İçeriğe atla

Sançez'in Çocukları

Sançez'in Çocukları
The Children Of Sánchez
Oscar Lewis'in Sançez'in Çocukları (The Children Of Sánchez) adlı romanının 1971'de E Yayınları'ndan çıkan Türkçe baskısının kapağı.
YazarOscar Lewis
ÇevirmenLeyla Ragıp
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonuToplumsal
TürRoman
Yayım1961 (özgün)
1971 (Türkçe)
Yayımcı(özgün)
E Yayınları (Türkçe)
Medya türü3. Hamur kâğıt, karton kapak, ciltsiz
Sayfa518
ISBN970-05-0247-3
Dünya Edebiyatı No:53 serisi

Sançez'in Çocukları, Amerikalı antropolog yazar Oscar Lewis'in 1961 yılında yayımladığı toplumsal romanıdır. Özgün adı The Children Of Sánchez olan roman Türkiye'de ilk kez 1971 yılında E Yayınları'ndan Leyla Ragıp'ın Türkçe çevirisiyle çıktı. Romanın adında geçen özel isim Sánchez, Türkçede okunduğu gibi, yani Sançez şeklinde yazılmıştır. 518 sayfalık bu hacimli romanın fiyatı 20 Lira olarak belirlenmişti.

Belgesel tarzda bir roman olan "Sançez'in Çocukları" nı tanıtan yazılarda, bir alt başlık olarak "bir Meksikalı ailenin otobiyografisi" cümlesi kullanılmaktadır. Antropoloji doktorasını Columbia Üniversitesi'nden almış olan Oscar Lewis Yoksulluk ve sefalet kültürü kavramını ortaya atan bilim insanı ve yazardı.[1][2] 1970'te 56 yaşında öldüğünde arkasında bıraktığı 6 eserin tamamı da Meksikalı ve Porto Rikolu yoksul insanların yaşamları ve sorunları üzerineydi. Sançez'in Çocukları'nın dışında La Vida; A Puerto Rican Family In The Culture Of Poverty (İşte Hayat) ve "Tepoztlán, Village In Mexico" (Tepoztlán, Meksika'da Bir Köy) adlı araştırma romanları da Türkçeye çevrilmiştir (İlki E Yayınları, ikincisi Epsilon Yayınları). Lewis Amerika'da 'National Book Award' Fransa'da da 'En iyi Yabancı Roman' ödüllerini almıştır.[3]

Sançez'in Çocukları'nda, Meksiko'nun gecekondu mahallelerinden biri olan Tepito'da yaşayan yoksul bir Meksika köylü ailesinin dramı anlatılmaktadır. Burada yoksul bir evde dört çocuğu ile birlikte yaşayan 50 yaşlarındaki dul Jesus Sanchez'in güç ekonomik koşullar altında verdiği hayat mücadelesi konu edilmektedir. Kitap 1961 yılında yayımlandığında, romandaki kişilerin ağzından Meksika Hükûmeti ve devlet adamlarına yapılan eleştirilerin dozu ve üstelik kitabın bir yabancı tarafından kaleme alınmış olması nedeni ile Meksika'da basılması ve satılması yasaklanmıştı. Ancak bu yasak sadece birkaç yıl sürmüş, gelen baskılar üzerine Meksika hükûmeti romanın Meksika'da basılmasına izin vermiştir.[4]

Sinema uyarlaması

Oscar Lewis'in 1961 yılında yayımladığı Sanchez'in Çocukları, 1978 yılında yönetmen Hall Bartlett tarafından sinemaya da aktarılmıştır. Senaryosunu Hall Bartlett ve Cesare Zavattini'nin birlikte uyarlayıp yazdıkları filmin başlıca rollerinde Anthony Quinn, Dolores del Rio, Katy Jurado ve Lupita Ferrer'in oynadıkları filmin tema müziğini Chuck Mangione bestelemiş ve yorumlamıştır. Film ABD Meksika ortak yapımıdır.[5]

Oscar Lewis'in kitapları

Yıl Özgün Adı Türkçe Yıl Türkçe adı Yayınevi
1959Five Families; Mexican Case Studies In The Culture Of Poverty
1960Tepoztlán, Village In Mexico2002Tepoztlán, Meksika'da Bir KöyEpsilon Yayınları
1961The Children Of Sánchez, Autobiography Of A Mexican Family 1971Sançez'in ÇocuklarıE Yayınları
1964Pedro Martinez - A Mexican Peasant And His Family
1966La Vida; A Puerto Rican Family In The Culture Of Poverty--San Juan And New York1970İşte HayatE Yayınları
1969A Death In The Sánchez Family

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2009. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harper Lee</span> Amerikalı yazar (1926 – 2016)

Nelle Harper Lee Amerikalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Quinn</span> Meksika asıllı Amerikalı oyuncu (1915–2001)

Anthony Quinn, iki kere Akademi Ödülü kazanmış Meksika asıllı Amerikalı oyuncu aynı zamanda ressam ve yazardır. En çok başrolde oynadığı Zorba the Greek ve oscar kazandığı Viva Zapata! filmleri ile tanınır. Ayrıca Quinn, 1987 Altın Küre Ödülleri'nde yaşam boyu başarı olarak bilinen Cecil B. DeMille Ödülü'nü kazanmıştır.

<i>Teneke Trampet</i> (film)

Teneke Trampet 1979 Almanya, Fransa, Polonya ve Yugoslavya ortak yapımı bir dramatik savaş filmdir. Özgün adı Die Blechtrommel olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Tin Drum adı ile gösterilmiştir.

<i>Garsoniyer</i> (film) 1960 yapımı Amerikan filmi

Garsoniyer, 1960 ABD yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı The Apartment olan film 23 Şubat 1961 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Manzaralı Oda</i> (film) film

Manzaralı Oda, 1985 İngiltere yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı A Room with a View olan film 1989 yılının Ocak ayında Türkiye'de de gösterilmiştir.

<i>Sanchezin Çocukları</i> (film) film

Sanchez'in Çocukları 1978 ABD Meksika ortak yapımı biyografik dramatik filmdir. Özgün adı The Children of Sanchez dir.

<i>Yedi Silahşörler</i>

Yedi Silahşörler 1960 ABD yapımı vestern macera filmidir. Özgün adı The Magnificent Seven dır. Sonraki yıllarda Türkiye'de TRT Televizyonunda özgün adının çevirisiyle yani Muhteşem Yedili adıyla da gösterime sunulmuştur.

<i>Los Olvidados</i>

Los Olvidados (Unutulmuşlar), İspanyol yönetmen Luis Buñuel tarafından çekilmiş, 1950 yapımı bir Meksika filmidir.

<i>Yetimhane</i> (film)

Yetimhane, 2007 İspanya-Meksika ortak yapımı yapımı korku gerilim filmidir. Özgün adı El Orfanato olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Orphanage adı ile gösterime verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Katy Jurado</span>

Katy Jurado ödüllü Meksikalı oyuncu. 1950'lerden sonra Hollywood'un da aranılan oyunculerden biri oldu, buna rağmen ABD vatandaşlığına geçmedi.

<i>Muhbir</i> (roman, 1925) Liam OFlahertynin 1925te yayımladığı romanı

Muhbir İrlandalı yazar Liam O'Flaherty'nin 1925 yılında yayımladığı romanın adıdır. Özgün adı The Informer olan roman Türkiye'de 1972 yılında Yöntem Yayınları tarafından Sadık Karamustafa'nın çevirisiyle, 1975 yılında da E Yayınları tarafından Ziya Kutlu'nun çevirisiyle yayımlanmıştır. Roman E- Yayınlarından çıktığı zaman ön kapağında "Türkçede ilk İrlanda Romanı" ibaresi yer alıyordu. Yöntem Yayınlarının kitabının kapağında ise romanın John Ford tarafından 1935 tarihinde çekilmiş filminden bir fotoğraf yer alıyordu.

<i>Son Patron</i> 1976 ABD yapımı dramatik dönem filmi

Son Patron 1976 ABD yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı The Last Tycoon dur. Türkçe basılı bazı kaynaklarda filmin adı Son Büyük Patron ve Son Büyük Adam olarak da geçmektedir.

<i>Postacı</i> (film, 1994)

Postacı, 1994 İtalya yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı II Postino olan film ABD ve İngiltere'de II Postino: The Postman adıyla gösterilmiştir. Film Türkiye'de 5 Ocak 1996 tarihinde gösterime girmiştir.

<i>Nerudanın Postacısı</i> Antonio Skármetanın ilk kez Berlindeyken 1982 yılında tiyatro oyunu olarak yazdığı 1985 yılında da roman tarzında yeniden yayımladığı eseri

Neruda'nın Postacısı, Şilili yazar Antonio Skármeta'nın ilk kez Berlin'deyken 1982 yılında tiyatro oyunu olarak yazdığı 1985 yılında da roman tarzında yeniden yayımladığı eserinin adıdır. Tiyatro oyunuyken ve romana çevrildikten sonraki ilk özgün adı Ardiente Paciencia olan eser, daha sonra roman olarak El Cartero de Neruda olarak da yayımlandı. Roman İngilizcede The Postman adıyla yayımlandı.

<i>Nehir</i> (roman) James Dickeyin 1970 yılında yayımladığı çok satan macera gerilim romanı

Nehir, Amerikalı şair ve romancı James Dickey'in 1970 yılında yayımladığı çok satan macera gerilim romanının adıdır. Özgün adı Deliverance olan roman ABD'de yayımlandıktan bir yıl sonra, 1971'de, Türkiye'de de Babil Kitap tarafından yayımlanmış ve kendi ülkesinde olduğu gibi haftalarca çok satanlar listesinde kalmıştı. Roman Türkiye'de basıldığı zaman henüz sinemaya aktarılmamıştı.

<i>İguananın Gecesi</i>

İguananın Gecesi, Amerikalı oyun yazarı Tennessee Williams'ın 1961 tarihinde yayımladığı tiyatro oyununun adıdır. Williams, özgün adı The Night of the Iguana olan oyununu 1948'de yazmış olduğu bir kısa hikâyesine dayandırmıştır. Oyun ilk kez 1961 yılında Penguin Yayınları'ndan çıktı, aynı yılın 28 Aralığında da Broadway'de New York Royale Tiyatrosunda sahnelendi. Oyun yine o yıl New York Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülünü aldı.

<i>Volkanın Altında</i>

Volkanın Altında, 1984 ABD - Meksika ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Under the Volcano olan film sonraki yıllarda Türkiye televizyonlarında Yanardağın Altında adıyla da gösterilmiştir. Bu ad, filmin uyarlandığı romanın Türkiye'deki adlarından biridir.

<i>Yanardağın Altında</i> Malcolm Lowrynin 1947de bastırdığı yarı otobiyografik romanı

Yanardağın Altında, İngiliz modernist romancı ve şair Malcolm Lowry'nin 1947 yılında yayımladığı yarı otobiyografik romanıdır. Özgün adı Under the Volcano olan roman, Türkiye'de ilk kez Hürriyet Yayınları tarafından 1974 yılında Aziz Üstel'in çevirisiyle ve Yanardağ adıyla yayımlanmıştı. Daha sonra 1989'da bu kez Can Yayınları romanı Sinan Fişek'in Türkçe çevirisiyle ve Yanardağın Altında adıyla yeniden yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Cantinflas</span> Meksikalı komedyen

Mario Fortino Alfonso Moreno Reyes, sahne adıyla Cantinflas olarak bilinen, Meksikalı bir komedyen, oyuncu ve film yapımcısıydı. Genel olarak en başarılı Meksikalı komedyen olarak kabul edilir ve Latin Amerika'da ve İspanya'da popüler kültür ikonu olarak görülür. Meksika dillerinin kendine has tonlaması, kelime bilgisi ve sözdizimini kullanarak yaptığı mizah, Latin Amerika'nın İspanyolca konuşulan tüm ülkelerinde ve İspanya'da sevilir ve cantinflear, cantinflada, cantinflesco ve cantinflero gibi bir dizi yeni ifadeye yol açmıştır.