İçeriğe atla

Saparmurat Türkmenbaşı Olimpiyat Stadyumu

Koordinatlar: 37°54′16″K 58°22′38″D / 37.90444°K 58.37722°D / 37.90444; 58.37722
Aşkabat Olimpiyat Stadyumu
Harita
YerAşkabat, Türkmenistan
Koordinatlar37°54′16″K 58°22′38″D / 37.90444°K 58.37722°D / 37.90444; 58.37722
Açılış2003
ZeminÇim
Kapasite30,000
Kullanıcılar

Aşkabat Olimpiyat Stadyumu (Türkmence: Saparmyrat Türkmenbaşy adyndaky Olimpiýa Stadiony) Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bir çok amaçlı stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmaları için kullanılır, ancak Maral İbragimova gibi Türkmen pop yıldızlarının müzik etkinlikleri için de ev sahipliği yapar.[1]

Yalpı Bakış

Stadyum 2003 yılında inşa edilmiştir ve içine 35.000 kişi sığar. Adı Olimpiyat Stadyumu olmasına rağmen şimdiye dek ne Olimpiyat Oyunları'nda kullanılmıştır ne de kurulurken bu tür organizasyonlarda görev alması amaçlanmıştır.

2007'de hükûmet yeniden kurulmasına ve büyütülmesine karar vermiştir. Yeni stadyumun kapasitesi 60.000 kişi olacaktır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Maral'ın Aşkabat Olimpiyat Stadyumundaki videosu". 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2013. 
  2. ^ "tourism-sport.gov.tm'de bilgiler". 25 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Olimpiyat Stadyumu</span> İstanbulda bir stadyum

Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul'da yer alan bir mega stadyumdur. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten alan tesis, kapasite olarak ülkedeki en büyük stadyumdur. Olimpiyat oyunlarına hazırlık projesi kapsamında Türk atletizmi ve futboluna hizmet etmesi amacıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

Türkmenistan millî futbol takımı, Türkmenistan Cumhuriyeti'ni uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Dünya Kupası ve Konfederasyon Kupası'na Türkmenistan hiç katılamamıştır. Asya Kupası'na bir defa 2004 yılında katılabilen Türkmenistan, tarihinin en iyi başarısını elde etmiştir. Maçları genelde Aşkabat Olimpiyat Stadyumu'nda oynanır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları</span>

2012 Yaz Olimpiyatları, 27 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenen yaz olimpiyatlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Aşkabat</span> Futbol takımı

Köpetdağ Aşkabat, Türkmenistan'da bulunan bir futbol takımı.

UTTÜ Aşkabat, Türkmenistan 'da bulunan bir futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam Olimpiyat Stadyumu</span>

Amsterdam Olimpiyat Stadyumu Amsterdam'da düzenlenen 1928 Yaz Olimpiyatları için ana stadyum olarak yapılmış bir stadyumdur. Bitirildiğinde kapasitesi 31.600 kişi idi. 1937'de Rotterdam'daki De Kuip Stadyumunun yapımı bittiğinde Amsterdam otoritesi ikinci bir halka eklenerek stadın kapasitesinin 64.000'e yükseltilmesine karar vermiştir. Ajax, Amsterdam ArenA yapılana kadar 1996'ya kadar uluslararası maçlarda bu stadyumu kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Stadyumu</span>

Aşkabat Stadyumu, Türkmenistan'ın Aşkabat şehrinde inşa edilen, çok amaçlı bir stadyumdur.

Köpetdağ Stadyumu Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta çok amaçlı bir stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmaları için kullanılır. Köpetdağ Aşkabat ve FK Talıp Sportı takımları maçlarını burada oynar. Stadyum 26.000 kişiliktir ve 1997'de inşa edilmiştir.

UTTÜ Stadyumu Türkmenistan'ın Aşkabat kentinde bir stadyumdur. UTTÜ Aşkabat takımı maçlarını burada oynar, stadyum üniversitenin içinde bulunmaktadır ve kapasitesi 1.000'dir.

Maral Daniyarovna İbragimova Türkmen şarkıcı, dansçı ve pop yıldızı. Rustam İbragimova ve grubu "Gruppa Feruz" ile birlikte çoğunlukla düğünlerde sahne alır, ancak kimileyin Aşkabat Olimpiyat Stadyumu gibi büyük yerlerde de etkinlikleri olur. Albumları yaklaşık 20 milyon kez satılmıştır.

Ertuğrul Gazi Camii - Aşkabat'da bir camidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin adı verilmiştir. Camii dört minaresi ve merkezi bir kubbesi ile Aşkabat'ta önemli bir dönüm noktasıdır. İnce vitray pencereler ile lüks bir iç dekorasyona sahiptir.

Aşkabat Millî Tarih Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tarih müzesidir. Müze, ev eşyaları, müzik aletleri, silahlar, takılar, madalyalar, tarihi belgeler, fildişi boynuz şeklindeki gemiler, Part tanrıçalarının heykelcikleri ve renkli Budist vazolar gibi ülke genelinde nadiren bulunan antik sanat eserleri, resimler, çizimler, heykeller, halılar, kilimler, kumaşlar ve giysiler dahil olmak üzere 500.000'den fazla arkeolojik ve etnografik eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca önemli sayıda fosil ve nadir bulunan jeolojik buluntuları da içermektedir.

Aşkabat Sineması, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sinema salonudur. Tiyatro, 29 Haziran 2011 tarihinde açılmış olup Türkmenistan'ın ilk 3D sinemasıdır ve Mahtumkulu Bulvarı üzerinde Köpetdağ Stadyumu yakınlarında yer almaktadır.

Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

Aşkabat Spor Oyunları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kapalı spor salonudur. Kompleks, 2016 yılında tamamlanmış olup 2017 Asya Kapalı ve Dövüş Sanatları Oyunları için inşa edilmiştir. Konserler, basketbol, voleybol, hentbol, badminton, modern ritmik jimnastik ve artistik jimnastik, eskrim, masa tenisi, trambolin yuvarlanması, judo ve güreş gibi sporlar ev sahipliği yapmaktadır. Arena, 70m х 40 m boyutlarında olup 15.000 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.

Aşkabat Kapalı Tenis Kortu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kapalı tenis kortudur. 2016 yılında tamamlanmış olup 2017 Asya Kapalı ve Dövüş Sanatları Oyunları için inşa edilmiştir. Kort, 4.000 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mollanefes Öğrenci Tiyatrosu</span>

Mollanefes Öğrenci Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, 1929 yılında kurulmuş olup Mahtumkulu Bulvarı üzerinde yer almaktadır.