İçeriğe atla

Saptırma (satranç)

Beyaz Fil f7 karesindeki piyonu almıştır. Siyah Şah Fili almak zorundadır. Fakat Şah Fili aldıktan sonra Siyah Vezir savunmasız kalacak ve sonraki hamlede Beyaz Veziri ile rakip Veziri alacaktır.
Beyaz Fil f7 karesindeki piyonu almıştır. Siyah Şah Fili almak zorundadır. Fakat  Şah Fili aldıktan sonra  Siyah Vezir savunmasız kalacak ve sonraki hamlede Beyaz Veziri ile rakip Veziri alacaktır.

Saptırma, rakibi, bir taşını oynatması için zorlayarak bir başka taşın savunmasız kalmasını sağlamaya yönelik satranç taktiği.[1] Genellikle bir atak veya kombinezon sırasında, savunmada önemli bir görevi olan taşı uzaklaştırmak için kullanılmaktadır. Saptırma, rakip taşı daha dezavantajlı bir kareye konumlandırılmaya zorlamak amacıyla, gambit olarak da kullanılabilmektedir.[2] Ayrıca saptırma diğer satranç taktiklerinin uygulanabileceği kombinezonların bir parçası da olabilir.

Eğer saptırma birden fazla taşı savunan, aşırı yüklenilmiş bir taşa uygulanırsa rakip savunma hemen çökmekte ve saptırmayı uygulayan taraf oyunu kazanmaktadır.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Hooper, David; Whyld, Kenneth (1982). The Oxford Companion to Chess (second ed.), (İngilizce). Oxford University Press.  Bilinmeyen parametre |serinumarası= görmezden gelindi (yardım)
  2. ^ Golombek, Harry (1977). Golombek's Encyclopedia of Chess,. Crown Publishing. ISBN 0-517-53146-1.  Bilinmeyen parametre |serinumarası= görmezden gelindi (yardım)
  3. ^ "The Hook & Ladder Trick". Wayback Machine Chess Life Dana Mackenzie. 23 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Emanuel Lasker</span> Alman satranç oyuncusu ve matematikçi (1868–1941)

Emanuel Lasker Alman satranç oyuncusu ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Polinezyası</span> Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge

Fransız Polinezyası, Polinezya ada öbeğinde, Büyük Okyanus'ta bulunan ve Fransa'ya bağlı bir Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge. Adanın başkenti Papeete'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ren</span> İsviçre Alplerinde doğup Rotterdamda denize dökülen bir nehir

Ren,, Avrupa kıtasının en büyük nehridir. Nehir, güneydoğu İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Graubünden kantonunda başlar. İsviçre-Lihtenştayn, İsviçre-Avusturya ve kısmen İsviçre-Almanya sınırlarından geçer. Lihtenştayn ve Fransa sınırlarından geçip kuzeye kıvrılır, Almanya'da Renanya'dan geçerken batıya döner ve Hollanda topraklarını da katettikten sonra Rotterdam'da Kuzey Denizi'ne dökülür. 1230 km. uzunluğuyla Batı Avrupa'nın önemli nehirlerinden biridir. 9.973 kilometrekarelik bir alanı boşaltır ve adı Keltçe Rēnos'tan gelir. Almanya'da nehrin adını taşıyan Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz adlarını taşıyan 2 eyalet vardır.

<span class="mw-page-title-main">Satranç türevi</span>

Bir satranç türevi, satranç oyunundan türetilmiş, bu oyunla ilgili ya da bu oyuna benzer bir oyundur.

Büyük Satranç Hollandalı bir oyun tasarımcısı olan Christian Freeling tarafından 1984 yılında oluşturulmuş, yaygın olarak oynanan bir satranç türevidir. 10x10'luk bir satranç tahtası üzerinde oynanır ve sıradan satranç oyununa ek olarak her oyuncunun fazladan 4 piyonu ve mareşal ve kardinal adlı birer taşı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kült film</span>

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçede de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Edward B. Lewis</span> Amerikalı biyolog (1918 – 2004)

Edward B. Lewis, Amerikalı genetikçi. 1995 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır. Aynı yıl ödülü Christiane Nüsslein-Volhard ve Eric F. Wieschaus ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tony Hoare</span> İngiliz bilgisayar uzmanı

Sir Charles Antony Richard Hoare, Britanyalı bilgisayar bilimcisi. 1959'da hızlı sıralama adlı algoritmayı geliştirmiştir. Bilgisayar programlarının doğruluğunu belirlemeye yarayan mantğın da sahibi olan Hoare 1980'de Turing Ödülü'nü, 2011'de IEEE John von Neumann Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kraker</span>

Kraker, genellikle unla yapılan yassı, kuru pişmiş bisküvidir. Tuz, otlar, tohumlar veya peynir gibi tatlandırıcılar veya baharatlar hamurun içine eklenir veya pişirmeden önce üzerine serpilir.

Tempo, satrançta ve diğer satranç benzeri oyunlarda, "dönüş" ya da tek hamle olarak tarif edilen terimdir. Bir oyuncu daha az hamle ile istenen sonucu elde ettiğinde, oyuncunun "tempo kazandığı" söylenir; Bunun aksine, bir oyuncu gereğinden fazla bir hamle yaptığında, oyuncunun "tempoyu kaybettiği" söylenir. Benzer şekilde, bir oyuncu rakibini ilk planına göre değil de, zorlayarak hamle yapmaya teşvik ederse, rakibin hamleleri boşa harcadığı için "tempo kazandığı" söylenir. Tempo kazanan bir hareket genellikle "tempo hareketi" olarak adlandırılır.

Auto battler, oyuncuların satranç tahtası benzeri bir savaş alanına hazırlık aşamalarında karakterleri sürdüğü, ardından savaş aşamasında oyuncular tarafından hiçbir komut olmadan karakterlerin rakip oyuncunun karakterleriyle savaştığı, satranç benzeri unsurlar içeren strateji video oyunları alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Körleme Satranç</span>

Körleme satranç, oyuncuların taşların konumlarını görmedikleri ve taşlara dokunmadıkları bir satranç oyunu türüdür. Bu durum, oyuncuları taşların konumlarını zihinlerinde konumlandırmaya zorlar. Hamleler, bilinen bir satranç notasyonu aracılığıyla iletilir.

<span class="mw-page-title-main">Joe Lynch (yönetmen)</span>

Joe Lynch, Amerikalı film yapımcısı, görüntü yönetmeni ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Çatal (satranç)</span>

Satrançta çatal, bir taşın aynı anda 2 veya daha fazla taşa saldırdığı bir taktiktir. Saldıran taraf genellikle çatal atılan taşlardan birini almayı veya mat etmekle tehdidi amaçlar. Savunan taraf 2 veya daha fazla saldırıyı tek bir hamle ile savuşturmakta zorlanır.

<span class="mw-page-title-main">Çifte şah</span>

Çifte şah, satrançta aynı anda 2 taşla birlikte şah çekmeye verilen isimdir. Satranç notasyonunda tek taşla çekilen şah ile aynı sembolle gösterilir. ("+"). Bazı durumlarda "++" şeklinde gösterilse de "++" aslında şah mat durumunun sembolüdür. Bu makalede "++" sembolü mat durumunu göstermektedir.

z/OS

z/OS, IBM tarafından Ekim 2000'de tanıtılan IBM z/Architecture mimarili ana bilgisayarları için tasarlanmış 64 bitlik bir işletim sistemidir. OS/390'dan türemiştir ve onun ardılıdır, bu da bir dizi MVS sürümünü takip eder. OS/390 gibi, z/OS da, bazıları hala isteğe bağlı olan, önceden ayrı olan, ilgili ürünleri bir araya getirir. z/OS, modern işletim sistemlerinin özelliklerine sahiptir ancak aynı zamanda 1960'larda ortaya çıkan ve hala düzenli kullanımda olan eski işlevlerin çoğunu da korur; z/OS, geriye dönük uyumluluk için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beltaine (müzik grubu)</span>

Beltaine, Kelt müziğini çağdaş müzikle birleştiren Polonyalı bir folk müzik grubu.

Satrançta batarya, aynı yatayda, dikeyde veya çaprazda iki veya daha fazla taşın bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıdır. Rakip şahın korumasını ortadan kaldırma veya sadece taş değişiminde kazançlı çıkmak için bir dizi taşı ortadan kaldırma taktiğidir.

Satrançta kombinezon (kombinasyon); genellikle bir fedayla başlatılan, rakibe sınırlı seçenekler bırakan ve somut bir kazançla sonuçlanan hamleler dizisidir. Satranç oyunlarının çoğunda, her oyuncunun birden fazla mantıklı seçeneği olur ve bu da stratejik terimler dışında plan yapmayı zorlaştırır. Buna karşın, kombinezonlarda herhangi bir savunmaya karşı avantajın nasıl elde edileceğini tam olarak hesaplamak mümkündür. Gerçekten de, bir kombinezona başlamadan önce birkaç hamleyi tam olarak öngörmek genellikle gereklidir; aksi takdirde, ilk fedanın yapılmaması gerekir.