynağı şüpheli haberler yer almaya başladı. Pulitzer’in gazetesi New York World, Hearst'ın kaynaklarına sahip olmasa da haberi birinci sayfadan takip etti.

Pulitzer ve Hearst'ın sansasyonel ve abartılı yayınlarının ABD'nin İspanyol-Amerikan Savaşı'na girmesine sebep olarak gösterilir. Ancak gazetecilik tarihçilerine göre sarı gazetecilik yayıncılığının New York dışında belirgin bir etkisi yoktur. Pulitzer ve Hearst’ın gazetelerinin bölgesel gazetelerin haber kaynakları arasında ilk 10'da yer almamıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Sensationalism". Thefreedictionary.com. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2011.  (İngilizce)
  2. ^ Mott, Frank Luther (1941). American Journalism. ss. 539. 
  3. ^ Wood, Mary. ""Selling the Kid: The Role of Yellow Journalism"". The Yellow Kid on the Paper Stage: Acting out Class Tensions and Racial Divisions in the New Urban Environment. American Studies at the University of Virginia. 7 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2014. 
  4. ^ Smythe, Ted Curtis (2003). The Gilded Age Press, 1865–1900. Westport: CT: Praeger. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>BirGün</i> Gazete

BirGün, Türkiye'de günlük olarak yayımlanan ulusal bir gazete.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Pulitzer</span> Amerikalı siyasetçi

Joseph Pulitzer ya da József Pulitzer, Macar asıllı Amerikalı gazeteci.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rupert Murdoch</span> Avustralyalı-Amerikalı basın patronu

Keith Rupert Murdoch ; New York, Amerika Birleşik Devletleri merkezli News Corporation şirketinin Avustralyalı medya yöneticisi ve hissedarı. Ülkesi Avustralya'da gazeteler, dergiler ve televizyonlarla çalışma hayatına başlayan Murdoch, şirketini İngiliz ve Amerikan medyasına doğru genişletmiş ve dünyanın en önemli ve zengin medya patronlarından biri olmuştur. Dünyanın en zenginleri (2007) listesinde 9 milyar dolarlık servetiyle 73. sırada bulunmaktadır. 2011 yılında sahibi olduğu News of the World'un yol açtğı "telekulak skandalı" yüzünden soruşturma geçiren Murdoch, 2012 yılında News International'ın yöneticiliği görevinden istifa etmiştir. Daha sonra tekrar şirketin başına geçen Murdoch 2023 yılında görevi oğluna devretmiştir.

<i>The New York Times</i> Amerikan günlük gazetesi

The New York Times, 18 Eylül 1851'de kurulmuş olan ve New York şehrinde basılan günlük bir Amerikan gazetesidir. Ülkenin önde gelen gazetelerinden sayılmaktadır. Gazetenin sahibi aralarında International Herald Tribune ve The Boston Globe gazetelerinin de olduğu 18 başka yayını da basan The New York Times Company şirketidir. Şirketin şu anki yöneticisi Arthur Ochs Sulzberger Jr.'dır. Sulzberger Jr., gazeteyi 1896 yılından beri kontrol etmekte olan ailenin mensubudur. New York Times gazetesi Barack Obama ve Demokratik Parti destekçisi olarak tanınır.

Tiraj, yayıncılıkta bir defada basılan kitap, dergi, gazete gibi basılı ürünlerin adedi. Baskı adedi hesaplanırken bir yandan talebi karşılaması diğer taraftan stoklarda aşırı birikime yol açmaması göz önünde tutulur. Birçok ülkede tiraj verileri bağımsız kurumlar tarafından saptanır.

<i>The Sun</i> Birleşik Krallıkta günlük yayınlanan tabloid gazete

The Sun, Birleşik Krallık'ta günlük yayınlanan tabloid gazete.

<i>The Wall Street Journal</i> ABDde yayınlanan günlük gazete

The Wall Street Journal, Amerika Birleşik Devletleri merkezli uluslararası yayınlanan günlük finans ve haber gazetesi.

<span class="mw-page-title-main">New York World</span> New Yorkta yayımlanan karakitürcü dergi (1860-1931)

New York World, New York'ta 1860 ile 1931 yılları arasında İngilizce yayınlanan ABD gazetesi. New York World yayım hayatı boyunca gazetecilikte halen devam eden birçok yeniliğe imza attı.

<i>News of the World</i> (gazete)

News of the World Britanya'da, her pazar, 1843 yılından 10 Temmuz 2011 yılına kadar yayımlanan tabloid gazeteydi. News International tarafından yayımlanan gazete, Rupert Murdoch'un sahibi olduğu News Corporation'a bağlıydı. Bu yüzden The Sun ile kardeş gazete sayılırdı. Daha çok magazin haberleri ve skandallar yer alırdı. News of the World, 3.445.459'luk tirajıyla, Birleşik Krallık'ta en çok satılan gazete konumundaydı.

<i>El País</i>

El País, İspanyolca yayın yapan İspanyol günlük gazete. 391.816 tirajla İspanya'daki günlük spor gazetelerinden sonra en çok tiraja sahip olan gazetedir. Gazetenin genel merkezi Madrid'dedir. Bunun yanında Barselona, Sevilla, Valensiya, Bilbao ve Santiago de Compostela'da merkezleri bulunmakta ve buralarda yerel baskılar yayınlanmaktadır. Ayrıca Latin Amerika için ayrı bir baskı da yapılmaktadır.

Daily News, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yaygın beşinci günlük gazetesidir. 13 Haziran 2009 itibarıyla günlük baskı sayısı 632.595'tir. 1919'da kurulan ve ilk kez tabloid formatında basılan gazetenin 2007 itibarıyla sahibi Mortimer Zuckerman'dır. Gazete, on kez Pulitzer Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Nellie Bly</span> Amerikalı gazeteci (1864 – 1922)

Nellie Bly,, Amerikalı gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">The Yellow Kid</span>

The Yellow Kid, Sarı Çocuk veya Sarı Yumurcak, Richard Felton Outcault tarafından ABD'de yaratılan çizgi roman karakteri. New York'ta, çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı Hogan's Alley'de yaşar. Sarı gecelikli ve kel olarak çizilen karakterin 1895'te yaratılan Hogan's Alley serisindeki ismi Mickey Dougan'dır. Popülerleşen karaktere okurlar elbisesinin renginden dolayı The Yellow Kid ismini layık görmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">William Randolph Hearst</span> Amerikalı siyasetçi

William Randolph Hearst Sr. Amerikalı bir iş insanı, gazete yayıncısı ve ülkenin en büyük gazete zinciri ve medya şirketi Hearst Communications'ı geliştirmesiyle tanınan politikacıydı. Onun gösterişli sarı gazetecilik yöntemleri sansasyonalizmi ve insanın ilgi duyduğu öyküleri vurgulayarak ülkenin popüler medyasını etkiledi. Hearst, 1887 yılında Mitchell Trubitt ile varlıklı babası tarafından The San Francisco Examiner'in kontrolünü aldıktan sonra yayıncılık işine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Marion Davies</span>

Marion Cecilia Davies Amerikalı aktris, yapımcı, senarist ve hayırseverdi. Dini bir manastırda eğitim gören Davies, koro kızı olarak kariyer yapmak için okuldan kaçtı. Bir genç olarak, birkaç Broadway müzikalinde ve bir film olan Runaway Romany'de (1917) rol aldı. Kısa süre sonra Ziegfeld Follies'de öne çıkan bir oyuncu oldu. 1916 Follies'de sahne alırken, on dokuz yaşındaki Marion, elli üç yaşındaki gazete sahibi Büyük işadamı olan William Randolph Hearst ile tanıştı ve onun metresi oldu. Hearst, Davies'in kariyerinin yönetimini devraldı ve onu sinema oyuncusu olarak terfi ettirdi.

Henry Kamm, Alman kökenli Polonya doğumlu Amerikalı gazeteci ve haber muhabiri. New York Times gazetesinde muhabirlik yapmaktaydı. Ayrıca Times dergisi adına Güneydoğu Asya (Bangkok), Avrupa, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı haber çalışmaları üretti.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Ünker</span>

Pelin Ünker, Türk gazeteci ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) üyesidir. 2010'ların sonunda Paradise Papers skandalının Türkiye boyutunu araştırmıştır.