İçeriğe atla

Sapardi Djoko Damono

Sapardi Djoko Damono
Doğum20 Mart 1940(1940-03-20)
Surakarta, Cava Adası
Ölüm19 Temmuz 2020 (80 yaşında)
Banten, Güney Tangerang, Endonezya
Milliyet Endonezya Endonezyalı
MeslekŞair ve çevirmen
Tanınma nedeniLirik şiirler
MemleketSurakarta, Cava Adası  Endonezya

Sapardi Djoko Damono (d. 20 Mart 1940 - ö. 19 Temmuz 2020), Endonezyalı şair ve çevirmen.

Yaşamı ve kariyeri

Damono 20 Mart 1940'ta Surakarta, Cava Adası'nda doğdu.[1] Lirik tarzda kaleme aldığı şiir çalışmalarıyla tanınır. Endonezya'da lirik şiirin öncüsü olarak bilinir. Sapardi ayrıca Dünya'nın çeşitli ülkelerinden birçok edebiyat eserini Endonezya diline çevirmiştir.[2] Çevirisini yaptığı çalışmaları arasında yazarlar; T.S. Eliot, Halil Cibran ve Mevlana Celaleddin Rumi'nin yazılı eserleri ile Ernest Hemingway'in "The Old Man and the Sea" (Yaşlı İhtiyar Balıkçı ve Deniz) adlı çalışmaları sayılabilir.

Ölümü

Endonezyalı şair ve çeivirmen Sapardi Djoko Damono 19 Temmuz 2020'de Banten, Güney Tangerang'da çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü esnada 80 yaşında ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ Thee, Marcel (25 Mayıs 2009). "Sapardi Changes His Tune 40 Years On". The Jakarta Globe. 17 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2010. 
  2. ^ Junaidi, Ahmad (31 Mart 2010). "Sapardi Djoko Damono: 70 ... and still kicking". The Jakarta Post. 3 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2011. 
  3. ^ "Penyair Sapardi Djoko Damono Meninggal Dunia" (Endonezce). 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fuzûlî</span> 15. ve 16. yüzyılda yaşamış Türk şair

Fuzûlî, Azerbaycan Türkçesi, Arapça ve Farsça eser veren Osmanlı dönemi Türk divan şâiridir. Asıl adı Mehmed bin Süleyman'dır. Oğuzlar'ın Bayat boyuna mensuptur. Arapça ve Farsça eserleri de bulunmakla birlikte Azerbaycanca'nın en önemli lirik şairi olarak kabul görmüştür. Mehmed Fuzûlî Alevî Müslümanların Yedi Ulu Ozanlarından birisidir.

Ahmet Ada Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Brodsky</span> Rus-Amerikalı şair (1940 – 1996)

Josef Brodski (d. 24 Mayıs 1940, Leningrad, Rus ve Amerikalı şair ve deneme yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">William Butler Yeats</span> Irdandalı şair, oyun yazar

William Butler Yeats, İrlandalı şair ve oyun yazarıdır. İrlanda'da yetişen en önemli lirik şairlerden biri olmanın yanı sıra, 20. yüzyıl edebiyatının esas figürlerinden biridir. İrlanda edebiyatının rönesans sürecinin öncüsü sayılmaktadır. Abbey Tiyatrosu'nun kurucularından biri olan Yeats, 1923 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ovidius</span> Romalı şair (MÖ 43 - MS 17)

Publius Ovidius Naso, Augustus döneminde yaşamış Romalı şair. Genelde aşk, terkedilmiş kadınlar ve mitolojik temalı şiirler yazan Naso, Publius Vergilius Maro ve Horatius ile beraber, Latin edebiyatının üç kanonik şairinden biriydi. Genelde hüzün beyitlerinin en büyük hocası olarak kabul ediliyordu. Şiirleri, orta çağ'ın sonuna kadar Avrupa sanatı ve edebiyatını önemli ölçüde etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hâfız-ı Şirâzî</span> İranlı şair

Hâfız-ı Şirâzî, gerçek adıyla Hoca Şemseddin Muhammed, on dördüncü yüzyılda yaşamış İranlı şair.

<span class="mw-page-title-main">Nizâmî-i Gencevî</span> Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair

Nizâmî-i Gencevî, Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair.

Endonezya'daki Yahudilerin tarihi ilk Avrupa kaşiflerinin bölgeye yerleşmesiyle başlar. Yahudiler, Endonezya'da 20 kişilik nüfuslarıyla çok küçük bir cemaat oluşturmaktadır, ve bunların çoğu Sefarad'dır.

<span class="mw-page-title-main">1965-1966 Endonezya katliamları</span> Endonezyada başarısız darbe girişiminin ardından komünistlere karşı yapılan katliamlar

1965–1966 Endonezya katliamları, Endonezya'da 30 Eylül hareketinin başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından gerçekleşen, komünistleri tasfiye etmeye yönelik katliamlardır. 1965 ve 1966 yılları arasında en yaygın tahminlere göre 500.000'den fazla kişi öldürüldü. Tasfiyeler, "Yeni Düzen" rejimine geçiş sürecinde önemli bir aşama teşkil etti. Endonezya Komünist Partisi (PKI), siyasi bir güç olarak ortadan kaldırıldı. Meydana gelen ayaklanmalar, Devlet Başkanı Sukarno'nun düşüşüne ve Suharto'nun otuz yıllık başkanlığının başlamasına yol açtı. Araştırmalar ve gizliliği kaldırılan belgeler, Endonezyalı yetkililerin ABD ve İngiltere gibi yabancı ülkelerden destek aldığını gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Joko Widodo</span> 7. Endonezya devlet başkanı

Joko Widodo, Endonezya'nın 7. cumhurbaşkanı olan Endonezyalı siyasetçidir. Gerçek adı Joko Widodo ünlü adı da Jokowi. Jokowi, yoksul bir aileden 21 Haziran 1961 yılında doğdu. Politik hayatına geçmeden önce marangoz olarak çalıştı, marangozlukta kendine özel bir şirketi olup kendi ürettiği odunları Avrupa'ya kadar satıyordu. Siyasete girdiği ilk zamanlarda önce Surakarta belediye başkanlığı yaptı. Surakarta şehrini 7 yıl yönettikten sonra, 2012 yılında Cakarta valilik seçimlerinde partisi, Endonezya Demokrat Parti tarafından aday gösterildi ve görevdeki vali Fauzi Bowo'yu mağlup ederek ikinci tur seçimlerinden sonra 20 Eylül 2012 tarihinde Cakarta valisi seçildi. Cakarta'da 2 yıl içerisinde başarılı olup, halkın desteğiyle Endonezya cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Siti Musdah Mulia</span> Endonezyalı yazar

Siti Musdah Mulia, Endonezyalı ilahiyatçı, kadın hakları aktivisti. Endonezya Bilimler Enstitüsü'nde görev alan ilk kadın araştırmacıdır. Bunun yanında Cakarta Şerif Hidayetullah Devlet İslam Üniversitesi'nde İslami politik düşünce dersleri vermektedir. Siti 2007'den beri Endonezya Barış ve Din Konferansı adlı yapının başkanlığını da yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bambang Pamungkas</span>

Bambang Pamungkas, forvet pozisyonunda görev yapmış Endonezyalı millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da turizm</span>

Endonezya'da turizm Endonezya ekonomisinin önemli bir bileşeninin yanı sıra döviz gelirlerinin de önemli bir kaynağıdır. Endonezya, 2017 yılında dünya turizm endüstrisinde 20. sırada, aynı zamanda dünyanın dokuzuncu en hızlı büyüyen turizm sektörü, Asya'nın en hızlı üçüncü ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen turizm sektörü seçildi. 2018 yılında, Denpasar, Jakarta ve Batam, turizmde en hızlı büyümeye sahip olan, sırasıyla yüzde 32,7, 29,2 ve 23,3 olan 10 şehir arasında yer alıyor. Ülke, turizm sektöründen GSYİH'nın yüzde 8'ini elde etmeyi planladı ve 2019 yılına kadar yaklaşık 20 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefledi. Turizm sektörü mal ve hizmet ihracat sektörleri arasında 4. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Imam Suroso</span>

İmam Suroso, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Djoko Santoso</span> Endonezyalı asker ve siyasetçi

Djoko Santoso, Endonezyalı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nadjmi Adhani</span> Endonezyalı politikacı

Nadjmi Adhani Endonezyalı politikacı. Şubat 2016'dan Ağustos 2020'de ölümüne kadar Güney Kalimantan'ın büyük şehirlerinden Banjarbaru Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Saefullah</span>

Saefullah, Endonezyalı siyasetçi ve eğitimci.

Endonezyalı karşıtlığı, Endonezyalı düşmanlığı Endonezyalılara, Endonezya'ya ve Endonezya kültürüne karşı olan düşmanlık olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Karet Bivak Mezarlığı</span>

Karet Bivak Mezarlığı, Cakarta, Endonezya'da bulunan şehrin ikinci büyük mezarlığıdır.

Güney Kore'deki Endonezyalılar, Güney Kore hükümet istatistiklerine göre 2009'da 41.599 kişiden düşerek Ağustos 2021'de 34.514 kişilik bir nüfusa sahipti. Ülkedeki Endonezyalıların %90'ından fazlasının kısa süreli sözleşmelerle gelen göçmen işçiler olduğu tahmin ediliyor. 2007'de Güney Kore hükümeti, Endonezyalıların çalışma izinlerinin süresini üç yıldan beş yıla çıkarttı ve işe alım sürecini çalışma şartlarını iyileştirecek şekilde değiştirdi. Güney Kore'deki Endonezyalı işçilerin aylık maaşı yaklaşık 1.000 dolardır.